Новини:

Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Дом за деца в с.Доганово  (Прочетена 6367 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4888
Дом за деца в с.Доганово
« -: Февруари 11, 2007, 21:32:51 pm »
Днес, 11.02.2007 една група от млади хора от софийския Лео клуб (Младежката секция на Lion's club) се събраха рано сутринта в една софийска пицария....

...обединени от една благородна идея - да посетят дома за деца лишени от родителска грижа в с. Доганово. Компания в пицарията, а и в тяхната мисия им правеше вашия добър познат Дорадо

Домът се намира на около 50 км. от София, в непосредствена близост до Елин Пелин. В него се отглеждат деца от 6 до 18 години.

Децата получиха от своите неочаквани гости много изненади. Плодовете (пресни цели ананаси в този случай), соковете и шоколадовите лакомствата са задължителни в такива случаи, но децата много повече се радваха на простичките неща като например шарени балони, които те нарисуваха с очички и нослета заедно с батковците и каките.

Децата се постараха да покажат какво могат пред гостите си, които пък с радост се включиха в техните занимания. Имаше рисуване

имаше шах, имаше футбол

.

За спортистите от дома останаха няколко нови волейболни топки и няколко комплекта за бадминтон.

Имаше дори и скачане на ластик заедно с каките

В заниманията с децата се включи и Дорадо, разбира се

За много от децата това беше първия им контакт с куче,

но след внимателния подход първоначалния страх беше преодолян и почти всички деца се сприятелиха с Дори. Имаше "бате, бате, искам и аз да водя Дори" и макар че не всички имаха физическите данни да се справят с това, с помощта на по-големите всички успяха да бъдат хендлери дори за малко. А някои от тях направо си имат талант за това. Като това момиче например

Дорадо беше внимателен с всички деца (явно усетил важността на мисията си) -  и дори се заигра и с местната селска кучица.

Денят изтече неусетно и донесе много нови приятелства

и - дано - малко повече надежда в душите на децата и зрънце доброта повече в душите на гостите.

Децата в този дом са деца като всички останали - умни, хубави, игриви. И имат нужда не от показни благотворителни акции за Коледа и Великден, не от кашони шоколади и банани - те имат нужда от малко човешка топлина. Имат нужда някой да прекара някой и друг час с тях, да поиграе футбол или дори да поскача на ластик.

Вие кога последно сте скачали на ластик  ;)

А в България има още много домове като този в Доганово ...
« Последна редакция: Февруари 11, 2007, 21:52:08 pm от Hlebarov »

Ели

• Гуру
  • Публикации: 2063
  • Ado, I love you!!!
Дом за деца в с.Доганово
« Отговор #1 -: Февруари 11, 2007, 21:42:01 pm »
Благодаря за разкошния разказ! :KSS-10x:
Поздравления за компанията от Lion`s клуба!!! :KSS-clap:  :KSS-clap:  KSS-thumbup ...
Аз също смятам, че такива посещения, извън официалните поводи, са много по-полезни за дечицата :wub: !

Надявам се, някой ден разпоредбите в тези домове да претърпят промяна и тези деца да могат да бъдат посещавани по-често от съпричастни техни приятели с кучета! :rolleyes:  
Надявам се и някой ден да бъде възможно да дойдат на някоя киноложка изложба....вярвам, че това за тях може да бъде само полезно и приятно и никога - опасно, както се твърди...
Ееееех..."кучешки" живот! :-)

Hlebarov

• Администратор
Дом за деца в с.Доганово
« Отговор #2 -: Февруари 11, 2007, 21:44:38 pm »
Точно това е обсъждано днес с директора на дома - евентуално за 4 март ...

