Новини:

* * * 2 x CACIB Sofia - 18.02 - 19.02.2012 * * *  Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Обучение на ИЕО  (Прочетена 2257 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

sapuna10

• Новак
  • *
  • Публикации: 5
Обучение на ИЕО
« -: Април 28, 2009, 10:55:56 am »
Здравейте!Пиша от името на приятел, който наскоро си взе Източно Европейска Овчарка.Кучето е мъжко и е на 6 месеца, родителите с с добър характер(хапят много добре).Питането му е как може да "направи" кучето си куче за охрана? :doggywalk:Преди години е имал куче което е било изрод!При команда кучето е нападало всичко и всеки без значение дали е човек или животно. 1425 Казвал ми че ако загледаш кучето в очите 10-15 секунди, то директно тръгва срещу теб, без команда, без знак.Също е нападало човек(фигурант), стоящ спокойно срещу него без да го дразни, без да се движи изобщо.Просто ако му е била подадена команда то атакува директно.Кучето е било Източно европеец, само че сега проблема е че човека който е обучил това куче сега не е в България.Въпроса е как да направи това кученце същото като "онова"?Приятел ми е и не би ме лъгал за характера на старото си куче...така че...който може да помага!

m_dyakova

• Гуру
  • Публикации: 1448
    • http://www.bullmastiff.hit.bg
Re: Обучение на ИЕО
« Отговор #1 -: Април 28, 2009, 17:51:35 pm »
Здравей,

отговарям ти (както ме помоли), макар че наистина ми е малко трудно да ти дам съвети и ще се опитам да ти обясня защо...
На първо място като прочетох, че "родителите са с добър характер", останах малко изненадана от продължението - "хапят много добре", а в останалата част от постинга ти също става дума за "нападало човек(фигурант), стоящ спокойно срещу него без да го дразни, без да се движи изобщо." или "нападало всичко и всеки без значение дали е човек или животно"...  и честно казано - това всичкото малко ми дойде в повече...  :doh:
С две думи, не мисля че това е значението на "обучението за охрана".  1427

За това, не знам дали ще ти бъде полезно, но нека да ти обясня моето виждане за обучението изобщо... и разбира се, аз ще говоря за... булмастифи.  :biggrin:
(И за мое улеснение и надявам се, че няма да ми се сърдиш, ще си позволя да ползвам части от мой постинг от друго място за подобен въпрос... но просто нямам много време да пиша...  unknw )

И така, нека най-напред да кажа, че за да бъде обучено едно куче за охрана - то първо трябва да бъде обучено за послушание и сравнително социализирано! Много е погрешна идеята, че кучето просто трябва да се научи да хапе без да е преминалo курс за общо послушание...

За булмастифите мога да кажа, че колкото е по-добре обучен на послушание и социализация, толкова по-добър и приятен приятел може да бъде, с когото да не се разделяш изобщо по цял ден! Това е чудесно, защото няма да се притесняваш от евентуални агресивни реакции към хората или животните, когато сте на публични места.
Нашите кучета са идвали с нас на работа, а и често посещаваха офиса. Oсобенно, когато се е налагало да работя до късно (през нощта), задължително ги вземах с мен и после се прибирахме спокойно пеш през центъра.
Отговорника по развъдната дейност на клуба ни, който често пътуваше в командировка, винаги вземаше своя Cliff (from Atomzone) със себе си. С него дори отсядаше и в хотела (където това беше позволено, разбира се) или го оставяше на хотел или у нас, ако идваше във Варна, но през повечето време на командировката бяха заедно.
Аз лично съм се разхождала с нашите 2-3 булмастифа на един повод в центъра на Варна без те да обръщат и най-малко внимание на хората, котките или уличните кучета или пък да седнем някъде в заведение и те просто лягат до нас и чакат.
Наистина е много приятно да имаш спокойно социализирано куче!

В същото време, понеже са обучени за охрана, когато се наложи да пазят или да се отбраняват от нападение към тях самите - са безкомпромисни! НО и в това са разумни, защото когато повалят противника (без значение - животно или човек) не целят да го наранят, проявявайки излишна злоба и агресия, а само да го обезвреждат и показват превъзходството си.

Аз винаги съм се чувствала спокойна и "охранявана" с нашите кучета, а съм имала и критични моменти...  1428 НО трябва да знаеш, че неконролируемо, голямо и силно куче е като зареден пистолет - не знаеш кога може да гръмне...

Това, разбира се, е моето лично мнение.
Наистина не знам за какъв тип "охрана" точно става дума във вашия случай... Но пак ще кажа, ако едно куче ще живее сред хора и други животни е добре да бъде по-малко агресивно и да не бъде обучавано да бъде "убиец"...  

Ако искаш координати на добри дресьори на куче - пиши от къде е приятеля ти, за да може хората във форума да помогнат.
« Последна редакция: Април 28, 2009, 18:10:01 pm от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."
(„Граф Монте Кристо” / 1844 г., Ал.Дюма)

sapuna10

• Новак
  • *
« Отговор #2 -: Април 28, 2009, 18:41:19 pm »
Да поясня:Кучето е нападало човек(специално лице-фигурант) по команда.
"нападало всичко и всеки без значение дали е човек или животно"...
С това исках да кажа че на кучето му е било безразлично дали срещу него стои човек или някакъв друг противник.Кучето е било социализирано, но при най-малкия намек за атака срещу него или стопанинът му то е било безкомпромисно!
човекът не се занимава с изпити и състезания, а иска кучето му да е нещо повече от куче-хапач...дано ме разбирате... 1427
Когато са  издавали кучето(когато е било на обучение) човекът който го е обучавал му е казал:
"Кучето не тръгва с мисълта да обезвреди/просто да ухапе човека срещу него, то тръгва с мисълта да го ликвидира!"Кучето е учено да хапе на костюм, но не е учено да пуска, пускало е само когато собственникът отиде при него и го накара да пусне(под "накара" имам предвид дръпване за нашийника и подаване на  команда)
 Обучавщия кучето(не го познавам, но е работил в полицията) е предупредил приятелят ми(те се познават) когато му е закарал кучето че може да го направи изрод но после собственика ще съжелява!
Някакви съвети как да "създаде" отново същото куче?

m_dyakova

• Гуру
  • Публикации: 1448
    • http://www.bullmastiff.hit.bg
« Отговор #3 -: Април 29, 2009, 12:06:58 pm »
O'к, така обяснено го разбирам по-добре и отговора е един: с обучение и тренировки... :biggrin:

Нашите кучета не са били само за "спорта", а на "състезания" не са ходили (не говоря за изложбите). Те също са били обучавани да нападат по команда, както и да пускат по команда. Бяха тренирани да гонят и задържат човек (фигурант) сред група и при изстрели, както и други препятствия и в присъствието на други хора и животни (даже и котки...  1428), т.е. без да се отклоняват от обекта. Обучени бяха и на следа, както и команди от разстояние и само с жестове, вкл. и във вода... Учени бяха да охраняват обект - двор, кола, багаж... Но можеха и спокойно да ни чакат пред магазина, докато пазарувахме...  :snoopy:
За няколко от кучетата ни - Тара (тигров дог/мелез), Атом (най-титулувания булмастиф в БГ), както и Пако (също булмастиф, по родословие Арго), когото още добре помнят апашите в квартал Аспарухово - Варна, мога да кажа, че бяха едни от най-добре обучените кучета, вкл. за охрана във Варна.
Разбира се, това беше, защото Емо се занимаваше с обучението им почти постоянно - разбирай, почти всеки ден. Ползваше ги за "работни" кучета, като ги вземаше със себе си на работа и ги ползваше при обучението на другите кучета. Той понякога ползваше и котката ни, но това е друга тема...  :biggrin: 

НО това, което искам да кажа е, че ако искаш кучето да бъде отличен пазач - първо трябва да мине курс на обучение - общо послушание и охрана, а след това да се поддържа нивото му, да се занимаваш с него, да го тренираш. В крайна сметка, всеки един уважаващ себе си охранител постоянно поддържа формата си, нали?  1428
И най-важното - да си намериш добър треньор... Мисля, че в България вече (за разлика от преди 10тина години) има достъчно доказали се способни и грамотни хора, които се занимават с това и които постоянно повишават професионалните си качества със самообучение, курсове и практика.
Ако приятеля ти иска сам да обучи кучето си, може и да успее, но трябва да има огромно желание, способности и време за много четене и работа и пак не е застрахован от неуспехи. Аз лично не съм фенка на идеята, че човек може и знае всичко - нали за това си има различни професии и тесни специалисти?
По-добре да се обърне към професионалист. За това и питах, от къде е кучето, защото аз мога да дам само координати на човек във Варна, който знам че е постигнал отлични резултати със собсвените си кучета и кучетата на клиентите си...

И накрая, нека да кажа още нещо... Не се заблуждавай, че кучето може да бъде абсолютен охранител, колкото и добре да е обучено и тренирано. То може да спре човек, да го забави, в много случай да предотврати престъпление, но винаги има вероятност да допусне грешка, да не се справи, да бъде надхитрено, приспано, ранено, застреляно... за съжаление това може да се случи на всеки бодигард - и човек, и куче...
« Последна редакция: Април 29, 2009, 12:30:30 pm от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."
(„Граф Монте Кристо” / 1844 г., Ал.Дюма)

sapuna10

• Новак
  • *
« Отговор #4 -: Април 29, 2009, 13:32:02 pm »
Благодаря ти!Ще видим какво може да се направи по въпроса... :luck:

aco

• Новак
  • *
  • Публикации: 9
    • www.aco1.bir.bg
Re:Обучение на ИЕО
« Отговор #5 -: Октомври 09, 2010, 22:16:45 pm »
Преди да се развие агресия на кучето то трябва да е послушно за да може да се контролира. Едно клипче по време на дресировка. http://www.youtube.com/watch?v=hICWsHEg0PI