Новини:

Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: В помощ на г-жа Фандъкова  (Прочетена 3950 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4888
Re:В помощ на г-жа Фандъкова
« Отговор #15 -: Октомври 10, 2010, 21:12:32 pm »
Можеш ли да пратиш снимка на тези страшни плевенски тролеи ?

Освен на г-жа Фандъкова може да помогнем и на някои други кметове - нищо, че все пак сме Киноложко дружество "София"  :biggrin:

Eni

• Новак
  • *
  • Публикации: 4
« Отговор #16 -: Октомври 10, 2010, 21:27:38 pm »
Можеш ли да пратиш снимка на тези страшни плевенски тролеи ?

Освен на г-жа Фандъкова може да помогнем и на някои други кметове - нищо, че все пак сме Киноложко дружество "София"  :biggrin:

Ще пробвам да я щракна и ще я ипратя. Ето ТУК, в поста на Дон извадки от наредбата, във връзка с друг показателен случай.
« Последна редакция: Октомври 10, 2010, 21:32:29 pm от Eni »
Кто говорит, что счастье нельзя купить - никогда не покупал щенка.

Hurs and Alex

• Новак
  • *
  • Публикации: 40
« Отговор #17 -: Октомври 10, 2010, 22:46:48 pm »
По-отвратително нещо не бях чела скоро (става въпрос за темата в посочения форум). Потресена съм! Срам ме е да кажа, че родом съм от Плевен

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #18 -: Октомври 11, 2010, 09:55:13 am »
Подобни проблеми има и в други не толкова развити и цивилизовани страни като тези и тези. Но нали ние се стремим да приличаме не на тях, а на онези, другите ???

« Последна редакция: Октомври 11, 2010, 10:15:32 am от Hlebarov »

ionito2007

• Новак
  • *
  • Публикации: 3
« Отговор #19 -: Октомври 11, 2010, 10:18:58 am »
Достави ми огромно удоволствие написаното и снимковия материал :connie8:. Много ме боли като гледам разликата в отношението на простия българин към животните и  хората от други културни. Имам чувството, че не 10, а светлинни години няма да са достатъчни да достигнем до тяхното ниво. Докато не ни се промени манталитета и начина на мислене няма как да стане. Все пак много се радвам, че все повече хора мислят позитивно и помагат на бездомните душички, аз също когато мога го правя. Много се нервирам и на начина на отношени и на управляващите, все едно животните не са живи същества, които разбират, мислят и усещат?! Дано имаме успех в начинанието! Нека и аз да дам един пример: Миналата година бяхме на почивка в Медвея ( Хърватия) близо е до Риека. Посетихме и едно близко градче Опатия, там навсякъде беше поставен уред( незнам дали си има име и ако има какво е) от който всеки да си откъсне торбичка за да си почисти след кучето. Имаше и малък парк за разхождане на кучета, с прекрасни алеи, красиви  поддържани цветя и окосена трева. Прилагам и единствената снимка, с която в момента разполагам (на парка), по късно ще кача и други. http://dox.bg/files/dw?a=23c6ec1f7c - тук качих снимката ( нещо се затруднявам с качването на снимки във форума, за което се извинявам)

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #20 -: Октомври 11, 2010, 12:12:00 pm »
Даааа, Опатия е невероятно красиво и изключително добре подържано курортно градче, бяхме там няколко дни с Дорадо след World Dog Show в Загреб преди няколко години (някъде назад във форума има и снимки от тогава). А това торбичките го има във всяка квартална градинка в нормланите държави. Нека все пак не забравяме, че когато Опатия е била зимния курорт на Австро-Унгарската империя и през студения период там са почивали, творили и разхождали кучетата си целия интелектуален елит на Виена, София е била малък град с кални улици в периферията на Османската империя.

Eni

• Новак
  • *
  • Публикации: 4
« Отговор #21 -: Октомври 11, 2010, 17:21:32 pm »
А това торбичките го има във всяка квартална градинка в нормланите държави.

Ето една от Швейцария, отпреди доста години. Хората си ги ползват, аз си я пазя! 1432

« Последна редакция: Октомври 11, 2010, 17:55:06 pm от Hlebarov »
Кто говорит, что счастье нельзя купить - никогда не покупал щенка.

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #22 -: Октомври 11, 2010, 19:33:59 pm »
Понеже дискусията се отплесна в посока градски транспорт ето и няколко снимки как е в Германия, Франция, Унгария, Чехия

Забелязвате ли нещо общо ? Тук кучетата се поставят наравно с децата !!!

И си пътуват ето така

като навсякъде има специални билети за кучетата. У нас веднъж пътувахме със старото ми куче за изложба с влак по БДЖ и касиера не можа да намери в разпоредбите как да ни таксува. Накрая намери компромисен вариант и кучето пътува с билет за ... велосипед.

В Будапеща дори ви напомнят как да си носите кучето на ескалатора към станцията на метрото

У нас знаете как е - никакви кучета в градския транспорт ! Че е по-лесно ! Стилът е познат - "няма куче, няма проблем". Питайте децата, които идват с кучетата си в Националния дворец на децата за тренировките в Клуб "Млад водач на куче" през какви приключения минават. А приятелите от чужбина, които идват с кучетата си на изложби у нас ни гледат като някакви аборигени.

Prisi

• Специалист
  • Публикации: 156
    • http://schnauzer-bg.com
« Отговор #23 -: Октомври 11, 2010, 22:44:48 pm »

Diyana Char

• Специалист
  • Публикации: 215
    • http://corablondfell.hit.bg/
« Отговор #24 -: Октомври 11, 2010, 22:54:01 pm »
С куче из града - може. Но само не в България.

Едно от първите неща, които снимах, когато стъпих в Прага - лепенките на първата врата на трамвай:

И пред всеки паметник, паркче, градинка или леке трева (които там са изумително добре поддържани) - указателни табели, че да си разхождаш кучето - може, но да стъпваш по тревата - не може:

Същата табела с много допълнителни забрани за замърсяване, изхвърляне на боклук, тъпчене по тревата, късане на цветя и прочие, но с изричното упоменаване, че МОЖЕ да си разхождаш кучето имаше и пред необятните градини с лабиринити, алпинеуми, фонтани на двореца в Чешки Крумлов. Не съм я снимала, защото вече не ми правеха впечатление подобни табели.

Единични случаи съм виждала на табели забраняващи влизането с кучета, НО!!! - и с бебета!!! Нещо, което лично мен ме потресе - табелата беше пред храм и вътре явно заради спокойствието Господне не можеш да влезеш с куче или малко дете - ето за това последното примерно у нас не мога да си представя да се случи. Но факт - кучето се възприема наравно с децата!

В Рим се изумявах като виждах хора да влизат и излизат спокойно от магазини, кафенета, ресторанти и бутици с кучетата си и това да не прави впечатление на никого. Блещех се от изумление като Бай Ганьо.

Виена - оградена площадка до тротоара на централна улица за игра на кучета:

Там също в един дъждовен ден с приятелите, при които гостувахме и тяхното кученце се вмъкнахме в едно голямо заведение до музея на модерното изкуство да пием кафе и да поизчакаме дъжда. Заведението е голямо, с няколко зали и полуетажи. Вътре беше ПЪЪЪЪЛНОООО с хора и кучета. Почти нямаше маса, под която да не лежеше куче. И ако две кучета се залаят, към тях се реагира спокойно и тихо се смъмрят както, ако са деца и вдигат шум. Всеки ги приема нормално, никой не се обръща да гледа лошо... Абе, какво да говоря...

В Будапеща наред с обясненията за билетите или картите, които трябва да носиш, за да се возиш има и уточнение, че за картата на кучето не е необходима снимка и ако е възможно да не се вози повече от едно куче във вагонче, за да не се притесняват кучетата по между си.

Примери много - колкото са всъщност всички страни, в които съм била. Никак не са много, но изключение до момента виждам единствено у нас.
« Последна редакция: Октомври 11, 2010, 22:57:41 pm от Diyana Char »

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #25 -: Октомври 12, 2010, 10:32:46 am »
Ами че то и у нас си имаме табелки. Всякакви. Ей такива например:

и разбира се наскоро поставените табелки във фонтаните, вкл. тези пред Президентството и Народния театър

A и не само в София - тази например е от покрития мост над Марица в Пловдив

ако решиш да отидеш до другия бряг единственото решение е с плуване.

« Последна редакция: Октомври 12, 2010, 11:22:55 am от Hlebarov »

baskervil

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 55
    • http://www.mops-baskervil.com
« Отговор #26 -: Октомври 12, 2010, 11:51:44 am »
Страхотна тема,страхотен фоторепортаж.Дано г-жа Фандъкова чете и разбере що е то и как ще ги стигнем европейците.Не само закони и забрани са нужни,а и разбиране,разграничаване на истинската кинелогия от междусъседското развъждане от което страдат всички посветили се на развитието на дадена порода.Дано разбере ходенето по изложби и представянето на страната ни в другите държави.Дано спре продажбите в зоомагазини и разни там борси с които е залята страната ни.Още веднъж поздрави за хубавата тема.
Големи черни очи пълни с любов и ласка,забавно като дете от чудна дивна приказка.

residentevil

• Специалист
  • Публикации: 124
    • http://www.revolution-store.com
« Отговор #27 -: Октомври 13, 2010, 18:39:32 pm »
Страхотна тема,страхотен фоторепортаж.Дано г-жа Фандъкова чете и разбере що е то и как ще ги стигнем европейците.Не само закони и забрани са нужни,а и разбиране,разграничаване на истинската кинелогия от междусъседското развъждане от което страдат всички посветили се на развитието на дадена порода.Дано разбере ходенето по изложби и представянето на страната ни в другите държави.Дано спре продажбите в зоомагазини и разни там борси с които е залята страната ни.Още веднъж поздрави за хубавата тема.
С борбата срещу зооборсите и разните там търгаши, според мен трябва да се заеме и федерацията както и всеки от нас. В последно време доста често ми се случва да попадам на фалшиви родословия. Би трябвало да има начин да се потърси наказателна отговорност от хората подписващи се и издаващи такива. А и както беше споменал някой по - горе в темата, трябва да се промени манталитета на хората.

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #28 -: Октомври 29, 2010, 09:56:34 am »
Тази темичка се оказа доста четена и обсъждана. Ето и още...

Много и разнообразни са дворците в Залцбург, оградени в китни градини, но искрящата перла сред тях са Градините на двореца Мирабел. В днешният си вид паркът е проектиран и разработен от архитект Фишер фон Ерлах в края на 17 и началото на 18 в. Северната врата на парка е образец за изкуството на тукашните стари майстори железари.

Стълбата с розите води до фонтана Пегас, който е дело на скулптура Каспар Грас от 1661 г. Големият фонтан в центъра на градината е обкръжен от четири скулптурни групи, дело на скулптура Мосто от 1690 г. Те символизират четирите елемента на природата, изразени от митични образи - огън - бягството на Еней от Троя, въздух - сражението на Херакъл с Антем, Земя - Плутон похищава Персефона и вода - Парис носи Елена. В задната част на градината е Зеленият театър, построен в началото на 18 век. Около "сцената" вместо стени се издигат високи колони от красиво подрязани чимшири. Неголяма, но обикаляща от всички страни ограда с цъфтящи в розово хортензии е скулптура, в която е вграден образът на Саломе.

Всичката тази хубост е била достъпна само за шепа хора. Едва през 1854 г. император Франц Йосиф открива градината за публиката. По специален план всичко се преустройва сезонно. Това става за часове през определени нощи. За да бъде видът на градината винаги в изящно състояние, новозоасадените цветя са в специални саксии. Съчетаването на багрите в отделните елементи е наистина като в неразказвана приказка.

Та точно в тези градини решихме да се разходим и ние. С кучето. Поне да видм дали ще ни пуснат там. На входа на парка, върху решетката от ковано желязо, ни посреща тази табела

Нямаше как да пропусна да я снимам - ето я в по-едър план

Нарежданията на общината са точни, ясни и логични - не може да се ходи по тревните и цветните площи, забранено е за велосипеди (за сметка на това пък в целия град всички улици имат специални ленти за тях, но това е друга много общирна тема), може да разхождате си кучето, но само ако е на повод и ако събирате замърсяванията след него. Направо не ни се вярва, но влизаме в градините.

Беше привечер и доста хора се разхождаха по алеите, застлани със ситни бели камъчета. Някои просто си четяха книга или вестник в тишината на парка.  Естествено, никъде не видяхме хартийа, фас или какъвто и да било друг боклук.

Встрани от една от алеите, до стената, закачена на тънка метална верижка, беше поставена метална купа пълна с прясна вода. За да няма никакви съмнения защо е там и за какво служи, върху нея беше нарисувано ... куче. Нашият Дори не се чуди много-много и се възползва от любезността на общината на Залцбург.

Това обаче, което ме впечатли най-много предстоеше. След като се напи с вода продължихме по алеята в парка. Разходихме се до края и трябваше да се връщаме към колата на паркинга пред Мирабел. Минахме пак покрай същото място с купата. За наше огромно изумление тя беше измита и отново пълна с прясна вода. Единственото обяснение беше, че някой от персонала на парка, с помощта на видео-охранителната система, се беше погрижил за това. Когато разправям тази случка на приятели тук, в България, много често ми казват, че май си измислям. Всъщност тази незначителна на пръв поглед случка е само поредното доказателство, че за степента на цивилизованост на едно общество може да се съди по отношението към децата, възрастните хора, инвалидите и животните.

Нали ? Вие как мислите ?

« Последна редакция: Октомври 29, 2010, 10:01:15 am от Hlebarov »

Golden Nicol siberians

• Новак
  • *
  • Публикации: 2
  • Siberians forever
    • Golden Nicol kennel
« Отговор #29 -: Февруари 18, 2011, 23:14:46 pm »
Немога да не кажа колко тъпо гледах в начлото дакато свикна ,че с кучинките може да си се моткаме навсякъде из Австрия и по кафенца, и по хижи, и магазинчета...ех какъв живот а тук ако искам да мръдна някъде без кола съм умряла.

Тук сме на разходка до накакъв замък

А тук редовно пием чай или вино :-) в една прекрасна австрийска хижа,която обикновенно е пълна с кучета :drunk: :dance3: