На мен в петък не ми се наложи да ползувам гребло.Тръгнах с два териера-възрастната и един млад мъжки на 10 месеца който тази година купих от Желю Желев.Бях тръгнал за едни дупки,които са в борова гора и затова дружинката ги знаят като"Бора".Това са дупки в ловното поле на съпругата ми,но всяка година вадя редовно лисици и котки от тях.Предимството им е ,че не ги харесват язовци,а лисиците и котките умират за тях.С отиването се качих на горните .Те са 4 на брой,разположени под формата на правоъгълник,като близките страни са на 6-7 м.една от друга,а далечните на 9-10м..И това в драки.Под тази четворка дупки има една тройка,които са в лека полудъга и са на 7-8 метра от горните.Нямат връзка горни с долни,на скала са и двете групи дупки,но няма тесни места където да се заклещят кучетата.Пуснах първо младия ягдтериер,той влезе вътре и започна да проскимтява.Това е сигурен признак,че му е тясно и трудно се движи.Излезе навън и започна да души по отдушниците/това са процепи в скалите през които се издига миризмата на животното/.Пуснах дъртата,младия се наби на скорост след нея и след не повече от 30-40 секунди от лявата ми страна изхвръкна една котка-грамадна два пъти повече от кучетата.Изстрел,претъркулване,втори изстрел и с последни сили се вмъкна в лявата от долните дупки.Кучетат-след нея.Отидох до дупката,видях,че котката е сериозно ранена/то това пролича и след първия изстрел още/и зачаках кучетата да я извадят навън или да се скарат помежду си.Минаха около 5-6 минути и в един момент от дупката се показа лисича глава.Аз бях на самата дупка,главата се появи на 2-3 метра от мен.Шмугна се обратно и аз разбрах защо не излизат кучетата.Изтеглих се на стрелкова позиция и след 3-4 минути излезе същата лисица-светложълта.Отстрелях я и видях,че е мъжката.Това означаваше едно-борбата ще е трудна.Кучетата продължиха да не излизат от дупката.Винаги от дупката излиза първо женската лисица.Когато от дупката излезе мъжката/случва се много рядко,като не говоря за тръби,а за дупки на пръст/това означава,че женската е стара и много опитна.Такива женски са дребни,подвижни,жилави.Движат се бързо в дупката и кучетата не могат да ги хванат.
След известно време от дупката излезе дъртата териерка.Огледа се и пак влезе вътре.Това означава,че лисицата трябва да излезе всеки момент.Вече бяха минали 30-40 минути.В един момент лисицата излезе,видя ме и се върна в дупката.Направи го страхотно бързо и аз при целия ми опит не можах да реагирам.След около 20-30 минути лисицата отново излезе,успях да гръмна един път преди да се скрие в храстите ,но я изтървах!
От цялата работа-една убита лисица,една изтървана и една женска котка на която кожуха доста беше проскубан от териерите,но съм доволен,защото младия териер се представи много добре.Всъщност представи се отлично,само не го чух дали лае в дупката.Ако лае и ако лаят му е силен и яростен кучето има голямо бъдеще.Ако не лае не е добре,ще има болнични и битки!Но наистина рядко се случва куче да тръгне толкова добре от първия път!
Сега при този дълбок сняг лисиците ще бъдат до дупките 2-3 дни.Обикновено лежат отвън на снега и при приближаването на ловеца се шмугват вътре в дупките.Там където са лежали снега се стопява и става ледено легло.Който има здрави крака може да ги навести!