Новини:

* * * 2 x CACIB Sofia - 18.02 - 19.02.2012 * * *  Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Моля за съвет и помощ - АСТ !  (Прочетена 635 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

sdk

• Новак
  • *
  • Публикации: 4
Моля за съвет и помощ - АСТ !
« -: Март 18, 2010, 17:19:42 pm »
 Здравейте ! Много се надявам тук да намеря подходящият съвет и подкрепа. Имаме у дома АСТ мъжки красавец - на 9 май става на 4 г. Гледаме го от 2 - килограмов, сега е 30 кг. Преди 4 г. синът ми си го купи с уговорката да се грижи за него и финансово и физически, а преди 3 месеца се изнесе от дома и остави кучето на грижите на сестра си и на мен -  майка му. Доста ни е трудно с него, две жени - много е буен, той не ходи, а тегли неимоверно и ни влачи, игрив и ужасно силен, едва го удържаме, а е и поразглезен не ни слуша много. Ужасно човеколюбив - мре някой да му обръща внимание, да се занимава с него - игри, дърпане, галене.За жалост дъщеря ми няма много желание да се занимава с него - прави му разходки едва по 10 мин., аз нямам време и финансово се затруднявам. Много го обичам, отгледан е с любов, като мое трето дете, но смятам че така се мъчи - кратки разходки, не си изразходва безумната енергия, дълго стои сам и когато се прибереме у дома винаги е "минирал" - пишкал и акал където си искал. Честно казано вече не се издържа - по един час чистя и дезинфекцирам всеки ден. Има достъп навсякъде не го ограничаваме. Много мислих да му потърся други стопани - които да имат време, желание и възможности да се грижат добре за него и да го обичат. Не посмях да пусна обява в интернет, че го подаряваме - страхувам се от недобросъвестни хора да не го пускат да се бие. Смятате ли, че би свикнал да живее с други хора, без да ги застрашава слад като вече е почти на 4 г. ? Много съм объркана и притеснена - зная, че трудно би се съгласил някой да вземе точно такава порода и то на такава възраст, а си е и голяма отговорност. Но ние у дома вече се изпокарахме съвсем , атмосферата е напрегната. Благодаря !

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4867
Re: Моля за съвет и помощ - АСТ !
« Отговор #1 -: Март 18, 2010, 20:35:32 pm »
При 10-20 мин, разходка на ден е нормално е да имате тези проблеми. Моят съвет е времето, което сега губите да чистите след него в къщи, да посветите на едно обучение в кучешко училище. Така проблемите ви ще намалеят или изчезнат напълно, а и идва пролет - ще видите, че и на вас заниманията на открито ще ви се отразят добре. И малко по-строга ръка в къщи - кучето ви е явно доста поразглезено.

sdk

• Новак
  • *
  • Публикации: 4
« Отговор #2 -: Март 19, 2010, 10:31:45 am »
Благодаря за отговора ! Всичко това ми е ясно. Проблема е и в материалните и физическите възможности. Мислила съм за училище още докато беше по-малък, но още тогава не можеше да си позволим да отделим средства за плащането им, а сега пък съвсем е невъзможно. Друг проблем нямаме транспор, кола, а такова училище в района където живеем няма - Дружба 2. За градски транспорт е немислимо - хората само като му видят огромната му глава се вцепеняват.Другият проблем - задължителното присъствие на стопанина му по време на обучението му. Колко струва еди такъв курс, а и не е ли късно за него ? А и тази агресия към себеподобни, треперим когато го извеждаме, очите са на 18. При всяко появяване на непознато куче дали ще го удържим - не се пуска никога от повод със строг нашийник е и за съжаление никога не може да потича на воля и да изразходва енергията си. 

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4867
« Отговор #3 -: Март 19, 2010, 14:10:40 pm »
Точно тези проблеми, които, извинявам се но ... сами сте си създали с неправилно възпитание и социализация на кучето. ще ви реши училището. И нито материалните проблеми, нито транспорта не можете да ме убедите, че са сериозни пречки.

Аз знам, че който иска, намира начин, а който не иска - намира оправдания.

Сигурно това ми мнение ще ви прозвучи малко рязко, но така стоят нещата.

fireogi

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 81
« Отговор #4 -: Март 19, 2010, 17:49:54 pm »
Няма проблем кучето и на тази възраст да свикне с нови стопани.
Ако сте сигурни, че грижите по нега са Ви непосилни и синът Ви не го иска, потърсете нови стопани.
Избирайте внимателно. Не го давайте на първия пожелал го и го кастрирайте за да не отиде във ферма...
Задавайте много въпроси, опитайте се да опознаете кандидат стопаните...