....
Tова да кастрираш животинчето преди да е завършило пълна полова зрялост
или преди да роди поне веднъж също си е жестокост
Извинявам се за мнението ми , не съм специалист и може би не разбирам толкова много колкото теб , но
това си е почти толкова жестоко колкото да
се заплоди куче с някой от родителите му
Знам че кучето си е твое и ти си решаваш какво ще правиш с него , но това не е начина повярвай ми
И преди да почнат спорове и дилемики искам само да кажа че това си е лично
мое виждане по въпроса и не искам да съветвам или да ангажирам никого със моето мнение
Разбира се, че няма да изтрия това мнение!
Напротив - отговарям:
На времето кастрациите се смятаха за абсолютно нехуманен метод и не се практикуваха изобщо! Аз имам кучета от 1986г. и те са били все женски и без родословия. Имала съм две кучила от една и съща женска и много добре знам как се предава наследствено заболяване и на малките (в случая - тежка пародонтоза, с изпопадване на зъбите в зряла възраст)...
Но, тогава се считаше за нормално и даже задължително, кучката да роди. По-късно, същото куче умря от рак на матката, въпреки че беше раждала два пъти и то съвсем нормално.
Доста по-късно (чак като ми подариха Сарка), започнах да чета повече и да се интересувам от кинология. Запознах се с различаващите се мнения, относно кастрацията на неродословно куче, което е взето само за дом. любимец и не е част от развъдна линия.
Мненията на ветеринарите са две - първото е, че кучката трябва да се разгони поне веднъж, преди да се кастрира и второто - че кучето трябва да се кастрира ПРЕДИ първото разгонване, за да не се насища кръвта му с хормони, които в последствие спомагат за развитието на различни видове рак на възпроизводителната система.
Моите ветеринарки (на които имам 100% доверие) и аз, споделяме второто схващане. Така и така това куче Е домашен любимец и ще бъде кастрирано, нека поне сведем риска от рак в зряла възраст до минимум. Всички, които познават моята Сара, знаят, че тя е в перфектна форма, чуства се великолепно и няма никакви изменения, било физически, било психически. Тя е просто един щастлив домашен любимец!
Нещо повече по тази тема - уважаващите името си, сериозни развъдчици и кинолози (независимо от породата, с която работят), задържат при тях бебетата, до момента, в който те могат да бъдат оценени. Това се прави с цел, да се изберат най-добрите последователи на породата, а останалите кученца се определят като пет клас ( дом.любимци) и се кастрират още в развъдника.
Противно на мнението на Росен, смятам, че съм направила най-доброто за моята Сара, предвид нейния живот и статут на домашен любимец.
Идеята на развъдниците и родословията е да се работи за чистотата на породите и запазването на техния вид.
За това, а не за да печелят се създват развъдниците и се внимава при смесването на кръв от различни линии. За това се правят и киноложките изложби - трябва да се определят кучетата, които да участват в разплод, за да допринесат за породата си. Останалите кучета са домашни любимци и подлежат на кастрация! Това са правилата на кинологията. Вредно за самата порода е да се поощряват ражданията на неродословни и респективно - неподлежащи на оценка кучета...
Относно инбрийдинга - прави сте, разбира се! Но не може да се очаква от печалбарски "развъдник" да спазва правила и да знае нещо по въпроса!!! :mad Така, че - не се учудвам от случилото се и съжалявам много за Рита :(