Новини:

Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Защо!?  (Прочетена 14066 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Casper

• Специалист
  • Публикации: 115
    • http://
Защо!?
« Отговор #60 -: Април 10, 2006, 10:07:25 am »
Ами изхождайки от там че непородистите кучета в Бг са хиляди , а може и милион да са станали а тези по магазините са може би не повече от стотина кучета смятам че това е една много малка ,хайде да не казвам и не значителна  част от всички .От тук си правя извода че явно тези кученца се пласират и то доста добре .Сами може да си направите извода от това колко кучета има в страната ни ,колко от тях са породисти ,колко не са,колко са в магазините и т.н .Или за още по лесно направете си труда да сложите една анкета във форума за да видите колко от членовете имат породисти кучета :rolleyes: НЯМА НИЩО ЛОШО В ТОВА КУЧЕТО ТИ ДА НЯМА РОДОСЛОВИЕ
« Последна редакция: Април 10, 2006, 10:08:58 am от Casper »

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4888
Защо!?
« Отговор #61 -: Април 10, 2006, 10:33:51 am »
Леко взе да ми писва ... В ТОЗИ ФОРУМ НЯМА ДА ПОЗВОЛЯ ДА СЕ ПРОПАГАНДИРА НЕРЕГЛАМЕНТИРАНОТО РАЗВЪЖДАНЕ НА БЕЗПОРОДНИ КУЧЕТА. Casper, лично към теб го приеми като жълт картон.  

АНДИ

• Гуру
  • Публикации: 1256
Защо!?
« Отговор #62 -: Април 10, 2006, 10:34:50 am »
Владо,не се познаваме лично,но вече стана безкрайно ясно какви тези защитавате ти и Ели!Понеже темата е "Защо",да те попитам "Защо Каспър"?Не знам дали трябва да уточнявам въпроса,но хайде разширената версия-Защо си взел Каспър-куче с родословие,а не друго- без доказан произход?Интересно ми е наистина?! :unsure:  

Vabank

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 84
    • http://www.vabank.dir.bg
Защо!?
« Отговор #63 -: Април 10, 2006, 11:20:18 am »
Всъщност... има разлика.
Става дума за "доброволно" излагане на кучето на риск.
Бременността - еднократна - е опасен фокус, който само задейства хормоналната машина и после я оставя на празен ход... доказано е медицински, че еднократно раждали кучки са В ПЪТИ по-заплашени от пиометра, рак на млечни жлези и матка и т.н.
Бременността - многократна - е още по-опасен фокус, защото всеки път развъдчикът рискува всевъзможни усложнения, но пак е факт, че женски, раждали редовно веднъж на 1-2 години до края, са В ПЪТИ по-малко заплашени от пиометра, рак и т.н. (спрямо еднократно раждалите) и общо-взето няма разлика с "никога нераждалите" при риска от тези заболявания.
Т.е. еднократната бременност е най-вредното нещо от всички: ако ще ражда, кучето трябва да роди поне 3-4 пъти през живота си. Малко еретично мнение, но... така си е.
---
А иначе, сериозно казано, собственикът на неродословното домашно любимче НЕ Е ДЛЪЖЕН да подложи кучето си на риск дори и веднъж; докато собственикът на качествената женска за разплод обмисля и решава да поема този риск многократно. И да, бременностите СЪСИПВАТ женското куче дори когато за него се полагат правилни грижи; СЪСТАРЯВАТ го по-рано и малко или много скъсяват живота му, дори ако всичко с бебетата минава нормално. Разбира се, могат да се дадат милион и един примера, доказващи обратното ;) , но фактите са си факти... редовно използваните за разплод женски най-често умират от свързани с развъдната дейност проблеми, макар и непряко...
Не знам как най-точно да го формулирам, за да не прозвучи идиотски или безмислено и да доведе до въпроса "защо тогава изобщо се развъждат кучета".
Добре де, жена, износила 10-12 бременности се състарява и съсипва по-бързо, и има повече здравословни проблеми. Същото се отнася и за разплодната женска.
Дали човек иска да подложи кучето си на това... си е право на избор на собственика. Следва само да знае, че с всяка бременност и раждане скъсява живота на кучето си поне с година, изтощавайки организма и лишавайки го от запаси, които ще му потрябват на стари години. Т.е. женска, починала на 8-9-10 години е можела да живее 12-15... нераждала и кастрирана. Нещо такова.
Фрийстайл в България - танцувайте с кучето си и вие!
dogdance.hit.bg

