Новини:

Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: ГРУУМИНГ  (Прочетена 5151 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Casper

• Специалист
  • Публикации: 115
    • http://
ГРУУМИНГ
« -: Януари 16, 2006, 12:00:21 pm »
Здравейте ,наближават изложбите и всички искаме да сме наййййййййй-хубавите   :KSS-pet:  но как се постига това  :(  На пазара има най-различни козметики и аксесоари ,но кои от тях са подходящи за нашето куче ? ога и как трябва да се ползват? Ето на всички тези въпроси ,очаквам Вашите отговори сега  :KSS-BG:  

Casper

• Специалист
ГРУУМИНГ
« Отговор #1 -: Януари 20, 2006, 13:00:42 pm »
Бреее че сте срамежливи  :rolleyes: добре че някъде намерих едно писание за това какъв шампоан да взема че иначе още два деня щях да се лутам в магазина .Сега ако се намери и някой добър човек да ме светне какъв балсам се ползва за лустро ще съм му много благодарен.

п.п. азах ли ви че намерих витамини за козината на кучето ,даже взех и на Kаспър да ги пробва,само дано не замяса на йорки  :KSS-clap:
« Последна редакция: Януари 20, 2006, 13:04:05 pm от Sarichka »

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4888
ГРУУМИНГ
« Отговор #2 -: Януари 20, 2006, 20:33:28 pm »
За булдога не ти трябва много козметика. Единствените две неща, които можеш да ползваш за изложбите са специалните шампоани за подсилавен на контраста (ако булдога е черно бял) или избелващи шампоани (акое чисто бял).

Плюс малко гланц за козината непосредстено преди влизането в ринга

Casper

• Специалист
ГРУУМИНГ
« Отговор #3 -: Януари 21, 2006, 08:37:54 am »
Благодаря Хлебаров ,явно за нас ще е необходим този шампоан за контраста понеже сме бяло -червеникави обаче не знам колко време преди изложбата е хубаво да го изкъпя. А иначе можеш ли да ми посочиш кои марки шампоан и гланц са най-подходящи за булдога . :KSS-dogwalk:
Другото което ме вълнува това са ноктите на кучето ,знам че не бива да са дълги ,за сега правя всичко възможно това да става по естествен начин- с разходки,но като имаме предвид ,че тази порода не може да прави големи преходи може да се наложи и допълнителна козметична намеса.
Второ -очите ,по принцип забелязвам че на повечето от булдоците те са леко зачервени ,дали трябва да е така ,и ако не е ,как да постъпим.
Трето -обезпаразитяването ,трябвали и колко време преди изложба е хубаво да се обезпаразити (вътрешно и външно)кучето?

Hlebarov

• Администратор
ГРУУМИНГ
« Отговор #4 -: Януари 21, 2006, 10:30:53 am »
Шампоани за подчертаване на контраста има олкото искаш, а "на-добра" марка няма. Аз лично бих те посъветвал да поразходиш Google-а из нета и да потърсиш нещо подходящо за вас. Моите любими марки са KW, PetSil и Bio-Groom, но това са индивидуални прдпочитания. Kъпането с тези шампоани трябва да става не само за изложбата, а редовно.

Най-добрият гланц за козина, който познавам е на Chris Christensen, но е доста скъп - една опаковка излиза около 20 евро заедно с доставката.

Хубаво е, че се ползва много икономично - 1-2 капки за всяка изложба. Гланцът се нанася върху козината малко преди влзиане в ринга. Има различни марки, обще взето всичко което е liquid silk върши работа. В краен случай и подръчни средства като няколко капи бадемо, орехово масли или дори обикновен зехтин могат да свършат работа.

За очите и ноктите попитай ветеринарния си лекар. А за обезпаразитяването трябва да се прави на точно определни периоди, независимо от всякакви изложбени участия.
« Последна редакция: Януари 21, 2006, 10:43:10 am от Hlebarov »

m_dyakova

• Гуру
  • Публикации: 1448
    • http://www.bullmastiff.hit.bg
ГРУУМИНГ
« Отговор #5 -: Януари 21, 2006, 14:33:40 pm »
:unsure:  Caspar, обещах ти да се включа в темата, ама след това изложение от Хлебаров - смея ли....  ;)
Тоя човек продължава да ме изненадва и респектира (и не само за кинология), макар че имам честта да го познавам вече десетина години...  :rolleyes:  Та, така де, смея ли аз да кажа нещо след него...     ;)

А и освен това, ако питаш близките около мен хората, какво разбирам аз под "грууминг" ще ти кажат: "Ааааа, за нея грууминг преди изложба означава задължително: фризьор, маникюр, козметик за... нея самата!"    :KSS-plias:
Всеки път ме подигравят, че ще избират "Най-красиво куче", а не "Мис собственичка"... :D Не казвам даже "Мис хендлер", защото рядко ми се е налагало аз да изведа някое от кучетата и то обикновенно е за BOBа, когато и останалите ни са в ринга...  :rolleyes:

Но сега сериозно по темата - ето какво прави Емо за булмастифите:

Първо ги храни с отлична храна (Royal) и им дава допълнително необходимите витамини и добавки, за да може козината им да е в отлично състояние и с блясък! Подготовката за изложба започва мнооого преди сезона, а както знаеш "красотата отвътре - личи отвън"!  ;)

По-принцип избягваме да ги къпем излишно (много често). Но понякога почистваме козината с разтвор от 1:1 - вода и оцет (съвсем по "бабешки" - тук някои може и да ме заклейми, ама... )

Иначе вечерта преди самата изложба - задължително баня с някакъв шампоан (тези изброените от Хлебаров си признавам не сме ползвали  :unsure: ).
А на другия ден обтриване на козината с масло от "жожоба" (на "Икаров"), има го в всяка аптека и много полезно за косата. Това масло го ползваме и периодично, ако ни се стори козината суха.

И така, мога да кажа, че поне до сега - нашите кучета винаги са изглеждали перфектно!

Но не забравяй, че за доброто представяне на изложбата имa и други неща освен грууминг - като предварителното обучение на кучето и на хендлера...  ;)
« Последна редакция: Януари 21, 2006, 18:43:38 pm от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."
(„Граф Монте Кристо” / 1844 г., Ал.Дюма)

Hlebarov

• Администратор
ГРУУМИНГ
« Отговор #6 -: Януари 21, 2006, 14:49:36 pm »
Ако може да добавя нещо - това с водата и оцета е "пожарно средство". Kогато се използва преди влизането в ринга наистина два бяласък на козината, но ... това е защото киселината , в случая оцетнaта киселина, просто смъква повърхностния слой от космите. Ако е само за веднъж може и да се приеме, но не може да се позлва постоянно. За да е по-разбрано - едва ли ще позлвате полир-паста върху боята на колата си всяка седмица, защото много скоро ще й смъкнете всичката боя и ще трябва да я пребоядисвате. А кучето си трудно ще "пребоядиасте" с нова козина.

На всичкото отгоре оцета и мирише и всеки средно опитен съдия ще разбере  за какво става дума.

Банята преди изложбата не е за препръчване - по-добре е това да стане поне 1 или 2 дни преди изложбата, за да може козината да възвърне естветвеното си състояние.

За маслата вече стана дума - жожоба, бадем, орех, зехтин - всичките са ок. Но ще по-добре е ако вместо растителни, се използват животински мазнини. най-доброто е ЛАНОЛИН - това е мазнината, която се образува в космените фоликули и подхранва растежа на козината (вълната) при овцете. Ланолинът се извлича при прането на суровата вълна.

В чисто състояние ланолинът представлява крем с консистенцията на краве масло, но много по-мазно и не може да се използва директно. В разтворим вид обаче присъства във всички качествени козметични продукти за кучета, а и в много от тези за хората. Дамите може би не знаят, но основната съставка в всяко едно червило за устни е именно ланолинът.  :)
« Последна редакция: Януари 22, 2006, 19:30:54 pm от Sarichka »

m_dyakova

• Гуру
ГРУУМИНГ
« Отговор #7 -: Януари 21, 2006, 18:39:57 pm »
Някой дами знаят...  ;)  :D
А иначе, за оцета и водата имах впредвид не преди изложба, а след разходка за поддръжка... Разбира се , не ежедневно, но при някой кучета с по остра миризма помага... Ние го използваме, сравнително рядко, но го все пак го ползваме за почистване.
Прав си, че не бива да се прекалява, но колко често "може" да се ползва?
Все пак и "полир-пастата" е направена да се ползва повече веднъж, нали? ;)  
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."

Hlebarov

• Администратор
ГРУУМИНГ
« Отговор #8 -: Януари 21, 2006, 18:51:54 pm »
Kолко често ? Ами колкото се може по-рядко. И то ако няма нищо друго. При всички случаи едно добро къпане е за предпочитане.

А за "екстрени" случаи има и сухи шампоани ...
« Последна редакция: Януари 22, 2006, 14:58:17 pm от Hlebarov »

m_dyakova

• Гуру
ГРУУМИНГ
« Отговор #9 -: Януари 22, 2006, 14:19:29 pm »
:unsure: След последното на Хлебаров - направо потънах...  ;)

Но все пак, Caspar, ще си позволя да кажа за ноктите и очите...
Всъщност за очите - Хлебаров правилно ти каза да питаш ветеринаря.
Аз само ще подскажа, че понякога зачервените и раздразнени очи могат да са вследствие и на "обърнати" клепачи, дори и да не е в чак толкова сериозна форма. Но ти това го знаеш доста добре...  ;)  Все пак не забравяй, че е доста типично за молосите и дори като бебе да не го е имало (или да не се е забелязвало), може да се прояви с напредване на растежа...  :(

А за ноктите - ако не искаш да го водиш постоянно на "маникюр", т.е. да му ги подрязват в клиниката (ветеринаря), то си купи от зоомагазините (борсите) специални ножички за ночкти. Мисля че, нашите бяха на Trixie (или нещо подобно  :unsure: ). Имат ограничител и става лесно рязането.  Там продават и пили за нокти - за допълнително оформяне на отчупилите се крайчета.
Е, все пак и ти трябва да внимаваш доста и най-добре първо ветеринаря да ти покаже как става и колко дълбоко да режеш.
Освен това ще трябва и да привикнеш Caspar към тази процедура, не е много забавна, но се свиква...

Ние преди изложба имаме задължитено "маникюр". Подрязване и пилене. Ако ноктите ти се виждат сухи и нацепени, е най-добре да даваш добавки (витамини) за кожа, козина, нокти и да ги мажеш с "Масло за укрепване на нокти". Пак ще кажа аз лично (и за себе си  ;) ) съм доволна от тези продукти на "Икаров" - има ги в всяка аптека с цена 2-3 лв. и са много икономични.  :D  
bullmastiff.hit.bg

Casper

• Специалист
ГРУУМИНГ
« Отговор #10 -: Януари 23, 2006, 09:21:13 am »
:KSS-clap: Благодаря ви много добри хора ,това е много полезно не само за мен, a и за останалите членове на форума.Смятам още днес да се възползвам от тази информация и да лъсна Kаспър с малко масло от жожоба или бадемово, защото наскоро го къпах и предполагам сега козинката му няма тези защитни сили срещу студа на вън. Що се отнася до храненето имам един въпрос към вас : каква е разликата м/у Роял Kанина и Пурината (примерно) знам че те са най-добрите на пазара ,но ме интересува по скоро съпоставката между цена и качество ,или иначе казано какво повече има в едната, за да е два пъти по скъпа.

п.п. Започнах да давам на Kаспър телешки ябълки по съвета на д-р Ох боли ,и наистина това се оказа едно много добро занимание за него и неговите зъбки.Плюс това добавям едни български витамини към храната му независимо от това че в нея има.
« Последна редакция: Януари 23, 2006, 12:27:02 pm от Sarichka »

Casper

• Специалист
ГРУУМИНГ
« Отговор #11 -: Януари 23, 2006, 14:06:09 pm »
:KSS-plias: Еййй вярно ,сега го намазх с бадемово масло на Икаров и светна като пехливанин,БРАВО  :KSS-clap:  

Ели

• Гуру
  • Публикации: 2063
  • Ado, I love you!!!
ГРУУМИНГ
« Отговор #12 -: Януари 23, 2006, 19:48:44 pm »
Сетих се нещо и аз, макар че не съм специалист :KSS-plias: ...
Става въпрос за нослетата на кучетата с къси муцунки, какъвто е Kаспър...през зимата, кожата в горната част на носа загрубява, често се напуква и леко побелява. Това преминава след студовете, но докато е така, може да го мажете често с най-обикновен вазелин. Лично аз мажа нослето на Саричка с обикновен стик за устни, без оцветители и без аромат. Не е от най-любимите неща на Сара, но определено помага - кожата става по-мекичка, подхранена, гладка и черна и няма опастност да се напука. Правим това упражнение поне по веднъж на ден...Сара изблизва една част от кремчето, но все пак остава нещо и нослето и е в добро състояние...
« Последна редакция: Януари 23, 2006, 19:49:51 pm от Sarichka »
Ееееех..."кучешки" живот! :-)

Hlebarov

• Администратор
ГРУУМИНГ
« Отговор #13 -: Април 16, 2006, 20:34:27 pm »
Тази вечер къпах Дорадо ... та по този повод си позволявам да предложа на вашето внимание два много добри български продукти, които ползвам в продължение на повече от 3 години за моето куче.

Първият от тях е шампоанът ЕВТЕРПА ПРОФЕСИОНАЛ

Макар и предназначен за хора, той съдържа всичко необходимо за козината на моето куче и най-вече  масло от бадемови ядки. Освен това шампоанът включва силиконов флуид, който помага за по-лесното разресване, комплекс от омекотители и фини емолиентии хидратиращи компоненти. Не на последно място е важно, че 1 л от този шампоан струва под 2 лв.

Вторият е маската за коса на същата фирма.

Съдържа бадемово масло и витамин F. Една опаковка струва под 1.50. Маската се нанася върху козината на кучето след основното изкъпване, оставя се да "дръпне" в козината 5 минути и се изплаква с хладка вода. Ефектът ще установите сами.

Аз лично съм много доволен от тези два продукта. Ще очаквам и други мнения.
« Последна редакция: Април 16, 2006, 20:36:15 pm от Hlebarov »

Zlati_husky

• Специалист
  • Публикации: 179
    • http://www.goldennicol.dog.bg
ГРУУМИНГ
« Отговор #14 -: Април 17, 2006, 19:10:22 pm »
Явно фирмата се е развила....преди им ползвах два пъти боята за коса и ми окопо солидно количство  ;) За другите продукти на тази фирма нямам наблюдения но щом си доволен ще взема пак да ги погледна
siberians forever