Новини:

Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Дискусия за развъждането  (Прочетена 11005 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ели

• Гуру
  • Публикации: 2063
  • Ado, I love you!!!
Дискусия за развъждането
« -: Февруари 13, 2006, 14:27:08 pm »
Цитат
....

Tова да кастрираш животинчето преди да е завършило пълна полова зрялост
или  преди да роди поне веднъж също си е жестокост
Извинявам се за мнението ми , не съм специалист и може би не разбирам толкова много колкото теб , но
това си е почти толкова жестоко колкото да
се заплоди куче с някой от родителите му
Знам че кучето си е твое и ти си решаваш какво ще правиш с него , но това не е начина повярвай ми
И преди да почнат спорове и дилемики искам само да кажа че това си е лично
мое виждане по въпроса и не искам да съветвам или да ангажирам никого със моето мнение
Разбира се, че няма да изтрия това мнение!
Напротив - отговарям:
На времето кастрациите се смятаха за абсолютно нехуманен метод и не се практикуваха изобщо! Аз имам кучета от 1986г. и те са били все женски и без родословия. Имала съм две кучила от една и съща женска и много добре знам как се предава наследствено заболяване и на малките (в случая - тежка пародонтоза, с изпопадване на зъбите в зряла възраст)...
Но, тогава се считаше за нормално и даже задължително, кучката да роди. По-късно, същото куче умря от рак на матката, въпреки че беше раждала два пъти и то съвсем нормално.
Доста по-късно (чак като ми подариха Сарка), започнах да чета повече и да се интересувам от кинология. Запознах се с различаващите се мнения, относно кастрацията на неродословно куче, което е взето само за дом. любимец и не е част от развъдна линия.
Мненията на ветеринарите са две - първото е, че кучката трябва да се разгони поне веднъж, преди да се кастрира и второто - че кучето трябва да се кастрира ПРЕДИ първото разгонване, за да не се насища кръвта му с хормони, които в последствие спомагат за развитието на различни видове рак на възпроизводителната система.
Моите ветеринарки (на които имам 100% доверие) и аз, споделяме второто схващане. Така и така това куче Е домашен любимец и ще бъде кастрирано, нека поне сведем риска от рак в зряла възраст до минимум. Всички, които познават моята Сара, знаят, че тя е в перфектна форма, чуства се великолепно и няма никакви изменения, било физически, било психически. Тя е просто един щастлив домашен любимец!
Нещо повече по тази тема - уважаващите името си, сериозни развъдчици и кинолози (независимо от породата, с която работят), задържат при тях бебетата, до момента, в който те могат да бъдат оценени. Това се прави с цел, да се изберат най-добрите последователи на породата, а останалите кученца се определят като пет клас ( дом.любимци) и се кастрират още в развъдника.

Противно на мнението на Росен, смятам, че съм направила най-доброто за моята Сара, предвид нейния живот и статут на домашен любимец.

Идеята на развъдниците и родословията е да се работи за чистотата на породите и запазването на техния вид.
За това, а не за да печелят се създват развъдниците и се внимава при смесването на кръв от различни линии. За това се правят и киноложките изложби - трябва да се определят кучетата, които да участват в разплод, за да допринесат за породата си. Останалите кучета са домашни любимци и подлежат на кастрация! Това са правилата на кинологията. Вредно за самата порода е да се поощряват ражданията на неродословни и респективно - неподлежащи на оценка кучета...

Относно инбрийдинга - прави сте, разбира се! Но не може да се очаква от печалбарски "развъдник" да спазва правила и да знае нещо по въпроса!!! :mad  Така, че - не се учудвам от случилото се и съжалявам много за Рита :(
« Последна редакция: Февруари 13, 2006, 14:30:53 pm от Sarichka »
Ееееех..."кучешки" живот! :-)

keti

• Експерт
  • Публикации: 383
    • http://
Дискусия за развъждането
« Отговор #1 -: Февруари 13, 2006, 15:53:35 pm »
Цитат
:rolleyes: 800лв ми се вижда малко височка цена за тези кученца  ;) особено с такова родословие :KSS-plias:
там е работата, че нямат родословиееееееееее
говоря за кучешка борса - сами си произвеждат кучетата и не се замислят - кви ги вършат :mad  

Ели

• Гуру
  • Ado, I love you!!!
Дискусия за развъждането
« Отговор #2 -: Февруари 13, 2006, 16:45:41 pm »
Ех, Росене....никой не обича да спори по-малко от мен! :(
Но искам да ти отговоря, за да има яснота и утре да не ме "разстреля" някой за жестокост!

