Новини:

Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Покупка на малко куче  (Прочетена 1989 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4888
Re:Покупка на малко куче
« Отговор #15 -: Февруари 20, 2011, 20:50:56 pm »
Пак по темата - поразтърсих се малко из нета - някой знае ли какво е това - http://mops.bg ???
Лицензиран развъдник, но не става ясно от кого и за какво е лицензиран ?
Никъде не откривам регистрацията в БРФК / FCI, има снимки на кучета, но имената, родителите и родословията са - може би "случайно" - изпуснати ?

Някой от притежателите на мопсове ще сподели ли нещо по въпроса ?
« Последна редакция: Февруари 20, 2011, 20:54:03 pm от Hlebarov »

Hurs and Alex

• Новак
  • *
  • Публикации: 40
« Отговор #16 -: Февруари 20, 2011, 21:13:44 pm »
Освен, че няма имена интересно и защо всичките им снимки са на село. Няма нито една снимка от изложба. Досега във всеки един сайт на развъдник, които съм виждала има снимки предимно от изложби и поставени в стойка кучета. Хората се гордеят с постиженията им и ги показват.

totschica

• Експерт
  • Публикации: 333
« Отговор #17 -: Февруари 20, 2011, 23:26:18 pm »
В този ред на мисли, аз пък попаднах на това http://www.zooobiavi.com/index.php?m=950&lang=1&category=46&pc=3&id_m=1
Хем " мини", хем пък и " кралски". Страшни пудели ще да са това...

Hurs and Alex

• Новак
  • *
« Отговор #18 -: Февруари 20, 2011, 23:35:27 pm »
Хахаха, това с пуделите ме разби. Знеш ли..може нова разновидност пудели да са се появили и да не сме разбрали.

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #19 -: Февруари 21, 2011, 08:09:44 am »
Някой като почне да ме убеждава, че породата е "кралски" пудел, аз обикновено питам дали е с корона на главата. Някои навици от комунистическо време трудмо се изкореняват. От онова време ни останаха и "източноевропейската овчарка", и "старонемската", и "канадския вълк", и "вълчата порода", и "канадската лисица", и още сума ти щуротии.

Gery

• Новак
  • *
  • Публикации: 46
    • Nylabell Siberian Huskies
« Отговор #20 -: Февруари 21, 2011, 09:20:28 am »
На сайтът за мопсовете още на началната страница има в дясно номер и емблемите на БРФК и FCI, но като цяло и на мен ми е интересно какъв е този сайт на развъдник подреден по такъв странен, да не напиша нелеп, начин. Не се ориентирам къде са самите кучета на този т.нар. развъдник, а като цяло сайтът ми прилича повече на новинарски и информационен за породата + периодично изкачащи кучила.

gerito

• Новак
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #21 -: Февруари 21, 2011, 09:54:37 am »
Здравейте!
Много е хубаво,че сте описали подробно перипетиите си с агенции и други измамници-така ще предпазите много хора от разочарованието да получат болно кученце,което ще заобичат въпреки всичко-и което ще си отиде в агония...така става!Аз имам кученце от нова година.Никога не съм имала куче преди това.Ето какво се случи.Избрах породата по симпатия,признавам си.И почна голямото четене!Изчетох де що има по родните форуми.Информацията е много,но с времето свикнах да отсявам същественото.След десетките страници разбрах следното:НИКАКВИ БОРСИ,МАГАЗИНИ,ДОСТАВЧИЦИ и тн.Видях какво предлагат БГ развъдниците и тези от чужбина.Прецених,че не ми е по силите куче от чужбина.Бях изградила точен критерий за това какво търся.Исках кучето ми да е ЗДРАВО, родословно и шоу клас.Нямах претенции за цвят и пол.Това не са обувки в края на краищата!Моят развъдник избрах по интуиция,харесаха ми снимките,сайта и всички постове тук на собственичката.Точно спазих инструкциите от хората с опит,които пишат,да са живи и здрави!И не сбърках!Жената се оказа професионалист-с готовност отговаряше на купищата въпроси,които имах.Търпеше неувереността ми,въпреки,че спокойно можеше да не го прави.Стигна се до там,че аз питам за очна патела при родителите(нямам идея какво е това),а тя ми говори с дати на изследвания и термини,тогава реших-това е моя човек,няма да питам повече,ще се доверя.Точно се беше родило кучило.Получих снимки на 4 мишцици,и пак проблем...кое да избера,като не им разбирам?Тогава свалих картите окончателно-казах на жената тя да ми избере кученцето.И тя го направи,като твърдя,че ми даде това,което беше най-близо до моята представа за идеалното куче.Би могла да злоупотреби с доверието ми,но не го стори,има и такъв сценарий.Изчаках кученцето да стане на 3 месеца,като редовно получавах снимки от всеки етап в развитието му.Взех си го,с поставен чип,ваксини паспорт,договор ясно очертаващ моите и на развъдчика права и задължения.Родословното свидетелство получих след около 10 дни,заради новогодишните празници.Ето така се получи при мен!И до момента се допитвам за всичко,дори за най-дребните ежедневни неща,и пак получавам внимание и помощ!
Като обобщение ще кажа,че ако човек е търпелив и подходи сериозно към покупката на куче,може да има прекрасно,здраво и точно в породата куче,което не отстъпва по нищо на "вносните".В този форум има цялата необходима информация!Хора,четете-не си причинявайте болка и драма,за да спестите някой лев,ще загубите много повече! :BG:
И накрая,ще спомена,че жената,която ми даде моята госпожица е Светла Колева,а развъдника FOXY NOSE,правя това защото,когато някой е коректен и почтен,трябва да бъде уважаван.Сигурна съм,че има и други БГ развъдници,които работят честно и дават мило и драго за породата и кучетата си.И...Хлебаров постовете Ви са великолепни!Истинско удоволствие е да чета написаното от Вас!

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #22 -: Февруари 21, 2011, 10:58:41 am »
Благодаря, gerito ! Не търся благодарности и признателност, но да си призная честно, думи като вашите сгряват душата  :blagodaria: И най-вече ме убеждават, че имаше смисъл да направя този форум преди няколко години.

Да, Светла Колева от FOXY NOSE е един от сериозните развъдчици, известно име в българската кинология и качествата и успехите на нейните кучета са най-доброто доказателство за това. А освен това е интелигентен и възпитан човек. Такъв, какъвто трябва да бъде всеки един развъдчик.

Искам да добавя и още нещо по въпроса за избора на куче и предимството на вземането му от развъдник. Всеки развъдчик ИМА ИНТЕРЕС (освен чисто финансовия) произведените от него кученца да попаднат в добри ръце и да се развиват успешно. Все пак те носят в името си приставката или наставката на неговия развъдник и техните бъдещи успехи се явяват пряка реклама за него. Колкото повече победи имат те, толкова по-известен е развъдника (и между другото - толкова по-скъпи стават следващите кучила). Ето защо той/тя ще сподели с бъдещите собственици всичката налична информация, своя опит и знания. Освен това контактите им няма да приключат с акта на покупко-продажбата на кученцата, а обикновено продължават доста дълго време. Един от най-добрите ми приятели от много години насам са собствениците на родителите на Дорадо братята Александър и Братислав Милошевиш от Лесковац, Сърбия и международно признатия експерт и съдия на породата Джордже Тешич, който сега живее в Будапеща. На всеки успех на Дори те са се радвали заедно с нас. По същия начин и аз подържам връзка със собстениците на кученцата, произведени още от първото ми куче Корадо.  А в момента, и аз като gerito, водя оживена кореспонденция с един развъдник в Германия, където очаквам скоро да се роди новото ми куче  :dance3:

Това е нормалния начин за нормални хора. Другото е просто измама и изкарване на пари по нечестен начин за сметка на незнанието и неопитността на хората. И колкото повече и положителни и отрицателни примери даваме тук, във форума, толкова по-голяма е вероятността на предпазим някого от следващата измама. За това молбата ми към всички е да пишете за вашия опит, като не се страхувате да назовавате нещата, хората и фирмите с истинските им имена.

Hurs and Alex

• Новак
  • *
« Отговор #23 -: Февруари 21, 2011, 11:24:10 am »
Искам да допълня, че според мен финансовата страна остава на заден план за развъдчика. За него е по-важно как ще се гледа, в какви ръце ще попадне палето отколкото парите, които ще вземат от продажбата му.
Аз като много хора се излъгах и купих самоед от обява. В никакъв случай не съжалям. Дори се радвам че попадна при нас - поне му помогнахме и води нормален кучешки живот. На 4 месеца се появи проблем със задните крака. Всички ветове, които посетихме твърдяха, че е малък да се установи има или няма дисплазия. На 7 месеца успяхме да намерим доктор, който установи най-тежката степен на дисплазия. На 9 месеца му се извади единия крак от ставата и прибягнахме до операция, след месец на другия крак. Кучето ми излезе по-скъпо отколкото второто, което е от развъдник.
Алекс го харесахме когато беше на 25 дни от снимките в един форум. Нямахме намерение за друго куче, но беше любов от пръв поглед. Свързахме се с развъдника и впоследствие цената която ни обявиха ни се видя адски много. Нямахме тези пари в момента. След щателно проучване от тяхна страна и всичко което са разбрали за Хърс и преживяното нас, как не сме се отказали и сме се борили да е добре, те решиха да ни го дадат за половината от обявената цена, за което сме им много благодарни. Нямахме възможност да излезем зад граница защото пътувахме с приятел, който можеше да ни закара само до границата. Държавата е съседна и те ни го докараха до границата. Минахме пеша отдругата страна и видяхме нашата малка мишка. Бяха взели и таткото да го видим на живо.
Почти всеки ден си пишем с тях. За най-малкия проблем съм се обръщала към тях и винаги съм получавала съвет и помощ. За мен те не само са дали живот на кучето ми, а са и мои добри приятели.

baskervil

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 55
    • http://www.mops-baskervil.com
« Отговор #24 -: Февруари 21, 2011, 16:11:27 pm »
Пак по темата - поразтърсих се малко из нета - някой знае ли какво е това - http://mops.bg ???
Никъде не откривам регистрацията в БРФК / FCI, има снимки на кучета, но имената, родителите и родословията са - може би "случайно" - изпуснати ?

Сега видях темата за покупка на малко куче и въпроса за развъдника на мопс Мag Diamant.Този развъдник е дискутиран много пъти в друг форум,но ще се опитам да поясня и тук.Преди три години ,когато се появиха собственниците на развъдника бяха много ентусиазирани хора.Закупиха от мен мъжко куче,по късно и женско. Купиха още една женска от развъдника на Св.Конова,която беше много благосклонна и им помогна да се внесат още две женски.Станаха членове на клуба,регистрирахме им име в БРФК и на практика всичко беше по реда си.После купиха кучета от Нети мъжки,женски и не знам от къде вече .Две от кучетата след направената проверка се оказаха с фалшиви родословия.Отказаха да посещават изложби за да вземат поне нужните оценки за да се допуснат до развъждане родословните кучета. И така тази приказка свърши до тук.Те започнаха свое развъждане и да бълват количества мопсове.Използват логото на БРФК И ФЦИ ,тъй като вече имат запазено име.Но отдавна не са членове на БКК"Мопс" и развъждат без контрола на клуба и естествено техните потомци са без родословия.
« Последна редакция: Февруари 21, 2011, 16:20:55 pm от baskervil »
Големи черни очи пълни с любов и ласка,забавно като дете от чудна дивна приказка.

svetamops

• Новак
  • *
  • Публикации: 3
« Отговор #25 -: Февруари 21, 2011, 16:22:23 pm »
Пак по темата - поразтърсих се малко из нета - някой знае ли какво е това - [url]http://mops.bg[/url] ???

Как ще има родословия ,като ги бълва на килограм ,сега има 6 кучила ,тя няма толкова родословни кучета ,за да издава ксерокопия ,но знам ,че го прави ,кой роди не роди ,все едни ксерокопия получават.Интересно ми какво ще прави когато ксерокопия станат на по 10 години тогава какви хартийки ще дава?Чиста ФЕРМА! Отгоре на всичко и е нагла ,многократно беше предупредена да свали логото на БРФК и на FCI ,защото е измама и тя не се явява член на тези организации. :NONONO:
« Последна редакция: Февруари 21, 2011, 16:53:08 pm от svetamops »

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #26 -: Февруари 21, 2011, 17:14:50 pm »
Не знам как са си регистрирали име на развъдника, но ако клуба уведоми БРФК името много лесно може да се извади от списъка на регистрираните във FCI. Дори на официалната им страница е пълно с такива заличавания на имена на развъдници и забрани за развъждане  - http://fci.be/circulaires2011.aspx

Gery

• Новак
  • *
  • Публикации: 46
    • Nylabell Siberian Huskies
« Отговор #27 -: Февруари 21, 2011, 17:24:46 pm »
Ужас! За жалост не са и няма да са единствените!  :ssaadd:
Иначе наистина е редно да се заличи запазеното им име, но като чета до къде да стигнали-няма да ги интересува особено. Така или иначе не са членове на БКК Мопс вече и нямат никаква директна връзка с БРФК и FCI освен логотата, чрез които по-успешно да си продават кученцата. А колко са хората, които ще се сетят да отворят страницата на FCI за да проверят дали реално го има запазено това име? Правят си много лоша и вредна шега както с потенциалните купувачи, така и с федерациите.

Niki & Zhana

• Специалист
  • Публикации: 168
« Отговор #28 -: Февруари 22, 2011, 12:51:42 pm »
Ние си пишем и си говорим, а мошениците си бръмчат...Големият проблем при начинаещите кучкари е, че в 90% от случаите каруцата е пред коня-т.е. първо вземаме кучето, после почваме да се интересуваме. Като г-на, който купил на 5г. си дете играчка-бигъл. като прочета нещо такова, колкото и да съм обръгнал за тия има-няма 20+++години направо изпадам в амок. Какво трябва да се случи, за да разберат хората, че кучето е живо същество и отглеждането му далеч не е работа на 5г. дете. Наскоро имах следния случай-приятелско семейство с вече отгледани деца ми казват,че искат да се посъветват с мен, защото възнамеряват да си вземат куче. Зададох им няколко елементарни въпроса започвайки от екзистенциалното-дали наистина искате куче?Ако да, какво искат от това куче-да е жива възглавничка за гушкане, да се надуват по улицата, да им е приятел, да замести порастналите вече деца? Продължих с готови ли сте да се разхождате в студ и пек, дъжд и киша? Знаете ли, че и те като нас боледуват и понякога медицинските грижи са по-трудо и -финансовоемки, отколкото за хората? Че в къщи вече няма да е така чисто? А забравихте ли, че живеем в Булгаристан? За добро или лошо май ги отказах.
Хора, колеги по заболяване (кинофилията имам предвид), информирайте хората около себе си за всичко свързано с нашите животинки. Който наистина иска куче нека добре да го осмисли и да пристъпи към това като към осиновяване на живо същество, а не като към играчка, която като ни омръзне да пусне на "свобода".

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #29 -: Февруари 22, 2011, 14:20:11 pm »
Стараем се, колега, стараем се ... :biggrin: Тази неделя дори Българската Национална Телевизия сме впрегнали за тази цел - гледайте ни от 9Л00 сутринта  :biggrin: