Новини:

Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: река Дунав  (Прочетена 5758 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

suzanka

• Експерт
  • Публикации: 763
  • Betty
    • Сайтът на Бети
река Дунав
« -: Април 13, 2006, 12:37:47 pm »
В Дунав има много вода, но чак да залее, Видин се съмнявам. Или ако залее, то няма да е нещо сериозно. Ето снимки:
Заляти алеи:

Ровът около Баба Вида е пълен с вода:

Тук се опитах да снимам целия Дунав, но не се хваща

Тези снимки до тук са от 11 април.
Ето и една от снощи:

По-късно ще сложа и снимки от днес.
« Последна редакция: Април 13, 2006, 12:38:16 pm от suzanka »

Ели

• Гуру
  • Публикации: 2063
  • Ado, I love you!!!
река Дунав
« Отговор #1 -: Април 13, 2006, 12:48:57 pm »
Браво, Сузи - ставаш и за фоторепортер! :KSS-clap:
Благодаря за снимките - друго си е да видиш нещата от сигурен източник :KSS-10x: ....така ще сме малко по-спокойни за теб и всички във Видин! :D  
Ееееех..."кучешки" живот! :-)

suzanka

• Експерт
  • Betty
    • Сайтът на Бети
река Дунав
« Отговор #2 -: Април 13, 2006, 13:16:10 pm »
За сравнение снимки
залятата алея:

през януари

на 4 април:

корабът през януари:

плажът на 4 април:

и на 11 април:

ровът около Баба Вида на 4 април:

старата дига (още от времето на дядо ми):
на 4 април:

на 8 април:

на 11 април:

Днес:
Мостовете на корабите, които не пътуват, са залети:

Паркът в най-ниската си част е залят (Телеграф капия):

В един ресторант, който не работи от години също има вода:

Това е. Когато имам още новини ще кажа. И както казват репортерите на БТВ:
За форума "Кучешката говорилня" от мястото на събитието Мария.

П.С. На две от снимките може да ме видите.  

m_dyakova

• Гуру
  • Публикации: 1448
    • http://www.bullmastiff.hit.bg
река Дунав
« Отговор #3 -: Април 13, 2006, 13:23:53 pm »
Цитат
Тук се опитах да снимам целия Дунав, но не се хваща

:lol: Eeee, чак толкова широкообхватен обектив едва ли има, че да обхване всички страни, през които минава... ;)  :D  :lol:

Обаче иначе - не си е шега работа...  :unsure:  Разбрах, че имало евакуация в Лом,а и в някой градове е обявена "бойна готовност" за евакуация...  :unsure:

А накакъв умник днеска по БТВ каза: Абе, няма страшно! Те хората ходят около реката да видят какво става не защото са в паника, а за да и се любуват!!!  :KSS-kez:  :KSS-plias:
« Последна редакция: Април 13, 2006, 13:27:41 pm от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."
(„Граф Монте Кристо” / 1844 г., Ал.Дюма)

suzanka

• Експерт
  • Betty
    • Сайтът на Бети
река Дунав
« Отговор #4 -: Април 13, 2006, 13:33:06 pm »
Снимките са с GSM-a, a не с фотоапарат.
В Лом, до колкото разбрах по телевизията, няма нова дига (има стара, която е ниска, както при нас - старата отдавна е залята).
Иначе аз живея в Калето - най-високият квартал на Видин и при мен опасността е най-малка от заливане. Докато крайните квартали имат проблем. Чух, че в Акджамия (най-ниският квартал) още от вчера временните диги са заляти и е реката е преляла малко.
А този по БТВ дето казал, че ходим да се любуваме на реката е полк. Кирил Войнов. Гледах ги - кмета казва, че е много опасно и че хората са в паника, а той - обратното.
Наистина някои са се притеснили, защото по магазините вече трудно се намира хляб и минерална вода.  
« Последна редакция: Април 13, 2006, 13:35:17 pm от suzanka »

m_dyakova

• Гуру
река Дунав
« Отговор #5 -: Април 13, 2006, 13:36:50 pm »
Значи лично на теб за сега няма нужда да пращаме лодка?  ;)  :rolleyes:

