Новини:

Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Фотоапарати и начин на снимане  (Прочетена 33926 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Cristinel

• Гост
Фотоапарати и начин на снимане
« Отговор #45 -: Април 05, 2007, 19:24:10 pm »
Супер си се справил - аз лично не обичам да има дата!!!

и след лек ретуш:

« Последна редакция: Април 05, 2007, 19:25:34 pm от Cristinel »

Raev

• Новак
  • *
  • Публикации: 11
« Отговор #46 -: Април 05, 2007, 20:27:52 pm »
Поздравления!
Доста добре е станала. Вече спрях да снимам с дата. но тук ми се намират едни по-стари.
С какво ги обработваш? Пробвай пак с тази първата?

« Последна редакция: Април 05, 2007, 20:38:38 pm от Raev »

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4888
« Отговор #47 -: Април 05, 2007, 22:30:54 pm »
Сега зареждам батериите. А утре потегляме с кучето за едно божествено място. Снимки ще има като се върнем.

Cristinel

• Гост
« Отговор #48 -: Април 06, 2007, 06:48:25 am »
Raev, въпреки да изглежда че електрониката се развива в бързи темпове, това не е толкова вярно за апаратите. От няколко години се ползват едни и същи матрици (фоточуств. елемент) използват се предимно два типа CCD и CMOS, по рядко по скъпия Фовеон. Мегапискелите нямат никакво значение за качеството!!!
Матрицата няма тази способност да предаде картината, като човешкото око - какъвто е стремежа. Динамиката на матрицата е много слаба сравнена с човешкото око (динамика - да се виждат ясно детайлите в тъмната и светлата част на снимката), а цветопредаването е почти винаги неточно! За това намесата на програми като фотошоп, гимп и тези, които вървят с апарата е препоръчителна!!!
Аз ползвам фотошоп и RAW Конвертора на Пентакса силкипикс!!!
Отделно лекото шарпване (заостряне) е също препоръчително - има дадени препоръки за това в книжките на канон!!!
По сериозните фотоапарати ползват суров формат (директно от матрицата RAW), a по малките любителски камери имат в себе си софтуер, който прави първоначална обработка и компресия, като записва файла в масовия формат JPG, т.е както са написали софтуера - така ви прави снимката!
Така че саа ми много смешни конкурси от типа - БЕЗ НАМЕСА И ОБРАБОТКА!!!
Как без намеса, акто самия апарат прави намеса и то винаги не както трябва!!!
Това е несериозно и смешно!
скоро един познат ми показа малък тест с един много достъпен апарат от една фирма без традиции във фотографията, който препоръчвам на всички ентусиасти - софтуера му не осакатява образа така като другите снимащи в JPG особено на висока чуствителност:

Самсунг S850

Аз ще си го взема за втори джобен апарат!!!  :KSS-drunk:

Относно твойта първа снимка - ползвана е вградена светкавица, която е изпекла важни детайли - непоправимо!!! Снимката с детео е много добра и подлежи на поправка на контраст и цвят!!! С
Самсунга който показах в линка може да прави снимки и на по-лоши светлинни условия без нужда от директна светкавица - това е много много ценно!!!
Прекалено яркото слънце по пладне лятото и директната светкавица са винаги избягвани от фотографите!!!
« Последна редакция: Април 06, 2007, 06:55:03 am от Cristinel »

Cristinel

• Гост
« Отговор #49 -: Април 06, 2007, 07:15:01 am »
Засилил съм контрасти и цвят повече от необходимото и съм намалил брайтнес - за да има по ясна разлика с оригинала!!!
Филтъра на матрицата на апарата помътнява образа - тка че контраст левълс и цветна корекция в разумни граници са повече от наложителни!!!

:KSS-dogwalk:  

Cristinel

• Гост
« Отговор #50 -: Април 06, 2007, 07:22:43 am »
.... ето тук една моя галерия без абсолютно никаква намеса на софтуер или кроп и без старание за кадриране с любителски апарат Канон ПауърШот А610

абсолютно туристически снимки в стил - насочи-щракни!!!

:D

Балчик

suzanka

• Експерт
  • Публикации: 763
  • Betty
    • Сайтът на Бети
« Отговор #51 -: Април 06, 2007, 07:30:32 am »
Има ли някакви правила при обработка на снимките на Photoshop? Или просто трябва да си се пробва, докато се улучат най-истинските и добри цветове?

Cristinel

• Гост
« Отговор #52 -: Април 06, 2007, 07:39:41 am »
Няма правила - защото материала за обработка е винаги различен!!!
Има препоръчителни в зависимост от камерата!!!
... за шарпнес на Канон да кажем е за 8 мп - Unsharp Mask с стойности Amount 300%  с radius 0,3 пиксела - това по спомен!!!
За моя апарат има вграден конвертор и част от нещата си ги правя още в апарата - ама как да ги видя на малкия дисплей дали е добре!!!
Ами фотографията е творчество - за това че да можеж сам да прецениш какво да направиш - а не да го оставиш на корееца дето ти е написал софтуера за JPG вграден в камерата!  :KSShunter:

По принцип, когато снимката е репортажна, т.е документална - целта и е да покаже нещата реално - НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕКАЛЯA С ОБРАБОТКА!!!

Сега да ви кажа съвсем накратко и повърхностно, каква е разликата в евтините и скъпите апарати!
Големината на матрицата и качествето на обектива!
1. Евтините дават изображение без детайл - образите са плоски слаби цветове и мътни - малка матрица!!!
2. Скъпите с голяма матрица и хубав обектив - много добър иходен материал - подлежи на голяма обработка - запазен детайл и в сенките и в светлите (силно осветени) места - работещи със суров RAW формат - без софтуерна намеса - без компресия!!!!!
Понеже, много хора се бъркат с мегапикселите - за сега не мислете за тях - има камери с 4 мп с много по добра динамика и рисунък от някои с 10 мп, големинаа на матрицата няма много общо с МП на изходния файл!!!

п.п. ако направя "кучешка" аналогия - понеже форума е кучешки!
Това да не обработваш снимките си поне малко е все едно да си оставиш кучето да живее в естествената си среда без да го решиш без да му даваш медикаменти - т.е без да се стремиш да го подобряваш .... без обработка  :KSS-dogwalk:  :lol:  :D

Ето тук се вижда, че аз на моя апарат мога да си контролирам сатурация, шарпнес и контраст на JPG още от менюто на апарата:

Преди да пристъпите към сериозна обаротка - трябва да ползвате калибриран монитор!!! Това става със хардуерно устройство и софтуер - цена за калибровка е около 30 лв.
По принцип Уиндоус настройката за цветова гама е предназначена за видео и е по тъмна от тази за снимки!!! Това го има в линка, който дадох на предните страници!!!
« Последна редакция: Април 06, 2007, 08:10:02 am от Cristinel »

Cristinel

• Гост
« Отговор #53 -: Април 06, 2007, 08:21:26 am »
Тази снимка е само от осветлението на една крушка:
1600 ИСО

« Последна редакция: Април 06, 2007, 08:22:50 am от Cristinel »

Конак

• Експерт
  • Публикации: 428
    • http://www.cherni-lom.com
« Отговор #54 -: Април 06, 2007, 08:59:20 am »
Цитат
Конак айде и две от мене!
....взимам те на уроци....  :KSS-dance:

Е браво бе. Добре си се справил. Значи на дупките аз ще стрелям, а ти ще снимаш  :KSS-clap:  :D  

Raev

• Новак
  • *
  • Публикации: 11
« Отговор #55 -: Април 06, 2007, 13:43:28 pm »
Cristinel, благодаря за разясненията и съветите!
Бившият ми съквартирант имаше една книга-Цифрова фотография(беше му подарък и изобщо не му беше интересна) една такава дебрла, в която са описани и фотошопа и корел пейнт шоп. Взех я да почета, така и не я довърших, много ми хареса.
Аз ползвам Corel Paint Shop Pro X, но повече за да омаскаря някой.

Конак, ако не те е страх от гърмежи, ще ти дам да гръмнеш. :KSShunter:  

Cristinel

• Гост
« Отговор #56 -: Април 06, 2007, 16:30:10 pm »
Ама вземета да пуснете някоя снимка де - след като сте се постарали!!!
И само с кучета това е кучешки форум!!!  :KSS-dogwalk:   :lol:  

Diyana Char

• Специалист
  • Публикации: 215
    • http://corablondfell.hit.bg/
« Отговор #57 -: Април 06, 2007, 16:52:00 pm »
А при възможност за регулиране от самия апарат, в какъв формат е добре да се снима, за да се обработва след това?
И освен фото шоп, какви други програмки може да се ползват от непрофесионалисти?

Cristinel

• Гост
« Отговор #58 -: Април 06, 2007, 17:18:27 pm »
Най- добре (но ако знаеш как се използва) некопресиран и "суров" формат TIFF или RAW, ако се снима в JPG значи някакъв вграден софтуер вече се е постарал преди вас (авт.настройки от производителя)
В повечето случай - баланса на бялото, вкспозицията, динамиката и цветовете са неточни или не дотам най-подходящите - няма сериозен фотограф, който снима в JPG за сероизно предназначение!
Да не говорим за динамиката, която е осакатена отвсякъде в JPG! Какво имам предвид - там където има сянка, не се различава почти нищо, а светлите участъци са изгорели и без детайл!!!
RAW конвертор има и във фотошоп и в диска с програми към всеки апарат снимащ с такъв формат!!!

Фотошопа е програма, както за начианещи така и за напреднали! Тя обединява почти всичко - нящо което няма се намират плъгин-и!!!
Също добра е и Гимп и ПейнтШоп Про и много много други!
за редица основни неща има и по малки и удобни програми. но аз препоръчвам ШОП-а и най-вече ппоследните две версии - CS2 и CS3!!!
Oлекотен вариант  и подходяща за ретуш и много други екстри (ауто галерий) е програмата пак на ADOBE - Adobe Photoshp elements 5.0
Adobe® Photoshop® Elements 5.0 software combines power and simplicity so you can do more with your photos. Instantly fix flaws or adjust color and lighting with new advanced controls. Quickly drop your photos into customizable layouts and show off your creativity with dynamic web photo galleries created using Flash® technology. And view all your photos and video clips in one convenient place.

Преди време си свалях много уроци от Аренабг - имам над 40 гб. на ТоталТрейнинг и Линда.ком - невероятно добри уроци!!!

Cristinel

• Гост
« Отговор #59 -: Април 07, 2007, 19:05:51 pm »
Е тва става и с компактна камера - да знаете!!!!

:KSS-sleeping:

:KSS-sleeping:
« Последна редакция: Април 07, 2007, 19:27:22 pm от Cristinel »