Новини:

Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Изключително важни решения на FCI  (Прочетена 1841 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4888
Изключително важни решения на FCI
« -: Октомври 19, 2010, 06:35:40 am »
Циркулярно писмо на FCI

На свое заседание през Август 2010, Генералният комитет на FCI взе следните решения, които влизат в сила веднага, с цел добиване на по-ясна представа за кучетата:

1. Забранява двойният хендлинг на международни изложби на FCI.

2. Строго се напомня на съдиите, че кучетата, които проявяват агресия в ринга, трябва да бъдат дисквалифицирани (Правилник за изложбите на FCI - Квалификации и класиране)

3. Съдиите трябва да са сигурни, че кучетата в ринга не стоят лице в лице, по време на съденето.

Източник: http://brfk.org/index.php?novid=264
« Последна редакция: Октомври 19, 2010, 06:40:39 am от Hlebarov »

HERZLE

• Гуру
  • Публикации: 1443
Re:Изключително важни решения на FCI
« Отговор #1 -: Октомври 19, 2010, 08:57:31 am »
Това не е ли било винаги в сила???
Аз одобрявам точките. Особено за двойния хендлинг, а и всякакви щуротии по време на извеждането на кучетата в ринга. Като си професионалист - хващаш си кученцето за каишката и излизаш с голи ръце с него, а не с пълни джобове лакомства и тем подобни глупости. Много се дразня на това. Който си го може, си го може и без подръчни средства  :fiona:

EPAGNEUL BRETON KENNEL От РАЙЧЕВ
http://balkankennels.com/44.html&ikey=1810

"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека

Djeri

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 95
« Отговор #2 -: Октомври 19, 2010, 11:24:52 am »
Като си професионалист - хващаш си кученцето за каишката и излизаш с голи ръце с него, а не с пълни джобове лакомства и тем подобни глупости...Който си го може, си го може и без подръчни средства  :fiona:

Именно! Винаги съм се питала подхвърлянето на топки, мишки и т.н. пред кучето, особено при БОБ или БОГ, не пречи ли на другите кучета в ринга! Спомням си дори за такъв случай на изложбите в Албена това лято, когато съседно куче скочи след топка, предназначена за друго и повлече водача си...
Това, че кучето слуша при вида/миризмата/ на лакомство не е никакво умение на хендлера!! И не бива да се счита за предимство пред останалите, които не го правят.

Talismani

• Специалист
  • Публикации: 225
  • Talisman de la Fortuna Kennel
    • Kennel Talisman de la Fortuna
« Отговор #3 -: Октомври 19, 2010, 12:20:41 pm »
Именно! Винаги съм се питала подхвърлянето на топки, мишки и т.н. пред кучето, особено при БОБ или БОГ, не пречи ли на другите кучета в ринга!

Точно такъв случай имах на последния изложбен ден в Банско.Чехкинята пред мен уж без да иска си изпусна пискащата играчка под носа на кучето ми,естествено Шая "полудя" по играчката.Съдията сам дойде да я вдигне  :mad:

Само да ви попитам какво общо има това решение на FCI с използването на лакомства в ринга?Все си мисля,че двойният хендлинг няма нищо общо с това (ако бъркам ме поправете) аз лично използвам лакомства и мисля,че няма нищо лошо щом начина да подчиня кучето си е този.Все пак не всички сме професионални хендлери!

HERZLE

• Гуру
« Отговор #4 -: Октомври 19, 2010, 15:02:18 pm »
Кара, аз намесих лакомствата специално заради профитата, защото винаги се дразня като ги видя с тия манджи в ръцете.
Разбира се, че не може всички да са професионалисти и да са наясно с хендлерството.
Но особено ми е смешно като ги наблюдавам малките панделки и всякакви други компаньонски породи, на които единствената им цел е да си лежат по цял ден вкъщи и да радват стопаните си. Еми за една изложба ли пък не можахте да си научите кучето толкова?!?! А работните породи, ловните и всички други, които имат куп приложения освен това да са радост за собствениците си, се справят отлично и много рядко при тях да видиш да ги водят за носа с лакомства. Щом те могат, могат и другите, но явно така им е по-лесно.
Аз съм виждала и случай, в който торбичката за колана на кръста с лакомства пречи на съседно куче, което с по-силния си нюх усети какво има вътре и също взе да се дърпа. Това честно ли е?
Ей такива комични истории има много и не е редно да бъде така според мен.

"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека

Talismani

• Специалист
  • Публикации: 225
  • Talisman de la Fortuna Kennel
    • Kennel Talisman de la Fortuna
« Отговор #5 -: Октомври 19, 2010, 15:16:36 pm »
Съгласна съм,така е... аз като начинаещ използвам този метод,но на тези изложби се сблъсках с проблема.... Не знам нарочно или не,но по земята бяха расипани разни "манджи"  :ssaadd:  Много пошла тактика да отстраниш конкуренцията е това.... :NONONO:

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #6 -: Октомври 19, 2010, 20:24:54 pm »
Едно по едно ...

Двойният хендлинг (т.е. привличането на вниманието на кучето по всякакъв начин от втори водач, вътре в или извън ринга) е проблем отдавна и аз лично се радвам на новото решение на FCI. Остава и съдиите да почнат да го спазват. А ако не го спазват (особено за II FCI група, където е типично за някои породи) всеки участник може да направи забележка на организатора на ринга, като го помоли съдията да прекрати тази практика.

Използването на лакомства за водене на кучетата е често срещана практика, но много съдии не я одобряват. За сега се допуска, но предполагам, че един ден и на нея ще и дойде времето да бъде забранена. Аз лично предпочитам кучето да се води "чисто" без храна, играчки, пищялки и др. подобни. Така обучавам и моите курсисти. С храна се постигат най-бързи резултати, но и най-рисковани и ненадеждни. Нека не забравяме, че най-голямата награда за кучето не е храната, а вниманието и ласките.

Разсипването на храна по ринга с цел да се навреди на конкуренцията е подла практика, но за съжаление често срещана. В такъв случай моят съвет е да уведомите организатора на ринга с молба да почисти ринга. А пък съдията да си прави сметката кой и защо е разсипал храната.

С две думи - всеки участник в киноложките изложби е длъжен да помни и спазва 3 неща:

- уважение към съдията
- уважение към съперниците
- уважение към публиката

които да показва със всяко едно свое действие и с цялостното си присъствие.

Поне аз така ги разбирам нещата. А вие как мислите ?

Dragoness76

• Новак
  • *
  • Публикации: 5
« Отговор #7 -: Октомври 20, 2010, 06:25:38 am »
Така е Цвети, не сте всички профита ... и аз не съм.
На теб ти прави чест че не използваш споменатите по-горе "трикчета" и да се извяняваш после, че не си знаела....
Колкото до новите правила на FCI ги подкрепям на 100% ...
Хлебаров е от старата "школа" като мен, така са ни учили и виж, ... няма един от нас по-"дъртите" дето не се справяме на световните рингове.
Аз когато започнах нещата бяха прости и ясни:
- Съдията е Господ докато си в ринга!!!! Никога не го забравяйте!
-Никакви хапвания за кучета - и съдията не яде, ... нито пък играе с нещо - там сте по работа и да се забавлявате с кучето си и АКО може и тези, които ви гледат.
-Не показвайте емоциите си прекалено .... и ако кучето Ви го води хендлер и то не може да понесе Вашата липса - просто е = крййте се или изобт6о не идвайте....
-Забравете да правите "мръсни"или "руски" номера (аз така ги наричам - всеки съдя ги знае - ние също сме handlerи и не се гледа с добро око .... но пък и никoй не обича клюкарите .... и вече според ситуацията Ако някой Ви право мръсно в ринга и не можете да се преборите - СПРЕТЕ и ясно, НО учтиво изразете възражението си.
Един съвет ....учете се на ДИСциплина и наистина се върнете назад ... щом ние можем - вие можете сега още повече.
Пожелавам на всички повече приятни моменти и ... най-вече по-малко ядове с некорекртни изложители.

vano

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 61
    • http://www.bgdogs.net
« Отговор #8 -: Октомври 20, 2010, 10:08:15 am »
Цитат
Разсипването на храна по ринга с цел да се навреди на конкуренцията е подла практика, но за съжаление често срещана. В такъв случай моят съвет е да уведомите организатора на ринга с молба да почисти ринга. А пък съдията да си прави сметката кой и защо е разсипал храната.]Разсипването на храна по ринга с цел да се навреди на конкуренцията е подла практика, но за съжаление често срещана. В такъв случай моят съвет е да уведомите организатора на ринга с молба да почисти ринга. А пък съдията да си прави сметката кой и защо е разсипал храната.

От нещо подобно пострадахме на изложбата в София на 7 май. В групата преди нашата в ринга бяха едни хранения, едни разсипвания на храна и познайте какво стана като вкарахме биглите :) То не беше дърпане, скачане, душене и нормално съдията Ерусалимски отчете лошо рингово поведение на всички бигли.

Твърдо съм за забраната на двоен хендлинг, ще се радвам ако забранят и храненето в ринга. Щом аз без никакъв опит в обучение на куче мога да науча един бигъл (обявени за едни от най-трудно обучаемите кучета) на що годе нормално рингово поведение без каквито и да е храни и т.н., значи всеки може. Просто се иска повече постоянство.

За агресивните кучета спор не мисля че може да има - мястото им не е по изложби.

Третото - "Съдиите трябва да са сигурни, че кучетата в ринга не стоят лице в лице, по време на съденето." - много не го разбирам.
« Последна редакция: Октомври 20, 2010, 10:11:24 am от vano »
www.bkkbeagle.com

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #9 -: Октомври 20, 2010, 10:15:41 am »
Последното изискване е много логично и породено от практиката. Ако поставите две кучета, и двете с доминантен алфа характер в стойка, едно срещу друго, очи в очи на растояние 1-2 м, какво очаквате да се случи помежду им ??? А някои съдии обичат точно така да сравняват кучетата. Да не говорим пък, че в някои, за щастие редки, случаи, така може да се "прецака" от съдията някое куче, за което се знае предварително характера му.

Затова - всички да гледат в една посока.  :doggywalk: :doggywalk: :doggywalk:

vano

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 61
    • http://www.bgdogs.net
« Отговор #10 -: Октомври 20, 2010, 13:17:32 pm »
Последното изискване е много логично и породено от практиката. Ако поставите две кучета, и двете с доминантен алфа характер в стойка, едно срещу друго, очи в очи на растояние 1-2 м, какво очаквате да се случи помежду им ??? А някои съдии обичат точно така да сравняват кучетата. Да не говорим пък, че в някои, за щастие редки, случаи, така може да се "прецака" от съдията някое куче, за което се знае предварително характера му.

Затова - всички да гледат в една посока.  :doggywalk: :doggywalk: :doggywalk:

Ясно. Благодаря за пояснението.
www.bkkbeagle.com

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

hubavajena6

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 66
  • моето калпазанче
« Отговор #11 -: Октомври 20, 2010, 14:18:55 pm »
Във отговорите на всеки един от вас е истината за правилното поведение и на изложители и на кучета в ринга докато трае самото отсъждане!
Що се отнася до "захранката" която някои хендлери дали професионалисти или начинаещи размахват пред носа на малко по темпераментното си кученце-без значение дали е от "той" порода или от работна също би могло да се намери компромисно решение-имам предвид-докато това все още не е забранено като практика защото факт безспорен е че има съдии които неодабряват този начин на водене на кучето в ринга(и така трябва да бъде)-поради по горе изброените-трагикомични ситуации в които всички ние поне по веднъж сме изпадали на изложба.Та ставаше въпрос за тези които използват захранка-примерно на мен също ми се е налагало да използвам такава-но аз винаги се стремя колкото е възможно да не преча по какъвто и да е начин на другите участници в изложбата и конкретно в ринга при отсъждането-когато ми се е налагало да прибягна до захранка(смешно и трагично е дори но ми се налага само при моето собствено-малко куче 1432)винаги съм се стремила да е колкото е възможно по миниатюрна и да не е със силна миризма-по скоро малка гранулка която да дам да подуши и след това си я прибирам в джоба-само за да прикова вниманието му,и при все това винаги стоя на разстояние от другите изложители точно за да не им преча и безпокоя по какъвто и да е начин.И никога не съм си позволявала да правя евтините и изтъркани номера на рускините които влизат в ринга с парчета сварен и силно вонящ дроб който  размахват от далече,пък после и ей така без да искат-разбираш ли, да го "из"пуснат на земята. :mad: :stop:
Аз също не удобрявам двойния хендлинг както и захранките в ринга-и се надявам след толкова посетени изложби и изведени кучета да намеря правилния начин да заържам вниманието на малкото си и темпераментно и дори бих казала малко своенравно кученце!

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #12 -: Октомври 20, 2010, 20:12:43 pm »
Я вижте какво правят хендлерите по ринговете на Euro Dog Show 2010

<a href="http://www.youtube.com/v/qd9Hjc0Ok8U?fs=1&amp;amp;hl=bg_BG" target="_blank" class="new_win">http://www.youtube.com/v/qd9Hjc0Ok8U?fs=1&amp;amp;hl=bg_BG</a>

HERZLE

• Гуру
« Отговор #13 -: Октомври 20, 2010, 20:52:15 pm »
Тия двамата да ги хванеш и от където са дошли, там да си ходят. Ама и "дупе до дупе" са застанали  :NONONO:

HERZLE

• Гуру
« Отговор #14 -: Октомври 20, 2010, 20:53:24 pm »
Едно по едно ...

Двойният хендлинг (т.е. привличането на вниманието на кучето по всякакъв начин от втори водач, вътре в или извън ринга) е проблем отдавна и аз лично се радвам на новото решение на FCI. Остава и съдиите да почнат да го спазват. А ако не го спазват (особено за II FCI група, където е типично за някои породи) всеки участник може да направи забележка на организатора на ринга, като го помоли съдията да прекрати тази практика.

Използването на лакомства за водене на кучетата е често срещана практика, но много съдии не я одобряват. За сега се допуска, но предполагам, че един ден и на нея ще и дойде времето да бъде забранена. Аз лично предпочитам кучето да се води "чисто" без храна, играчки, пищялки и др. подобни. Така обучавам и моите курсисти. С храна се постигат най-бързи резултати, но и най-рисковани и ненадеждни. Нека не забравяме, че най-голямата награда за кучето не е храната, а вниманието и ласките.

Разсипването на храна по ринга с цел да се навреди на конкуренцията е подла практика, но за съжаление често срещана. В такъв случай моят съвет е да уведомите организатора на ринга с молба да почисти ринга. А пък съдията да си прави сметката кой и защо е разсипал храната.

С две думи - всеки участник в киноложките изложби е длъжен да помни и спазва 3 неща:

- уважение към съдията
- уважение към съперниците
- уважение към публиката

които да показва със всяко едно свое действие и с цялостното си присъствие.

Поне аз така ги разбирам нещата. А вие как мислите ?
Съгласна  :ns23: