Новини:

* * * 2 x CACIB Sofia - 18.02 - 19.02.2012 * * *  Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Въпроси за обучението ???  (Прочетена 12475 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

m_dyakova

• Гуру
  • Публикации: 1448
    • http://www.bullmastiff.hit.bg
Въпроси за обучението ???
« Отговор #15 -: Март 19, 2006, 09:21:44 am »
Цитат
А аз не съм - командата се подава само при положителната стимулация, корекцията е без команда. Командата с глас кучето трябва да асоциира с приятни усещания или очакване за тях.
Ами и аз същото казвам... Айде, да го кажа точно как го правиме...  :rolleyes:
Значи, първо дръпване на каишката (може и с команда - "не"), а после следва нова команда "на ред" и поощрение с "браво" или лакомство... Така хем се отучва да се дърпа като магаре и то да те разхожда, хем и да върви редом. Щото какъв е смисъла само да го "корегираш", а да не му покажеш какво искаш да направи?  ;)  :)  
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."
(„Граф Монте Кристо” / 1844 г., Ал.Дюма)

suzanka

• Модератор
  • Публикации: 763
  • Betty
    • Сайтът на Бети
« Отговор #16 -: Март 19, 2006, 10:27:47 am »
m_dyakova, нещо се обърках - първо не казахте ли, че корекцията трябва да е придружена от команда, а после, че командата е след корекцията?

m_dyakova

• Гуру
« Отговор #17 -: Март 19, 2006, 14:15:59 pm »
Suzanka, значи първо казах, че съм съгласна с казаното от Саричка:
Цитат
корекцията с дръпване (рязко) на повода, се прави точно в момента, в който кучето опъне повода...именно дръпването назад "прави" корекцията. Обикновенно е добре това да е придружено с някаква команда, например "Ред".
Защото това се и получава - първо дръпване (корекция), а после команда "на ред" с поощрение да върви редом.
А във втория постинг изясних как ние го правим в точна последователност...
Цитат
първо дръпване на каишката (може и с команда - "не"), а после следва нова команда "на ред" и поощрение с "браво" или лакомство...
Това всъщност са две неща - корекция (с команда за забрана) и нова команда (с поощрение). Кое не е ясно? :rolleyes:
И това е при нас работещо с не едно куче... Макар че, много ми се иска с новото си кученце да опитам и с кликера... ;)

П.С.: Имахме едно ужасно "криво" и агресивно куче Тара (почина на 9 г. през 2000 г.), просто беше много труден характер... Не можеше човек да ме доближи, невероятен пазач!  ;)  :D Не веднъж ме е спасявала в неприятни ситуации - пияни, маниаци, цигани в парка или другаде...  Всички знаеха колко е лоша и много се притесняваха да ни идват на гости, ОБАЧЕ тя беше нашата гордост в обучението!
Представи си, каква беше изнанадата им, когато след сериозното лаене и ръмжене даже още при приближаване на вратата, след команда "на място" и "спокойно, това са приятели" - тя отиваше и не мръдваше от там, докато не я повикаме, а гостите ни да се разхождат из къщата най-спокойно.
След това следваше "програма", за да се успокоят, че тя е "контролируемо" куче с представяне на всички номера, които знаеше, а те не бяха малко - носене на чехли, топки и какво ли не (знаеше всички предмети по име), изпълняване на различни команди на различни езици и само с жестове, прескачане на столове и други препятствия (направо беше за аджилити!  :KSS-Gold: ).
А изумителното за гостите ни чужденци беше, когато ги питахме как е на техния език (например датски, шведски, норвежки, послки...) - седни, легни, "дай глас" (лай), ляво, дясно (т.е. да застане от ляво до крака ти или от дясно и да седне) и т.н. Веднага след това подавахме тези команди на език, който тя чуваше за първи път и "О! чудо" - тя изпълняваше...  :lol:  ;)
Та, така де... Това не е много в темата, ама нали каза да се похвалим...
« Последна редакция: Март 19, 2006, 14:39:16 pm от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."

suzanka

• Модератор
  • Betty
    • Сайтът на Бети
« Отговор #18 -: Март 19, 2006, 14:40:38 pm »
Вече ви разбрах. :D  

Ели

• Гуру
  • Публикации: 2063
  • Ado, I love you!!!
« Отговор #19 -: Март 19, 2006, 21:59:25 pm »
Точно това имах предвид и аз, благодаря ти, че така хубаво си го обяснила Марта :KSS-10x: !!! Този метод действа ДОРИ и при булдог, в случая - френски булдог :lol:  :lol:
Метода с кликера и метода с поощренията (от филмита на д-р Дънбар) са ми много интересни и много ми харесват (особенно кликера ;) ), но не съм сигурна, че биха дали добри резултати при всички породи.
Все пак, някой породи проявяват малко по-особено отношение към дресурата по принцип :KSS-plias: ...
Не казвам, че такива изцяло положителни методи (при които отсъства корекция) няма да дадат резултати, но просто се съмнявам :rolleyes:  и ще ми бъде много интересно и полезно, ако има някой, който може да сподели опит в това отношение...
Ееееех..."кучешки" живот! :-)

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4867
« Отговор #20 -: Март 20, 2006, 07:29:25 am »
Няма "по-особени" породи или такива, които не се подават на обучение, както няма и "магически: методи на обучение, които дават мигновени резултати.

Всичко е въпрос на търпение и постоянство.

m_dyakova

• Гуру
« Отговор #21 -: Март 20, 2006, 13:53:31 pm »
Aбсолютно съм съгласна с Хлебаров!  :)
Няма порода, която да не може да бъде обучена или да не може да се поддаде на някой от изброените методи...
Разбира се, не може да се очаква едно куче като булмастифа например да е като "попивателна" като едно малиноа!!!  :rolleyes:
Всяка порода си има характер и понеже някой като булмастифа, кавказците и т.н. са по-твърдоглави и по-доминантен характер ще се иска по-голяма упоритост и търпение!
НО пък после веднъж научено да възприема кучето е истинска гордост - няма нещо, на което да не може да се научи!!!
Ако сме малко по-упорити (в смисъл ни се занимава с това) можеше да ви демонстрираме и аджилити с булмастиф!  :D
Пропуснах да кажа, че това куче Тара (тя беше мелез между дог и според мен стаф,  :rolleyes:  а според продавачите - беше чист дог  :lol:  ) - даже се научи да се катери по леко наклонени дървета...  :lol:  :lol:  :lol:
Така че, всичко зависи от нас...  ;)
« Последна редакция: Март 20, 2006, 13:54:40 pm от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #22 -: Март 21, 2006, 10:52:49 am »
Не знам дали забелязхте - и 4-тата част на курса е качена и може да се гледа  :D  

suzanka

• Модератор
  • Betty
    • Сайтът на Бети
« Отговор #23 -: Март 30, 2006, 17:58:34 pm »
Днес най-сетне намерих време да изгледам и четвърта част. Прави ми впечатление, че повтарят командите много пъти, докато кучето изпълни. Аз знам, че не трябвва да се повтарят командите, докато кучето не изпълни. С толкова повторения то се учи, че не е задължително да изпълнява, и ако има нещо, което да го разсее, може да избере да не изпълни.
Ако нещо не е така, моля, поправете ме. Нядявам се, че този път съм написала ясно това, което искам да кажа.

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #24 -: Март 30, 2006, 22:29:04 pm »
Цитат
Аз знам, че не трябвва да се повтарят командите, докато кучето не изпълни. С толкова повторения то се учи, че не е задължително да изпълнява, и ако има нещо, което да го разсее, може да избере да не изпълни.
И от къде знаеш това ? Сериозно питам.

Изгледай още веднъж всичките 4 части и ще разбереш идеята на цялото обучение.

suzanka

• Модератор
  • Betty
    • Сайтът на Бети
« Отговор #25 -: Март 31, 2006, 08:18:50 am »
Чела съм в интернет, но точно къде - не знам.

Modena

• Администратор
  • Публикации: 1508
    • Български киноложки клуб бигъл
« Отговор #26 -: Януари 31, 2007, 22:30:28 pm »
Запачнах да гледам материалите за обучение на кученцата, защото отглеждайки моето установих, че явно и аз имам нужда от уроци в това отношение!
Всъщност влязох в тази тема по друг повод!
Искам да ви кажа, че получих един страхотен подарък - книга за породата бигъл на Диан Морган и диск за обучение на малкото кученце на издателство Tera Nova, на английски език са и диска и книгата.
Исках да попитам дали някой от вас ще иска да помогне да преведем филма от диска за да можем да обогатим нашата видеотека?
« Последна редакция: Януари 31, 2007, 22:44:12 pm от Modena »
Български Киноложки Клуб Бигъл - http://bkkbeagle.hit.bg/

ina

• Новак
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #27 -: Февруари 01, 2007, 16:51:16 pm »
Имам малък американски стафордшир и искам да попитам от каква възраст може да се започне с обучението на кучето, защото всеки казва разнично. някои казват, че от 3-месечна възраст, други, че докато не стане поне на 5 месеца не може. Ето защо ви моля да ми кажете  :) Благодаря ви предварително!
« Последна редакция: Февруари 02, 2007, 19:05:41 pm от suzanka »

Apso

• Специалист
  • Публикации: 220
    • http://apso.boom.ru/bg.html
« Отговор #28 -: Февруари 01, 2007, 20:14:48 pm »
Цитат
Imam maluk amerikanski starfor6ir i iskam da popitam ot kakva vuzrast moje da se zapo4ne s ubo4enieto na ku4eto za6tot vseki kazva razli4no nqkoi kazvat 4e ot 3 mese4na vuzrast drugi 4e dokato ne stane pone na 6 meseca nemoje .Eto za6to vi molq a mi kajete   :) blagodarq vi predvaritelno
веднага като прочетеш това сообщение :)
Обучение на едно кученце/куче започва от первият момент как вие сте срещнали един друг. Вече можеш да замислиш каквое е научило кученце от теб. Някои кученца успяват още в перви дни да научат как да скаче на леглото, да проси храна от масата, да бяга от стопанина на расходка  ;)  
ФРИСТАЙЛ- ТАНЦИ С КУЧЕ! информация са тук
Видео ТАНЦ С КУЧЕ!   Фристайл!!!!!!
Никога не е твърде късно, за да станеш онова, което си можел да бъдеш.

suzanka

• Модератор
  • Betty
    • Сайтът на Бети
« Отговор #29 -: Февруари 02, 2007, 18:32:21 pm »
Цитат
Imam maluk amerikanski starfor6ir i iskam da popitam ot kakva vuzrast moje da se zapo4ne s ubo4enieto na ku4eto za6tot vseki kazva razli4no nqkoi kazvat 4e ot 3 mese4na vuzrast drugi 4e dokato ne stane pone na 6 meseca nemoje .Eto za6to vi molq a mi kajete   :) blagodarq vi predvaritelno
Браво, че се интересувате от обучение от ранна възраст!  :KSS-clap:
А иначе, както казва Апсо, обучението трябва да започне веднага. И по-точно, то си е част от живота на кученцето - още с първият момент с вас, то започва да учи, без значение дали вие осъзнавате това, или не. Така, че внимавайте какво правите!
Мисля, че ще ви помогне да попрочетете от преводите ми - книгата на д-р Дънбар.  ;) Темата за обучение е много обширна и не може да се обобщи лесно.  :D
п.п. и няма да е никак зле да пишете на кирилица!