1). За съжалаление в България Кинологията е абсолютно непозната на повечето хора. А това е наука, която има здрави и много логични правила, които са именно в интерес на кучетата.

2). Не, няма да ги избиваме, но не трябва и да ги развъждаме!!!!
Аз съм човека, който най-много обича всички булочета от форума, но те имат и някой породни недостатъци (Това с пълна сила важи и за моята Сара! Никога не съм го крила, нито пренебрегвала фактите! Обичам я безкрайно, правя най-доброто за нея, но няма да позволя тя да има бебета, които да продължат нейните недостатъци и да са извън стандарта!) , така че - да са ни живи и здрави всички булдочета!!! Но не виждам причина да ги размножаваме!!!

3). Ако щеш вярвай, но в редица случаи това се прави!!! И да, то е за доброто на самите жени! Знам, че е радикално и няма да го коментирам повече, но за мен всяка превенция на тежко заболяване е добре дошла и удължава пълноценния живот! И все пак - никога не може да се сравняват хора и животни, по никакви показатели!!!

4). Тези места не са единствените, от които можеш да се сдобиеш с мечтаното животинче! Който търси намира правилния начин и място! Идеален пример в това отношение е Владо с Каспър!!!!

5). Това също не е оправдание, който търси начин намира - винаги може да се вземат пари назаем, или да се намерят по друг начин...Борсите просперират, именно заради тази логика, а това е ужасно, защото те работят в по-голямата си част с болни животни и такива, които са много далеч от породните стандарти!

6). Ако всеки си кастрира неродословното  френчи, след години в Бългория ще има само родословни, здрави френчита!

7). Благодаря за идеята! Ако реша да пусна такава анкета ще разберем колко човека се интересуват от кинология и разбират  правилата и и колко карат постарому - правят кучила без да се замислят за недостатъци и генетични заболявания!

И аз не  искам повече да коментирам темата! Нещата не опират до това дали някой е засегнал някого, а до това кой как гледа на нещата и за разликата между това, което е факт и начина, по който ТРЯБВА да се размножават кучета!
Темата е мноооооого дълга и изисква разбиране и много информация!

MeeLa

• Специалист
  • Публикации: 156
Дискусия за развъждането
« Отговор #3 -: Февруари 13, 2006, 16:49:26 pm »
Определно съм "ПРОТИВ" безконтролното развъждане, но едва ли щяхме да знаем какво е да имаш френско булдоче, ако нашите не бяха развъждани без родословие

Ели, като пишеш "истинско" и респ. "неистинско" малко ни обиждаш, дори Саричка обиждаш, независимо дали кръвта й е френско-булдоческа до 20коляно или има някой външен прародител, мисля, че булдочетата ни носят основните и всички необходими белези за ппородата

Следя как се развиват нашите и смея да кажа за тях също "истински" френчита, а не допотопно подобие на куче :mad  

MeeLa

• Специалист
  • Публикации: 156
Дискусия за развъждането
« Отговор #4 -: Февруари 13, 2006, 16:55:22 pm »
и още нещо, в България със сигурност има и други родословни френчита, убедена съм дори, но собствениците им едва ли са ги купили с цел да бъдат оценявани по изложбите, а просто за да ги обичат

смятам вече да снимам всяко френчи, което видя, за да се убедите колко много френчита и то колко качествени френчита имаме в БГ :KSS-Gold: , които не си правят труда да спорят във форумите като нас

Ели

• Гуру
  • Ado, I love you!!!
Дискусия за развъждането
« Отговор #5 -: Февруари 13, 2006, 18:00:22 pm »
Миленче,  съжалявам, че мислиш, че целта ми е била да обидя когото и да е :unsure:
Ако сте останали с такова впечатление, моля да бъда извинена!

Когато говоря за "истински" и "неистински" френчита (междудругото, не помня да съм използвала такива квалификации!) и кучета воъбще, имам предвид такива с ясен произход и такива с неясен такъв! Нищо повече!!!

Всичко, което съм писала и коментирала днес е от гледна точка на моите познания по кинология и нейните принципи, а не конкретно срещу някое от кучетата ни!
Що се отнася до Саричка - много пъти съм казвала - тя ми е подарък, не съм била наясно с нещата тогава, нито пък мъжа ми, който я избра и ми я подари! Но това не значи, че не се уча и тепърва ще се стремя да правя нещата по правилния начин!

Не ме изкарвайте фанатик и не ме нападайте безпричинно, само защото не съм съгласна с безконтролното развъждане на която и да е порода!

