Zдравейте колеги! Радвам се ,че и м/у българските ловци се намират почитатели на лайките,които за голяма жалост в повечето случаи, в България,са като декоративни кучета. Лайка,която не се използва за лов, е като заточеник. Тя страда цял живот. Бих искал да попитам тези стопани,защо са купили такива кучета? За повдигане на самочувствие, избиване на комплекси или за показ пред хората? Kaзват, че простотията не ходила по животните,ама ми се струва ,че през последните 15г. се е съсредоточила извънредно много в някои части на Източна Европа. Сега ще отговоря първо на Краси, той беше по-кратък. Откъде го знаеш, Краси, това със СИГУРНОСТ? 99% от ловците във Финландия и 100% във Швеция и Норвегия, ловуват с по едно куче.Културата на лов там е такава, пък и не умеят да възпитават кучетата добре.Затова ги е страх да пускат 2 кучета заедно-правят много поразии( давят овце, убиват северни елени, нападат крави и т.н.) От там идва и поговорката"Ако кучето е добро, то работи и само." Aз обикновенно ловувам с 2 или 3 лайки. Не защото не работят добре, но аз ловувам в повечето случаи сам и всяко куче си има своите преки задължения по време на лов. Например, когато ловувам с 3-те лайки,двете търсят на около 2км в диаметър, а "бодигарда", този случай хибрида, обикаля по-близо и когато започне облайването, идва и ме води до мястото, след това се присъединява към другите две. Този начин на лов ме научи един ловец от Бодайбо(източен Сибир). Taka, че всеки може да ловува с лайките, както му е удобно.Ако не умее, тя, лайката, сама ще го научи! Трябва да и се даде само възможност. А сега към господин Петров: Лайките са универсални кучета- работят на всичко! Ловеца трябва само да ги настърви към определен дивеч и проблеми няма.Настървяването става с помоща на опитно куче, работещо без грешка.Трябва много да се внимава при подбора на такова куче, защото младото куче, учи не само полезните, но и отрицателните неща,които в последствие е много трудно да се отстранят. Сега, не знам ,разбрах ли точно? Регистрация на кучетата от група 5, зависи от клуба "Северни кучета", така ли? Разучи какви са критериите за регистритане и ми пиши на мейла. За кучетата на Райчо не съм сигурен, би трябвало да имат поне вътрешни документи, не знам! Аз мисля да докарам ,може би след година, няколко кученца в България от Финландия с международни документи. Целта ми е да се развъди тази порода и както във всяка цивилизована страна, да има пълна документация. Вярно,че до сега един лос или рис не е спрял гонката да ми иска документите на кучетата,но ако се мисли за бъдещето на някоя порода, трябва родословната документация да е наред. Две от кучетата ми са донесени от професионални ловци от Русия, а третото(трикратен шампион) e мой тамазлък. Изпитанията са на лос, мечка,глухар. Никаде изпитанията не са задължителни! За наредба 27, какво да кажа?В никоя страна няма такава наредба. Никой не може да ти определи с каква порода куче да ловуваш на определен дивеч! Ако искам мога да ловувам с ЧИ-хуа-хуа на мечка, стига да ми върши работа! Тази наредба си противоречи от начало до край. Не знам, кой я измисли,но Европа ще се смее жестоко, ако се научат за това .Пак си дойдохме на приказката за простотията, нали!