Новини:

Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Поведенчески проблеми  (Прочетена 2976 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

gpogojeva

• Новак
  • *
  • Публикации: 5
Поведенчески проблеми
« -: Август 02, 2007, 20:13:57 pm »
Здравейте всички! Аз и моето куче сме нови във форума и имаме проблем. Надявам се ако някой от вас се е сблъсквал с подобно нещо да ми помогне.
Имам кръстоска с бретон шпаньол на 7 години. Взех я кат новородено кученце защото майката беше починала при раждането. В кучилото бяха 18 кученца.
Отгледахме си я в къщи като малко бебе и липсата на кучешко общество сигурно е повлияла на поведението и. Определено не е с благ характер и не е особенно весело куче. Това е сигурно първото куче което виждам което не обича да се разхожда. Тук е мястото да поясня, че това не е първото ми куче, имала съм 2 немски овчарки, болонка и ягтериер, но толкова особенно и странно куче имам за първи път. Около разгонването спранностите и се засилват. Гледа да се усамоти някъде спира да се храни и не желае да контактува с абсолютно никого. Имам 13 годишна дъщеря която в такива моменти направо се страхува от нея, тъй като Сара(така се казва кучето ни) я ръмйи и и се зъби, щом навлезе в територията и. С всяка изминала година нещата се задълбочават. Сега отново е  същото състояние и този път се зъби дори на мен и на съпруга ми, нещо което никога не си е позволявала. По принцип е лудо влюбена в мен (аз съм мама, аз я хранех като бебе) и поведението и ме изненадва. Не е бита и малтретирана, много я обичаме и искаме да и помогнем тъй като е ясно че изпитва някакъв дискомфорт (по скоро психически) изглежда физически здрава. Дали сме допуснали грешка във възпитанието и или има някакво хормонално обяснение този проблем. Дали може да и се помогне със медикаментозно лечение или ако бъде кастрирана дали ще се разреши проблема. към чужди хора ако ги познава е добронамерена и се гали, ако са непознати може и да захапе по скоро от страх. По нахални непознати като я доближат се напикава и се спуска да хапе.
На вън излизаме само с намордник защото и нямам никакво доверие. много ви моля ако някой има идея какво може да помогне кажете защото така се измъчваме. В нормално състояние изпълнява команди без особенно желание , но се подчинява. В особенните си състояния (в каквото е и в момента)не може нищо да я накара да изпълни каквато и да било команда, единствено кто започне да ръмжи и да се зъби като и кажа "не" спира, но си личи че ако посегна към нея ще ме захапе. Сега се е усамотила в "лятната си вила" на двора и нито ме посреща нито ми се радва, дори не лае по минувачи иска само да бъде оставена на спокойствие, което и правим, но дали е правилно не знам. За пръв път се сблъсквам с такова куче и вече се чувствам в безизходица. Страхувам се и за дъщеря си която е по цял ден сама с нея, а не знам какво мога да очаквам. Моля помогнете ни!!!

Благодаря предварително!

П.П. то стана цял роман, но се опитах максимално изчерпателно да опиша ситуацията.

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4888
Поведенчески проблеми
« Отговор #1 -: Август 02, 2007, 20:56:25 pm »
Май проблемите са оъ хормонално естество, но трябва да си кажат думата лекарите. Ако е така решението е раждане (по-несигурното, особено пък предвид възрастта й) или кастриране (по-сигурното).

gpogojeva

• Новак
  • *
Поведенчески проблеми
« Отговор #2 -: Август 02, 2007, 21:01:20 pm »
Оххх мислили сме за раждане, ама какво да ги правим тези мелези после. Кой ще ги иска. Тя мойта прилича савсем на бретон шпаньол ама видях сестра и, нещо като болонка с цвят на бретон

Atanassov

• Експерт
  • Публикации: 425
  • I want to know
    • Center of Experimental Cynology
Поведенчески проблеми
« Отговор #3 -: Август 03, 2007, 06:15:40 am »
Цитат
Оххх мислили сме за раждане, ама какво да ги правим тези мелези после. Кой ще ги иска. Тя мойта прилича савсем на бретон шпаньол ама видях сестра и, нещо като болонка с цвят на бретон
Опитайте медикаментозна терапия с бензодиазепинови препарати или още по-добре - антидепресенти (пробвайте с прозак или серопрам), но задължително след консултация с компетентно ветеринарно медицинско лице, което да Ви насочи към дозата според килограмите. Освен това, ако ползвате антидепресант, трябва да се направи схема, по която да се взема препарата.

