Новини:

* * * 2 x CACIB Sofia - 18.02 - 19.02.2012 * * *  Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: ВАЖНО ЗА СОФИЯНЦИ  (Прочетена 3555 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4867
ВАЖНО ЗА СОФИЯНЦИ
« -: Януари 21, 2010, 14:01:22 pm »
http://sofia.dir.bg/2010/01/21/news5735458.html

Започва проверка за регистрация на домашни кучета
21 януари 2010 / News.dir.bg
Акция на Столична община и Регионалната ветеринарно-медицинска служба за проверка на регистрация на домашните кучета ще започне до месец, съобщи пресцентърът на Столична община.

В акцията ще участвуват служители на Столичния инспекторат и районните администрации. Съгласно Закона за ветеринарномедицинска дейност, собствениците на кучета са длъжни да ги регистрират в лицензираните ветеринарни участъци или в Регионалната ветеринарномедицинска служба, припомнят от общината.

При регистрацията задължително се представя документ за платена такса от съответната районна данъчна администрация. От таксата са освободени: кучета на хора с физически увреждания; служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка; кучета, използвани за опитни цели; кучета, използвани от Българския червен кръст; кастрирани кучета и ловни кучета.

Такса не се заплаща и за кучета в развъдници и членове на киноложки клубове, членове на Българската републиканска федерация по кинология или на други български или международни киноложки федерации, които извършват развъдна дейност на чистопородни кучета. При констатирано нарушение собственикът ще бъде глобяван, се посочва още в съобщението.
----------------------------------------------------------------

Така че, ако имате родословно куче, побързайте да си извадите членска карта от съответния клуб на породата към БРФК или - ако няма клуб за вашата порода - от Киноложко сдружение София за да не плащате такса и да нямате ядове с общината !

Hurs and Alex

• Новак
  • *
  • Публикации: 40
Re: ВАЖНО ЗА СОФИЯНЦИ
« Отговор #1 -: Януари 21, 2010, 20:05:47 pm »
http://vbox7.com/play:44c20c8a
Информацията за репортажа е от Столична община.

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #2 -: Януари 21, 2010, 20:48:28 pm »
МНОГО ВАЖНО !!!

Ако имате проблеми със "специалистите" от общината веднага ми звънете на 0888 234 210. Даже от улицата можете да ми звъните, по всяко време.

Hurs and Alex

• Новак
  • *
« Отговор #3 -: Януари 21, 2010, 21:00:44 pm »
Защо да звъним? Как можете да помогнете в случая?

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #4 -: Януари 21, 2010, 21:16:48 pm »
Мога. Случвало се е. Най-малкото в качеството си на член на Управителния съвет на БРФК, единствената организацията, което е спомената в наредбата.

Е, дано не ви се налага ...

Hurs and Alex

• Новак
  • *
« Отговор #5 -: Януари 21, 2010, 21:24:26 pm »
Благодаря :blagodaria:. А на мен само не ми е ясно едно - нали уж ветовете, които чипират кучетата бяха длъжни да ги регистрират в РВМС, а тук е споменато, че това трябва стопаните да го правят. На малкия му сложихме чип лятото и вета си записа номера за да го регистрира там. Та сега не знам регистрирани ли са ми кучетата или аз да ходя unknw

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #6 -: Януари 22, 2010, 06:33:32 am »
Става дума за регистриране в общината. Ако е регистрирано там би трябвало да имате метален жетон с номер и година, който кучето трябва да носи на нашийника.

Djeri

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 95
« Отговор #7 -: Януари 22, 2010, 09:55:17 am »
Ще си позволя да сложа поста си от друг форум по повод "новината " от http://sofia.dir.bg/2010/01/21/news5735458.html, пусната всъщност и по други информационни страници.

Елементарна справка с двата закона, имащи отношение към таксите:

http://www.nvms.government.bg/content.php?cntid=22

Закон за защита на животните /ЗЗЖ/, в сила от 31.01.2008
Чл35, (5) Собственикът на куче, който го отглежда с цел развъждане, се регистрира по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и заплаща в общината такса.
(6) Таксата по ал. 5 не се заплаща от развъдчици и членове на киноложки клубове, членове на Българската републиканска федерация по кинология или на други български или международни киноложки федерации, които извършват развъдна дейност на чистопородни кучета.
Чл. 137. (1) Собствениците на животновъдни обекти подават заявление за регистрация по образец до директора на РВМС, към което
прилагат документ за платена такса в размер, определен в тарифата по чл. 14, ал. 2 /от Закон за ветеринарномедицинската дейност/

