БЪДЕТЕ БДИТЕЛНИ ПРЕДИ ДА КУПИТЕ КУЧЕ!
Вие още нямате куче? Аз съм много доволен, че преди да вземат това важно решение в живота си да имате куче в къщи - вие се обърнахте към Интернет и се попаднахте на тази страница!
Позволете ми да предположа, че Вие се оказахте именно тук (в сайта ) защото се интересувате от любимото ми куче порода чау чау... Сигурно вече сте чели за тях в различни енциклопедии, видели сте ги на улицата или на изложби и те ви харесват.
Аз напълно Ви разбирам! Чау чау е в състояние да Ви спечели от пръв поглед и за цял живот - външен вид, темперамент, красота и грация всичко това го има при тях! Чау чау са интелигентни, лоялни, ненатрапчиви - те не лаят без причина и не вият. Като правило, имат инстинкт на пазител. Мисля, че чау може да бъде описан като идеално куче за заетите градски хора, които нямат капацитет и желание да се изпълнява много часове на ден физически упражнения, достатъчно е да организират няколко часа ходене на ден в спокойно темпо ...
А сега - нека премахна розовите очила и обективно оценя вашите желания , възможности и функции на избрания от вас порода - "за да не е болезнено след това, когато чау чау вече дойде в дома ви и стане нов член на семейството ....
Нека да започнем:
Първо На какво хора обръщат внимание, когато видят чау - това е техният вид: "Мечка" или дори "лъв", с гъста грива на козината, лилаво език, царска походка - самостоятелен и независим ...
Тук вече започва нюансите, с които бих искал да ви информира по-рано: първо, чау ,са 2 вида, които са официално описани в стандарта на породата с къс косъм (не се срещат често в Русия, но има дори развъдник, специализирана в отглеждането на този вид Наречен "smufy") и дългокосместата разновидност (които преобладават в страната ни - по-голямата част). Подробности за тези и други функции, могат да бъдат намерени в стандарта на породата.
На второ място, дори и сред дългокосместата разновидност на чау има различни породни линии, при които, например, може да не бъде с много богата, гъста и пищна гриви - те могат да бъдат равномерно обрасли и напълно да отговарят на стандартите, но техния външен вид, може да не бъде такъв какъвто сте си представяли "истинско чау чау" (това също може да се отнася за гънките на лицето, масивна костна структура, т.н.).
В идеалния случай, при избора на кученце, разбира се, ще бъде да изберете куче, което ви харесва по отношение на екстериора и да поговорите със стопанина на женското куче за това кога очакват кученца и кой ще бъде техния баща, изчакайте си кученце от тези кучета. Но такъв сериозен подход към закупуване на куче не се среща често. Като правило, хората просто купуват веднага кученце. Следователно, за да се избегнете възможни разочарования в бъдеще внимателно избирайте от кои родители ще си вземете Вашето кученце.
Тук възниква още един нюанс: като правило, бъдещия собственик обичам да покаже снимка на "татко" и показва неговото родословие и дипломи от изложби, които показват, че "татко" - шампион на света и Вашето кученце, разбира се, ще порасте такъв шампион "и предпочитат да не показват" щастлива майка на кученцата.... Сигурно, защото 1) Женското куче "линее" (окапва козината, силно отслабва) след раждането и по време на кърмене кученца, и 2) женската няма ранга на бащата - най-често тя има 1,2 дипломи отвыставок.... и все пак, според различни източници, малките ще наследи от 50 до 80%, качества именно от майка си т. е. когато кученцето расте, най-вероятно, то ще бъде по-скоро като майка си, отколкото като баща си.
И така: трябва да се настоява върху факта, да Ви покажат майката на кученцата възможно е вашето кученце да порасне точно нейно копие - и за това би било хубаво да видите нейния външен вид, да знаете какво ви очаква в бъдеще ...
Нататък: На този етап в Русия (и в чужбина) при развъждането на чау проследяваме 2 тенденции - така наречените "тежък е тип" (чау мощни, с много бръчки по муцуната, гънките на тила) и т. нар. "Лек тип" (чау с по-леки костната структура - с дълго и тясно лице, с по-малко или никакви бръчки, по леки в движение).
Кучета и на двата вида имат предимства и недостатъци. Точно както фенове и противници. Идеалното куче трябва максимално да отговаря на стандартите на порода...
Второто на което хора обръщат внимание, когато среща с чау това е темперамент. "Независим и горд, спокоен аристократ" - това често пиша за чау в книгите ... Съгласен съм с това и .... не съм съгласен. Фактът е, че чау, както и кучетата от всички други породи имат различен характер: някой - от раждането са чисти и спокойни, някой, напротив са буйни и неспокойни. Прост пример: практически в повечето книги е написано, че чау е чисто създание, нищо не гризе в къщата, не разваля мебели, леко заобикалят локвите, не обичат кал, много подозрителни към непознати и др - Познавам и много чистокръвни чау, които гризат всичко което намерят... преминават през локвите (или дори да легнат в тях) - просто не "страдат" специални akkuratizmom, обичат всички подред - не само членове на семейството, но съвсем непознати ....
Аз пиша всичко това не за да Ви откажа от желанието да придобие кученце чау чау - но само с намерението да бъдете подготвени за това, че не всичко, което е написано в статията - там е истинска истина ... Пишат обикновено хора влюбени в породата, които не са способни на обективна оценка на тяхните "бебета" (понякога в комбинация - със заинтересован да продава кученца гледач), или т. нар. "киноложки - всезнайковци",които никога не са държали чау и пише за тях по "слух" или преработват чужди материали . Истината като цяло, както показва практиката винаги е "някъде наблизо " ....
Друг важен момент: Много често се среща твърдението, че чау не трябва да се обучават и възпитават - те казват, че "от самото си раждане те са невероятно интелигентни и сами разбират, какво се се изисква от тях, в случай, ако внезапно не разбират, се предлага трактовката" Вие не успявате да спечели доверието на най-мъдрите същества ЧАУ. За това трябва да се говори отделно: всички по-горе твърдения, по мое мнение са глупост. Най-лесният начин да се оправдаят лошите маниери и не управляемостта на своето куче е с характеристиките на породата , а не със собственото си призная за мързел!
Ето защо: чау, както и всяка друго куче е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ВЪЗПИТАВА, моля обучавайте своето куче! Запомнете това и за възпитавайте чау - и тогава като награда ще получите наистина прекрасен приятел, с когото няма да се срамувате да ходи с други кучета и / или хора ... за образованието на чау прочете в раздела Образование и обучение
В справедливост, искам да отбележа, че силни, спокойни и неагресивни чау - наистина съществува. Може би те са мнозинство. Аз самата имам такова на мен не се наложи да утвърждавам себе си в утомительными дрессировками, но ... аз съм наясно, че съм просто късметлия с темперамента на кучето ми. А неспокойни, стремителни или агресивни чау - не са толкова малко, че да не се говори изобщо. Те съществуват и с тях трябва да се работите. Не забравяйте популярната мъдрост, която гласи, че "няма лоши кучета, само лоши собственици", както и безсмъртните думи на Сент-Екзюпери "Ние сме отговорни за тези, които са укротени"
В допълнение, женските и мъжките кучета са склонни да се различават по темперамент: женските, най-вече са по-спокойни и не са агресивни, мъжки (както мъжките на други видове) - са по-склонни към доминиране и агресия към другите кучета и хора, и изисква по-строг подход до образование.
Трето: въпросът за цената.
Някак си ние, в Русия има убеждението, че кучето би следвало да струва малко (идеалния вариант- подарък).
На практика този подход в корена е неверен. Чистокръвно куче - не може да струва евтино ... добре, не би трябвало, най-малко! Преценете сами: селекционерът получава кучета от един добре познат развъдник (най-често - в чужбина), и харчи много пари да си го купи (цената варира, но се изчислява, като правило, в хиляди (десетки хиляди) щатски долара), но това - е само началото на извършените разходи от собственика на кучето, голямата част от тях са разходите за отглеждане на куче - хранителни добавки, витамини, храни, козметика за кучета и .... изложба. Да, да .. киноложки изложби, където експерти оценяват кучето и потвърждават неговата класа и на външния свят, че кучето наистина е страхотно, собственик на кучета трябва да посетите много изложби от различни рангове и пътува до различни градове. Ако кучето е получил титлата на шампион на страната, то се изнася в международни изложби и продължава да получава титли ....
Така, за момента, до който кучето започва да участват в развъждане, вече са инвестирани в пъти, малко богатство ... но самото куче - получава признание.
Помислете за това: бременното куче изисква много внимателни грижи, хранене, скъпи витамини и хранителни добавки. При раждането често трябва да се обадят на ветеринарен лекар (чиито услуги са твърде скъпи), и когато кученцата растат, те трябва да се хранят с много високо качествена храна и съответно скъпи продукти, необходимо да се обезпаризитяват и ваксинират, ако не са кученца продадени до 2 месеца ....
Изпуснах една точка - много важно: съзнателният селекционера, ден и нощ гледам кученца - това е, той не получава достатъчно сън, може да не отиде на работа. "Остава да се грижи за децата" ... Представете си всичко изброено по-горе, колко трябва да струва чиста порода кученце, както и - колко ще ви струва да расте ...
(за справка: стойността на родословно чау варира в Москва диапазон от 300 до 1500 долара, приблизителната стойност на гледане на кученце - храна и витамини, т.н. - около $ 100 месечно, ветеринарни услуги, аз не оценявам, защото за някой ветеринарен лекар, се изисква до 2 пъти месечно, но за някой в живота ми идва най-вече за ваксинации. Цени за Русия е малко по-ниска - за родословие кученце обикновено може да се закупи от 100 до 500 долара - в зависимост от региона)
Как да се идентифицират безскрупулни селекционера:
- Повечето от неговите кучета не са с титли, и експонирани само веднъж, получили оценка не по-малко от "ВГ" - само за да получат достъп до порода (за съжаление, съществуващите правила, дори и оценка "много добра" достатъчно, на кучка вече е официално разрешено да имат кученца. За да ви помогне да разберете, "ВГ" съответства приблизително на 3 до оценка на системата за рейтинг училище);
- Той има няколко кучета от различни възрасти, от които той редовно (поне веднъж годишно) получи потомство;
- Той не се опитва да ви покаже майката на кученцата, изтъквайки, че "вече е на друго място", или, че "е лишен от дрехите си" или дори нещо подобно.
- Кученца от лошият селекционера често не се получи нормално тегло за своята възраст (кученце чау трябва средно да тежат на 2 месеца. 5/7 кг. на 3 месеца. 9-12 кг. на 4 месеца. 13-17 кг. Забравяйте, че че теглото може да бъде малко по-малко или малко повече, но разликата не трябва да бъде в пъти, че е здраво кученце на 4 месеца. не може и трябва да тежат 5 кг!) - те са склонни да имат паразити и лоши селекционера не смята, че е необходимо да се дават пари за добро, правилното хранене и кученца и кучката и тяхното третиране против паразити. Да не говорим за необходимите витамини. Бъдете внимателни..
Дори един месец неподходящо отглеждане на кученце може драстично да го засегне. Да започнем с това, че неправилното хранене водят до алергии, или, например, за бързо увеличаване на теглото, което от своя страна да има отрицателно въздействие върху ставите. Правилното и хармонично развитие зависи от много фактори, включително правилното упражняване и социализация. Какво се губи в ранно детство, не възстановява в бъдеще. Затова, ако Ви стане жал за Грозното патенце и решите, че вие с грижи и добро хранене ще я превърнат в красив лебед, се подгответе за факта, че това не може да се случи, но можете да получите много гарантирани проблеми и заболявания в бъдеще.
- А лошият селекционерът няма да Ви посъветва да ползвате качествена козметика, а ще Ви препоръча някоя евтина.
- Лошият селекционер може да обясни факта, че кученцето е твърде малък за възрастта си, с това, че то е "мини-чау", което е - една нова тенденция в отглеждането ... Това не е вярно !!!!! Или, че той ще навакса. Но, повярвайте ми, от 4-кг на три месеца никога не ще порасне до разкошно чау.
- Лошият селекционер може да се обърква в показанията", когато казва възрастта на кученце (когато му се обадя - кученца на 2 месеца, когато пристигнат - оказва се, че те са на 3, и когато получите на ръката на документи на кученце - оказва се, че те току-що празнува днес 4 месеца). - А лошия селекционер не може да ви даде на ръка, когато купувате кученце неговите документите: той изисква доплащане!
Един добър селекционера с кученцето ви дава всички негови документи (родословие) - А лошият селекционерът ще забравя за теб, веднага след като парите за кученце попаднат в неговите ръцете. И всички проблеми с които може да се сблъскате ще бъде изключително Ваши.
- А лошият селекционер не знае много за породата. И ако знаете - тя няма да бъде споделена с вас.
Бъдете внимателни. Анализирайте фактите. Не се заблуждавайте. Приятни думи, щедрост и добро място за кученца от своя страна не са мярка за отговорност на селекционера!
Четвърто: козина.
Ако вие сте покорени от известния вид на чаушката външност и искате едно куче лукс, като това което сте видели в едно списание (онлайн, по време на изложението, на улицата) - Искам да ви предупредя: хубавата козина на чау изисква особено внимание.
Чау чау, както и повечето кучета (с изключение на пудели и териери), интензивно сменя козината два пъти годишно, а някои женски дори напълно изхвърлят козината си, разсъбличати понякога това може да бъде придружено от появата на алергични петна или така наречените надраскване. И от гледна точка на гледането в апартамент куче (с централно отопление) сезона на линеене може да се удължи. Чау чау трябва да се реши със специален гребен най-малко - един път седмично. А по-добре - всеки ден. Ежедневно четка помага на козината да падне и масажа на кожата на кучето ще бъде от полза.
Пето: хранене.
Собственикът на чау трябва да знаете, че кучето му изисква специален подход към храненето. За съжаление, на чау е често податливи на различни алергии и кожни проблеми. Следователно, правилно хранене - най-важният компонент на грижите за чау, ако искате вашия домашен любимец да не страда от екзема ,да има хубава козина и сухи очи.
За да израсне вашето чау здраво и енергично на първо време от взимането на кученцето го хранете с това с което го е хранел неговия развъдчик. Ако не сте доволни от избрания вид на храната преминете на друга храна , направете го постепенно за период от 2 седмици Така ще спестите тялото на кучето си от стреса, свързани с нов вид храна.
Храненето на чау не излиза евтино на стопанина. Ето защо, ако имате намерение да храните кучето с остатъци от масата или храна от една икономична класа - не взимайте чау. Много скоро, при такива хранене, той може да имат проблеми със здравето и ветеринарната медикаменти ще ви излязат доста скъпо.
Прочетете повече за хранене раздел Хранене.
ШЕСТО: Здравеопазване.
За съжаление, съществуват редица болести, към които много чау имат склонност . Сред тях са: алергии, кожни заболявания, хормонални нарушения и нарушения на имунната система.
Освен това чау, както и всички други кучета могат да се разболеят от инфекциозна болест, да се отровят или да получат травми. Ето защо, за опазване на здравето (и в някои случаи дори и живота) на вашия домашен любимец, при най-малкото съмнение за наличието на болест - не се колебайте да се свържете с вашия ветеринарен лекар. Не забравяйте, че е по-добре да изглеждате в неговите очите глупак, отколкото да оплаквате обичаното си куче!
Дори и преди закупуването на кученце , поинтересувайте се от ваши приятели - в коя ветеринарна клиника те предпочитат да водят своя любимец, на кой ветеринарен лекар се доверяват. Помолете ги за телефон и го запише, там където няма да го загубим. Телефон с Вашия ветеринарен лекар - това е много важна информация!
Повече информация за заболявания и методи, за да видите озаглавена раздел Здраве.
И накрая: Ако сте прочели до тук и аз не съм уплашен, и вашата решимост да получите нов приятел в лицето (лицето) чау не е угаснала, тогава ...
Поздравления и късмет в придобиване на кученце!
И .... Добре дошли, скъпи приятелю!
По отношение на вас и любов към чау,
Alsou Dibaeva, Член на Клуба Чау-манекени и собственик чау Лиза.