Casper

• Специалист
Защо!?
« Отговор #64 -: Април 10, 2006, 12:31:48 pm »
Цитат
Леко взе да ми писва ... В ТОЗИ ФОРУМ НЯМА ДА ПОЗВОЛЯ ДА СЕ ПРОПАГАНДИРА НЕРЕГЛАМЕНТИРАНОТО РАЗВЪЖДАНЕ НА БЕЗПОРОДНИ КУЧЕТА. Casper, лично към теб го приеми като жълт картон.
Хлебаров ще вметна едно малко уточнение макар че ти вече си си решил как да действаш. Ще се опитам едновременно с това да отговоря и на Анди.
Първо ,аз не пропагандирам да се развъждат кучета без родословия ,но не ми и пречат хората които го правят ,не съм аз този дето да ги съди Аз обаче осъждам тези хора който са си взели такива и в следствие на необясними за мен причини (можеби суета) решават да променят нещата ;) Но какво се получава всъщност????
Пример: Да речем обект Х си взима куче без родословие ,ако е мъжко куче за кратко ще го наречем ТОЙ ако е женско да е ТЯ.В един момент обект Х решава че такова куче не му отива и какво прави - ами кастрира го. И какво се получава - първа герешка взимаме куче без да мислим, втора грешка е че  от ТОЙ или ТЯ правим Т"ВА едно същество без пол и без порода  :mad
С това помагаме ли му?Ами ако един ден обект Х се събуди с мисълта че не е искал куче което да мяса на булонка а по скоро на пинчер какво следва ..... :KSS-plias: страх ме е да си помисля.

Второ :След като не толерираме кучетата без родословие тогава какво сме се загрижили за кучетата в изолатора.Дайте да врътнем една хайка и всичко що няма родословие прас в камерата ,пък да си решим проблемите :KSS13:

Финал : Вижте на този свят има всякакви същества -черни и бели ,богати и бедни, с родословия и без ,грозни и такива като мен ;) хайде веднъж за винаги да престанем с тая дискиминация а.

ПП.Малее Анди обещах да ти отговоря  :KSS-plias: "Защо Каспър"????
Ами защото такива са правилата  Анди :) ,ако можех да ида на изложба без родословие ,ако можех да си спестя такива изказвания по повод неродословните кучета  може би нямаше да си взема такова куче  ;) Но съм имал кучета без родословия и да ти кажа честно не съм ги обичал по малко  :(
« Последна редакция: Април 10, 2006, 13:03:05 pm от Casper »

m_dyakova

• Гуру
  • Публикации: 1448
    • http://www.bullmastiff.hit.bg
Защо!?
« Отговор #65 -: Април 10, 2006, 12:35:27 pm »
Цитат
Или за още по лесно направете си труда да сложите една анкета във форума за да видите колко от членовете имат породисти кучета :rolleyes:
Само да вметна, че ако трябва да бъдем "честни", анкетата трябва да бъде не "Какво куче имате - родословно или не", а "Какво куче ще си вземете?" (ако имате тази възможност).
Само така обективно може да се каже, колко човека от четящите и пишещи във форума, биха повторили своята грешка вследствие на неопитност и незнание или са си извадили поука и ще потърсят куче с ясен произход...
Така че, Владо, и ти и аз сме имали такива кучета, но сега сме готови да чакаме с месеци и да дадем повече пари, само и само да имаме едно куче с гарантиран произход и най-вече без наследствени болести, нали?  ;)
За теб лично наистина ли
Цитат
НЯМА НИЩО ЛОШО В ТОВА КУЧЕТО ТИ ДА НЯМА РОДОСЛОВИЕ
или само си говориш така, заради "спора"?

И ще обърна внимание на думите на един известен развъдчик Н.А.Салий:
"Така както ние постигаме висока специализация в развитието на служебните, ловните, екстериорните и други качествана нашите кучета, то основата на тяхното развитие и съхранение трябва да бъде разумното чистопородно развъждане с щателен подбор на и изучаване на произхода на родителите, знанието на особеностите на възможно най-голям брой от предците, обмисленото и целенасочено използване на инбридинга и аутбридинга при потбора на двойките, за да може понятието “най-добър” да се възприема от развъдчика обективно.
Все пак съхранението, а още повече развитието и усъвършенстването на кучетата изискват неуморни грижи, огромна и организирана работа, познаване на законите на наследственността и използването им на всеки етап от еволюцията на породата
."
« Последна редакция: Април 10, 2006, 13:33:56 pm от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."
(„Граф Монте Кристо” / 1844 г., Ал.Дюма)

Casper

• Специалист
Защо!?
« Отговор #66 -: Април 10, 2006, 12:50:16 pm »
:D Марте радвам се че все още мога да ти отговоря ;)
Първо за анкетата :Браво разбрала си ме много правилно :KSS-clap:
Второ за наследствените болести: Вече сме го говорили че вследствие на естествения подбор има много улични кучета които са много по добро здраве и много по устоичиви на заболявания в сравнение с някои родословни екземпляри( това не е пропаганда) :lol:
Трето : Ами Марте ако ми намериш на улицата Английски Булдог моля те хич не го мисли ами ми го пращай :D