gpogojeva

• Новак
  • *
Поведенчески проблеми
« Отговор #4 -: Август 03, 2007, 12:47:30 pm »
Г-н Атанасов, много благодаря за отговора! Имам два въпроса във връзка с антидепресантите: 1. Няма ли опасност от развиване на зависимост, защото при хората не са единични случаите когато се развива зависимост към антидепресанти. 2. Някаква идея как да и дам лекарството като отказва да се храни с консерва и гранула хапва само някой и друг деликатес като кокал и то не в наше присъствие, вода също пие много малко, а е изключено да я доближа в момента и да и сложа хапче или каквото и да е друго в устата.
Мисля че кучето ми нещо се побърка, възможно ли е това и то без каквато и да е видима причина. Нищо извънредно не се е случило тези дни което да провокира това странно поведение. Сутринта отидох да и дам храна реших да я поглезя с кокал като видя какво и нося понечи да излезе насреща ми след което като че загуби кураж и се завря обратно в колибата си и не излезе да си вземе храната докато не се махнах. Сара по принцип живее вътре в къщи. Колибата я направихме скоро по повод един ремонт за да не се плете на майсторите в краката, но тя от самото начало много си я хареса и периодично се оттегля там доброволно, но никога за цели дни и да не желае изобщо да излезе. Не знам дали да я оставим на спокойствие да си изживее периода или да се опитваме да я накараме да излезе от там.
Още веднъж благодаря за съвета! При първа възможност ще се консултирам с ветеринар относно антидепресантите.

Atanassov

• Експерт
  • I want to know
Поведенчески проблеми
« Отговор #5 -: Август 03, 2007, 15:06:16 pm »
Цитат
Г-н Атанасов, много благодаря за отговора! Имам два въпроса във връзка с антидепресантите: 1. Няма ли опасност от развиване на зависимост, защото при хората не са единични случаите когато се развива зависимост към антидепресанти. 2. Някаква идея как да и дам лекарството като отказва да се храни с консерва и гранула хапва само някой и друг деликатес като кокал и то не в наше присъствие, вода също пие много малко, а е изключено да я доближа в момента и да и сложа хапче или каквото и да е друго в устата.
Мисля че кучето ми нещо се побърка, възможно ли е това и то без каквато и да е видима причина. Нищо извънредно не се е случило тези дни което да провокира това странно поведение. Сутринта отидох да и дам храна реших да я поглезя с кокал като видя какво и нося понечи да излезе насреща ми след което като че загуби кураж и се завря обратно в колибата си и не излезе да си вземе храната докато не се махнах. Сара по принцип живее вътре в къщи. Колибата я направихме скоро по повод един ремонт за да не се плете на майсторите в краката, но тя от самото начало много си я хареса и периодично се оттегля там доброволно, но никога за цели дни и да не желае изобщо да излезе. Не знам дали да я оставим на спокойствие да си изживее периода или да се опитваме да я накараме да излезе от там.
Още веднъж благодаря за съвета! При първа възможност ще се консултирам с ветеринар относно антидепресантите.
Здравейте,

Медикаментозната зависимост не е чак толкова страшна, както се описва понякога в медицинските учебници.

Аз не съм с медицинско образование и не претендирам за компетентност по темата, но споделям това, което съм извеждал като лични опити или срещал в научната литература.

Ако давате барбитурати (имат ефект при епилепсията) е възможно да се развие барбутурова зависимост, но дори и тя е по-добре, отколкото кучето да умре в резултат на епилептичен гърч. Тук впечатленията ми са лични, от мои опити. Поддържали сме кучета с епилепсия повече от три години без да направят припадък и без да се е налагало да повишаваме дозата на препарата.

Бензодиазепиновите препарати могат да доведат до зависимост. Нямам лични наблюдения, но е факт описан доста подробно в специализираната литература.

Антидепресантите (лични наблюдения със Серопрам) и литературни данни с Прозак могат да се дават 3, 5 и повече години без да се налага да се повишава дозата. Естествено, ако се спазва съответна схема на започване, привикване, повишаване на дозата до достигане на терапевтично ниво и поддържане. След това може да се намали до ниво на превантивност.

Но отново Ви съветвам - задължително се консултирайте със специалист.

Има различни заболявания на нервната система (даже, ако не се лъжа, някъде бях чел дори и за пироплазмозата, която е паразитно заболяване), които водят до промяна на поведнието на кучето. То може да стане немотивирано страхливо или също така - немотивирано агресивно (злобно).

Не зная какво точно да Ви посъветвам, но ако имате възможност (физическа и финансова) направете възможно пълни изследвания на кучето. Започнете от кръвна картина и завършете до скенер на мозъка. Не зная съвета ми, съотнесен към България, дали не е в сферата на утопиите, но поне така от разстояние друго не мога да кажа.

Напълно възможно е, поведението на Вашето куче да не е чак толкова трагично, както аз си го представям и изброените от мене действия да са ненужни. Но само компетентен ветеринар може да Ви насочи. Иначе се движим в сферата на предположенията, а през това време нещастното животинче страда.

