Новини:

Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Лайките - различни и близки  (Прочетена 24840 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Конак

• Експерт
  • Публикации: 428
    • http://www.cherni-lom.com
Лайките - различни и близки
« -: Декември 04, 2005, 13:01:06 pm »
Мисля, че в България няма почти никаква информация за тази руска порода кучета.Опитвам се да разбера всичко за нея.Начини на лов, обучение и всичко свързано с нея.От това, което към чувал и чел за западно сибирската лайка съм останал очарован.Моля, който има опит и знае нещо да го сподели с нас.
« Последна редакция: Ноември 09, 2006, 11:59:03 am от Sarichka »

eger

• Гост
« Отговор #1 -: Декември 04, 2005, 13:04:02 pm »
Zдравейте колеги! Радвам се ,че и м/у българските ловци се намират почитатели на лайките,които за голяма жалост в повечето случаи, в България,са като декоративни кучета. Лайка,която не се използва за лов, е като заточеник. Тя страда цял живот. Бих искал да попитам тези стопани,защо са купили такива кучета? За повдигане на самочувствие, избиване на комплекси или за показ пред хората? Kaзват, че простотията не ходила по животните,ама ми се струва ,че през последните 15г. се е съсредоточила извънредно много в някои части на Източна Европа. Сега ще отговоря първо на Краси, той беше по-кратък. Откъде го знаеш, Краси, това със СИГУРНОСТ? 99% от ловците във Финландия и 100% във Швеция и Норвегия, ловуват с по едно куче.Културата на лов там е такава, пък и не умеят да възпитават кучетата добре.Затова ги е страх да пускат 2 кучета заедно-правят много поразии( давят овце, убиват северни елени, нападат крави и т.н.) От там идва и поговорката"Ако кучето е добро, то работи и само." Aз обикновенно ловувам с 2 или 3 лайки. Не защото не работят добре, но аз ловувам в повечето случаи сам и всяко куче си има своите преки задължения по време на лов. Например, когато ловувам с 3-те лайки,двете търсят на около 2км в диаметър, а "бодигарда", този случай хибрида, обикаля по-близо и когато започне облайването, идва и ме води до мястото, след това се присъединява към другите две. Този начин на лов ме научи един ловец от Бодайбо(източен Сибир). Taka, че всеки може да ловува с лайките, както му е удобно.Ако не умее, тя, лайката, сама ще го научи! Трябва да и се даде само възможност. А сега към господин Петров: Лайките са универсални кучета- работят на всичко! Ловеца трябва само да ги настърви към определен дивеч и проблеми няма.Настървяването става с помоща на опитно куче, работещо без грешка.Трябва много да се внимава при подбора на такова куче, защото младото куче, учи не само полезните, но и отрицателните неща,които в последствие е много трудно да се отстранят. Сега, не знам ,разбрах ли точно? Регистрация на кучетата от група 5, зависи от клуба "Северни кучета", така ли? Разучи какви са критериите за регистритане и ми пиши на мейла. За кучетата на Райчо не съм сигурен, би трябвало да имат поне вътрешни документи, не знам! Аз мисля да докарам ,може би след година, няколко кученца в България от Финландия с международни документи. Целта ми е да се развъди тази порода и както във всяка цивилизована страна, да има пълна документация. Вярно,че до сега един лос или рис не е спрял гонката да ми иска документите на кучетата,но ако се мисли за бъдещето на някоя порода, трябва родословната документация да е наред. Две от кучетата ми са донесени от професионални ловци от Русия, а третото(трикратен шампион) e мой тамазлък. Изпитанията са на лос, мечка,глухар. Никаде изпитанията не са задължителни! За наредба 27, какво да кажа?В никоя страна няма такава наредба. Никой не може да ти определи с каква порода куче да ловуваш на определен дивеч! Ако искам мога да ловувам с ЧИ-хуа-хуа на мечка, стига да ми върши работа! Тази наредба си противоречи от начало до край. Не знам, кой я измисли,но Европа ще се смее жестоко, ако се научат за това .Пак си дойдохме на приказката за простотията, нали!

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4888
« Отговор #2 -: Декември 04, 2005, 14:27:45 pm »
Малко допълнителна информация ...

В София с лайките се занимава от години Светла Кръстанова (развъдник Славена фон Брандорф), доста от нейните лайки са и ловуващи.

В Норвегия, Швеция, Финландия и др. скандинавски страни най-популярни са местните ловни породи шпицове - бухунд, лапхунд, елкхунд, лундехунд, агдхунд, норвежски шпиц и др. Всички те са много близки по екстериор на лайките, но са си отделни породи.

slavena

• Гост
« Отговор #3 -: Декември 20, 2005, 15:21:32 pm »
еееее, доживях да прочета нещо от човек, който знае какво е ЛАЙКАТА. :clap:  
имам предвид егер! :clap:

абсолютно съгласна, че лайката се губи в ролята на домашен любимец. също така не смятам, че е трудна за обучение: а териерите???
много бързо схваща, помни и действа СПОРЕД СИТУАЦИЯТА. повече няма да споделям "ловен" опит... не съм ловец...

за лов са кучетата от Норд СфБ и Матилда Ахинора СфБ: Дарина

slavena

• Гост
« Отговор #4 -: Декември 20, 2005, 15:23:54 pm »
продължение: Далия, Демит Доротея, Дарма - всички с родословие и нито веднъж изведени на изложба...

АНДИ

• Модератор
  • Публикации: 1256
    • http://
« Отговор #5 -: Декември 20, 2005, 15:40:48 pm »
Аз пак съм пропуснал нещо!Този постинг на егер е много интересен,но как е попаднал тук?Имам впредвид това,че явно егер отговаря на Краси и после на г-н Петров,а не виждам техните постинги по темата!
А иначе при западно сибирските лайки ме притеснява това-Лаят ли по диря?Лая по диря дава информация на ловците на пусията.Прасето може въобще да не спре, но ако кучето лае след него ще даде информация за посоката му на движение и мястото където ще излезе на пусията,ако не лае прасето ще мине и ще замине и ловците може въобще да не реагират.Аз ловувам с ягдтериери/основно/ и при ягдтериерите куче което не е следогласно не се допуска до разплод!

slavena

• Гост
« Отговор #6 -: Декември 20, 2005, 17:03:26 pm »
и на мене ми се губи нещо и явно е станало нещо с поста на егер, но пак му се радвам...

моите Норд и Нора излайват, когато открият ПРЯСНА следа и хукват - докато гонят не лаят и не е изискване, но когато сгащят "нещото" - не спират да лаят - ще ги чие и глухия цар. въртят и нападат животното докато дойда.

особено интересно завъртяха едно стадо овце, а после си избраха една и почнаха да я отделят - жалко че нямам видеокамера... е, развиках се здраво и допълнително се накарах после и сега нямам ядове със стадата.

АНДИ

• Модератор
  • Публикации: 1256
    • http://
« Отговор #7 -: Декември 20, 2005, 17:13:37 pm »
Ох,и аз имам един такъв проблем с младия ягдтериер!Само,че като се хвана за овцата и аз бягам да го откача от нея,тя бяга от мене и стана една!А чобанина стои на 300 м.и не смее да дойде!И чобанските кучета и те лаят на майната си,а не идват да си спасяват овцата,абе станах вир вода,добре,че накрая тя се умори да го влачи и ги настигнах!
Сега ще търся овчар доброволец да разходя този пакостник Адолф сред овцете,ама този път в ръцете ще имам пръчка,а не пушка!Ще види той пустия му дявол кое е диво и кое питомно!И аз ловец ли съм или тежко натоварен лекоатлет! :D Надминах и Ивет Лалова и Николай Антонов в най-добрите му години!!! :KSS2:  :D  :lol:  

slavena

• Гост
« Отговор #8 -: Декември 20, 2005, 17:23:22 pm »
тичането просто е част от програмата, особено като бяха по-млади. овчарят вика, ама за тях неговите викове нищо не значат, кучетата му полайваха в краката му, но не посмяха да се намесят - все пак бяха и двете лайки и гледката е внушителна: бързо му скупчиха стадото, а след това започва един танц на кумчо-вълчо - единия се шмугва в стадото, другия се отдалечава - все едно си отива, после другия уж си тръгва - хоп, връща се другия; през това време се набирам по-близо по баира до стадото, за да може като викна да ме послушат - не съм ли наблизо - все едно ме няма и да си викам. пристигам навреме - отделили са една овца...каране, викане, пускане, сърдене, още повече каране и викане, връзване на повод - мир за стадо и овчар.

Guest

• Гост
« Отговор #9 -: Декември 21, 2005, 15:50:56 pm »
Извинявайте колеги, наложи се да прекъсна за малко!
Най-серьозния ми приятел от С.Петербург не притежава лайки, но той е в течение с всички линии на източните лайки в района. Чрез него през последните 2 години, сме закупили 5 кученца. Той ходи и до Москва за оформяне на международните документи. Ловците, на които закупихме кученцата са много доволни от тях.
Другите ми приятели са от Мурманска област/ професионални ловци/. При тях има източни и западни лайки/ с родословие, разбира се/. Моите мъжкари са от тях( дори Байкал, го получих като подарък на 7 месеца- отлично куче ,не само като екстериор, но и в гората). При тях проблема е този, че те прекарват в гората по няколко месеца и много трудно се свързвам с тях. Надявам се ,че като се върна от България, ще успея да им" вляза в дирите". За цените в момента, не знам, но ще узная до 2-3 дена.
Kолкото до моите лайки, аз" произвеждам" кученца само по поръчка. Какво ще рече това? Toва са ловци или тяхни познати, които са ловували или наблюдавали работата на моите кучета през последните сезони./Във Финландия никой истински ловец не купува кученце само от обява./ До сега съм" произвеждал" 3 пъти кученца и тази зима, ако всичко мине добре, ще имаме пак. До сега имам 4 обаждания/заявки/, така,че ще пробваме. По принцип, нямам особенно желание да се занимавам с малки(страшно много грижи и ангажиненти,просто не ми се разказва; режим на хранене,прегледи, ваксинации, поставяне на чипове,документации, първи обучения и т.н.)От това не се забогатява, поне тук.Приходи и разходи-фифти,фифти. Но тези, които ми се обаждаха са хубави момчета и мераклии, затова мисля да направя малки. Колко кученца ще излязат -един господ знае! Дано да стигнат!
Щ ви изпратя, няколко снимки,  на Конак от моите кучета, макар,че фотоапарата не влиза в моите ловни аксесуари. За сега толкова! Поздрави и Наслука!!!

borislav

• Гост
« Отговор #10 -: Ноември 07, 2006, 16:10:46 pm »
здравейте на всички. eger, не съм съгласен с теб по отношение на това колко процента от ловците в скандинасвските страни ловуват с по едно куче и защо. аз със сигурност познавам поне един от Норвегия, който активно ловува с пове4е от една зс лайка и го прави не само в Норвегия, но и във Швеция и Финландия. От вида на дивеча зависи с колко лайки ще ловуваш - на самур, катерица или глухар няма смисъл да са повече от една. дива свиня и особено мечка е задължително да са поне две. така е по-безопасно за кучетата и ловеца, а и е по-резултатно. от известно време породата зс лайка набира страшно мног почитатели сред ловците в Швеция и Норвегия, като болшинството от кучетата идват от Финландия или Русия (всеки иска да пие вода от извора, нали?).  да, там се ловува масово с по едно куче, но по специфичния за региона начин - вързано с дълъг повод за колана на ловеца, но това е удачно за лос, дребен дивеч, но не и на дива свиня и мечка. така че - наличието на определен вид дивеч определя вида на лова и качествата на ловните кучета. в Русия/Сибир този тип лов не е популярен и следователно с такъв лайката не може да се разгърне и разкрие истинския си талант. за това и при нея е селекциониран близкия периметър на ловуване. сериозно,за лайките, особено за западно-сибирските, можем да си говорим/пишем дълго, стига да има интерес.

ЙОРДАН

• Гост
« Отговор #11 -: Ноември 07, 2006, 22:06:43 pm »
Колега, как точно си представяш лайката в тайгата на лов за лосове вързана с дълго въже?  :KSS-dogwalk: Не знам дали си виждал тайга, но меко казано е невъзможно този тип лов, освен ако лосът не вързан за някое дърво.  :D И как точно си разгръща потенциала като е вързана? Или аз не те разбирам правилно?

Ели

• Гуру
  • Публикации: 2063
  • Ado, I love you!!!
« Отговор #12 -: Ноември 08, 2006, 00:34:21 am »
borislav, ЙОРДАН, регистрацията в този форум става бързо и лесно ;) ...
Ееееех..."кучешки" живот! :-)

borislav kralev

• Гост
« Отговор #13 -: Ноември 08, 2006, 14:41:44 pm »
Йордане, аз не говоря, че лайката ловува така, дори напротив, а че много от ловците в Скандинавието практикуват този вид лов. кучето се движи в непосредствена близост пред ловеца. кучето само насочва ловеца по дирята, без да влиза в директен контакт с лоса. а доколкото знам при лова на лос лайките не трябва да са много агресивни, защото могат да изплашат лоса и той да избяга далече, преди ловеца да има възможност да стреля. Ловът с вързано куче, както писах, е една от причините ловците в Скандинавието да ловуват с едно куче. Вида на дивеча, терена - това са някои от другите причини. Що се отнася до тайгата - наистина не съм я виждал, само по филми или снимки, въпреки огромното си желание. имам приятел, който живее в планините на източна Норвегия, близо до границата със Швеция. По неговите думи ловът там е много разнообразен, както и теренът. Прекрасната работа на неговите кучета при това именно разнообразие на терена му е показало тоталното приемущество на западно-сибирската и донакъде руско-европейската лайка пред останалите северни ловни породи. след това се замислих - сигурно е така. още повече, че би трябвало да има голяма разлика между тайгата в Западен Сибир и тази в Урал - местата, от където именно произхожда и зс лайка.

Конак

• Експерт
  • Публикации: 428
    • http://www.cherni-lom.com
« Отговор #14 -: Ноември 08, 2006, 16:09:11 pm »
Цитат
Що се отнася до тайгата - наистина не съм я виждал, само по филми или снимки, въпреки огромното си желание. имам приятел, който живее в планините на източна Норвегия, близо до границата със Швеция.
Привет Борислав!
Ние с Йордан освен, че я видяхме Тайгата, дори и се движихме в нея. Ходихме през април и до Швеция.
Сега нямам време, може би довечера може да продължа относно финския и руски начин на лов с лайка на мечка и лос.
Посетихме и най големия и известен развъдник за карелско мечо куче в света и т.н. Говорихме изключително с професионални ловци, гостувахме им, абе страхотно беше.
Само искам да спомена, че подържам връзка с Хамид Рахматулин - егер в Мурманска област от поне 20 години. Една от лайките ни е продължител на неговата кръв. Всъщност бащата на моята Чана и Йордановия Саян се казва Байкал и е производство на Хамид. Страхотен човек е и изчерпихме много информация от нега. Според него мерцедеса на лайките и ИС лайка, поради редица коплексни причини. И точно поради тези причини по голяма част от професионалните ловци в Тайгата ловуват с ИС лайки и много малко със ЗС лайки.
С най добри пожелания!
Петьо
« Последна редакция: Ноември 08, 2006, 16:11:07 pm от Конак »