ти най ми се ядоса,а?Не съм искала да прозвучи така...това си е твоя начин и аз го приеамам,дори съм абсолютно съгласна,че е много по-ефикасен,ако не и най-ефикасния.Но не мисли че съм толкова невежа,това не е първото ми куче,имала съм още 5/6 кучета от всякакви породи-от болонка,през далматинец,та до доберман.Първото за мен при това куче е,че освен далматинеца,то е единственото куче което лично аз обучавам и отглеждам самостоятелно.За жалост с далматинеца нямах възможността да довърша започнатото,понеже маика ми забременя и искаше да го продадем,така че се разделих с него преди да успея да го възпитам напълно.Гледала съм как възпитават всичките ми кучета по този начин,и може би от там идва проблема,че съм била значително малка,и съм намирала тези метдо за жестоки и нечовечни заради децката ми псика.Дори съм плакал при удар с вестник в/у някое от кучетата.Може и да не съм права за теб,но за себе си съм.Все пак ако кучето е най-добрия приятел на човека,то човека трябва да е такъв към него.Изцяло против съм това да оставиш кучето да прави каквото си иска,и то да е началника.Но все пак то е живо същество със своите си желания,характер,удоволствия и тн,и не виждам причина да променям тези неща в него,освен ако са не приятни (като акането и пишкането в къщи) или опасни за околните.Мисля,че с доброта,търпение и разбиране на животното се постига много повече от колкото с вестника и изолирането.Не искам кучето ми да ме слуша,заради страх от вестника,а защото иска да ми носи радост от действията си,защото аз му отвръщам със същото,и вярвам и ЗНАМ че кучетата са достатъчно интелигентни същества за да се постигне този ефект.Ако не съм права,защо тогава далматинеца,който се смята за една от най-глупавите породи,за крактоко време от 4 месеца през което беше при мен,с търпение и НЕнасилствено обучение,слушаше единствено мен,при положение че другите прилага широко разпространения метод с вестника и наказанията.Той показваше разбиране и послушание единствено към мен,а другите не само не слушаше,ами пренебрегваше.Както и да е,не искам подобно отношение към кучето ми и това е,но искрено разбирам тези които нямат търпение и подхождат друго яче.