Новини:

Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Резултати, снимки, коментари  (Прочетена 44690 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4888
Резултати, снимки, коментари
« Отговор #15 -: Март 05, 2007, 18:28:24 pm »
Недоволните страхливци-анонимници имат IP, но за сега ще ги премълча.

Безумия има, и това са коментарите за съдийстването на един съдия, основани само и единствено на емоциите. Искам само да припомня, че за далеч по-безобидни коментари в някои от страните еталон в кинологията ще ви забранят да участвате в изложби за доста дълъг период. Още повече пък е недопустимо за един председател на клуб по порода. Да не говорим че освен всичко друго правите лоша услуга най-вече на себе си и своето куче - съдиите също четат и обменят информация помежду си.

Да сте чули и/или прочели някъде някой от по-опитните кинолози да коментира съдийстването на даден съдия ? Когато сте недоволен от даден съдия единственото, което можете да направите е да му благодарите за оценката и да не показвате кучето си, когато съди той. Мисля, че вчера по време на изложбата Камен Литов и Иван Димитров изнесоха добра лекция на тази тема.
« Последна редакция: Март 05, 2007, 18:42:34 pm от Sarichka »

Newf_Club

• Новак
  • *
  • Публикации: 43
    • http://www.newfbg.com
« Отговор #16 -: Март 05, 2007, 18:37:24 pm »
На мен това ми е добре известно! Аз нямам претенции - просто съм възмутен от този човек! Може да съм го определил твърде емоционално, но аз вас за това не ви укорявам! Ако прочетеш отново поста ми, ще видиш, че никъде не ви обвинявам за това! Просто изразих мнението си и именно защото не беше само при нас подобно отсъждане, си позволих да правя такава оценка!

Разбира се, че е добре за българската кинология да идват да чужди съдии да отсъждат у нас! Това е полезно за всички, които участват в киноложкия живот и всички ние много добре знаем това защо е така и т.н! Никой не оспорва това!

А като се абстрахирам от "лекото изнервяне", нямаме повод да сме недоволни от вчерашната изложба, като вземем предвид крайните резултати.
« Последна редакция: Март 05, 2007, 18:38:01 pm от Newf_Club »

Newf_Club

• Новак
  • *
« Отговор #17 -: Март 05, 2007, 18:44:41 pm »
Цитат
Недоволните страхливци-анонимници имат IP, но за сега ще ги премълча.

Безумия има, и това са коментарите за съдийстването на един съдия, основани само и единствено на емоциите. Искам само да припомня, че за далеч по-безобидни коментари в някои от страните еталон в кинологията ще ви забранят да участвате в изложби за доста дълъг период. Още повече пък е недопустимо за един председател на клуб по порода. Да не говорим че освен всичко друго правите лоша услуга най-вече на себе си и своето куче - съдиите също четат и обменят информация помежду си.

Да сте чули иили прочели някъде някой от по-опитните кинолози да коментира съдийстването на даден съдия ? Когато сте недоволен от даден съдия единственото което можете да направите е да му благодарите за оценката и да не показвате кучето си, когато съди той. Мисля че вчера по време на изложбата Камен Литов и иван Димитров изнесоха добра лекция на тази тема.
Така е! В това няма спор!

След някои разговори вчера си направихме съответните изводи, включително и от разговора с вас! Надявам се, че сме разбрали правилно и изводите ни са правилните!

Колкото до емоциите - опитвам се да ги контролирам, защото когато съм приел даден факт за константа, то тя би следвало да остане непроменена! Да, знам че не винаги е удачно да си директен и прям, но аз предпочитам този начин на комуникация, пред говоренето и хихикането под сурдинка "за този и за онзи"! Дори смятам, че когато в такива случаи впечатленията се изразяват  директно и искрено в известна степен са полезни за вас организаторите!

А че недоволни винаги има - това е толкова неоспорим факт, колкото че в момента четете написаното!  :yltype:  ;)

Както и да е, станалото-станало!
« Последна редакция: Март 05, 2007, 18:58:59 pm от Newf_Club »

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #18 -: Март 05, 2007, 19:07:16 pm »
Да, разбирам ви добре. Сигурно и аз някога така съм реагирал с първото си куче на първите изложби. А и всички знаем че кинологията поне за повечето от нас е повече от хоби - любов, страст, отдаденост, и емоциите в повече са разбираеми  :D

Нищо не мога да кажа за Миле Алексоски, освен че е признат от FCI международен all-round съдия, ветереинарен лекар, интелигентен и възпитан (предполагам че никой няма оплаквания от поведението му в ринга ???), че е съдил на доста изложби в Македония и извън нея, самия той развъжда и показва далматини и шарпланинци. В разговора с него след изложбата стана ясно че шарпланинците, националната порода на Македония, има проблеми от нерегламентираното кръстосване именно с нюфове и той доста добре познава последната порода.

Аз също се надявам на разбиране от ваша страна и дано този диалог бъде полезен при избора на съдия за вашата клубна изложба. Винаги съм на ваше разположение да помогна каквото мога за това с моите познания и лични контакти.
« Последна редакция: Март 05, 2007, 19:10:15 pm от Sarichka »

bonboni

• Експерт
  • Публикации: 581
    • Masterpiece of Balkan newfoundland kennel
« Отговор #19 -: Март 05, 2007, 19:08:52 pm »
Аз специялно благодарих и се ръкувах с съдията след което излезнах от ринга,неговата оценка в случая не се коментира тя е факт.Факт е и,че на повечето бебета е написал переспективен(разбрах,че това била най високата оценка в Македония и може би е словесна грешка и само тези на които е казвал,че могат да се яват за БИС БЕБЕ с писано оценка много переспективен-обръщам се към Саричка,защото тя ги пишеше ,просто искам да знам той казваше ли отделно переспективен и много переспективен или казваше само переспективен и ,че това куче може да се яви на БИС БЕБЕ?Искам да си го изясня това,защото какви ли не слухове се пускат.Благодаря предварително.

Много добре знаем,че съдиите също четат,но ние преди да напишем нещо сме ви го казали(на съдиите),и първо пред вас г-н Хлебаров,не го крием(не мисля,че е нужно да се заплашваме!!!)Нали това е форум,нали искате тук да се коментира изложбата,не може само доволни да има,не че ние сме недоволни,напротив с два медала сме какво по хубаво от това :KSS-Gold:  :KSS-Silver:  

ita_vet

• Експерт
  • Публикации: 365
« Отговор #20 -: Март 05, 2007, 19:20:53 pm »
И аз искам да се включа относно запитването дали г-н Алексоски дава оценка само - 'перспективен'. Не, не е така - доста кучета получиха и оценки 'много перспективен', както и оценки 'отличен', но без САС. За мен той има набито око и доста от недостаъците не му убягваха и биваха описвани.
Лично присъствах на отсъждането като негов секретр на 5-та група
« Последна редакция: Март 05, 2007, 19:23:39 pm от Hlebarov »
what will be to be...

www.itavet.com

Ели

• Гуру
  • Публикации: 2063
  • Ado, I love you!!!
« Отговор #21 -: Март 05, 2007, 19:22:46 pm »
Цитат
....Факт е и,че на повечето бебета е написал переспективен(разбрах,че това била най високата оценка в Македония и може би е словесна грешка и само тези на които е казвал,че могат да се яват за БИС БЕБЕ с писано оценка много переспективен-обръщам се към Саричка,защото тя ги пишеше ,просто искам да знам той казваше ли отделно переспективен и много переспективен или казваше само переспективен и ,че това куче може да се яви на БИС БЕБЕ?Искам да си го изясня това,защото какви ли не слухове се пускат.Благодаря предварително.
.....
Отговарям веднага! Не е словесна грешка - няколко пъти коментирахме това със съдия Алексоски и аз и неговия приятел, който от време на време превеждаше, обяснихме какво е "Перспективен" и какво "Много перспективен".
Той много добре знаеше, когато дава "Много перспективен", това какво точно означава.
Така че, бебетата и подраставащите, за него бяха или перспективни, или безперпективни (имаше и такива)...когато даваше на бебе или подрастващо "много перспективен", винаги уточняваше, че това кученце е чудесно и, че му е харесало повече от другото (там където имаше сравняване).

Поварвайте ми, от две години, де що е имало сърбин и македонец съдия на нашите изложби, а и на някой цациби - все аз съм писала с тях. Мисля, че се оправям добре с тези езици и не сме били "изгубени в превода" вчера.
Да не говорим, че това, което аз записвам много ясно се чува от самия изложител, докато съдията диктува оценката си!
Освен това, винаги, когато пиша, аз се поставям на мястото на четящия и гледам да изписвам повечето неща, като рядко използвам съкращения като "ПЗФ", или "НЗФ", или пък примерно "г. и д. линии" :rolleyes: .
Ееееех..."кучешки" живот! :-)

Zlati_husky

• Специалист
  • Публикации: 179
    • http://www.goldennicol.dog.bg
« Отговор #22 -: Март 05, 2007, 19:33:18 pm »
Eто малко снимки от сибирските хъскита :KSS-dogsled
тук
siberians forever

bonboni

• Експерт
« Отговор #23 -: Март 05, 2007, 19:34:38 pm »
А как си обяснявате това,че на две кучета пише в оценителния лист еднакви неща,за едното нищо не казва-переспективен,а за другото,че има проблем с зъбите-мн.переспективен?Просто се опитвам да си обясня някои неща не коментирам съдията.

