Новини:

* * * 2 x CACIB Sofia - 18.02 - 19.02.2012 * * *  Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Колко струва участието на куче във филм или реклама  (Прочетена 2453 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4867
Вече на няколко пъти се сблъсквам с един и същи проблем. Тези дни пак. Обаждат ми се организаторите на снимките на един филмов сериал и питат мога ли да им намеря куче от точно определена порода за участие във филма. В предишните случаи ставаше дума отново за филм или за рекламен клип - някои от тях вече сте виждали - Дори за М-тел, Вивиан за Виваком, ягдтеруера на Гери за М-те;, БОК за Пещерска гроздова. След няколко дни разбирам, че в същото време е имало обявен кастинг за такова куче, обявен в интернет, и разбира се - нищо не са намерили. След още няколко дни разбирам, че на собствениците на кучето, с които ги свързах са предложили ... 50 лева за участието ???

Знам, че за доста собственици на кучета, е розова мечта да видят любимеца си на екран и са готови на всичко за това, но моля ви - не продавайте имиджа на кучето си за жълти стотинки. Най-малко то не заслужава това !

Та колко всъщност може да струва такова участие т.е. колко да поискате ако ви се удаде случай. Най-лесният отговор е колкото е хонорара на някой от артистите в подържащите роли. Не забравяйте, че хубаво и обучено куче от точно определена порода, което да изпълни ролята се намира много по-трудно от хората артисти.  :biggrin:

Искайте задължително да ви осигурят транспорт до и особено от мястото на снимките. Храна, вода, лакомства, груминг, защита от слънце и дъжд за кучето през цялото време на снимките, храна и настаняване за вас за същото време. Искайте писмен договор преди започване на снимките. Четете внимателно договора и вижте за какво ви плащат. Цената е една за една снимка във списание, друга за участие в рекламен клип, който ще се излъчва у нас и съвсем различна ако рекламата ще се използва в чужбина. Според мен минималния хонорар, под който не бива да се пада е поне 300 лева за фотосесия за пресата и поне 500-1000 лева за участие в рекламен клип или филм за 1-2 дни снимки

А ако не можете да се справите сами, допитайте се предварително до хора с опит. Предварително, а не след като снимките са приключили. Щото тогава ще се отзовете в ситуацията на онази госпожа, която ми звъня с молба да й помогна да си търси правата за излъчване на реклама с нейното куче, снимана у нас и използвана в Испания.

Въпроси ? Мнения ? Допълнения ?

totschica

• Експерт
  • Публикации: 333
Re:Колко струва участието на куче във филм ил
« Отговор #1 -: Август 24, 2010, 14:22:12 pm »
Имаше си нужда от такава тема!
Буквално преди два дена, се сблъсках с това- да се пазаря за цената на Вивиан, за популярен български сериал. С " клизма" ми обещаха 150 лв 1432. Сега си представете, че аз не съм грумер, а трябва да си заведа кучето на такъв, за да го приведе в желаният за снимки вид! И какво? Ще платя на фризьора си 50-70 лв, за да вися на другият ден 10-12 часа на снимачната площадка, за да взема всъщност 80 лв?! Ми няма да стане!
Или пък нищо, че аз съм си грумер: Ден, преди снимките, аз ще си загубя целият ден, за да им я приведа в отличен вид, като, разбира се, въпросният ден няма да мога да приемам други кучета, защото те търсели перфектните пудели!А работата по един такъв е адски много и е тежка! И всъщност аз пак ще загубя два дена, за да взема 150 лв?! Пак няма как да стане! С други думи, тези хора, наистина не знаят на нас какво ни коства, кучетата ни да изглеждат по съответният начин!
Хубаво си го написал, Тони: " не продавайте имиджа на кучето си за жълти стотинки..."

п.п. Държа да отбележа, че екипа, който снима рекламата с Виви за Вивател, педи три години, беше перфектен- заплащане, кетъринг... всичко! Имаше даже специалист по обучение на кучета, който да следи психическото състояние на Вивиан :biggrin:

« Последна редакция: Август 24, 2010, 21:38:21 pm от totschica »

Hlebarov

• Администратор
Те хубаво са имали такъв специалист - интересно ми е кой е бил и дали наистина е специалист. Щото няколко пъти ми се случвало с Дори, а и с предишното ми куче да отида на снимки и там режисьора да ми каже "а сега го накарай това твойто куче да направи това и това". Ами накарай го ти, бре ! А за специалист за работа със животни по време на снимки в белите държави също се плаща.

totschica

• Експерт
Е специалист си беше :biggrin: Не беше случаен! Говорихме много с него, но тъй като имам способността да забравям имената в момента, в който ги чуя, не мога да ти кажа името му!

Волната птица

• Новак
  • *
  • Публикации: 47
    • http://
Темата наистина е интересна. Аз нямам какво да споделя по въпроса, но с интерес ще я следя. 
Животът е най-вълнуващата игра!

Hlebarov

• Администратор
Продължението на историята от днес - този път наистина ми писна от простотии и няма да спестявам истинските имена.

http://www.btv.bg/story/1965225198-Aktyorskiyat_sastav_na_Staklen_dom_se_uvelichi_s_oshte_dve_zvezdi.html

След като преди няколко дни бяха любезно отказани "грандиозните" оферти от цели 50 лева от собствениците на истински пудели преди малко ме втрещи водещата новина в централните новини на бТВ - след много оспорван кастинг за участие в сериала "Стъклен дом" две кучета са преборили конкуренцията на над 20 пудела - странно от къде са се намерили толкова много след като в племенната книга на БРФК пуделите с нормални родословни документи се броят на пръстите на ръката, а белите са точно 1 (един). Беше ми интересно да видя победителите след като знаех изискванията на продуцентите - "кралски, от големите (т.е. стандартен според терминологията на FCI) пудели, с прически, от ония хубавите, нали се сещаш...". Аз се сещам, но това което видях се разминаваше доста с представите ми - две, дребни, не по-високи от 30-35 см болонкоподобни кученца с претенции да са пудели. На такива на майтап има викаме "пуНдели".  Прическите им бяха типичните летни за тази "порода" - остригани до кожа с малко оставена козина по ушите. Направо класика ! Според признанията на гордата им собственичка били участвали в изложби. Сигурно е така, то в последно време у нас се навъдиха всякакви киноложки организации с височайше покровителство на чиити изложби такива кучета може и медал да вземат, нищо чудно и за светочни шампиони да ги прогласят. Не бих съветвал обаче госпожата да се явява с любимците си на изложба на БРФК или FCI, чака я огромно разочарование, ама ... хайде да не й разваляме кефа, че ще я дават "по телевизора".

Пак според бТВ "хонорара за участие ще бъде запазен в тайна ..." - сигурно има защо, вероятно ги е срам да го кажат, но за сметка на това пък "... една част от него ще бъде в кокали.". КОКАЛИ ???

Коментарът е излишен. Жалка история.
« Последна редакция: Август 25, 2010, 19:51:42 pm от Hlebarov »

totschica

• Експерт
« Отговор #6 -: Август 25, 2010, 20:03:36 pm »
Извинявай , Тони, но: ХАХАХАХАХА.... много весел пост 1432
Сега сериозно: Не зная наистина защо ти се ядосваш толкова :biggrin:. Бил е обявен кастинг във фейсбук, където аз или Стела- единствените с родословни стандартни бели пудели в София, НЕ качихме снимки, за да се " преборим" с конкуренцята. В последствие някакъв човек ми се обажда да се интересува колко ще искам, за да снимат Виви в сериала и т.н. Явно не му харесва цената на един истински пудел. Минават няколко дена, през които се провежда много ЯК КАСТИНГ ЗА БЕЛИ ПУДЕЛИ и вчера, отново се обажда, за да ми каже, че това с пуделите за сега " отпадало" . А те всъщност, са си намерили някакви две бели, космати кученца, които, ако бяха подстригани малко по- добре, щяха да минат дори и за пудели. Всъщност колко точно хора знаят, как трябва да изглежда един пудел? Ми една шепа сме- само тези, в киноложките среди! По улиците ме питат постоянно каква порода е Виви, спорят, че не е пудел, защото пуделите не били такива, питат ме дали е бременна или пък как така и е толкова огромен гръдният кош и пр... Ми не им се дават пари за расови кучета. За тях е важното да е някакво бяло куче, което да наподобява пудел. И няма нищо лошо в това. Нашите кучета са получили достатъчно признания и постоянно ги получават навсякъде. А представяш ли си гордостта на тази собственичка, че точно нейните кученца са получили ролите :biggrin: Аз се радвам за нея :biggrin:
« Последна редакция: Август 25, 2010, 20:25:07 pm от totschica »

Hlebarov

• Администратор
Е как да не се ядосваш ??? Ти купувай родоловно куче за сума ти пари, учи се години наред как се прави груминг, чети, учи се, създавай контакти с чужбина, обикаляй изложби, участвай в изложби... Накрая идва една национална медия и обяснява на хората както какво точно е това пуделът.

Според мен, теб и някакви си там кинолози,  това:

е СТАНДАРТЕН БЯЛ ПУДЕЛ с груминг според стандарта на породата.

Според бТВ и група измекяри това

е пудел-кинозвезда.

Къде остава оценката на вашия труд и усилия ?

Hlebarov

• Администратор
Сигурно съм засегнал собственичката на Оскар, но не това е била целта ми - искрено се извинявам, ако така се е получило. Тя има хубави кученца, сигурно много си ги обича и за нея са най-красивите, но просто не са пудели.

totschica

• Експерт
Наистина се смея с глас 1432
 Ама аз не съм се явявала на кастинга им 1432. Някой от екипа ми се обади и ме попита дали мога да намеря още един такъв пудел. На Градо му е свалена козината, а и да не е, Стела едва ли ще се "вкара" в такова приключение. Та му казах, че не мога, защото няма друг!  Те са си намерили две еднакви бели кученца. Наистина не са пудели, но са симпатични кученца, които ще им свършат работа!

Hlebarov

• Администратор
Re:Колко струва участието на куче във филм или реклама
« Отговор #10 -: Август 25, 2010, 21:02:00 pm »
Права си - за толкова пари, т.е. за няколко подхвърлени кокала - толкова !  :clap:

totschica

• Експерт
« Отговор #11 -: Август 25, 2010, 21:09:54 pm »
Опитвам се да си направя регистрация в сайта на БТВ, защото не мога да се въздържа от коментар :biggrin: Не искам да се заяждам, а просто да коментирам, но за сега нещо не ми се праща имейл...
Странното ми е, че все пак в НОВИНИТЕ тези кученца бяха обявени за пудели! Пък уж водещият разбира...

totschica

• Експерт
« Отговор #12 -: Август 25, 2010, 22:10:22 pm »
Тъй като в тази тема, така и така си говорим само двамата с Тони, ще разкажа как протича една разходка с Виви например, в Борисовата градина! Или на Златни пясъци, или по Витошка...
Вървя си аз, както винаги с малко дете и голямо куче. След мен се точи сюрия народ и всеки щрака с каквото има! Изведнъж някой ме догонва и започва да ми обяснава преди всичко, че става въпрос за ниско бюджетна продукция и ми предлага заветните 50 лева, за да снимат кучето ми :biggrin: Това ми се е случвало поне 3 пъти, но то е, защото не ходя редовно в центъра- Виви много ми " прашлясва" там 1432 Всичките оферти съм ги отказвала. Знаете повечето тук, че се снимахме в рекламата на Вивател и още една- " чужбинска" , на която сигурно бяхме половината форум! Там пак имаше някакви драми и грозни пазарлъци, но понеже бяхме наистина много, се забвлявахме както можехме. Драмата идваше отново от това, че всичко преминаваше през българи!
Та за хонорарите на българските продукции- думи нямам!
« Последна редакция: Август 25, 2010, 22:16:46 pm от totschica »

Niki & Zhana

• Специалист
  • Публикации: 167
« Отговор #13 -: Август 26, 2010, 14:51:04 pm »
Ех, как не съм се включил в тая продукция с белите космати... За 50 лв да ида да им я отвържа Жанка, която на 5-тата минута се включва на охрана, да им заварди снимачната площадка. У нас всичко е така-ако може без пари. Породисто, грумирано, обучено куче на цената на мелез от заден двор или аквариум. Ама какво се чудим като те хората си продават задниците за жълти стотинки, нормално е продуцентите да очакват, че и кучетата ще си продадем за няколко кокала...

Волната птица

• Новак
  • *
  • Публикации: 47
    • http://
« Отговор #14 -: Август 26, 2010, 18:44:16 pm »
 1432

Да си бях пуснала снимки на моите "пудели" за тоя кастинг. Нали са бели, можеше пък да ни мине номерът. Но незнам как щяха да им насмогнат на кокали...  :a049:   

Сериозно - разбирам защо се ядосваш, Тони. В БГ все още най-безочливо се опитват с трици маймуни да ловят. За щастие обаче съм забелязала, че това все по-рядко се увенчава с успех.
Животът е най-вълнуващата игра!