Никога не е ставало въпрос за това, че е възможно някой да обича кучето си по-малко, защото няма родословие, а друг - повече, защото има такова...това са две съвсем отделни неща и касаят причината да се вземе куче!
Разбира се, че не всички хора взимат куче, за да го показват по изложби и да трупат титли и това е съвсем естествено..., но когато говорим за развъждане, то трябва да се подчинява на определени правила, а не да се извършва безогледно!!!
Това, всъщност е всичко, което съм искала да кажа днес!
Не виждам причина да намесваме нашите конкретни кучета и нашата обич към тях в този проблем!

И последно - наистина мразя  да споря, оасобенно по форумите, с хора, които приемам като приятели!!!
Не съм имала тази цел, но беше повдигнат въпрос, на който нямаше как да не отговоря...оттам тръгна всичко!
Ако някъде съм цитирала някой от нас или неговото куче и с това съм обидила съответния човек - то, моля да ми се цитира пасажа и ще поднеса съответните извинения!!!

С това, аз приключвам участието си в тази дискусия!
Съжалявам, че сте се усъмнили в отношението ми към вашите и които и да било френчита (например моето собствено!) и наистина съжалявам, че ме разбирате погрешно! И то не, защото аз лично съм замесена в това, а защото е важно за бъдещето на всички кучета, правилата на кинологията да бъдат правилно разбрани и приети за общовалидни!
« Последна редакция: Февруари 13, 2006, 18:27:22 pm от Sarichka »

Ели

• Гуру
  • Ado, I love you!!!
Дискусия за развъждането
« Отговор #6 -: Февруари 13, 2006, 18:30:14 pm »
Росене, никой никого не е гонил от този сайт, заради различия в мненията!

Това се прави на друго място, в друг сайт!!!

Ние сме приели и одобрили правила за поведение в Говорилнята, не смятам, че с нещо си ги нарушил, в днешния ни спор!
Дали искаш да пишеш тук, или не, е въпрос на твой личен избор...

Ели

• Гуру
  • Ado, I love you!!!
Дискусия за развъждането
« Отговор #7 -: Февруари 13, 2006, 18:56:39 pm »
Не става въпрос дали обичам или не, да ми противоричат...смятам, че днес проведохме едно полезна дискусия и всеки има възможност да си прави изводи, четейки какво сме писали!

Форума не е мой, а на Киноложко сдружение "София", което е организация, част от структурите на БРФК. Аз съм част от екипа - да...и съм член на сдружението, и се опитвам да популяризирам логиката на кинологията...

Никъде не съм писала лични нападки, нито срещу теб, нито срещу някой друг, или неговото куче...мисля, че това е ясно! А по отношение на това, че го изживявам сериозно - да, така е винаги когато става въпрос за френчита, за мен това Е сериозно!

П.П. Нашите правила не са ограничителни, а препоръчителни :rolleyes: ....не е лошо да им хвърлиш един поглед.

Ели

• Гуру
  • Ado, I love you!!!
Дискусия за развъждането
« Отговор #8 -: Февруари 13, 2006, 19:23:02 pm »
Тъй като не смятам, че продължението на дискусията трябва да стои в темата с бисерите, премествам последните два постинга тук:

Само още нещо към обидената дама :
Ели , моля те недей да си противоречиш .........следя те изкъсо и добре чета какво пишеш

QUOTE (Sarichka @ Feb 13 2006, 02:27 PM)
Останалите кучета са домашни любимци и подлежат на кастрация! Това са правилата на кинологията. Вредно за самата порода е да се поощряват ражданията на неродословни и респективно - неподлежащи на оценка кучета...

Tова имах предвид когато казвам качествено , а не нещо друго
Иначе е сладурана спор няма ......."

А това е от мен, в отговор:

"Уточнението беше необходимо...и аз чета внимателно какво пишеш! Сега вече ясно ли е, че качествено и родословно нямат връзка?!
Или пак не е ясно?!

Всяко куче може да е качествено, но ако няма родословие, няма гаранция, че поколението му ще е качествено!!! Затова и не подлежи на разплод , а на кастрация....кое още не е ясно?!?!?!?!

Намирам всичките ни френчита за качествени сладури, но не виждам причина да се развъждат!!!
Толкоз!
Отивам да изпия един аналгин!"