Да, верно че той беше... Доста глупаво се получи това интервю...
Ама и кмета си е прав - щото Войнов ще си каже мнението и ще си замине, а кмета си остава там и него ще натопят, че не се е справил и не е взел своевременно необходимите мерки, нали?!  :mad

П.п.: За GSM снимки са супер! А и ти ставаш за репортер определено! Какво ще следваш като завършиш?  ;)  :)
« Последна редакция: Април 13, 2006, 13:42:00 pm от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."

m_dyakova

• Гуру
река Дунав
« Отговор #6 -: Април 13, 2006, 14:38:02 pm »
Ето и информация от МЗГ, която получих преди малко:
----- Original Message -----
From: Presscenter MZG
To: Marta Dyakova
Sent: Thursday, April 13, 2006 2:06 PM
Subject: press-mzg

Министерство на земеделието и горите
София - 1040, бул. "Христо Ботев" 55,
Дирекция “Информация и връзки с обществеността”
Тел./факс: 02 980 62 56; 02 985 11 226
e-mail : press@mzgar.government.bg

По поречието на река Дунав са предприети мерки за привеждане в изпълнение мероприятията, предвидени в аварийните планове, включително и готовност за действие в ІІІ - та степен “Опасност от преливане”  съобщават от “Напоителни системи” ЕАД.  
Нивото на река Дунав се покачва в районите на Видин, Враца, Монтана, Плевен, В. Търново и Русе с 0,12 – 0,31 м /пункт гр. Видин/ и 0,80 м при пункт Орсоя. Достигнато е водно ниво – над 33,85 м на пункт гр. Видин, при което се задействат аварийните планове на действие. В момента работят 29 отводнителни и отводнително – напоителни помпени станции по утвърден график. Поради рязкото покачване на водното ниво се извършва денонощно наблюдение на Дунавските диги и коригираните реки.  Дунавските диги са в добро техническо състояние. Водното ниво в реките Огоста и Скът не застрашава стабилитета на бермите и изградените диги по поречията им.  
Всички язовири разполагат със свободен обем за ретензия с изключение на 9, които преливат. Язовирите в страната стопанисвани от “Напоителни системи” ЕАД също са в добро техническо състояние.  Разрушения на берми, заливаеми тераси и диги има по реките – Луда Яна, Елешица – Пазарджик, Марица, Стряма и Чая – Пловдив, Мъти вир – София, където вече дигата е възстановена. Опасност представляват невъзстановени диги по корекциите на реките от миналогодишни наводнения, които не са възложени за изпълнение на “Напоителни системи” ЕАД.
Вследствие снеготопенето и обилните валежи, подпочвените води в Дунавската низина и в Бургаски, Ямболски и Софийски региони са високи. По тази причина отводнителните помпени станции работят почти на непрекъснат режим. На ОПС /отводнителна помпена станция/ “Видин –Кошава” е монтиран допълнително още един агрегат, а на ОПС - 8 се монтира в момента.  От “Напоителни системи” ЕАД информират, че имат готовност за включване на още една станция и отводнителен пункт при с.Ботево. Оборудвани са аварийни складове. Готовност има за оборудване на склад и на ОПС Кутово. До момента няма прелели, скъсани и повредени Дунавски и корекционни диги на територията на НС ЕАД – клон Видин.  

13 април 2006 г.                                                         Дирекция
                                                 “Информация и връзки с обществеността”
« Последна редакция: Април 13, 2006, 14:42:24 pm от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg

suzanka

• Експерт
  • Betty
    • Сайтът на Бети
река Дунав
« Отговор #7 -: Април 13, 2006, 14:55:26 pm »
Цитат
Значи лично на теб за сега няма нужда да пращаме лодка?  ;)  :rolleyes:

Да, верно че той беше... Доста глупаво се получи това интервю...
Ама и кмета си е прав - щото Войнов ще си каже мнението и ще си замине, а кмета си остава там и него ще натопят, че не се е справил и не е взел своевременно необходимите мерки, нали?!  :mad

П.п.: За GSM снимки са супер! А и ти ставаш за репортер определено! Какво ще следваш като завършиш?  ;)  :)
Tова какво ще следвам ми е голям проблем. В училище любимите ми предмети са физика и химия, но не знам какво мога да кандидатствам с тях, а времето си тече ...
Съжалявам за отплесването от темата.  

Ели

• Гуру
  • Ado, I love you!!!
река Дунав
« Отговор #8 -: Април 13, 2006, 16:21:16 pm »
Благодаря, Мария!!! :KSS-10x:
Страхотни снимки, страхотно поднасяне на информацията - ясно и конкретно!!! :KSS-clap:  :KSS-clap:  :KSS-clap: ....
Браво на теб! Стискаме палци на Видин, дано нивото слезе поне малко! :unsure:

П.П. А ти си много сладка на снимките! :D Ще се радвам да се запознаем и лично!!!

suzanka

• Експерт
  • Betty
    • Сайтът на Бети
река Дунав
« Отговор #9 -: Април 13, 2006, 19:28:32 pm »
Сега гледах новините - по БТВ казаха, че от 2 часа нивото на водата не се покачва, а по канал 1 - че не спира да се покачва. За това ще отида да проверя сама кое е вярно и кое - не. Странни са хората от новините ... :unsure:  

Ели

• Гуру
  • Ado, I love you!!!
река Дунав
« Отговор #10 -: Април 13, 2006, 19:51:48 pm »
Мими, аз лично, вече вярвам само на твоята информация, относно нивото на водата!  :KSS-boat:  

suzanka

• Експерт
  • Betty
    • Сайтът на Бети
река Дунав
« Отговор #11 -: Април 13, 2006, 21:19:02 pm »
Няма особена промяна от днес - няколко сантиметра.

suzanka

• Експерт
  • Betty
    • Сайтът на Бети
река Дунав
« Отговор #12 -: Април 14, 2006, 12:49:36 pm »
Това, което слушам нещо започва да не ми харесва. Сега Дунав е 952см, а в сряда се очаква да достигне 990. Карат все повече и повече смес от пръст и пясък за укрепване на дигите. Ако наистина станат 990см крайните квартали, ще бъдат наводнени. Чувам от майка ми и баща ми, че болницата е изпразнена и всичко, без най-тежко болните, е преместено в Кула и Белоградчик. Явно подготвят там за евакуация. Става все по-сериозно и по-сериозно. За сега не съм излизала, но щом имам още информация, ще кажа.

m_dyakova

• Гуру
река Дунав
« Отговор #13 -: Април 14, 2006, 16:19:08 pm »
:unsure: Лоша работа...  :(  А виж какво съобщиха днес от прес службата на МЗГ:

Достигнато е ВН /водно ниво/ 34,07 м на пункт гр. Видин, като при ВН 33,85 м се задейства аварийния план на действие. До момента няма прелели, скъсани Дунавски диги и корекционни диги на територията на НС ЕАД - клон Видин, съобщават от “Напоителни системи” ЕАД.
 Поради рязкото покачване на водното ниво на река Дунав се извършва денонощно наблюдение на Дунавските диги и коригираните реки. По поречието на река Дунав са предприети мерки за привеждане в изпълнение мероприятията, предвидени в аварийните планове, включително и готовност за действие в ІІІ - та степен “Опасност от преливане”.  Нивото на водата в река Дунав се покачва в районите на Видин, Враца, Монтана, Плевен, В. Търново и Русе с 0,13 м  /пункт гр. Видин/ до 0,31 м /пункт ПС АЕЦ Козлодуй/ и 0,92 м при пункт Д. Цибър. Водното ниво на реките Огоста и Скът не застрашават стабилитета на бермите и изградените диги по поречията им.

14 април 2006 г.                                                        

А как ходите на училище?  :unsure:

И малко отклонение - що се отнася до:
Цитат
QUOTE (suzanka @ Apr 13 2006, 02:55 PM)
QUOTE (m_dyakova @ Apr 13 2006, 02:36 PM)
Цитат
П.п.: За GSM снимки са супер! А и ти ставаш за репортер определено! Какво ще следваш като завършиш?
Tова какво ще следвам ми е голям проблем. В училище любимите ми предмети са физика и химия, но не знам какво мога да кандидатствам с тях, а времето си тече ...
За да те успокоя ще кажа, че една моя колежка, завършила "Атомна физика" в СУ, сега работи като PR (Връзки с обществеността) на Двореца на културата и спорта - Варна (дори без да е карала специализации или преквалификации)...  :rolleyes:
Тогава какво се кахариш толкова? Отивай атомна физика и ставай журналист!!!  ;)  :lol:
« Последна редакция: Април 14, 2006, 16:21:13 pm от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg

suzanka

• Експерт
  • Betty
    • Сайтът на Бети
река Дунав
« Отговор #14 -: Април 14, 2006, 18:59:42 pm »
Цитат
:unsure: Лоша работа...  :(  А виж какво съобщиха днес от прес службата на МЗГ:

Достигнато е ВН /водно ниво/ 34,07 м на пункт гр. Видин, като при ВН 33,85 м се задейства аварийния план на действие. До момента няма прелели, скъсани Дунавски диги и корекционни диги на територията на НС ЕАД - клон Видин, съобщават от “Напоителни системи” ЕАД.
 Поради рязкото покачване на водното ниво на река Дунав се извършва денонощно наблюдение на Дунавските диги и коригираните реки. По поречието на река Дунав са предприети мерки за привеждане в изпълнение мероприятията, предвидени в аварийните планове, включително и готовност за действие в ІІІ - та степен “Опасност от преливане”.  Нивото на водата в река Дунав се покачва в районите на Видин, Враца, Монтана, Плевен, В. Търново и Русе с 0,13 м  /пункт гр. Видин/ до 0,31 м /пункт ПС АЕЦ Козлодуй/ и 0,92 м при пункт Д. Цибър. Водното ниво на реките Огоста и Скът не застрашават стабилитета на бермите и изградените диги по поречията им.

14 април 2006 г.                                                        

А как ходите на училище?  :unsure:

Цитат
Цитат
П.п.: За GSM снимки са супер! А и ти ставаш за репортер определено! Какво ще следваш като завършиш?

За да те успокоя ще кажа, че една моя колежка, завършила "Атомна физика" в СУ, сега работи като PR (Връзки с обществеността) на Двореца на културата и спорта - Варна (дори без да е карала специализации или преквалификации)...  :rolleyes:
Тогава какво се кахариш толкова? Отивай атомна физика и ставай журналист!!!  ;)  :lol:

Цитат
А как ходите на училище?  :unsure:

Цитат
Цитат

Не ходим на училище. Относно това да ставам журналистка ... няма да се получи ... хич ме няма в литературата, писането и т.н.
------
Щом в Сърбия ще има нови приливни вълни, значи от Железни врата ще пускат повече вода, а това за нас означава лошо. Може да се пропука дига и да ни наводни. Основно се следи около градовете, но в селата не знам как е положението.
Днес около 5 часа отидох до Баба Вида - водата в рова се е съединила с водата, която е минала над временната дига. Ето снимки:

и от горе:

Самият ров също прелива:

Мостът до крепостта също е залят:

Ето снимки на Дунав: