Новини:

Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Защо!?  (Прочетена 14066 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bender

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 62
Защо!?
« -: Март 28, 2006, 22:01:56 pm »
Преди малко прочетох едно мнение на Саричка че кучета без документ за произход не бива да се развъждат...също така прочетох че темата е била дискутирана,но-Обяснете ми моля,на мен-лаика,защо това е така?Може да е малко пресилено,но ми напомня малко на девиза на Берия-"Ест документ-ест человек!"А ако темата е глупава или изчерпана,или ако мога някъде другаде да проследя дискусията,моля-триите! :D  

Ели

• Гуру
  • Публикации: 2063
  • Ado, I love you!!!
Защо!?
« Отговор #1 -: Март 31, 2006, 11:20:44 am »
Bender, видях темата ти отдавна и в няколко поредни дни се каня да седна и да ти отговоря...., та чак сега успявам :KSS-plias:
Въпроса, който поставяш е дискутиран многократно, включително и тук, в този сайт, но някой колеги подходиха твърде емоционално към него и изтриха всичките си мнения, затова сега онази тема не е достатъчно ясна и интересна...
Надявам се, ти да се абстрахираш от прекалената емоционалност и да поговорим нормално и спокойно по този въпрос, защото това е много важно за всички!
И така, ето какво мисля аз:
1) Кучетата трябва да се развъждат само от опитни развъдчици, в съответните развъдници, като по този начин всяко родено кученце получава родословие - документ за произход, доказващ принадлежността му към съответната порода. Кагото едно кученце (независимо от породата) няма родословие, неговия произход е неясен и тук опираме до
2) Кучетата с неясен произход много често са носители на наследствени болести. и
3) Кинологията е определила съответните стандарти на породите. Стандартите са изключително важни за запазването на породното разнообразие на кучетата. Когато едно куче е с неясен произход (т.е. без родословие), тогава не е ясно и какви точно кучета са участвали в неговото създаване. Тук ще цитирам VaBank, която много точно е формулирала въпроса: "Ако едно куче е без родословие, то само прилича на съответната порода, но не може да се каже, че е неин представител, защото не знаем какви кучета са неговите предци."  Т.е. всяко куче без родословие е много вероятно (и почти задължително) да не отговаря на стандарта на съответната порода...
4) За да се избегнат всички тези проблеми, в Кинологията са създадени правила - родословието е задължително, като документ доказващ чистотата на породата при създаването на даденото кучило. Изложбите се правят, за да се установят породните белези на всяко куче и дали то е здраво и отговарящо на стандарта. Само кучета, имащи мн.добри и отлични оценки в изложби са показани за развъждане, защото по този начин се гарантира чистотата на породата...
По този начин се работи за запазването на породите и тяхната чистота.

Кученцата без родословие = неясен произход (не е достатъчно само да сме виждали майката и бащата на дадено куче, за да го причислим към някоя порода!) могат да бъдат прекрасни домашни любимци, но не е редно да създават поколения и да препредават гените си. Такива кучета (като моята Сара, например), както и кучетата без изложбен потенциал, образуват т.нар. - пет класа, т.е. - именно домашни любимци и подлежат на кастрация.
Кастрацията е рутинна практика навсякъде по света и гарантира, освен останалато, което коментирахме до тук, и здравето на кучето, защото проблемите с репродуктивната система са много често срещано явление и един от водещите фактори за смъртност при кучетата.
Схващането, че кучето трябва да роди "за здраве" е безвъзвратно остаряло и отдавна е отхвърлено от медицинските изследвания. Самата аз съм се убедила в това имайки куче, което роди два пъти през живота си и накрая умря от рак на матката с метастази в млечните жлези. Освен това същото куче страдаше от тежка пародонтоза, която, за съжаление се предаде на всичките кученца и от двете кучила.
В световните развъдници, които държат на името си и на качеството на произвежданите от тях кучета, отдавна има практика да се кастрират (още преди продажбата), кученцата от пет-класата, които нямат данни за успешна изложбена кариера и ще бъдат само домашни любимци.
Кастрираното куче е здраво, игриво и пълноценно, особенно ако кастрацията се направи в по-ранна възраст, тя не оказва никакво влияние върху характера на кучета (тук пишат много хора, които познават добре характера и игривостта на моята кастрирана Саричка и могат да ти потвърдят, че тя не е нито мудна, нито дебела, нито тъжна, нито болна....)
Знам, че на много хора им се струва доста радикално, но аз вярвам, че кастрацията е нещо много добро, което стопанина може да направи за кучето си! Знам и за развъдчици, които допускат любимата женска да роди веднъж, защото е много ценна за породата, след което моментално я кастрират, за да не се мъчи повече.
Особено при породи като булдоците, раждането може да бъде огромен проблем, както за майката, така и за малките....
И т.н. и т.н.

