Да се обадя с гласа на разума :KSS-kez: , че (Хлебаров, поправи ме, ако греша) по принцип довеждането на съдии от далечната чужбина е мероприятие, за което са жизнено-необходими СПОНСОРИ. Т.е., казано в пари, пристигането на един Райзингер би струвало примерно 800 евро, което, изразено в "такси на кучета" е от порядъка на 80 кучета, участващи само за да му платят пътни, хотел, храна и т.н. - с други думи, икономически необосновано, защото на изложбите се явяват около 100-150 кучета (примерно), а освен "Райзингер" има разход "зала", "каталог и канцеларски боклуци", "купи" и т.н.
С други думи, организирането на мини-европейско, ама на САС и у нас е леко невъзможно и, съответно, въпросът стои така:
- Клуб еди-кой-си кой съдия ще предложи така, че при обявяването му да се запишат повече клубни кучета или лице еди-кое-си кого ще предложи
- Какво ще направят клубът/лицето за тази изложба (примерно, ще поемат част от разходите за скъпия съдия или пък са осигурили спонсор за тази работа)
Да речем, аз предлагам съдията ХХХ и като частно лице ще поема пътните му разходи (и за да не каже някой копче, няма да изведа мои кучета да се съдят от него). Но пък за този съдия ХХХ ще дойдат чужденци.
Примерно: хубаво би било да поканим Галина Киргицкая да съди кавказци и средноазиати. Може би може да се намери частен спонсор за довеждането й... ако това стане, на САС-а ще се изтърсят половината сръбски клуб за кавказци, половината - за средноазиати... много вероятно - и гръцки кучета... подозирам, че и 2-3 италианеца ще се вдигнат да дойдат. За българските клубове това се подразбира. Значи е много вероятно тази съдийка да "довлече" със себе си поне 30-40 кучета, може би повече.
--
Иначе, от по-"достъпните" аз лично предлагам 5-та група да се съди от Златина Цветкова. В клуба ще има доста млади кучета за изкарване и бих предположила, че с малко агитационна работа :KSS-dogwalk: това ще компенсира факта, че Давидовска няма да изведе 10-ина животни на изложбата.