Suzanka, значи първо казах, че съм съгласна с казаното от Саричка:
корекцията с дръпване (рязко) на повода, се прави точно в момента, в който кучето опъне повода...именно дръпването назад "прави" корекцията. Обикновенно е добре това да е придружено с някаква команда, например "Ред".
Защото това се и получава - първо дръпване (корекция), а после команда "на ред" с поощрение да върви редом.
А във втория постинг изясних как ние го правим в точна последователност...
първо дръпване на каишката (може и с команда - "не"), а после следва нова команда "на ред" и поощрение с "браво" или лакомство...
Това всъщност са две неща - корекция (с команда за забрана) и нова команда (с поощрение). Кое не е ясно? :rolleyes:
И това е при нас работещо с не едно куче... Макар че, много ми се иска с новото си кученце да опитам и с кликера... ;)
П.С.: Имахме едно ужасно "криво" и агресивно куче Тара (почина на 9 г. през 2000 г.), просто беше много труден характер... Не можеше човек да ме доближи, невероятен пазач! ;) :D Не веднъж ме е спасявала в неприятни ситуации - пияни, маниаци, цигани в парка или другаде... Всички знаеха колко е лоша и много се притесняваха да ни идват на гости, ОБАЧЕ тя беше нашата гордост в обучението!
Представи си, каква беше изнанадата им, когато след сериозното лаене и ръмжене даже още при приближаване на вратата, след команда "на място" и "спокойно, това са приятели" - тя отиваше и не мръдваше от там, докато не я повикаме, а гостите ни да се разхождат из къщата най-спокойно.
След това следваше "програма", за да се успокоят, че тя е "контролируемо" куче с представяне на всички номера, които знаеше, а те не бяха малко - носене на чехли, топки и какво ли не (знаеше всички предмети по име), изпълняване на различни команди на различни езици и само с жестове, прескачане на столове и други препятствия (направо беше за аджилити! :KSS-Gold: ).
А изумителното за гостите ни чужденци беше, когато ги питахме как е на техния език (например датски, шведски, норвежки, послки...) - седни, легни, "дай глас" (лай), ляво, дясно (т.е. да застане от ляво до крака ти или от дясно и да седне) и т.н. Веднага след това подавахме тези команди на език, който тя чуваше за първи път и "О! чудо" - тя изпълняваше... :lol: ;)
Та, така де... Това не е много в темата, ама нали каза да се похвалим...