Новини:

* * * 2 x CACIB Sofia - 18.02 - 19.02.2012 * * *  Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Хендлинг при ловните породи...  (Прочетена 8583 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Zin

• Специалист
  • Публикации: 137
Re: Хендлинг при ловните породи...
« Отговор #30 -: Януари 16, 2009, 00:03:36 am »
На 24и 25.01.2009 г. ще се заформи най-голямия купон на ловните кучета - които ще се отстрамят в 5,6 и 7 групи. Така и трябва нищо че е още ловен сезон.

danidi

• Новак
  • *
  • Публикации: 34
    • даниди
« Отговор #31 -: Януари 16, 2009, 22:28:23 pm »
сезона е на привьршване така че извинения няма .ще има доста от 7гр. пожелавам им  :first:

Дани- 0888514135

Zin

• Специалист
« Отговор #32 -: Януари 17, 2009, 11:21:33 am »
Голяма част от момчетата ще дойдат да гледат и да ни подкрепят, но за следващите изложби ще се постараем да бъдем в максимално пълен състав. Ти ще дойдеш няма да се опиташ да се скриеш нали???

Zin

• Специалист
« Отговор #33 -: Януари 17, 2009, 11:23:10 am »
Днес и гончетата размислиха и ще идват, това ще е чудесен повод и те да разтъпчат кучатата по ринга. Голяма работа са ловжиите, но имат и прекрасни кучета, които заслужават да ги видят и другите.

danidi

• Новак
  • *
    • даниди
« Отговор #34 -: Януари 18, 2009, 00:27:42 am »
таке е кучетата са ни хубави ловджийте сме практични и точни но се стягаме и за цациба в београд.там и  :third:тази ни стига конкуренцията е голяма.софийско дружество са гостоприемни и винаги са с много спретнати изложби

от лятото тренираме тез стойки sunglass

Дани- 0888514135

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4867
« Отговор #35 -: Януари 18, 2009, 09:02:33 am »
Програмата е ясна, съдиите -също, мястото е зала "Христо Ботев".

Както бях обещал Киноложко сдружение "София" ще даdе на тези изложби специална награда за най-добро ловно куче. Наградата вече е купена, трябва само да и се сложи надписа и да се намерят новите и собственици

Желаещи ?

Zin

• Специалист
« Отговор #36 -: Януари 18, 2009, 16:08:40 pm »
Пойтери, курцхаари, бретони, лайки и др. Ловната групичка е налице, подкрепящите също ТАМ СМЕ!!! :biggrin:
Наградата е един път :ns23:

HERZLE

• Гуру
  • Публикации: 1443
« Отговор #37 -: Януари 18, 2009, 16:22:59 pm »
 :clap: Страхотно! Желаещи има. Успех на всички.

EPAGNEUL BRETON KENNEL От РАЙЧЕВ
http://balkankennels.com/44.html&ikey=1810

"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека

danidi

• Новак
  • *
    • даниди
« Отговор #38 -: Януари 18, 2009, 19:46:24 pm »
успех ще е нужен има конкуренция . :2bl:

Дани- 0888514135

Zin

• Специалист
« Отговор #39 -: Февруари 02, 2009, 20:19:35 pm »
Страхотна изложба беше със страхотни хора - надявам се на 14 и 15.02.2009 г. да се съберем отново. :a049:

Zin

• Специалист
« Отговор #40 -: Март 05, 2009, 19:44:50 pm »
Един въпрос към професионалистите - защо повечето поставят ловните си кучета в стойка като държат муцунките и опашката им???? Кучето не трябва ли само да застане в стойка???

doxies_fan

• Новак
  • *
  • Публикации: 39
« Отговор #41 -: Март 23, 2009, 13:16:19 pm »
За мен "трябва или не" е малко философски въпрос. На тези изложби, за които говорим, преди всичко се оценява  красотата на даденото куче. Без значение дали е ловно или не е. А водачът е този "вълшебник", който е длъжен да представи "клиента" си колкото молже по-добре. Затова непрекъснато трябва да решава за себе си тези дилеми - има ли смисъл да направи нещо или с това действие ще навреди на кучето си, трябва ли да му държи муцуната или кучето и без това изглежда хармонично, елеганто и ЕСТЕСТВЕНО от гледна точка на СТАНДАРТА, не и от тази на ловджия. Защото работните качества се оценяват другаде, естествените стойки се правят в естествена среда, а една изложба не е поле или гора и само тренираното куче ще е лесно за показване. Така че естествеността в стойките се предобива с практика. за големите породи по-лесно се изработва. Понеже малките се качват на маса - и височината също е стресов елемент. Масичките не винаги са стабилни, кучето - дори и да е ловно, а сред малките породи има и ловджии - трябва да преодолее страха, да намери нужния баланс. В рамките на 10-на секунди това е доста сложно. Та затова има хендлер. Да помага, не и да пречи. Няма нищо страшно да помогне на експонента да застане красиво. Лошо е когато му пречи с манипулациите си.

Колкото за снимката, от която тръгна дискусията. Какво виждаме? Английски сетър. Защо водачът е перценил, че ще е добре да му придържа опашката? Ами защото е красива :)  Защото има дълъг копринен косъм, което свидетелства, че кучето получава достатъчно хранителни вещества, че е здраво в крайна сметка. :) Освен това по този начин се виждат добрите ъгли на задните крайници. И гордия водач, ако прецени, може по този начин да подчертае предимствата на клиента си.
Освен това за всяка порода (или пък дори за всеки тип в породата) има определени негласни правила на хендлинг. Сетърите се показват така. На американските дългокосмести дакели е прието да се държи опашката, европейците се показват другояче.

Въпросът не е "ТРябва или не", въпросът е "какво да направя за да покажа кучето си колкото може по-добре". За въпросната стойка на сетъра не ме смущава дръпгнатата опашка. Смушава ме горната линия на гръбнака - лично аз бих изравнила предните лапи, а след това бих дръпнала задните малко по назад.
Ето ви още няколко снимки на английски сетъри. Къде стойката е по-сполучлива?
1.
2.
3.
?

Казвам веднага - това е едно и също куче. Нарочно избрах тези снимки за да покажа, че не е важно какво а КАК.
За мен 1-та и 3-та стойки са по-сполучливи от втората. Както виждате, опашката се държи навсякъде. Но на снимка 2 е дигната високо нагоре, а не е продължение на гръбнака, затова кучето изглежда по-компактно. А не е такова в действителност. И всичок това е в ръцете на водача :)

Zin

• Специалист
« Отговор #42 -: Март 29, 2009, 10:19:59 am »
Напълно съм съгласна с Вашето становище. Но лично мен ме притеснява повече стойката при курцхаарите и дратхаарите, напоследък това се забелязва и при епаньол бретоните, които пък въобще не трябва да се разтеглят, а трябва да са поставени като в квадрат. Някой ми беше споменал, че по този начин концетрират по-добре кучето си- не зная може би има резон, но все пак?????? 1427 Нещо не естествено стои кучето хванато за муцунката и с дръпната опашка, а горкото цялото трепери. Странно ми е. Лично аз се опитах да прихвана муцунката на моята бретонка, по-късно като прегледах снимките се ужасих, тя не прилича на себе си. Погледнах други снимки на подобни прихвати и там същото - бретоните не приличат на себе си.

danidi

• Новак
  • *
    • даниди
« Отговор #43 -: Юли 01, 2009, 16:43:56 pm »
добре е кучето да свиква да стои и само и да се правят леки корекций от страна на хендлера.виж при добермани и ротове то са топки рькави за хапане свирки клаксони и  :doggywalk: :hunter:какво ли не за пустата стойка

Дани- 0888514135

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4867
« Отговор #44 -: Юли 02, 2009, 09:48:33 am »
Ами да се включа и аз ... едно по едно.

Муцуната на кучето не е хубаво да се "прихваща" с ръка, защото така съдията ше вижда пръстите на хендлера, а не муцуната на кучето. Ако кучето е добре научено да стои в стойка, достатъчно е муцуната лекичко да се подпре с пръсти под брадичката, като муцуната да сочи леко нагоре. Така съдията вижда само главата на кучето, без "украшения" от пръсти и длани, главата е вдигната, вратът е опънат и подчертан, евентуалните гънки по кожата на врата са опънати - с една дума цялостното впечатление от кучето е по-добро.

Ако кучете не е толкова добе научено, можете да приложите и един малко по-силов метод - хващате кожата под долната челюст (т.нар. джука) на кучето, от вашата страна, така че съдията пак да не вижда ръката ви, и от там с лек натиск поставяте главата в описаното по-горе положение. При този начин има опасност кучето сле известно време да започне да реагира, така че трябва да сте нащрек и да го пуснете малко преди това. След няколко секунди го поставятв отново в желаната позиция.

За разтягането - по принцип кучето в стойка трябва да стои естествено. Разбира се, с малко разтягане или свиване можете да подобрите представянето му и дори да компенсирате до някъде някои недостатъци във формата му. Имайте предвид обаче, че ако кучето е прекалено разтегнато или свито в стойка, то това е неестествено положение за него, трупа се напрежение в мускулите и след кратко време ще излезе от стойката, ще трябва да го нагласяте отново и т.н. от което представянето му само губи.

Стойка се тренира най-добре пред голямо огледало у вас в къщи - така вие ще виждате точно това, което вижда съдията срещу вас в ринга и ще можете да коригирате някои детайли, които иначе просто няма как да видите.

А за всичко останало - заповядайте на нашите учебни сбирки на поляната пред Хилтън всяка събота от 11:00 ч,