Специално за Желю Желев който не дойде да види как работи кучето Адолф-ягдтериер произведен от него ще напиша един от ловните му подвизи.
За първите извадени котка и две лисици писах.Сега ще напиша за последните.
На 05.02. в неделя взех Адолф и в 10 часа тръгнахме да обиколим дупките. Валеше лек сняг,времето беше меко,идеални условия за лов по дупките.Този път не взех старата бабичка Тера, която също тази година сложи в джоба си младите кучета, тъй като е с неприятна контузия на долната челюст.Та така, бяхме аз и Адолф сами.Първите дупки не бяха отворени, вторите също.Стигнахме до третите-стара язовина която от години е изоставена от язовците и в нея се настаняват лисици. Аз останах на около 20 метра от дупката, която не даваше видими признаци на обитание и започнах да свалям подплатата на шубата си,тъй като бях започнал да се изпотявам от прехода.Адолф беше пуснат и започна проверката.Видях го да влиза в една от дупките,но продължих да се събличам и да слагам подплатата в раницата.Бях извърнат полунадясно и с периферното си зрение видях как от дупката изхвръква едър див котарак и тръгва с големи скокове да се отдалечава.За мое нещастие шубата беше до средата на ръцете ми,а пушката недостатъчно близо.Резултата-един изстрел и котарака продължи по своя земен път!Няколко секунди след него от дупката излезе и Адолф,последва разговор колко добро куче е и колко некадърен стрелец е стопанина му,но...Ловът едва сега започваше,защото цялата операция "Kотарак" беше отнела едва няколко минути.Двамата бодро поехме към следващите дупки които бяха на около 200 метра от тези.Стигнахме и този път доближих Адолф на повод да подуши.Интереса към дупката беше видим,въпреки че и тя нямаше признаци.Тук искам да вметна, че обикновенно моя нос проверяваше дупките, но понеже бях понастинал оставих на Адолф да реши дали вътре има лисица или котка.Нямаше обичайните признаци на язовец-пътеки ,прясна пръст или тоалетни.Този път по всички правила на подземния лов се отдалечих,оставих раницата,проверих пушката и тогава освободих кучето.С влизането-яростен лай и контакт.онтакта продължи 4-5 минути.Последва облайване и отново контакт.Така на няколко пъти и всичко утихна.Разбрах,че Адолф се е справил с животното и зачаках да излезе.След 40 минути го чух да излайва няколко пъти,но вече много от дълбоко.Огледах обстойно дупката и видях два косъма от язовец.Тук вече се усъмних и помислих че Адолф продължава битката с язовеца в дълбините на дупката.Обадих се на двама мои приятели и след 2 часа пристигнаха с инвентара-3 лопати и един женски ягдтериер.Започнах втората част от операцията-изваждане на Адолф и евентуално живия язовец.След двучасово копане,изваждане на няколко тона пръст удетихме че миризмата се усилва и това е лисица.Подадохме женската до последната изкопана дупка да облайва и след малко се показа надутата глава на Адолф.Успя с моя помощ да се измъкне,проверих космите в устата му които категорично сочеха,че противника му е лисица и е мъртва!Пуснахме женската,влезе на метър и започна да дърпа лисицата,но за нещастие имаше корен!Е,ние и без това бяхме копали толкова,какво че сме изкопали още някой друг кубик!Речено сторено-покопахме,аз легнах и успях да стигна до врата на лисицата!Дори за мен беше трудно да я измъкна,но успях.Беше мъжка лисица,възрастта не мога да определя,тъй като Адолф беше счупил долната и челюст,а и горната беше с натрошени зъби!Опашката беше откъсната наполовина и приличаше на чакал!Врата и също беше счупен,абе борбата е била жестока!Тук вече идва най-интересната част-започнахме да оглеждаме в коя дупка да я вкараме за да направим тренировка на женското куче за вадене.В този момент изненада-втората лисица която е била вътре в дупката изхвръкна между краката на моя приятел!Пушката до него,а той гледа как лисицата се отдалечава на големи скокове и само вика "Лисицата,лисицата"!Голям смях!Събрахме лопатите,прибрахме и непотребната пушка и тръгнахме за у нас да направим сериозен :KSS-drunk: разбор на мероприятието! :D Прибрах и противника на Адолф и в момента с него правя тренировки на следващото поколение-Ева и Бил!
Има и още интересни случки,но за тях по-нататък!Сега за Адолф-на 23.02.2006 година той ще навърши една година!През този сезон уби в дупките 3 лисици и една дива котка,като само при котката беше с Тера!!!С лисиците се справи самостоятелно!!!Желю и специалистите ще разберат за какво става въпрос!Има кучета които цял живот не могат да убият лисица в единоборство в дупките,а Адолф се справи с първата още на 11 месеца!Освен това скоростта с която работи е завидна,притежава яростен и силен лай,абе куче мечта!Е вече има един счупен зъб,но това е риска на професията!И както обикновенно сме на инжекции за да избегнем възпаление,но това също е част от играта!
Очаквайте продължението-Адолф три дни в дупка с убита от него лисица,а нещастния му стопанин копае тонове пръст за да го спаси! ;) И накрая като в американските филми-нали знаете ;) :KSS-clap: И пак разбор :KSS-drunk: !!!