Закон за ветеринарномедицинската дейност, в сила от 02.05.2006
Чл. 175. (В сила от 01.01.2007 г.) (1) За притежаване на куче  ежегодно се заплаща такса по Закона за местните данъци и такси2) Освобождават се от такса собствениците на:
1. кучета на инвалиди;
2. служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка;
3. кучета, използвани за опитни цели;
4. кучета, използвани от Българския червен кръст;
5. кастрирани кучета;
6. ловни кучета.[/i]

Става дума за ДВА вида такси, от такса за развъждане са освободени изредените развъдници, клубове и т.н.
От такса за притежаване на куче , обаче НЕ. Тази такса не се заплаща единствено от изброените в чл.175, ал.2 от ЗВМД.

п.п.
Лично аз бих предпочела чл.175, ал.2 от ЗВМД да включваше членовете на киноложките дружества, клубове и др. и да не плащам,   но няма как...   :itsOK:
А, иначе - таксите към дружествата, несъмнено трябва да се плащат !  :biggrin:
« Последна редакция: Януари 22, 2010, 10:01:25 am от Djeri »

Hurs and Alex

• Новак
  • *
« Отговор #8 -: Януари 22, 2010, 10:32:52 am »
http://www.sofia.bg/pressecentre/press.asp?open=10&sub_open=45008&nxt=0
Ето какво казват от Столична община. Никъде не се споменават две такси - за развъждане и домашни любимци.

Djeri

• Напредващ
  • **
« Отговор #9 -: Януари 22, 2010, 11:11:31 am »
В цялата статия има едно вярно нещо: цитирането на чл.175 от ЗВМД.
Попитайте в Общината ще нарушават ли Закона за ветеринарномедицинската дейност или този за защита на животните ?
Авторът на "новината" не си е направил труда да се подготви за темата, по която пише. Но това не е изненада на фона на множеството примери на журналистическа некомпетентност.

Има закони, наредбите са подзаконови актове. В наредбата на столицата няма допълнителни уточнявания на този въпрос.
Нали не мислите, че Общината няма да спазва законите на държавата. Писалият статията не е доразбрал и пуска подвеждаща информация.
Иначе всеки избира дали да спазва или не законите. А също и дали да си плаща данъците. По това обстоятелство и тълкуването на нормативните актове съобразно собствените ни интереси, българите сме доста далеч от еврорейските ни амбиции за законност.

Hurs and Alex

• Новак
  • *
« Отговор #10 -: Януари 22, 2010, 11:26:49 am »
На мен ми е все едно дали ще има такса или не, дали ще са две - за развъждане и за домашен любимец. И в двата случая кучетата ни са освеободени от такса. На името на човек са, който освен, че е член на Северни кучета има документ и за инвалид. Аз просто искам да знам как стоят нещата, защото в Закона пише едно, а по медиите говорят друго и ходи разбери сега как стоят нещата. От общината нямат и идея за какви такси става въпрос. Да вземат първо общинарите да разберат как стоят нещата с тия регистрации и такси и тогава да изискват нещо от нас и да глобяват.

Djeri

• Напредващ
  • **
« Отговор #11 -: Януари 22, 2010, 11:31:13 am »
Аз просто искам да знам как стоят нещата, защото в Закона пише едно, а по медиите говорят друго и ходи разбери сега как стоят нещата. От общината нямат и идея за какви такси става въпрос. Да вземат първо общинарите да разберат как стоят нещата с тия регистрации и такси и тогава да изискват нещо от нас и да глобяват.

Напълно съм съгладна.  :clap: И в това е бедата, че не са наясно. Кога ли ще се "оправим" !

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #12 -: Януари 22, 2010, 17:36:17 pm »
Благодаря на Djeri и Hurs and Alex за изяснването на случая. Аз лично нямам и грам намерение да плащам за юридическите недомислия на общинарите. И с радост ще помогна на всеки, когото са са нарочили за плащаща жертва.   :NONONO:

Djeri

• Напредващ
  • **
« Отговор #13 -: Януари 22, 2010, 21:13:06 pm »
Май ще се окажеш прав. Същата информация мина по Нова ТВ  и още няколко новинарски емисии.
Щом от Общината така "четат" законите - заслужават си го !

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #14 -: Януари 22, 2010, 22:47:23 pm »
Напоследък почвам да мразя да се оказвам прав, макар че много често взе да ми се случва.  :biggrin: