Новини:

* * * 2 x CACIB Sofia - 18.02 - 19.02.2012 * * *  Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Всичко за изложбата  (Прочетена 29260 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ели

• Гуру
  • Публикации: 2063
  • Ado, I love you!!!
Всичко за изложбата
« Отговор #75 -: Ноември 08, 2006, 00:38:59 am »
kaliya, благодаря за инфото...явно аз не съм била съвсем наясно :KSS-plias: ...
Е, значи няма пречки да се явиш на изложбата със сръбското родословие на кучето си...на 5 месеца, то е в клас БЕБЕ :wub: и все още можеш да изпратиш заявка (има формуляр по-напред в темата за изложбата), на мейла на сдружението - cac.sofia@gmail.com, ако решите да участвате.
Каквото и да решиш - желая успех! KSS-thumbup

П.П. Една регистрация във форума, може би няма да ти е излишна! ;)
« Последна редакция: Ноември 08, 2006, 00:41:27 am от Sarichka »
Ееееех..."кучешки" живот! :-)

Djeri

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 95
Всичко за изложбата
« Отговор #76 -: Ноември 08, 2006, 08:48:34 am »
Радвам се, че допринесох изясняване на въпроса.

didi

• Новак
  • *
  • Публикации: 9
Всичко за изложбата
« Отговор #77 -: Ноември 08, 2006, 09:31:19 am »
Благодаря на всички, които се включиха за изяснаване на въпроса. Ние обаче сме хървати и за съжаление няма как да минем за сърби и сме си истински чужденци пред БРФК. При всички случаи ще дойдем на 18.11. поне като зрители да видим за какво става дума, а предполагам, че ще може на място ако реша да го запиша за експертна оценка. Поне да видя дали няма да "изяде" съдията.
Какви документи да нося със себе си и може ли с хърватския паспорт или трябва да му правя български, че да му бъдат отразени обезпаразитяванията.
Макар да не е по темата,  искам да питам може ли да носим камера, или е забранено...  

Ели

• Гуру
  • Ado, I love you!!!
Всичко за изложбата
« Отговор #78 -: Ноември 08, 2006, 10:47:19 am »
Можете да носите камера :D !
Единственото ограничение е да не се снимат кучетата по време на отсъжданията (с фотоапарат + светкавица), за да не им се пречи на ринговото поведение и на съдията. Снимането на кучетата става извън ринга, или в ринга по време на награждаването...,за да не стават обърквания - ето линк към
Правила за фотоотразяване на киноложка изложба.
Извън ринга, можете да си снимате на воля :D

За паспорта...за съжаление аз не мога да Ви отговоря, дори и да искам - това е от компетенцията на нашия ветеринар, който в момента пътува към Познан за World Dog Show! Някъде към 13 - 14. 11., очакваме всички да се завърнат оттам и тогава ще има отговор за ветеринарния паспорт :rolleyes:
« Последна редакция: Ноември 08, 2006, 10:49:42 am от Sarichka »

kaliya

• Гост
Всичко за изложбата
« Отговор #79 -: Ноември 08, 2006, 20:32:04 pm »
Sarichka, благодаря и аз. Днес подадох заявление в БРФК за изложбата на 19-ти, така че, живот и здраве сме там. Макар че дори стойка не можем да направим. Стойката я разбира като "седни". Но за сметка на това ще направим весело на всички.
Един въпрос - на 18-ти няма ли да са само танцуващи кучета?

Didi, явявайки се с хърватски паспорт заплащаш по-висока такса, все едно се явяваш като чужденка. Другият документ, който се изисква, е ветеринарният паспорт.

Ели

• Гуру
  • Ado, I love you!!!
Всичко за изложбата
« Отговор #80 -: Ноември 08, 2006, 21:17:32 pm »
Изложбата на 18.11. е съвсем нормална киноложка изложба с ранг САС, за ВСИЧКИ породи кучета...на практика, същото като на 19-ти, просто двете изложби са с различен ранг (национална и международна)! :rolleyes:

Танците с кучета (фристайл), ще са само демонстрация в рамките на самата изложба - нещо, което се прави изцяло за шоуто и публиката!

Така че, ви чакаме И на 18-ти - САС "Златната огърлица на София", оргинизирана от Киноложко сдружение София (структура към БРФК) KSS-thumbup

« Последна редакция: Ноември 08, 2006, 21:21:11 pm от Sarichka »

kaliya

• Новак
  • *
  • Публикации: 3
Всичко за изложбата
« Отговор #81 -: Ноември 08, 2006, 21:33:19 pm »
Благодаря за информацията и дано не досаждам с въпросите. Но само от 1 месец имам кучето и много неща не са ми ясни. Надявам се да успея и за 18-ти.

Ели

• Гуру
  • Ado, I love you!!!
Всичко за изложбата
« Отговор #82 -: Ноември 08, 2006, 21:54:31 pm »
kaliya, не се притеснявай за въпросите - всички са започнали от някъде, (а такива като мен, имат още много да учат...както се разбра от казуса със сръбските родословия и договореностите на БРФК :KSS-plias:  ;) )...

Когато има желание, всичко може да се направи и за начало предлагам да се поразровиш (нали може да минем на "ти"? ;) ) из по-старите теми във форума - говорили сме по много въпроси.
Освен това тук, в този форум има много опитни изложители и, макар че в момента голяма част от тях са на световното в Познан със своите кучета, пак ще се намери кой да отговори компетентно на въпросите ти. :D

Що се отнася до 18-ти, заповядай на изложбата :D ...това е САС и би могла да се запишеш за участие и в самия ден на провеждането и (на CACIB изложбите такова записване не е разрешено). В бебешкия клас е важно най-вече съдията да види кучето и да каже дали е перспективно, на какво трябва да се наблегне при отглеждането му и т.н. , никой не би гледал "под лупа" стойката на мъника - това е клас БЕБЕ, все пак :wub: , така че - спокойно можете да дойдете и "неподготвени" като ринг - поведение ;) . Важно е да носите със себе си ветеринарния паспорт на кучето, храна, вода...и самото куче, разбира се :lol:

« Последна редакция: Ноември 08, 2006, 22:03:01 pm от Sarichka »

kaliya

• Новак
  • *
Всичко за изложбата
« Отговор #83 -: Ноември 09, 2006, 01:08:36 am »
Sarichka, от няколко вечери май само това правя - обикалям форуми, чета стандарти, хранене, подстригване и каквото още ми падне. А кученцето ми е голдън ретривър - светло, голямо бебе. Ама много голямо бебе - 24 кг. А е само на 5 мес. Очаквам изложбата с нетърпение, за да чуя компетентни мнения.  

m_dyakova

• Гуру
  • Публикации: 1448
    • http://www.bullmastiff.hit.bg
Всичко за изложбата
« Отговор #84 -: Ноември 09, 2006, 11:24:05 am »
Цитат
Очаквам изложбата с нетърпение, за да чуя компетентни мнения.
Kaliya, понеже отскоро имаш куче искам да ти кажа нещо, което не е съвсем по темата, но може би ще е полезно и за други. Въпроса е в "компетентните мнения" за кучето ти и начина за отглеждане - възпитание, здраве, развитие, които може да чуеш на изложбата...
Такова мнение може да бъде мнението на съдия за конкретната порода или на отговорника развъдна дейност на клуба по порода, или на утвърдени и доказали се развъдчици на породата!
Това е много важно да се разбира от всички изложители! В повечето случаи компетентно мнение не е мнението на хората около ринга, както и дори на хора притежатели на куче от тази порода, които не винаги са достатъчно добре запознати с нея или отглеждат и развиват кучетата си правилно.
За съжаление има случай, когато новите хора биват "съветнани" от уж-специалисти, които в техните очи изглеждата знаещи. Така се разпростараняват абсолютно неверни неща - легенди и митове за отглеждането и грижите на кучетата, които в някои случаи може да навредят на разстящото куче... И още нещо - такива хора могат да дадат такава "оценка" на твоето куче, че да го изкарат с куп недостатъци и да те откажат от изложби и развъждане, а кучето да си е хубаво или пък обратното кучето да има недостатъци и да не става за разплод, но те да са видими само от специалисти.  :rolleyes:

Желая ви успешно представяне с бебето!  KSS-thumbup

П.П.: Ели, извини ме за това леко отклонение...  :rolleyes:  
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."
(„Граф Монте Кристо” / 1844 г., Ал.Дюма)

metlichina

• Новак
  • *
  • Публикации: 8
    • http://
Всичко за изложбата
« Отговор #85 -: Ноември 09, 2006, 15:27:31 pm »
И аз да се включа по темата за чуждестранните и по-точно сръбските родословия. Пускам част от отговорите на БРФК до мен в отговор на мой въпрос:

"ако кучето е вече собственост на българин, или лице с местожителство в
България, тогава е необходимо да получи номер в нашата племенна книга за да може да участва като българско куче на изложби. Ако няма номер от нашата племенна книга, пак може да участва, но се таксува като чуждестранно куче.
За да получи номер в нашата племенна книга, е необходимо да представите
оригинала на родословието в офиса на БРФК. За да може да бъде регистрирано чуждестранно родословие при нас, то трябва да бъде предназначено за експорт, т.е. това е специална бланка, която се издава на кучетата предназначени за експорт в други държави. Регистрацията в БРФК става чрез отговорника по развъдната дейност на съответния клуб. "

"Изискването за заверяване на експортни родословия не е на БРФК, а на МФК.
В случай, че поискате да ви се издаде експорт никой не може да ви откаже,
независимо колко години са минали от раждането на кучето.
Ако родословието на кучето ви е сръбско, тогава можете да участвате на
изложбите, като заплащате таксата за българи (не за чужденци) защото със
сърбите имаме договореност за еднакви такси."

Надявам се, че съм била полезна с тази информация.

kaliya

• Новак
  • *
Всичко за изложбата
« Отговор #86 -: Ноември 09, 2006, 17:12:09 pm »
m_dyakova, напълно съм съгласна, но аз имам впредвид преди всичко компетентното мнение на съдиите. Но да си призная и за момент не ми е минало през ума, че в съдийския състав може да няма специалист по породата. Във всички случаи се надявам, че присъствието ни ще е от полза - поне ще натрупаме някакъв опит :unsure: ?!

didi

• Новак
  • *
  • Публикации: 9
Всичко за изложбата
« Отговор #87 -: Ноември 10, 2006, 09:32:18 am »
Точно така стои въпроса с чуждестранните кучета, както пише  metlichina. За мое съжаление обаче, в моя случай процедурата по получаване на експорт ще отнеме около 1,5 месеца и на 18.11. само ще гледаме и може би ще джафкаме. БРФК нямат споразумение с Хърватска за таксите.

metlichina

• Новак
  • *
  • Публикации: 8
    • http://
Всичко за изложбата
« Отговор #88 -: Ноември 10, 2006, 14:26:52 pm »
Още малко информация от БРФК за експортните родословия:
С други държави нямаме такава спогодба за заплащане на по-ниските "местни" такси на изложбите, само със Сърбия.
Експортното родословие е утвърдена бланка на Сръбската Федерация. Може да се изиска директно от Сръбската Фдерация, а може и развъдчика на кучето да свърши тази работа. До колкото ми е известно старото родословие трябва да се върне, за да се издаде експорт.

Djeri

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 95
Всичко за изложбата
« Отговор #89 -: Ноември 10, 2006, 14:51:48 pm »
Върху старото / обикновено/ родословие де слага надпис PONISTENO и заедно с новоиздаденото ЕXPORT PEDIGREE трябва да се даде на новия собственик чужденец. Поне такава е официалната процедура, а съм с впечатление, че спазват реда . PONISTENO-то не е валиден документ, който може да Ви послужи  за участие на изложби, например.