И за финал :макар и да съм русичък повечето неща дето ги пиша наистина си ги мисля :KSS-BG:  

m_dyakova

• Гуру
Защо!?
« Отговор #67 -: Април 10, 2006, 13:22:58 pm »
Цитат
В един момент обект Х решава че такова куче не му отива и какво прави - ами кастрира го.[/i] И какво се получава - първа герешка взимаме куче без да мислим, втора грешка е че  от ТОЙ или ТЯ правим Т"ВА едно същество без пол и без порода  :mad
:unsure: Владо, аз такива хора във форума  НЕ ПОЗНАВАМ!
Мисля този пример не беше много уместен...  :unsure: Всички ние си обичаме (и сме ги обичали) кучетата и ги гледаме (и сме ги гледали до тяхната смърт) без значение на породността им!
Така обиждаш, хората във форума като Кокерка, Ели и доста други - собственици на неродословни кучета, които са взели решение да ги кастрират не "защото не им отиват", а по-ред други причини изкзазани вече неведнъж от тях...
И освен това - излиза, че не им даваш правото да се развиват и израстват в познанията си и вследствие на това да решат следващото им куче да е с ясен произход (забележи - не казвам от супер шампионска линия!)...

Наистина мисля малко си противоречиш - "думи" и "дела"... Още повече с това:
Цитат
Ами защото такива са правилата
Никой не е казал, че е задължение на собственика на "родословно" куче да ходи по изложби и още повече да го развъжда!
Аз познавам много такива - щастливи собственици на родословни булмастифи (дори от шампионски линии), които се отглеждат само за домашни любимци!
Защо след като ти самия си осъзнал смисъла на "гарантирания" произход се опитваш да обясниш на хората, че това няма значение?
Ами можеше да си купиш и неродословен английски булдог (доста по-евтин при това) и него да си развъждаш, нали това в това няма нищо лошо?
Но ако си решил да се занимаваш с "чистопородно" развъждане мисля че не е коректно да насърчаваш хората да правят нещо, което самия ти си "отрекъл"... :unsure:
« Последна редакция: Април 10, 2006, 14:08:31 pm от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."

Casper

• Специалист
Защо!?
« Отговор #68 -: Април 10, 2006, 13:53:47 pm »
Мдаааа някой може би си имат причина ,може би и основателна ,например че евентуално някъде в далечното бъдеще случайно кучето им може да се разболее  ;) не знам аз съм малко далеч от темата за феноменалните и паранормалните способности на хората така че приемам това за грешка :) Така че извинявам се на всички засегнати и им пожелавам успехи в развитието им :KSS-plias: и нека Силата да бъде с тях :D
Притеснява ме обаче факта че или аз не съм се изказал правилно или ме четеш грешно :( затова ще го кажа съвсем в прав текст :
Аз съм твърдо против това да бъдат осакатявани (кастрирани ) кучетата които нямат родословие . :KSS-collie:
Всеки има право сам да избрере сам какво куче да си вземе с или без родословие ,но след като веднъж е взел решение връщане на зад няма.
Кучетата без родословие не са вещ която да бъде захвърлена когато вече не удоволетворятват някои наши претенции. :KSS-pet:

P.P. Ако в спора се ражда истината ,а вие игнорирате всички които спорят с вас то тогава ми е чудно какво толкова ще се обсъжда :rolleyes:
« Последна редакция: Април 10, 2006, 14:15:00 pm от Casper »

m_dyakova

• Гуру
Защо!?
« Отговор #69 -: Април 10, 2006, 14:35:41 pm »
Оххх, Владо, почваме да си говорим едно и също и малко почвам да  :KSS-sleeping:

Първо - темата повдигната от Bender беше за развъждането на кучета без документи, а не за кастрирането!
Кастрирането се яви като под тема и мисля беше обяснено на доста високо дори научно ниво (нямащо нищо общо със свръх естествени способности!) какви са предимствата му.
Всички тук изказаха своето мнение и разказаха за своите подбуди да помогнат по този начин на своите кучета. ТАКА ТЕ РАЗБИРАТ НЕЩАТА!

Второ (ще го повторя) - това, че говорим и обсъждаме тази тема не означава, че принуждаваме някого да кастрира кучето си или не или пък да го развъжда или не! Мисля всички сме единодушни - ТОВА Е ВЪПРОС НА СВОБОДНА ВОЛЯ!
Освен това забележи - тук говорим за кастриране не само на неродословни кучета, а и на родословни такива!!! Така че, обвиненият ти в "дискриминация" са абсолютно неоснователни! :mad
ВСИЧКИ вече разбрахме какво е твоето мнение за кастрирането, но май не разбрахме какво е мнението ти по доста други зададени въпроси относно "развъждането"... :rolleyes:
За това, мисля, изказвания (с ирония) от рода на:
Цитат
Така че извинявам се на всички засегнати и им пожелавам успехи в развитието им :KSS-plias:
не допринасят изобщо за тази дикусия!
ТИ самият си пример за "развитието" в мисленето, вземайки си "родословно" куче след много дълго търсене и претенции към не един развъдник/развъдчик!
Цитат
Кучетата без родословие не са вещ която да бъде захвърлена когато вече не удоволетворятват някои наши претенции. :KSS-pet:
Не на последно място ще кажа, не мисля, че тук в този форум има хора, които биха "захвърлили" кучетата си - родословни или не!
Това, че някой е кастрирал кучето си не означава, че го е "захвърлил" - дори напротив!
Цитат
P.P. Ако в спора се ражда истината ,а вие игнорирате всички които спорят с вас то тогава ми е чудно какво толкова ще се обсъжда :rolleyes:
Никой не игнорира "спорещите", ако спора е под формата на "дискусия в рамките на добрия тон" и с цел да се обменят мнения...
Аз лично мисля, че някой от твоите изказвание цитирани от мен по-горе могат да засегнат (даже и обидят) хора от форума...
Забележи! Не твоето не съгласие с тяхната теза, а обобщенията направени от теб и дадените примери! Пак ще кажа - АЗ НЕ ПОЗНАВАМ ТАКИВА ХОРА във форума, за който ти говориш!   :unsure:
« Последна редакция: Април 10, 2006, 18:46:43 pm от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg

kokerka

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 85
Защо!?
« Отговор #70 -: Април 10, 2006, 21:48:42 pm »
Цитат
Мдаааа някой може би си имат причина ,може би и основателна ,например че евентуално някъде в далечното бъдеще случайно кучето им може да се разболее 
Тук вече не си прав.
1. Това "евентуално" щом така сме го преценили, значи не е никак евентуално, а почти сигурно.
2. Мойто куче, лично, вече се беше разболяло, да не ти обяснявам как се събудих една сутрин в 5 часа в локва слуз (защото кучето ми спи в леглото ми) и се побърках до 9 часа, когато отваряше ветеринарния кабинет, където за щастие успяха да я позакрепят за известно време с антибиотици, но беше само въпрос на време да направи пиометра или бог знае какво още....
Така, че недей моля ти се да обвиняваш хората, които са решили да се погрижат за здравето на свойто куче, нали не мислиш, че ми е било много кеф да я гледам обръсната, оперирана и едвам излизаща от упойка, не можеща крачка да направи сама? Нали не си мислиш, че и на мен, като горд собственик на красиво, умно и жизнено куче (а също така и жена) не ми се е искало да ми тичкат из къщата малки сладки кокерчета?
В крайна сметка за кой ли съм го направила, а?
Животните са По-добрите приятели на човека!

Нерегистриран гост Milla

• Гост
Защо!?
« Отговор #71 -: Януари 03, 2007, 11:10:26 am »
Здравейте и честита нова година, искам да попитам, има ли някакъв риск при кастрация на женско куче, защото моето утре го очаква това и ме мъчи много това, чудя се дали да я водя изобщо. Моля, кажете, само това ми е в главата, че ако и се случи нещо няма да си го простя!!!
----------------------------
zdraveite i 4estita nova godina, , iskam da potam, ima li niakakuv risk pri kastrazia na jenski ku4e, za6toto oeto utre go o4akva tova i me mu4i  mnogo tova, 4udia se dali da ia vodia izob6to. molia, kajete , samo tova mi e v glavata, 4e ako i se slu4i ne6to niama da si go prostia!!!
« Последна редакция: Февруари 09, 2008, 19:04:27 pm от Modena »

kokerka

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 85
Защо!?
« Отговор #72 -: Януари 07, 2007, 12:18:12 pm »
Нищо не може да й се случи. Ако лекарят е опитен и има нужната квалификация за него такава операция е рутинна. Може да ти изглежда малко замаяна и неадекватна след операцията, но това ще е заради упойката. Няма да се притесняваш, защото кучето ще усети и ще се разтревожи и то. Всичко ще мине бързо, спокойно и както трябва и след това ще остане само спомен, а вие ще се радвате на живота заедно. И аз се чувствах така когато оперираха моята Сара, но за моя радост я оперираха едни от най-добрите докторки и не съм се притеснявала много. Сега всичко е наред и даже няма помен от случилото се. Спазвайте инструкциите на лекаря и всичко ще е наред. Успех.
Животните са По-добрите приятели на човека!

Talismani

• Специалист
  • Публикации: 225
  • Talisman de la Fortuna Kennel
    • Kennel Talisman de la Fortuna
Защо!?
« Отговор #73 -: Януари 14, 2007, 12:02:40 pm »
Мила как мина операцията  :KSS-pet: