Новини:

Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: бяло родословие.........  (Прочетена 9161 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Atanassov

• Експерт
  • Публикации: 425
  • I want to know
    • Center of Experimental Cynology
Re: бяло родословие.........
« Отговор #30 -: Януари 29, 2008, 16:44:58 pm »
Eee,Николай ,много се задълбочихте и то се превърна в лекция- беседа.Ти си прав в много аспекти ,но тук едва ли обикновенните кучкари ще вникнат в научните ти методи.И мисля ,че няма смисъл да се развива темата ,защото така нареченото "бяло родословие" е нещо съвсем друго ,но мисля ,че не му е мястото да се обяснявам тук.

Иване, здравей!

Пишещата под ник Modena е интересен и интелигентен събеседник и на мене ми е приятно да обменям мисли. Дали е "кучкарка", както ти се изразяваш, нещо повече или нещо по-малко в света на кучетата, за мене това е абсолютно без значение. Знаеш, че съм отворен към добронамерените и когато нещо го зная, значи наистина го зная и го казвам. Когато не зная, не се срамувам да си призная!

Поздрави!

Н. Атанасов

Laikata

• Специалист
  • Публикации: 119
« Отговор #31 -: Януари 29, 2008, 16:56:37 pm »
Здравей Николай,ти не ме разбра.Аз говоря по принцип за хората във форума.А Модена, аз добре я познавам и тя не е обикновен кучкар.

Atanassov

• Експерт
  • I want to know
« Отговор #32 -: Януари 29, 2008, 17:20:31 pm »
Здравей Николай,ти не ме разбра.Аз говоря по принцип за хората във форума.А Модена, аз добре я познавам и тя не е обикновен кучкар.

Иване, аз съм на принципа - който разбрал, разбрал. Който не разбрал, проблема си е негов.
В работата си на преподавател съм се водел по следния принцип - обяснява се на човек, който иска да се учи. Човек няма ли нагласата и желанието да схване нещо и да направи така, че то да му бъде от полза, оставяй го да препуска.

Извинявам се пред Модена, че я коментираме без да е участник в разговора между нас. Нищо лошо не съм искал и не искам да кажа за нея. Напротив !

Modena

• Администратор
  • Публикации: 1508
    • Български киноложки клуб бигъл
« Отговор #33 -: Януари 30, 2008, 17:21:53 pm »
Благодаря ви за добрите отзиви, но все пак бих искала да продължим с темата.
Ще направя едно обобщение на всичко това, което разбрах от нашата дискусия.
Ще ми бъде много приятно, а и полезно да прочета вашите коментари след като прочетете моя пост.
Така, мисля, че ще стане по-ясно както за мен, така и за повечето четящи тук,
които по някаква причина се въздържат да споделят своето мнение.

1. Заплождането на не родословно куче /при изпълнени изисквания от правилника за развъдна дейност/
с куче с известно потекло - родословно, при вече утвърдени породи е нежелателно, тъй като по този начин
съществува риск да се създаде некачествено поколение, което при недобросъвестно отглеждане
/ имам в предвид, ако не се кастрира поколението, след като се установи, че е некачествено/, води
до опорочаване на изградената с дългогодишен труд, утвърдена порода и носи своите негативи;
2. От тук следва, че издаването на т.нар. "бяло родословие" се обезмисля, поради факта, че такъв
тип връзка между кучета е нежелателна /а, в някои клубове и недопустима/;
3. издаването на "бяло родословие" е допустимо, единствено при породи, които сега се създават и
предстои да се утвърдят в международната киноложка организация.

Тъй като моите изводи пораждат множество въпроси, които нямат връзка с научния характер на
разглеждането на темата "бяло родословие" ще ви помоля да не ги коментираме.

Atanassov, потърсих в мрежата, но не можах да намеря - кои са четирите основни показателя, определящи развъдната стойност?
Български Киноложки Клуб Бигъл - http://bkkbeagle.hit.bg/

Atanassov

• Експерт
  • I want to know
« Отговор #34 -: Януари 30, 2008, 17:41:30 pm »
Благодаря ви за добрите отзиви, но все пак бих искала да продължим с темата.
Ще направя едно обобщение на всичко това, което разбрах от нашата дискусия.
Ще ми бъде много приятно, а и полезно да прочета вашите коментари след като прочетете моя пост.
Така, мисля, че ще стане по-ясно както за мен, така и за повечето четящи тук,
които по някаква причина се въздържат да споделят своето мнение.

1. Заплождането на не родословно куче /при изпълнени изисквания от правилника за развъдна дейност/
с куче с известно потекло - родословно, при вече утвърдени породи е нежелателно, тъй като по този начин
съществува риск да се създаде некачествено поколение, което при недобросъвестно отглеждане
/ имам в предвид, ако не се кастрира поколението, след като се установи, че е некачествено/, води
до опорочаване на изградената с дългогодишен труд, утвърдена порода и носи своите негативи;
2. От тук следва, че издаването на т.нар. "бяло родословие" се обезмисля, поради факта, че такъв
тип връзка между кучета е нежелателна /а, в някои клубове и недопустима/;
3. издаването на "бяло родословие" е допустимо, единствено при породи, които сега се създават и

Тъй като моите изводи пораждат множество въпроси, които нямат връзка с научния характер на

Atanassov, потърсих в мрежата, но не можах да намеря - кои са четирите основни показателя, определящи развъдната стойност?

Не успях да разбера нещо.
Къде искате да коментираме - тук във форума или да Ви изпратя мнението си като лично съобщение.
За мене е без значение, но както писах по-горе в един момент достигаме до положение, че има неща, които не се поднасят наготово на цялата аудитория. Преди може би около 2 години някаква дама бе попитала за нещо, свързано с поведението при кучето. Информацията й бе необходима за разработка на дипломна работа от сестра й, която в него момент беше студентка. Писах й публично във форума да си зададе въпросите като лично съобщение и аз, ако мога да бъда полезен, ще й отговоря също чрез електронна поща. Веднага някакъв "умник" се изказа дълбокомъдренно с нещо от рода: "Да-а, като стане дума за парички и предлагаме да минем на лични". Та долу горе и тук, понеже много четат и не всички добронамерено разсъждават искам да декрларирам - никога не е ставало и не става въпрос за пари, но народа ни има една много хубава поговорка: "Свиня от кладенчова вода не разбира". Затова на многото по лъжичка, на качествените - с пълни шепи.
В момента няма да мога да отреагирам, защото имам друг ангажимент, но ппедполагам, че до час ще мога да Ви отговоря. Само посочете как (къде).

Modena

• Администратор
  • Публикации: 1508
    • Български киноложки клуб бигъл
« Отговор #35 -: Януари 30, 2008, 18:42:05 pm »
Тази молба е към безмълвно четящите и целта ми е точно да избегнем "дълбокомъдрените" изказвания!
Дискусията е много интересна и аз бих искала да разбера, дали изводите ми са правилни от гледна точка на кинолозите!?
Ценя както вашето мнение, така и на останалите кинолози.
Хубаво е правилните и/или грешните изводи и коментарите към тях да бъдат достояние на всички!
Български Киноложки Клуб Бигъл - http://bkkbeagle.hit.bg/

Atanassov

• Експерт
  • I want to know
« Отговор #36 -: Януари 30, 2008, 18:44:31 pm »
Тази молба е към безмълвно четящите и целта ми е точно да избегнем "дълбокомъдрените" изказвания!
Дискусията е много интересна и аз бих искала да разбера, дали изводите ми са правилни от гледна точка на кинолозите!?
Ценя както вашето мнение, така и на останалите кинолози.
Хубаво е правилните и/или грешните изводи и коментарите към тях да бъдат достояние на всички!

Съгласен!
След малко ще се постарая да Ви отговоря тук.

Atanassov

• Експерт
  • I want to know
« Отговор #37 -: Януари 30, 2008, 19:40:21 pm »
Ще опитам да отговоря на въпросите ви един по един, като моят текст е в червено.

1. Заплождането на не родословно куче /при изпълнени изисквания от правилника за развъдна дейност/ с куче с известно потекло - родословно, при вече утвърдени породи е нежелателно, тъй като по този начин съществува риск да се създаде некачествено поколение, което при недобросъвестно отглеждане /имам в предвид, ако не се кастрира поколението, след като се установи, че е некачествено/, води до опорочаване на изградената с дългогодишен труд, утвърдена порода и носи своите негативи;

За да отговоря на този въпрос първо искам да декларирам, че не познавам правилниците за развъдна дейност на FCI, но! Не може да се говори за правилник за развъждане, в който да има възможност в развъдния процес да участват кучета с недоказан произход. А ако има такъв, това е пародия, неподчинена на развъдните закони.
Гаранция за качеството на потомството не може да даде родословното свидетелство. То удостоверява родствени връзки, но не и тяхното качество. Качеството се установява чрез съответните преценки, за които ще стане дума малко по-долу.
Вие казвате „изградената с дългогодишен труд, утвърдена порода”. За да говорим за порода (група животни развъждани в чисто състояние), не можем въобще да допуснем алтернатива в развъдния процес да участва куче с недоказан произход. Кучето с недоказан произход не може въз основа на фенотипни белези или субективни доказателства да бъде наречено чистопородно. Така че въпроса в развъдния процес да участва куче с недоказан произход моментално отпада. Това е недопустимо! Породата, за да е утвърдена, трябва да е развъждана именно в чисто състояние. Иначе не е порода!

2. От тук следва, че издаването на т.нар. "бяло родословие" се обезмисля, поради факта, че такъв тип връзка между кучета е нежелателна /а, в някои клубове и недопустима/;

Точно така! Такъв тип връзка не само е нежелана. Тя е недопустима. Ако наистина ние спазваме правила за чистопородно развъждане и претендираме да имаме, или че даваме своя принос в развитието на дадена порода. Казвате, че в някой клубове такава връзка е недопустима. Такава връзка трябва да бъде забранена!

Не е точно така. Международната Федерация по Кинология (МФК) работи (има за предмет на своята дейност) само с утвърдени породи. Така че, ако дадена група кучета бъде внесена за признаване като порода от МФК, тя трябва вече да е обособена като порода с всички произтичащи изисквания и задължения, едното от които е редовна и издържана от научна гледна точка документация. Когато говоря за все още неконсолидирани породи казвам, че може да се работи основно на база фенотипни прилики, но и те са съпътствани с друга информация – Кучетата в случая са затворена популация, родители и деди се знаят макар и неписано с поколения назад, отговарят на предявяваните или търсените в тях работни качества и т.н. Тази форма на стихийност в развъждането (на този етап можем да говорим за т.н. „бяло родословие”) рано или късно трябва да доведе до съставяне на регистър от кучета, за които вече е налична документирана информация. Контролира се развъден процес само с тези кучета, преминава се на по-високо, вече съвременно ниво на контрол – ДНК тестове за родство. Държа да отбележа, че това обяснение е опростено до минимум. Има други пътища и варианти, за които вече споменах, че сам разработвал, но по тях трябва да се работи, а не само да се афишира форумно присъствие. 

Atanassov, потърсих в мрежата, но не можах да намеря - кои са четирите основни показателя, определящи развъдната стойност.

За да се говори за преценка на развъдната стойност, кучето се подлага на контрол от момента на раждането до влизането му в развъдна възраст (не разплодна, а именно - развъдна).
Когато настъпи момента, в който въпросното куче трябва да се включи като разплодник е необходимо да бъде проверено по:

1. Произход – Изрядно родословно свидетелство с попълнени не по-малко от 4 родословни пояса. Във всеки пояс трябва да са отразени данни за съответния родител или прародител, а не само името.
2. Екстериор – Данни от екстериорното развитие на кучето от момента на първия преглед като подрастващо, до момента в който ще се включи в разплод.
3. Работни качества – Документирано участие и получени резултати от изпитания на кучето за вършене на дадена работа – лавинни, ловни на различни видове лов, полицейски, одорологични, пастирски и т.н. Тук не мога да коментирам кучета от т.н. „декоративни породи” – те не са предмет на интересите ми. Също така, по отношение преценка на работните качества на кучетата пазачи на стадата въпроса е доста неизяснен. Тези кучета работят в реална среда и все още няма критерий, който да определя (да класира) достойнствата или недостатъците. Този тип кучета или работят, или не работят. Има разработени няколко методики за провеждане на изпитания при кучетата пазачи, но до момента нито една не е достатъчно издържана, поради невъзможност да се избегне субективния фактор.
4. Потомство – Най-сложната преценка, подчинена изцяло на принципите на генетиката и развъждането. Тя се извършва, когато въпросното (преценяното) куче вече има потомци, достигнали до участие в развъждането. Трудно ми е в рамките на един форум с един или няколко коментара да обясня за какво става дума, а мисля, че не е нужно. Нали всеки един клуб има отговорник по развъждането. Той трябва да знае тези неща и естествено – да ги прилага.