От сърце Ви желая да намерите успешния изход !

gpogojeva

• Новак
  • *
Поведенчески проблеми
« Отговор #6 -: Август 03, 2007, 16:43:48 pm »
Благодаря Ви отново за съвета! При всички положения ще се консултирам с ветеринар, проблема е че при положение че в момента е агресивна дори и към мен не мога да и сложа намордника и да я заведа, но ще го обсъдя с ветеринарния лекар дано той има идея как да стане прегледа. Надявам се да се подобри състоянието и за да имам възможност да я заведа за по-обстоен преглед. Преди година по повод същото състояние се съветвах с ветеринар, но тогава нещата не изглеждаха толкова зле колкото сега и ме посъветваха просто да я оставим да си се уединява и да не я закачаме. Предвид това, че в момвнта е напрактика напълно неуправляема смятам, че на всяка цена проблема трябва да се разреши по един или друг начин.

Още веднъж благодаря за отзивчивоста Ви!  

Atanassov

• Експерт
  • I want to know
Поведенчески проблеми
« Отговор #7 -: Август 03, 2007, 16:49:44 pm »
Цитат
Благодаря Ви отново за съвета! При всички положения ще се консултирам с ветеринар, проблема е че при положение че в момента е агресивна дори и към мен не мога да и сложа намордника и да я заведа, но ще го обсъдя с ветеринарния лекар дано той има идея как да стане прегледа. Надявам се да се подобри състоянието и за да имам възможност да я заведа за по-обстоен преглед. Преди година по повод същото състояние се съветвах с ветеринар, но тогава нещата не изглеждаха толкова зле колкото сега и ме посъветваха просто да я оставим да си се уединява и да не я закачаме. Предвид това, че в момвнта е напрактика напълно неуправляема смятам, че на всяка цена проблема трябва да се разреши по един или друг начин.

Още веднъж благодаря за отзивчивоста Ви!
Удоволствието беше мое, за съжаление ползата - малка !

Желая Ви от сърце да намерите най-благоприятното решение !

gpogojeva

• Новак
  • *
Поведенчески проблеми
« Отговор #8 -: Август 03, 2007, 22:41:51 pm »
Бързам да се похваля че критичния ни период мина. Каквото и да и беше на кучката явно и е минало, защото днес като се прибрах от работа ме посрещна с лудо въртене на опашка и щура радост, след което в моя чест си омете храната и беше пила и доста вода. Явно целия зор е два-три дни. Ще изчакам още няколко дни да се оправи съвсем и тръгваме да търсим ветеринар който ще успее да разгадае мистерията и да предложи съотвтно изход за в бъдеще да не се повтаря това. Направо ми олекна.
Благодаря отново за съветите!

Atanassov

• Експерт
  • I want to know
Поведенчески проблеми
« Отговор #9 -: Август 04, 2007, 12:16:21 pm »
Цитат
Бързам да се похваля че критичния ни период мина. Каквото и да и беше на кучката явно и е минало, защото днес като се прибрах от работа ме посрещна с лудо въртене на опашка и щура радост, след което в моя чест си омете храната и беше пила и доста вода. Явно целия зор е два-три дни. Ще изчакам още няколко дни да се оправи съвсем и тръгваме да търсим ветеринар който ще успее да разгадае мистерията и да предложи съотвтно изход за в бъдеще да не се повтаря това. Направо ми олекна.
Благодаря отново за съветите!
Радвам се, че всичко се е оправило.

sa6ik

• Експерт
  • Публикации: 403
Re: Поведенчески проблеми
« Отговор #10 -: Август 16, 2007, 13:38:09 pm »
Имам един конкретен въпрос.Имам Ротвайлерка на 4 години коята е добричка и то много.Та въпроса ми е ако съм с нея и някой иска да ми направи нещо лошо тя ще усети ли, че ме е страх и ще скочи ли да хапе съответния субект

Nicholay Atanassov

• Гост
« Отговор #11 -: Август 18, 2007, 18:52:48 pm »
Така е трудно да Ви бъде отговорено. Има много предпоставки, които ще определят дали кучето Ви ще реагира защитавайки Ви.

Най-добрият вариант е да пробвате с Ваш познат, който в същото време е непознат за кучето. Вържете кучето за нещо стабилно. Застанете до него, говорете му, галете го. В този момент Вашият познат да се доближи и да провокира, че Ви напада. Гледайте да сте между него и кучето, за да не стане нещо непредвидено, ако кучето евентуално извърши атака спрямо него.

Реакцията на кучето ще даде частичен отговор на въпроса Ви. Казвам "частичен", защото Вие не можете да симулирате страх, който кучето да почувства. Необходимо е кучето Ви да е съответно обучено, за да може да се предполага, че наистина то ще Ви защити от реален нападател, от който Вие наистина се страхувате.

sa6ik

• Експерт
  • Публикации: 403
« Отговор #12 -: Август 18, 2007, 21:27:23 pm »
Ама може да минем и на "ти" нали?Знам че си от Нова загора и може да знаеш някъде за Стара Загора място където обучават кучета за охрана

Atanassov

• Експерт
  • I want to know
« Отговор #13 -: Август 19, 2007, 00:59:11 am »
Предложенията за преминаване от една форма на комуникация към друга се правят обикновено от по-възрастния събеседник, но както и да е.

Да, зная в Стара Загора човек, който се занимава с обучение на кучета и то на професионално ниво.