Hlebarov

• Администратор
Дом за деца в с.Доганово
« Отговор #3 -: Февруари 12, 2007, 07:38:37 am »
На тръгване децата от дома в с. Доганово са нарисували картички с мартеници за своите гости. Ето и за вас една от тях

и дано тя направи вашия ден малко по-усмихнат

« Последна редакция: Февруари 12, 2007, 07:39:10 am от Hlebarov »

m_dyakova

• Гуру
  • Публикации: 1448
    • http://www.bullmastiff.hit.bg
Дом за деца в с.Доганово
« Отговор #4 -: Февруари 12, 2007, 12:47:33 pm »
:) Страхотни сте! Браво на инициаторите!
Идеята е супер и няма да е лошо и ние във Варна да я "пооткраднем"   ;) - имаме си един дом "Гаврош" например и съм убедена, че и добре обучени и социализирани кучета може да намерим за целта...  :D

Подобни инициативи на Запад не са рядкост - доказано е, че общуването с кучетата е много подходящо и полезно за тези деца!
По "Аnimal planet" бях гледала разказ за една булмастифка, която имаше именно такава "мисия" да помага на деца с най-различни проблеми (здравни, социални) и определено всички хора около тях отчитаха подобрението на децата!
« Последна редакция: Февруари 12, 2007, 12:48:20 pm от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."
(„Граф Монте Кристо” / 1844 г., Ал.Дюма)

Hlebarov

• Администратор
Дом за деца в с.Доганово
« Отговор #5 -: Февруари 12, 2007, 12:54:57 pm »
Тази програма в САЩ се казва "angels on a leash" т.е. ангели на каишка. В Google ще намерите доста инфо по въпроса.

Modena

• Администратор
  • Публикации: 1508
    • Български киноложки клуб бигъл
Дом за деца в с.Доганово
« Отговор #6 -: Февруари 12, 2007, 14:10:55 pm »
Поздравления за доброто начинание! Ако има възможност следващия път и ние бихме могли да се включим.

Цитат
Подобни инициативи на Запад не са рядкост - доказано е, че общуването с кучетата е много подходящо и полезно за тези деца!
В тази връзка искам да ви кажа, че таткото на Монти, Dark Duke rabbit Run е "работил" в медицински комплекс за деца с детска церебрална парализа.
Български Киноложки Клуб Бигъл - http://bkkbeagle.hit.bg/

Didk0

• Специалист
  • Публикации: 101
    • http://
Дом за деца в с.Доганово
« Отговор #7 -: Февруари 16, 2007, 02:54:50 am »
... браво на момчетата и момичетата , Марта е права и аз мисля че е добре да откраднем идеята а и защо само ние нека в всички градове да се направи нещо подобно .... няколко пъти съм копувал картички , календарчета и други такива работи които са нещо като удостоверение за дарение но винаги съм се замислял в наща пуста България дали събраните средства отиват по предназначение ...  

Hlebarov

• Администратор
Дом за деца в с.Доганово
« Отговор #8 -: Февруари 16, 2007, 12:46:16 pm »
Ето още нещо о тази тема:

ANGELS ON A LEASH

Теменужка

• Гост
Дом за деца в с.Доганово
« Отговор #9 -: Март 30, 2007, 15:59:30 pm »
Здравейте! Аз също ходя в Доганово и съм координатор на една друга доброволческа група към храм "Покров Богородичен" в София. Засякохме се с Йордан Хлебаров в Доганово тогава, но все не се обаждам за някаква съвместна инициатива. Ние рисувахме с децата мартенските картички. Една фирма - "Екскуадро" си поръча 150 картички! Ако искате повече да разберете как децата се трудят и сами си помагат, за да отидат на лагери, можете да посетите коледния ни проект - www.hrampokrov.dveri.bg. С радост предоставяме добри идеи, които да "откраднете" :о)

Hlebarov

• Администратор
Дом за деца в с.Доганово
« Отговор #10 -: Март 30, 2007, 18:16:53 pm »
Дайте някакви координати за контакти - мисля, че има с какво да зарадваме децата !
« Последна редакция: Април 01, 2007, 08:32:13 am от Hlebarov »

Hlebarov

• Администратор
Re: Дом за деца в с.Доганово
« Отговор #11 -: Ноември 20, 2007, 00:01:09 am »
Една стара тема - вдигам я само за подсещане. Идва Коледа ...