Новини:

Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: ВАЖНО за собствениците и развъдчиците на домашни любимци !  (Прочетена 1529 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

m_dyakova

• Гуру
  • Публикации: 1448
    • http://www.bullmastiff.hit.bg
Днес 06.01.2009 г. бяха обнародвани в брой 1 на Държавен вестник няколко наредби, които в малка или по-голяма степен ще са ВАЖНИ за почти всички членове на форума и понеже  "Непознаването на закона не е оправдание за неговото неспазване" (както обича да споменава нашия Админ  1428 ) - ще си позволя да ви оставя линкове, за да се запознаете с пълните текстове.
Май започваме да се приближаваме до Европата...  1427
Приятно четене!   :rtfm:  :biggrin:

НАРЕДБА № 39 ОТ 1 ДЕКЕМВРИ 2008 Г.
ЗА УСЛОВИЯТА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЖИВОТНИ КОМПАНЬОНИ, СЪОБРАЗЕНИ С ТЕХНИТЕ ФИЗИОЛОГИЧЕСКИ И ПОВЕДЕНЧЕСКИ ОСОБЕНОСТИ

(Издадена от Министерството на земеделието и храните - Обн. ДВ. бр.1 от 6 Януари 2009г.)

Раздел I.
Общи положения
Чл. 1. С тази наредба се уреждат редът, начинът и условията за отглеждане на животните компаньони, съобразени с техните физиологически и поведенчески особености.
Чл. 2. Наредбата не се прилага за:
1. спортни коне;
2. животни, използвани за работа - служебни, ловни, пазачи на стада селскостопански животни, състезателни кучета, планински спасители, следотърсачи и кучета за подпомагане на хора с увреждания;
3. животни, използвани за опити;
4. свободноживеещи животни (диви животни).
........................
Останалото можете да прочетете ТУК: НАРЕДБА № 39 ОТ 1 ДЕКЕМВРИ 2008 Г.

НАРЕДБА № 41 ОТ 10 ДЕКЕМВРИ 2008 Г.
ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ОБЕКТИ, В КОИТО СЕ ОТГЛЕЖДАТ, РАЗВЪЖДАТ И/ИЛИ ПРЕДЛАГАТ ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ С ЦЕЛ ТЪРГОВИЯ, КЪМ ПАНСИОНИ И ПРИЮТИ ЗА ЖИВОТНИ

(В сила от 01.07.2009 г. Издадена от Министерството на земеделието и храните
Обн. ДВ. бр.1 от 6 Януари 2009г.)

Чл. 1. (1) С тази наредба се уреждат:
1. минималните изисквания към обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия(зоомагазини и развъдници), пансиони и приюти за животни;
2. минималните зоохигиенни параметри при отглеждане, размножаване и продажба на домашни любимци;
3. задълженията на собствениците на обектите по т. 1 за осигуряване изпълнението на изискванията по тази наредба;
4. задълженията на ветеринарномедицинските органи, свързани с контрола по спазване на изискванията по тази наредба .

(2) Наредбата не се прилага за:
1. свободноживеещи диви животни;
2. животни, използвани за опити;
3. животни, отглеждани в зоологически градини, центрове по чл. 62а и 62б от Закона за биологичното разнообразие, циркове, вариетета, театри или други увеселителни заведения.
............
Останалото можете да прочетете ТУК: НАРЕДБА № 41 ОТ 10 ДЕКЕМВРИ 2008 Г.

НАРЕДБА № 42 ОТ 12 ДЕКЕМВРИ 2008 Г.
ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ВЕТЕРИНАРНИТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ И ВИДЪТ И ОБЕМЪТ НА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКАТА ДЕЙНОСТ, КОЯТО МОЖЕ ДА СЕ ИЗВЪРШВА В ТЯХ

(В сила от 06.01.2009 г. Издадена от Министерството на земеделието и храните
Обн. ДВ. бр.1 от 6 Януари 2009г.)

Раздел I.
Общи положения
Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. изискванията към ветеринарните лечебни заведения, в които се осъществява ветеринарномедицинската дейност:
а) ветеринарна клиника (лечебница);
б) ветеринарна амбулатория (кабинет);
в) ветеринарна лаборатория;
2. видът и обемът на ветеринарномедицинската дейност, която може да се извършва във ветеринарните лечебни заведения.

.......................
Останалото можете да прочетете ТУК: НАРЕДБА № 42 ОТ 12 ДЕКЕМВРИ 2008 Г.
« Последна редакция: Януари 06, 2009, 19:01:17 pm от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."
(„Граф Монте Кристо” / 1844 г., Ал.Дюма)

sa6ik

• Експерт
  • Публикации: 403
Добре де изисква се водене с наморник ако куето е агресивно, само при думата ротвайлер хората разбират за агресивно куче...тогава за какво говорим!? unknw

bonboni

• Експерт
  • Публикации: 581
    • Masterpiece of Balkan newfoundland kennel
Защо развъдчици и управители на зоомагазини са под един знаменател?  :doh:

От Глава втора.
ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ЗООМАГАЗИНИ И РАЗВЪДНИЦИ-целия раздел III......
Какъв е този курс?Кой ще го провежда?

Раздел V.
Общи изисквания за настаняване на различни видове животни

чл.14
2. животни с документ за произход или придобиване;
Кой ще проверява тези документи дали са валидни-за сега това го може само БРФК...

Чл. 18 (5)
Кой ще следи за това?

чл.21 Не се разрешава
4. за възпроизводство да бъдат избирани животни, чиито анатомични и физиологични характеристики или особености в поведението могат да се окажат вредни за здравето и живота на женското животно за възпроизводство или на неговото поколение;

Това по какви критерии ..?

Раздел XIV.
Минимални изисквания към зоомагазини и развъдници при отглеждане, размножаване и продажба на кучета и котки
чл.72
(3) Когато животните по ал. 1 се прехвърлят от един обект в друг преди отбиването им и не могат да бъдат маркирани предварително, те задължително се съпровождат от документация за произхода на животното и подробни данни за родителите.

Е как ще вземат бебето преди да е отбито  :doh: :mad: ,нали по нагоре се пише,че не може преди 8-мата седмица?....

чл.73
2. минималната площ за настаняване на животните-има хора гледащи по 5-6 животни в апартамент,които по документ не са тяхна собственост-това как ще се доказва?...

Има още доста неясни неща...
Хубаво е да има закони и правила,но за съжаление тук така се правят,че всеки да може да си ги чете както му е изгодно...

Мойто мнение,че тук голяма роля може да изиграят вече готовите правилници на БРФК и FCI(за кучетата)-само трябва някой да се задейства.  1428

m_dyakova

• Гуру
  • Публикации: 1448
    • http://www.bullmastiff.hit.bg
 :biggrin: Еееееееее Бони, прекалено много се кахъриш... за съжаление основателно...  1427
Има още един куп въпроси и недоизкусурени неща и в трите Наредби, но аз лично се опитвам вече да не се вживявам в тези работи, щото... няма оправия...  :upset:
Всичките ни закони са такива - да защитават интересите първо на държавата, после на всички възможни държавни институции, на определени лобита, но само не и на обикновенния гражданин... (преди няколко години в отговор на наше писмо относно неясноти в стария Семеен кодекс, ни отговориха от президенството, че "това е тържество на закона над гражданина"  :doh:) Истината е, че хората, които имат човешките и професионални качествата и знанията да направят нещо по законодателството на България, не са в Парламента и изобщо не ги питат (даже и като експерти)... а и то май не останаха много такива качествени хора в България...
Наистина не искам да се ядосвам повече за тези неща...
Добър или лош - закон е! Аз не мога да го променя, мога само да се опитам да се съобразя с него. И поне аз да се опитам да съм изрядна...  unknw
...защото след толкова години, закони и говорене, продължават да ме гледат като извънземна, когато в парка, около блока или на улицата, прибирам изпражненията на лудата си кокерка и ги изхвърлям в кошчето! А България продължава да е най-мръсната страна, която съм виждала и с ужасно много бездомни кучета и котки...   :mad:
Проблема не е в законите, а в нас... Ако ние имахме разбирането, че трябва да живеем така, че да не пречим по никакъв начин на останалите хора и да се грижим за животните и природата, ами нямаше да има нужда от тези закони, нали?  1428
С тези закони се опитват да накарат хората да правят неща, които се подразбират от само себе си (например: да заведеш животното на лекар като е болно или да му осигуриш храна, място за спане и движение :doh: ) и които мисля, всеки един уважаващ себе си собсвеник на куче и развъдчик прави отдавна... Опитват се да ни "възпитат", да ни направят поне малко по-отговорни хора...
Друг е въпроса, че за нас, които чрез клубовете сме членовете на БРФК (и FCI) развъждането не (би трябвало да) е с цел търговия, а с цел запазване качеството и популяризиране на дадена порода... нали това е кинологията?
Та, тогава дали тази "НАРЕДБА № 41 ОТ 10 ДЕКЕМВРИ 2008 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ОБЕКТИ, В КОИТО СЕ ОТГЛЕЖДАТ, РАЗВЪЖДАТ И/ИЛИ ПРЕДЛАГАТ ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ С ЦЕЛ ТЪРГОВИЯ, КЪМ ПАНСИОНИ И ПРИЮТИ ЗА ЖИВОТНИ" въобще ни засяга...  1428
В заключение ще кажа, че самия факт, че вече имаме такива закони е важна крачка в нашето развитие (надявам се и "възпитание")! Нищо, че и това се прави под натиск отвън...
« Последна редакция: Януари 10, 2009, 16:36:40 pm от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."
(„Граф Монте Кристо” / 1844 г., Ал.Дюма)

bonboni

• Експерт
  • Публикации: 581
    • Masterpiece of Balkan newfoundland kennel
Марте,знаеш ли кое ме ядосва,че законите ги правят тези,които не се съобразяват с тях.
Лошото възпитание толкова силно вече е залегнало в българина,че се плаша някой път.Никой закон не може да ги промени и възпита,защото примера,който им се дава е друг.

Има ли кой да следи за спазването на тези закони?...ами не,практиката го доказва.
За това си мисля,че са написани така,колкото да кажат,че има закон и по бих се съгласила,че са натиснати от някъде за да го има.
Разбира се,че кинологията се прави с цел качествено развъждане и запазване на породите,но да не забравяме,че всеки труд се заплаща.
Всички продават труда си и в това няма нищо лошо стига да е по правилата-не сме го измислили ние,отдавна е така по целия свят.
Качествената кръв струва скъпо.
Развъдчика продава,но никой не се замисля преди това колко е вложил-мисля,че това е една от  огромните разлики между развъдчик и продавач на животни.
Смятам,че е грешка да се пише за развъдчиците,че са кинтолози,смятам,че е грешка да лъжем хората,че кучетата в развъдниците са по евтини-напротив качеството е скъпо навсякъде,смятам,че е грешка и мисля,че това се приема като нещо лошо само и единствено в България.
За съжаление дълги години е насаждано едно мислене към животните и сега много трудно ще се изкорени.
Никой закон не може да го промени,ако мисленето ни не се промени,а пък такъв като този...където уж го пишем нещо да се спазва,а по надолу отваряме вратичка,че може да не го спазиш... sunglass :biggrin: 1428