избор на съдия сме направили вече за клубната изложба и смятаме,че е възможно най-доброто,благодарим за желанието за помощ,не се знае може някой ден да ни потрябва :KSS-BG:  
« Последна редакция: Март 05, 2007, 19:47:32 pm от bonboni »

Д.Райчев

• Новак
  • *
  • Публикации: 48
    • http://
« Отговор #24 -: Март 05, 2007, 19:46:59 pm »
Ми аз съм доволен,като изключим малки подробности.Както на всяка изложба,така и на тази си имаше проблеми но организаторите реагираха мигновенно,за което мога само да се радвам.Аз си изкарах чудесно  :KSS-Gold:    

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #25 -: Март 05, 2007, 20:03:33 pm »
Цитат
Много добре знаем,че съдиите също четат,но ние преди да напишем нещо сме ви го казали(на съдиите),и първо пред вас г-н Хлебаров,не го крием(не мисля,че е нужно да се заплашваме!!!)Нали това е форум,нали искате тук да се коментира изложбата,не може само доволни да има,не че ние сме недоволни,напротив с два медала сме какво по хубаво от това :KSS-Gold:  :KSS-Silver:  
Не ме разбирайте неправилно, ни най-малко не искам да заплашвам никого. Просто наистина си правите лоша услуга на себе си. Добре, да го кажа в прав текст - съдиите, като всеки човек, също се интересуват какво се говори и пише за тях. И помнят. И няма начин да не го споделят с колегите си. Така на някого може (дори и незасулжено) да му излезе име и когато влезе в ринга при някой съдия, който е чувал за него, вече да е с няколко точки в минус. Все пак в спорт като кинологията не играе метър и хронометър и оценката е малко или много субективна. Обикновено давам пример с друг спорт - футбола. На нашия Стичков още като футболист като му тръгна една "слава" и картоните от съдиите му валяха като дъжд. След това като треньор на националния критикуваше наляво и надясно съдиите по вестниците и те му го върнаха много елегантно в мачовете със Швеция.

Цитат
Аз специялно благодарих и се ръкувах с съдията след което излезнах от ринга, неговата оценка в случая не се коментира тя е факт.

Моите искрени почитания за това. Знам колко е трудно да надмогнеш себе си. И на мен доста пъти ми е идвало да откъсна главата на съдията, който е оставил кучето ми след първото място, но ... Да не говоря пък за жена ми, която съм удържал да не скочи на гърлото на съдията, оставил любимия й син и любимото й куче извън стълбичката на победителите при младите водачи. Но, повярвайте ми, въздържането от подобни неща и показването на уважение към съдиите, публиката и съперниците в ринга винаги ви се връщат.

Има един съдия, който къде приятелски, къде на сериозно ми казваше "абе ти не разбра ли, че не харесвам кучето...". При него старото ми куче нямаше повече от оценка "много добър". На същата изложба, на която ми подхвърли горната реплика, кучето ми водено от сина ми получи оценка "много добър". На малкия (тогава на 12-13 години) му се ревеше, сълзите бяха на очите му, след оценката се фръцна и тръгна да си излиза от ринга. Върнах го обратно в ринга да благодари на съдията за оценката и да се ръкува с него. След около два часа двамата с кучето спечелиха състезанието за млад водач в конкуренцията на над 20 деца от Румъния, Унгария, Молдова и Русия. Съдийката беше много строга, сънародничка на нашия съдия. Синът ми беше на седмото небе и адски учуден от победата. Тогава му обясних че 50% от победата му беше заработена още преди това в ринга, където съдеха породата.

Имам си един любим лаф от Хемингуей, че "спортът ни учи да печелим честно и да губим с достойнство". А киноложките изложби са само спорт, нали ?

:D  
« Последна редакция: Март 05, 2007, 20:07:35 pm от Hlebarov »

Newf_Club

• Новак
  • *
« Отговор #26 -: Март 05, 2007, 20:12:31 pm »
Именно!  

bonboni

• Експерт
« Отговор #27 -: Март 05, 2007, 20:18:47 pm »
Аз обичам предизвикателствата,а кинологията за мен е голямо предизвикателство,страхотна тръпка са изложбите и нито едно решение на съдия не може да ме откаже от тях,нито да ме накара да бъда груба с него,невъзпитана или арогантна.Знам,че доста съдии преди този конкретния са съдили мое куче и то много добре,за това само напред.За сега ми се случват само хубави неща и няма да се спра за да се случват още по хубави :KSS-BG:
Прав си може би хората,които се занимават с кинология са спортисти по душа и е хубаво KSS-thumbup  

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #28 -: Март 05, 2007, 20:29:47 pm »
Цитат
Ми аз съм доволен,като изключим малки подробности.Както на всяка изложба,така и на тази си имаше проблеми но организаторите реагираха мигновенно,за което мога само да се радвам.Аз си изкарах чудесно  :KSS-Gold:    

Ай стига, бе ! Това младшия Райчев ли е ?

И си траеш ?????

:hooray:  

Djeri

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 95
« Отговор #29 -: Март 05, 2007, 20:37:08 pm »

Дали някой знае резултатите по групи ? И снимки, разбера се, ако може .