Bender, видях темата ти отдавна и в няколко поредни дни се каня да седна и да ти отговоря...., та чак сега успявам :KSS-plias:
Въпроса, който поставяш е дискутиран многократно, включително и тук, в този сайт, но някой колеги подходиха твърде емоционално към него и изтриха всичките си мнения, затова сега онази тема не е достатъчно ясна и интересна...
Надявам се, ти да се абстрахираш от прекалената емоционалност и да поговорим нормално и спокойно по този въпрос, защото това е много важно за всички!
И така, ето какво мисля аз:
1) Кучетата трябва да се развъждат само от опитни развъдчици, в съответните развъдници, като по този начин всяко родено кученце получава родословие - документ за произход, доказващ принадлежността му към съответната порода. Кагото едно кученце (независимо от породата) няма родословие, неговия произход е неясен и тук опираме до
2) Кучетата с неясен произход много често са носители на наследствени болести. и
3) Кинологията е определила съответните стандарти на породите. Стандартите са изключително важни за запазването на породното разнообразие на кучетата. Когато едно куче е с неясен произход (т.е. без родословие), тогава не е ясно и какви точно кучета са участвали в неговото създаване. Тук ще цитирам VaBank, която много точно е формулирала въпроса: "Ако едно куче е без родословие, то само прилича на съответната порода, но не може да се каже, че е неин представител, защото не знаем какви кучета са неговите предци." Т.е. всяко куче без родословие е много вероятно (и почти задължително) да не отговаря на стандарта на съответната порода...
4) За да се избегнат всички тези проблеми, в Кинологията са създадени правила - родословието е задължително, като документ доказващ чистотата на породата при създаването на даденото кучило. Изложбите се правят, за да се установят породните белези на всяко куче и дали то е здраво и отговарящо на стандарта. Само кучета, имащи мн.добри и отлични оценки в изложби са показани за развъждане, защото по този начин се гарантира чистотата на породата...
По този начин се работи за запазването на породите и тяхната чистота.
Кученцата без родословие = неясен произход (не е достатъчно само да сме виждали майката и бащата на дадено куче, за да го причислим към някоя порода!) могат да бъдат прекрасни домашни любимци, но не е редно да създават поколения и да препредават гените си. Такива кучета (като моята Сара, например), както и кучетата без изложбен потенциал, образуват т.нар. - пет класа, т.е. - именно домашни любимци и подлежат на кастрация.
Кастрацията е рутинна практика навсякъде по света и гарантира, освен останалато, което коментирахме до тук, и здравето на кучето, защото проблемите с репродуктивната система са много често срещано явление и един от водещите фактори за смъртност при кучетата.
Схващането, че кучето трябва да роди "за здраве" е безвъзвратно остаряло и отдавна е отхвърлено от медицинските изследвания. Самата аз съм се убедила в това имайки куче, което роди два пъти през живота си и накрая умря от рак на матката с метастази в млечните жлези. Освен това същото куче страдаше от тежка пародонтоза, която, за съжаление се предаде на всичките кученца и от двете кучила.
В световните развъдници, които държат на името си и на качеството на произвежданите от тях кучета, отдавна има практика да се кастрират (още преди продажбата), кученцата от пет-класата, които нямат данни за успешна изложбена кариера и ще бъдат само домашни любимци.
Кастрираното куче е здраво, игриво и пълноценно, особенно ако кастрацията се направи в по-ранна възраст, тя не оказва никакво влияние върху характера на кучета (тук пишат много хора, които познават добре характера и игривостта на моята кастрирана Саричка и могат да ти потвърдят, че тя не е нито мудна, нито дебела, нито тъжна, нито болна....)
Знам, че на много хора им се струва доста радикално, но аз вярвам, че кастрацията е нещо много добро, което стопанина може да направи за кучето си! Знам и за развъдчици, които допускат любимата женска да роди веднъж, защото е много ценна за породата, след което моментално я кастрират, за да не се мъчи повече.
Особено при породи като булдоците, раждането може да бъде огромен проблем, както за майката, така и за малките....
И т.н. и т.н.
И накрая искам да обобщя :
Родословие = куче с гарантиран произход, което значи, че то наистина принадлежи към съответната порода!
Кастрация = здраво куче, домашен любимец!
Предните пъти, когато сме говорили за това ме обивиниха в жестокост, обвиниха ме, че не си обичам кучето, обвиниха ме, че обиждам кучетата на хората (които кучета са с неясен произход и са дом. любимци), обвиниха ме в какво ли не!!! Отказвам да нося такива "грехове", само защото съм помислила върху правилата на Кинологията, дала съм си ясна сметка какво куче имам и съм го кастрирала, за да ми е здраво и да живее дълги години с мен и моето семейство!