Новини:

Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Куче, котка и проблеми между тях  (Прочетена 4500 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

suzanka

• Модератор
  • Публикации: 763
  • Betty
    • Сайтът на Бети
Куче, котка и проблеми между тях
« -: Април 01, 2006, 19:50:43 pm »
Бележка на модератора: Позволявам си да преместя тук в отделна тема, една важна дискусия, която с епояви по друг повод и в друга тема  :KSS-clap:
---------------------------------------------------------------------------------

Това е Сузанка - котката ми.
« Последна редакция: Април 16, 2006, 19:15:17 pm от Hlebarov »

m_dyakova

• Гуру
  • Публикации: 1448
    • http://www.bullmastiff.hit.bg
« Отговор #1 -: Април 03, 2006, 13:29:31 pm »
Цитат
Имате предвид снимката от подписа ми ли? Това е Сузанка - котката ми.
 ;) Прилича на моята Рошел, но тя в дългокосместа...
Иначе Сузи е голяма сладурана...  :wub:  
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."
(„Граф Монте Кристо” / 1844 г., Ал.Дюма)

suzanka

• Модератор
  • Betty
    • Сайтът на Бети
« Отговор #2 -: Април 03, 2006, 21:14:08 pm »
Колкото е сладка, толкова е и разглезена.

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4888
« Отговор #3 -: Април 03, 2006, 22:33:34 pm »
Хайде сега - това форум за кучета ли е, за котки, или и за двете ?

Ама ха ... На какво прилича това ???

« Последна редакция: Април 16, 2006, 19:30:46 pm от Hlebarov »

suzanka

• Модератор
  • Betty
    • Сайтът на Бети
« Отговор #4 -: Април 04, 2006, 07:48:04 am »
Леле, страшно сладки снимки! Сузанка никога не би си позволила да се доближи чак таколкова до Бети. Само в извънредни случаи.

m_dyakova

• Гуру
  • Публикации: 1448
    • http://www.bullmastiff.hit.bg
« Отговор #5 -: Април 04, 2006, 09:09:39 am »
:unsure: На мен не ми се отварят...  :(
Цитат
Сузанка никога не би си позволила да се доближи чак таколкова до Бети.

Между другото... и в отговор и на Хлебаров  ;), моята Рошел я ползвахме в обучението на кучета! Т.е. да се приучат кучета със склонност на агресивност към котките да не ги гонят и да остават що-годе безразлични към присъствието им... :D
Това беше възможно само благодарение на характера и. Всъщност именно това и качество още като бебе на 1 мес. и помогна да остане у нас...
Опитвали сме и с други котенца, но когато котето се разсъскаше от страх на Тара - тя в отговор го нападаше... Рошел беше единствената, която (въпреки че явно я беше страх и подхождаше много внимателно) не съскаше и не хукваше да се крие от кучето. А напротив - минаваше под носа му с бавна и горда крачка...  :rolleyes:
Та, Хлебаров, исках да кажа, че понякога и котката може да бъде помощник в обучението на кучетата и за това нещата са свързани...  ;)  :lol:

П.С.: Това май беше за темата на обучението...  :unsure:

Превода на текста:
"Да! и в долината на сянката на смърта ако ходя,
няма да се уплаша от злото..." (Псалм 23:4)
 ;)

« Последна редакция: Април 04, 2006, 13:33:30 pm от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."
(„Граф Монте Кристо” / 1844 г., Ал.Дюма)

bender

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 62
« Отговор #6 -: Април 15, 2006, 02:59:20 am »
Марта,ако знаеш НЯКАКЪВ НАЧИН,за приучване на кучето да не се нахвърля ВЕДНАГА върху котката,без абсолютно никакво значение какво прави тя,МОЛЯ ТЕ КАЖИ!Нямаш представа какво благородно дело ще сториш! :KSS-clap:  :KSS-clap:  :KSS-clap: Тая картинка с овчарките ми се струва като спусната от сайт за кучета-ангели!  :unsure:  :unsure:  

suzanka

• Модератор
  • Betty
    • Сайтът на Бети
« Отговор #7 -: Април 15, 2006, 08:56:26 am »
Цитат
Марта,ако знаеш НЯКАКЪВ НАЧИН,за приучване на кучето да не се нахвърля ВЕДНАГА върху котката,без абсолютно никакво значение какво прави тя,МОЛЯ ТЕ КАЖИ!Нямаш представа какво благородно дело ще сториш! :KSS-clap:  :KSS-clap:  :KSS-clap: Тая картинка с овчарките ми се струва като спусната от сайт за кучета-ангели!  :unsure:  :unsure:
Ето моя начин да науча Бети да не напада котки. Използвах командите и котката беше като дранзнител, който наистина много я разсейваше - Редом, Легни, Седни, Ела тук и т.н.
Започнах с Легни, защото така се успокоява. Казвам й да легне. Ако се изправи, пълзи или души към котката - корекция. Отначало исках да го задържа само докато се успокой. Тогава й давам лакомство, освобождавам я от командата да обиколи наоколо и пак започваме. Така след много много повторения стигнахме до там, че Бети лягаше и задържaше за около една минута. След това аз започнах да обикалям около нея, да скачам, да хвърлям играчки ..., когато вече й вярвах, че няма да стане, ходех до котката, галех я, давах й храна.
Щом стигнахме до тук, започнах да прибавям и Седни. Сега Бети гледаше котката от по-високо и повторихме всичко от начало, само че със Седни. Ако я виждах как е готова да скочи на котката й казвах да легне и така тя свърза двете упражнения. После започнах да я разсейвам със играчки, храна, скачах, ходех до котката и т.н.
След като минахме през всичките стъпки, прибавих Редом. Ходехме в кръг с център - котката. Тук трудното беше, че трябваше да върви и отначало скачаше много. Това беше по-различно, защото се приближавахме и отдалечавахме от котката. Но с упражненията, се научи. Когато беше готова да скочи на котката, спирахме, тя съответно сядаше, и ако все още не се беше успокойла, й казвах да легне. Така Бети разбра, че докато ходи също не трябва да закача котката.
Беше време да прибавим и Ела Тук. Оставях Бети да седне или легне и я извиквах. Това също се оказа трудно за нея, защото по средата на пътя се отклоняваше, а тук коригирането става по-трудно и не в точният момент, когато тръгне на страна. Това ни отне най-много упражнения, но все пак се получи. Бети вече почти не обръщаше внимание на котката, но само когато беше далече.
Затова започнахме да се приближаваме - ходим Редом, но вече към котката, ако прекалено много се разсейва, спирам и тя сяда, но ако още не се е успокойла й казвам да легне. Това беше много полезно. С него стигнахме до около 50 см от котката и Бети изпълняваше както трябва.
Тогава, оставях Бети да седне или легне близо до котката, отдалечавах се и я извиквах да дойде. Тази част беше най-лесна.
Тогава повторихме всичко с други котки, не само със Сузанка. Така научи, че не трябва да пипа всички котки.
Мина повече от месец, докато се упражявахме, но вече Бети не се разсейва от котки. Въпреки това, обожава да ги гони. Но и за това си имаме решение - когато Бети види някоя котка в двора, ако тя си тръгва вече, аз изчаквам да се махне напълно и тогава разрешавам на Бети да отиде да души. Ако пък види котката, прави стойки, все едно, че е на лов.
Когато учих Бети да не гони котки, тя знаеше какво означават различните команди, можеше да ги изпълнява и когато наоколо има хора, играчки, храна и др. дразнители. Затова коригирането с повода действаше. Ако едно куче не знае какво значат командите, коригирането само ще го учуди, а може и да го уплаши.  

bender

• Напредващ
  • **
« Отговор #8 -: Април 16, 2006, 19:32:34 pm »
Сузанке,в армията съм бил водач на служебно куче/Видински отряд,село Стакевци,в твоя район! :D /Домашното ми куче изпълнява командите без повод а някой и само чрез жестове,НО-когато види котка,аз ПРЕСТАВАМ ДА СЪЩЕСТВУВАМ!Знам че тук могат да се изсипят критики от близо и далеч,обаче това е положението-може би не съм подходил своевременно към решаването на проблема,не зная...

suzanka

• Модератор
  • Betty
    • Сайтът на Бети
« Отговор #9 -: Април 16, 2006, 20:06:00 pm »
Според мен, проблемът идва от там, че кучето е знаело, че не трябва да обръща внимание на дразнители, с които се е сблъсквало по време на обучението си и е било коригирано за отказ да изпълни командите. То не е обучено, че трябва да изпълнява команди и когато има котки наоколо. Това, че кучето изпълнява около даден дразнител, например, хвърляне на топка, съвсем не означава, че то ще изпълнява при друг дразнител, дори и той да е сходен с предишния, например, хвърляне на храна. За да изпълнява винаги, кучето трябва да бъде обучавано в различни обстановки. Чела съм, че някои полицейски кучета в САЩ ги обучават на поне 20 различни места преди да ги изпитват дали са научили всичко както трябва.
Искам да отбележа нещо относно това, което съм описала в предното съобщение - вчера, котката ми нападна кучето, няма да обяснявам причината, защото не е важно, и аз бях там. Бети просто се защитаваше и трябваше аз да я дръпна, за да се махне котката. Тя добре е научило какво трябва и какво - не, защото когато я дръпнах, не се опита да я хапе още, просто застана мирно. Става дума за ловно куче, което ненавижда котки и ги търпи просто защото така трябва. Преди да си измисля този начин да я науча да не закача котките, беше голям проблем - щом видеше някоя, без значение коя, без значение колко далече, полудяваше - скимтене, лаене, ръмжене .... Сега е спокойно, но я виждам как само си мечтае да й кажа, че може да си "поиграе" с тях.
Още нещо, докато я учех да не се разсейва от котки, аз използвах само моята котка. Резултатът беше следният - никога не пипаше нея, но за останалите котки, това далеч не беше така. Това е и обяснението за проблема с вашето куче.
« Последна редакция: Април 16, 2006, 20:16:21 pm от suzanka »

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #10 -: Април 16, 2006, 20:13:37 pm »
bender, приятелю, май трябва да отдадеш чест на генерал suzanka !  ;)  

suzanka

• Модератор
  • Betty
    • Сайтът на Бети
« Отговор #11 -: Април 16, 2006, 20:18:55 pm »
Цитат
bender, приятелю, май трябва да отдадеш чест на генерал suzanka !  ;)
 :lol:  :KSS-clap: Хайде сега, чак пък толкова ли!  :lol: Аз просто се опитвам да помогна, защото знам колко неприятно ми беше Бети да си прави какво си иска. Това да се натхитри ловно куче си е трудна работа!  

bender

• Напредващ
  • **
« Отговор #12 -: Април 17, 2006, 17:17:52 pm »
Отдавам чест брато,и се равнявам по посока Видин! :KSS-dance: Само че,като в доста от случаите в живота обяснението не предлага решението на проблема!Знам че ще кажеш-няма няма,няма не може!Обаче:Строгият нашийник не действа в случая,душещия също! :mad А кажи ми как да коригирам!?Сузанке,хиляди благодарности за положения труд! :KSS-clap:  :KSS-clap:  :KSS-clap:  

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #13 -: Април 17, 2006, 19:32:59 pm »
Ами корекцията ти трябва сам да си я измислиш, трябва да видиш от какво с еплаши кучето ти. Понякога най-неочаквани неща вършат работа. Последният път видях куче, което се плашеше единствено от пластмасова бутилка.

suzanka

• Модератор
  • Betty
    • Сайтът на Бети
« Отговор #14 -: Април 17, 2006, 21:24:26 pm »
Да, наистина някои кучета се страхуват от странни неща. Може да опитате с някаква малка пръскалка с вода да пръскате точно пред муцуната му. Това би трябвало да го разсее от котката. За някои кучета е подходящо. Не е задължително да стане, но все пак пробвайте. Ще се опитам да се сетя и за други варианти за корекция.