« Последна редакция: Февруари 13, 2006, 19:31:20 pm от Sarichka »

m_dyakova

• Гуру
  • Публикации: 1448
    • http://www.bullmastiff.hit.bg
Дискусия за развъждането
« Отговор #9 -: Февруари 13, 2006, 20:00:59 pm »
:rolleyes: O! Скоро не сме водили дебати!  :KSS-clap:
Нали знаете, че дебатите между приятели трябва да са с цел да се изяснят позициите, за да се познаваме по-добре и да знам кои какво мисли, а не да се караме или обиждаме.
Всъщност аз не виждам и причина някой да се обижда или сърди! Няма такава, нали приятели?  :)

На Росен исках да кажа, че аз съм подарявала рододловно и много качествено куче, точно по причината, за която ти говориш - нямаха достатъчно пари, а мечтаеха за такова куче! И пак бих го направила, ако знам че кучето ще го гледат с много любов!

Понякога съжалявам, че съм дала (по точно продала) куче на някого, защото е купено с прекалени амбиции за изложбена кариера, а не за да му се радват! И когато 1-2 пъти отиде на изложба и спечели RCAC ( забележете - не просто отлична оценка !!!), защото хендлера на другото куче е бил по-подготвен и защото другото куче е било тренирано и обучено!
Знаете ли какво стана с това разкошно куче? Закараха го на вилата си и ходеха да го видят от дъжд на вятър! Добре че, технии приятели го видяха, харесаха (съжалиха) и го взеха и сега си живее като цар!

Много пъти ме е било яд, в такива случай и за това аз искам кучето ми да е преди всичко домашен любимец и после живот и здраве - шампион!
Но, ако някой се чуди защо искам и толко време си избирам качествено френчи, ами нека да кажа...  :rolleyes:
Точно, защото искам в България да имаме доказано качествени и най-взжното здрави кучета, развъждани с разум, знание, грижа и любов!
И тогава, Росене, ако има повече хора готови на такава крачка, ще има повече родословни и здрави кучета и предлагането ще бъде по-голямо! Тогава няма да има такива абсурдни цени на кучета със здравословни проблеми или неотговарящи на стандартите на породите си...  И качествените кучета ще бъдат по-достъпни за хората!
Искрено ми се иска да мога и аз да допринеса за това и един ден всеки да може да си позволи да си купи качествено куче, без да се замисля или да задава въпроса има или няма рододсловие. Просто ще бъде естествено то да има!

Ох, май много се размечтах, а?  :KSS-plias:
« Последна редакция: Февруари 14, 2006, 13:38:49 pm от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."
(„Граф Монте Кристо” / 1844 г., Ал.Дюма)

Ели

• Гуру
  • Ado, I love you!!!
Дискусия за развъждането
« Отговор #10 -: Февруари 13, 2006, 20:24:07 pm »
Цитат
Ели , айде моля те недей да се засягаш толкова и да се нервиш
Какво толкова съм казал , кажи ми ....???
Казах че се оглеждаме за нещо по добро и качествено.......нещо нередно ли има в това
Това не значи че кучето ти не е такова , но и не мисля че кучето ти е най доброто и качествено в БГ та да се засягаш толкова и за всичко
И моля те не прекалявай с аналгините че колкото са полезни толкова и вредни
Надявам се да спиш спокойно тази вечер и да нямаш здравословни проблеми
Ти каза своето , а аз моето .......това е...... нищо лично , а нататъка всеки сам да си преценява ......
Къде видя да съм се засенала и изнервила?
Ставаше въпрос за развъждането на неродословни кучета, а не конкретно за Сара (и/или твоя Рич) - за нея са взети съответните мерки...
Смятам, че това, че е кастрирана, не значи че не може да си играе с твоя булдог, ако решиш да го доведеш на наша сбирка...
Препрочетох сега всичко и никъде не видях нещо, с което да съм те засегнала лично - нито теб, нито кучето ти...

А за аналгините...ми да, заболя ме главата да обяснявам как трябва да е по принцип и да чета отговори, че не обичам кучетата ви достатъчно, че обиждам собственото си куче и т.н. Благодаря за съветите и пожеланията за здравето ми, но ако всички четяха безпристрастно - нямаше да имам такива проблеми като главоболието :rolleyes:

А и аз наистина не съм важна...виж какво е писала Марта :KSS-clap:  и веднага ще стане ясно всичко!

П.П. Желая приятна вечер на всички ви...и ако ви интересува - не съм обидена на никой! :)  

Ели

• Гуру
  • Ado, I love you!!!
Дискусия за развъждането
« Отговор #11 -: Февруари 13, 2006, 21:28:17 pm »
Тъй като ние с Росен, продължаваме обсъждането :KSS-plias:  в темата с бисерите...пак премествам последните ни две мнения оттам - тук...
TRADEMARK Публикувано на: Feb 13 2006, 08:44 PM.

Ок , тогава или аз съм много тъп или да взема да се дообразовам още малко
Разбрах какво е становището ти и не искам да те разубеждавам за нищо
Едно нещо само не ми е ясно:

Всяко куче може да е качествено, но ако няма родословие, няма гаранция, че поколението му ще е качествено!!! Затова и не подлежи на разплод , а на кастрация....кое още не е ясно?!?!?!?!

Tи сигурна ли си във обратното т.е. родословието гарантира ли ,че даденото
животно ще създаде качествени екземляри /разбирай шампиони......нали това е целта на всеки развъдчик /
Всичко това за мене си е чисто и просто търговски трик и не мисля да го обсъждам повече

P.S.Има доста животни в БГ с така нареченото родословие , които не са с нищо повече от другите такива без родословие
С една дума всичко е въпрос на задкулисни игри и интереси
« Последна редакция: Февруари 13, 2006, 21:30:38 pm от Sarichka »

Ели

• Гуру
  • Ado, I love you!!!
Дискусия за развъждането
« Отговор #12 -: Февруари 13, 2006, 21:30:06 pm »
И моя отговор:
Sarichka Публикувано на: Feb 13 2006, 09:24 PM  

Би трябвало да е точно така - родословието гарантира чисто поколение, според стандарта на съответната порода...
Аз нямам развъдник и не мога да коментирам дали всичко е за печелбата и задкулисна игра. В България всичко е възможно - аз говоря как трябва да е по принцип!
Като цяло родословието е документ удостоверяващ кои кучета (от кои кръвни линии) са участвали в даденото кучило...Не е задължително всяко куче от родословието на малкото, да е шампион, но ако е - това значи, че съдиите са преценили, че е ценно за породата си и са го оценили, награждавайки го...

П.П. Сега пак ще преместя тези два наши поста в булдоческата тема, защото са много далеч от майтапите! Напротив - това са изключително важни неща!
Пак казвам, говоря по принцип - как трябва да е и защо кученцата трябва да имат родословие (разбирай - ясен произход)...

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4888
Дискусия за развъждането
« Отговор #13 -: Февруари 13, 2006, 21:49:52 pm »
Да се намеся и аз в спора - поне в качеството си на администратор и създател на този форум и като председател на КС "София".

1. Този сайт не е нито мой, нито на Саричка, нито на булдоците или на някоя друга порода. Той е на Киноложко сдружение "София", което е структура на Българската републиканска федерация по кинология, която пък е член на Международната федерация по кинология. Много ви моля обърнете внимание на подечртаните в черно думички.

2. По силата на тази принадлежност основна тема в този форум и в сайта на КСС е кинологията и цивилизованото развъждане на кучетата. Никой тук не против нито едно куче, било то родословно или не, за всеки от нас неговото си куче е най-красивото, най-доброто, най-умното, най-, най- ... и всички сме съгласни с това. Уважаваме любовта на всеки към всяко живо същество.

Но сме категорично против безконтролното развъждане на кучетата. Този въпрос е ясно и категорично решен в правилата на FCI, БРФК и КСС, така както и в редица национални и международни нормативи и закони.

3. Този форум има правила и съветвам всеки преди да започне да пише да ги прегледа. Добри или лоши това са правилата в този форум и важат за всички.

4. За споделяне на лични мнения има система на лични бележки.

И две лични молби - първо, не нападайте Саричка, без нейните усилия и самоотвержена работа за вашата порода този форум и специално тази секция тук нямаше да я има. Не разваляйте сами вашето си място. И второ - не ме принуждавайте да се правя на лош, да трия и редактирам постове и да заключвам теми. Това е най-лесното, но не искам да се стига до там.

TRADEMARK

• Новак
  • *
  • Публикации: 39
Дискусия за развъждането
« Отговор #14 -: Февруари 13, 2006, 22:13:36 pm »
Mислех да се спирам за днеска ,но понеже чувствам че визират мене
мисля да кажа oще няколко думи

Първо не мисля че съм нападал когото и да било , просто изказвам мнение
Второ ......нали за това е форума за да се дискутират публично теми свързани със кучетата , защо трябва да си пишеме на РМ ?
Трето последно ...кажи ми какво точно не те устройва или не ти харесва
за да го изтрия аз самият и да се приключва с тая изтория

P.S. За да не разводняваме повече форума може и на PM  ;)  

-= Дързост и красота =-