Вече на няколко пъти се сблъсквам с един и същи проблем. Тези дни пак. Обаждат ми се организаторите на снимките на един филмов сериал и питат мога ли да им намеря куче от точно определена порода за участие във филма. В предишните случаи ставаше дума отново за филм или за рекламен клип - някои от тях вече сте виждали - Дори за М-тел, Вивиан за Виваком, ягдтеруера на Гери за М-те;, БОК за Пещерска гроздова. След няколко дни разбирам, че в същото време е имало обявен кастинг за такова куче, обявен в интернет, и разбира се - нищо не са намерили. След още няколко дни разбирам, че на собствениците на кучето, с които ги свързах са предложили ... 50 лева за участието ???
Знам, че за доста собственици на кучета, е розова мечта да видят любимеца си на екран и са готови на всичко за това, но моля ви - не продавайте имиджа на кучето си за жълти стотинки. Най-малко то не заслужава това !
Та колко всъщност може да струва такова участие т.е. колко да поискате ако ви се удаде случай. Най-лесният отговор е колкото е хонорара на някой от артистите в подържащите роли. Не забравяйте, че хубаво и обучено куче от точно определена порода, което да изпълни ролята се намира много по-трудно от хората артисти.

Искайте задължително да ви осигурят транспорт до и особено от мястото на снимките. Храна, вода, лакомства, груминг, защита от слънце и дъжд за кучето през цялото време на снимките, храна и настаняване за вас за същото време. Искайте писмен договор преди започване на снимките. Четете внимателно договора и вижте за какво ви плащат. Цената е една за една снимка във списание, друга за участие в рекламен клип, който ще се излъчва у нас и съвсем различна ако рекламата ще се използва в чужбина. Според мен минималния хонорар, под който не бива да се пада е поне 300 лева за фотосесия за пресата и поне 500-1000 лева за участие в рекламен клип или филм за 1-2 дни снимки
А ако не можете да се справите сами, допитайте се предварително до хора с опит. Предварително, а не след като снимките са приключили. Щото тогава ще се отзовете в ситуацията на онази госпожа, която ми звъня с молба да й помогна да си търси правата за излъчване на реклама с нейното куче, снимана у нас и използвана в Испания.
Въпроси ? Мнения ? Допълнения ?