И накрая искам да обобщя :
Родословие = куче с гарантиран произход, което значи, че то наистина принадлежи към съответната порода!
Кастрация = здраво куче, домашен любимец!
Предните пъти, когато сме говорили за това ме обивиниха в жестокост, обвиниха ме, че не си обичам кучето, обвиниха ме, че обиждам кучетата на хората (които кучета са с неясен произход и са дом. любимци), обвиниха ме в какво ли не!!! Отказвам да нося такива "грехове", само защото съм помислила върху правилата на Кинологията, дала съм си ясна сметка какво куче имам и съм го кастрирала, за да ми е здраво и да живее дълги години с мен и моето семейство!
« Последна редакция: Март 31, 2006, 13:04:42 pm от Sarichka »
Ееееех..."кучешки" живот! :-)

Ели

• Гуру
  • Публикации: 2063
  • Ado, I love you!!!
Защо!?
« Отговор #2 -: Март 31, 2006, 11:25:06 am »
И още нещо - когато говорим по тези въпроси, говорим по принцип!
Никой не е тръгнал да дава оценки на всяко конкретно куче, дали то е много красиво, дали е много мило, дали е много умно, дали е много обичано от стопаните си...Разбира се, че всички тук сме "луди" за кучетата си и разбира се - грозно и глупаво куче няма!
Просто тези, които нямат родословия, подлежат на кастрация - това не ги прави по-малко качествени в очите на стопаните им...напротив - би трябвало да направи тези кучета още по-уникални, още по-обичани, наред с факта, че ги прави по-здрави!
« Последна редакция: Март 31, 2006, 18:37:14 pm от Hlebarov »
Ееееех..."кучешки" живот! :-)

bender

• Напредващ
  • **
Защо!?
« Отговор #3 -: Март 31, 2006, 23:25:12 pm »
Ех Саричке,разбрах аз че съм "сложил пръст в раната"ама твърде късно!Освен това съм оставил достатъчно голяма "врата"в темата,от която да е видно че нямам нищо против евентуалното и изтриване!Такааа,с извиненията приключихме,сега започваме с благодарностите-Първо:Оценявам факта,че се включваш в дискусия която определено ти е неприятна и от която не очакваш нищо добро.От кинология не разбирам,но от поведенческа психология поназнайвам това-онова,и според мен поведението ти в темата е на човек с ЯСНА И ОБМИСЛЕНА ПОЗИЦИЯ,КОЯТОЕ ГОТОВ ДА ОТСТОЯВА!Второ:Изключително съм ти благодарен за това че си се опитала да сведеш поста си до ниво подходящо за лаици като мен-постингите на Вабанк например,понякога ме карат да се чувствувам нищожен и да се притеснявам че въобще съм в един форум с нея! :unsure:  
Сега по темата и с пълното съгласие да "говорим по принцип":Лично аз съм против кастрацията по една единствена причина-процесът е необратим и връщане назад НЕМА! :unsure:  :unsure:  :unsure: За да мога да взема едно такова решение за живо същество,създадено СЪС репродуктивни способности,ми трябват по солидни аргументи от тези на Кинологията!Защото нашите приятели  кучетата съществуват от ПРЕДИ сформирането на кинологията като наука,а не СЛЕД нея!Между другото,май мненията по темата се обуславят от това кой какво куче има,а?  ;) Та в тоя ред на мисли моята "безпородна"Ари не е боледувала никога през живота си,ако не смятаме оня банален опит за отравяне,докато на Куджо-стафоршира на брат ми все по нещо му има вече десета година,а великолепната Фая-френски булдог,се парализира от кръста надолу от една банална настинка и след едногодишна борба я приспаха! :mad  :mad  :mad Това ми дава основание да не съм съгласен с твърдението ти относно здравето на породните и безпородните кучета!Нали знаеш,собственото мнение се сформира от личните наблюдения!   ;) И накрая две неща:Първо-истината се ражда /обикновено/в спора,и то когато липсват обиди и лични нападки,и Второ:...Саричка наистина не е дебела,поне не на снимките! ;)
« Последна редакция: Март 31, 2006, 23:50:53 pm от bender »

m_dyakova

• Гуру
  • Публикации: 1448
    • http://www.bullmastiff.hit.bg
Защо!?
« Отговор #4 -: Април 01, 2006, 10:42:32 am »
Здравей и от мен...  :rolleyes:
Амиии, тая тема наистина е малко като "ябълката на раздора" и то защото понякога хората, включвали се в тази дикусия са отстоявали твърде крайно своите мнения...  :unsure: Наистина се надявам този път дикусията да бъде в рамките на "добрия тон"... :rolleyes:

Що се отнася до постингите на VaBank - да, те наистина са на едно доста по-сериозно ниво и за хора, който са приели кинологията като наука! Наука, която обаче приложена на практика дава едни великолепни резулати и поводи за много гордост от това, че и в  България имаме хубави кучета, оценени високо и в чужбина!
Освен това този форум (и подобните на него) е преди всичко "киноложки", т.е. за хора, който търсят познание в тази област "кинологията" и за мен (като човек с опит) именно такива теми и мнения като на VaBank са изключително полезни... Но щом и ти си тук и задаваш такива въпроси явно и ти се интересуваш от кинология...  ;)  :)

Та, да мина най-после на въпроса ти...
Според мен преди да се премине към категорично определяне дали едно куче без родословие трябва или не да бъде допуснато до разплод, е задължително да се разбере, защо то е без документи и да мине на експертна оценка...
Аз знам за доста случаи, в които истински булмастифи са оставали без документи, поради редица "технически" причини и несериозно отношение на производителите! А има примери за един куп други, които пък са с редовни документи, но са носители на много недостатъци според стандарта на породата и не би трябвало да бъдат развъждани!
За да разбереш какво имам в предвид (щото не ми се повтаря пак) - можеш да прочетеш темата за "бялото родословие", както и пак някой неща от VaBank, където тя много добре обяснява точно този проблем за "качеството" на кучетата и "родословията".

А по повод това, което казваш за безпородните кучета, които познаваш и сравнението със стафа и френския булдог - ще те питам... А те бяха ли с "родословия", т.е. има ли гаранция за произхода им и за евентуални наследствени заболявания?
Не казвам, че кучетата с "родослоия" не се разболяват ... мноооого съм далеч от подобна мисъл... Казвам, че понякога наистина може "родословиято" да е "гаранция" за произхода.
Ако аз знам кой е развъдчика на малките, а и на родителите им, ще съм наясно, какво мога да очаквам от бебетата и като физика и като здраве... И това е, защото мен ще ме интересува и как са отглеждани (в какви условия и грижи) и възпитавани тези кучета.
Едва ли бих си взела куче от човек, който не храни малките и майката добре и не има дава достатъчно пълноценна храна, лекарски грижи, а и внимание... Защото и психическото състояние на кученцето е важно - дали то ще се социализира, дали ще е страхливо или агресивно и т.н.
Та, за това мисля, че "произхода" е много важен...
Е, ако си чел и други мои мнения си разбрал, че и аз (както повечето хора) не съм разсъждавала толкова много по тоя въпрос преди... Но човек се развива, обогатява познанията си и се опитва да не допуска старите си грешки...  :)
Кучета (с или без родословие) неотговарящи на изискванията за развъждане за своята порода не би трябвало да се развъждат! Дали ще бъдат кастрирани или не - това е съвсем друг въпрос и личен избор...  :)
« Последна редакция: Април 01, 2006, 10:50:04 am от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."
(„Граф Монте Кристо” / 1844 г., Ал.Дюма)

kokerka

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 85
    • http://
Защо!?
« Отговор #5 -: Април 02, 2006, 14:18:40 pm »
Здравейте и от мен. Не се познаваме много добре, защото аз не съм кинолог, а и нямам условията нужни ми да се интересувам особено от това, но нека ви споделя мойте преживявания накратко.
Цял живот от малка искам куче, разбира се наще не ми дадоха да си взема. След като се отделих от тях пък не можах да събера пари за да си купя. Така един ден приятеля ми намерил на улицата Сара (тогава 8 месечна кокер шпаньолка). Дойде ми като гръм от ясно небе и веднага започнах да чета и да се информирам (не че  до тогава не бях) как аджеба се гледа куче. Докато аз четях по форуми, даваха ми съвети (някои от вас също) Сара си растеше. Тогава не знаех това, което знам сега и поисках да има малки. Намерихме хубав мъжки кокер (внук на шампион, тогава за мен значеше нещо) но Сара направи фалшива бременност. Междувременно аз вече бях изчела толкова много и с толкова много хора бях говорила, че ми стана ясно какво става. Сара е без родословие (нищо че прилича на истински кокер) и откакто съм я взела не спираме да се разхождаме по ветеринарни клиники. След фалшивата бременност започнах да се колебая дали да не я кастрирам, страх си ме беше, все пак операция си е. Но след като без да съм я водила на мъжки направи втора фалшива бременност решението беше взето. И така си кастрирах кокерката. Тази седмица. Операцията трая към 20-30 мин, а 36 часа след нея Сара вече беше забравила за всичко, което й се беше случило и останаха само 3 см на коремчето да напомнят за изживяването. По характер си е абсолютно същата, даже мога да кажа че е по-игрива и обичлива.
Направих го защото не виждам смисъл куче, което през целия си живот няма да роди, да се разгонва, да изпитва нужда от мъжки, да прави фалшива бременност, която съвсем скоро можеше да й се отрази пагубно на здравето, и за да е по-спокойна, а и аз.
Аз също съм на мнение, че "породността" е някакъв вид "гаранция" поне за наследствени и тежки заболявания, разбира се всяко куче, колкото и да е породно без ваксина може да се разболее от гана, да хване краста или да се образува зъбен камък на зъбките, но това са вече неща, зависещи от стопаните. Пак казвам, аз не съм кинолог, аз съл любител на кучетата, но чета и се интересувам. Имам познати с безпородни домашни любимци, имам такива с внесени от чужбина породисти с родословие, никой не обича по-малко кучето си от друг. Но за да не се стига до малки болнави кокерчета (или каквато и да е друга порода) кученца на улицата и в последствие ходене по ветеринари за цял живот, аз съм на мнение, че кучетата без родословие е хубаво да не се развъждат, а куче, което няма да се развъжда няма смисъл да се измъчва цял живот, а най-лесния и правилен вариант е кастрация.
Извинявам се, че така се намесих в темата, но нали все пак е форум, обсъждат се теми тук, аз реших да споделя моя опит, наблюдения и преживявания.
Надявам се да съм била полезна или поне не досадна  
Животните са По-добрите приятели на човека!

m_dyakova

• Гуру
Защо!?
« Отговор #6 -: Април 03, 2006, 13:35:10 pm »
Поздравявам те за това смело решение и много се радвам, че Сара е добре след операцията!
Исках само да кажа, че който иска може да види тази красавица -кокерката Сара в "Породи" / "кокер"! Наистина е прекрасен кокер и попаднал на добри стопани...  :)  
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."

kokerka

• Напредващ
  • **
Защо!?
« Отговор #7 -: Април 03, 2006, 14:54:03 pm »
Изчервих се  :KSS-10x:  много благодаря за думите, а за решението, то нямаше накъде вече. Избора беше между кастрация или да я оставя бавно да се мъчи и умира, което със сигурност щеше да стане след не много време. Опитвам се и на познати да обясня защо и как съм направила. Обаче не се получава. Вчера в градинката срещнах един познат с женска кокерка, от 2 разгонвания 2 фалшиви бременности, без да е пускана на мъжки. Направо му казах, че веднага трябва да я кастрира, обясних му какво ще стане, защо ще стане, но той каза "Абе аз да опитам"   :mad  И аз 20 мин му говоря и той накрая пак неговото си знае. За съжаление съм убедена, че нито кучето ще е добре след това, нито малките (ако евентуално има). И много съжалявам, че не успях да го убедя. А съм благодарна на всички, които убедиха мен пък, и това сте вие, макар и не директно. Благодаря  :wub:  

bender

• Напредващ
  • **
Защо!?
« Отговор #8 -: Април 03, 2006, 17:51:56 pm »
Кокерке,и аз съм аматьор като тебе,и аз се уча от форума и като добър ученик веднага искам да приложа наученото,а именно:Твоето куче не е кокер,само прилича на такова! ;) За да стане кокер му трябва експертна оценка! ;) Надявам се дамите които цитирам да имат чувство за хумор,а ако нямат, им се извинявам! :KSS-drunk: Марта,и двете кучета за които говорих по горе са внос от чужбина с всевъзможни родословия и струващи  доста финикийски знаци.Имам и един конкретен въпрос към теб-Преди 20 години,в армията,имах удоволствието да работя с две служебни кучета.Едното имаше всички физически данни на Източноевропейската овчарка,докато другото РАБОТЕШЕ като елитна такава.Въпросът ми е:Кое от двете кучета би определила като "породно" евентуална експертна оценка?

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4888
Защо!?
« Отговор #9 -: Април 03, 2006, 20:18:32 pm »
Може ли аз да ти отговоря - един приятел има един лаф, че "за неискащия да види отворената врата си остава винаги заключена". А пък турците имат една приказка "зорлем гьозелик олмаз" (насила хубост не става) ... :(  

kokerka

• Напредващ
  • **
Защо!?
« Отговор #10 -: Април 03, 2006, 21:05:43 pm »
Даммм, Хлебаров същото като предния ми пост с мъжа с кокерката. Аз му обяснявам, че има огромна вероятност кокерката му ако бъде заплодена да умре едва ли не, ма той си знае неговото, ама аз да си пробвам. Еми какво да им обясняваш после? Те питат, ти отговаряш, обаче те си знаят тяхното. Няма спор има безсмислено дискутиране на въпрос, който така или иначе няма да доведе до някаква промяна. Аз обаче се радвам, че с мен имаше кой да говори и благодарение на всички тези хора мойто куче сега щастливо дреме на леглото, изобщо не усещащо болка или сексуална нужда  :wub:  

Hlebarov

• Администратор
Защо!?
« Отговор #11 -: Април 03, 2006, 22:20:41 pm »
Да ти е жива и здрава кокерката още много дълги и щастливи години !  :KSS-dogwalk:  

kokerka

• Напредващ
  • **
Защо!?
« Отговор #12 -: Април 03, 2006, 22:47:32 pm »
Много благодаря. Надявам се скоро да можем да се появим на някоя среща (ако се ходи с кучета де ;)) и да ви я покажа на живо, каква е калпазанка.

Hlebarov

• Администратор
Защо!?
« Отговор #13 -: Април 03, 2006, 22:50:48 pm »
Цитат
Надявам се скоро да можем да се появим на някоя среща (ако се ходи с кучета де ;)) ...
Че къде без нея ...  :D  

m_dyakova

• Гуру
Защо!?
« Отговор #14 -: Април 04, 2006, 10:04:08 am »
Цитат
Имам и един конкретен въпрос към теб-Преди 20 години,в армията,имах удоволствието да работя с две служебни кучета.Едното имаше всички физически данни на Източноевропейската овчарка,докато другото РАБОТЕШЕ като елитна такава.Въпросът ми е:Кое от двете кучета би определила като "породно" евентуална експертна оценка?
Това че едно куче "работи" добре не гаранция за породност!  :rolleyes:
И аз имах една такава Тара - продадоха ми я за чистокръвен тигров дог...  :mad Можеш да прочетеш мои мнения тук във форума, а и в други форуми - доста съм разказавала за нея вече по повод обучението и работата и като куче за охрана... Но независимо от всичките си положителни качества и нашата любов и грижи за нея - тя не беше дог, а мелез...  :rolleyes:
Познавам и родословни кучета от различни породи, които в следствие на неправилни грижи от развъдчика или собственика нямат типичните характеристики на характера за породата си според стандарта - т.е. те стават плахи, агресивни или проявяват други нежелани качества...
Не е важен само екстериора, а и характера, поведението, темперамента...

Пак повтарям това, което казах и по-горе и с него мисля, че отговарям на въпроса ти...  :rolleyes:
Цитат
Според мен преди да се премине към категорично определяне дали едно куче без родословие трябва или не да бъде допуснато до разплод, е задължително да се разбере:
1. защо то е без документи
и
2. да мине на експертна оценка...
и още:
Цитат
Кучета (с или без родословие) неотговарящи на изискванията за развъждане за своята порода не би трябвало да се развъждат!

Не разбирам от породата немско овчарско куче, но мога да кажа категорично, че не бихме издали "бяло родословия" на булмастиф, за който не можем да сме сигурни че в кръвта му няма и други породи или не отговаря на стандарта...  :)
« Последна редакция: Април 04, 2006, 10:08:40 am от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg