Едно по едно ...
Двойният хендлинг (т.е. привличането на вниманието на кучето по всякакъв начин от втори водач, вътре в или извън ринга) е проблем отдавна и аз лично се радвам на новото решение на FCI. Остава и съдиите да почнат да го спазват. А ако не го спазват (особено за II FCI група, където е типично за някои породи) всеки участник може да направи забележка на организатора на ринга, като го помоли съдията да прекрати тази практика.
Използването на лакомства за водене на кучетата е често срещана практика, но много съдии не я одобряват. За сега се допуска, но предполагам, че един ден и на нея ще и дойде времето да бъде забранена. Аз лично предпочитам кучето да се води "чисто" без храна, играчки, пищялки и др. подобни. Така обучавам и моите курсисти. С храна се постигат най-бързи резултати, но и най-рисковани и ненадеждни. Нека не забравяме, че най-голямата награда за кучето не е храната, а вниманието и ласките.
Разсипването на храна по ринга с цел да се навреди на конкуренцията е подла практика, но за съжаление често срещана. В такъв случай моят съвет е да уведомите организатора на ринга с молба да почисти ринга. А пък съдията да си прави сметката кой и защо е разсипал храната.
С две думи - всеки участник в киноложките изложби е длъжен да помни и спазва 3 неща:
- уважение към съдията
- уважение към съперниците
- уважение към публиката
които да показва със всяко едно свое действие и с цялостното си присъствие.
Поне аз така ги разбирам нещата. А вие как мислите ?