Марта,ако знаеш НЯКАКЪВ НАЧИН,за приучване на кучето да не се нахвърля ВЕДНАГА върху котката,без абсолютно никакво значение какво прави тя,МОЛЯ ТЕ КАЖИ!Нямаш представа какво благородно дело ще сториш!
Тая картинка с овчарките ми се струва като спусната от сайт за кучета-ангели!
Картинката е от изпит на овчарки за "Полицейски кучета" в Германия (от преди 20 г.)
Не може едно куче да е служебно, работно, ловно или за охрана и да се спуска след всяка котка... Нали се сещаш, колко ще им е лесно на крадците (нападателите) - пускат котка и влизат в къщата... :D
Много ми се иска да има "универсален" начин, но няма... :unsure:
(Само да вметна, не съм се занимавала с обучение, но съм имала възможността доста годинки да наблюдавам много отблизо работата на един от най-добрите треньори в града)Всичко зависи от упорството на стопанина! В тези случай стопанина трябва да бъде абсолютно категоричен и да не прави комппомиси нито веднъж и да покаже на кучето, че това е нещо много лошо! И то да бъде наказано...
Освен това е изключително важно едновременно с това да го обучаваш кучето да привиква с присъствието на котка. За целта е добре да имаш и подходяща, щото не всяка котка става за тая отговорна работа... ;) Наистина котката трябва да е привикнала с кучета...
Моята котка Рошел отрасна с Тара - доста "криво" куче и от тогава нищо не я впечатлява...
Когато си взехме първите 2 булмастифа (Арго и Алис) - 1997 г., тя вече имаше 3 котенца. Те бяха на една възраст с кученцата, но с различни размери и обожаваха да си играят заедно. В един момент, когато някое от кученцата в играта натиснеше някое котенце и то се разпискаше, Рошел се появяваше изневиделица и раздаваше "шамари" на ред на всички и "укротяваше топката"! След 5 мин. играта пак продължаваше...
Освен това обичаше да прегръща кученцата с лапи и да ги ближи по челата... Можете ли да си представите, колко бяха смешни, когато "булмастифчетата" станаха по 50 кг. и с огромни чутури, а тя сядаше на фотьойла и пак ги прегръщаше с лапички и с мъничкото си езиче ги миеше по челата и муцуните... :wub:
Най-интересното обаче беше след години...
Мъжкото кученце Арго (или Пако, както му казвахме) не беше "наше", ние само го отглеждахме заедно с нашето Алис (или Фета) - сестра му, за да помогнем на неговия собственик и наш приятел... След няколко месеца той си го взе, но от време на време ни идваха на гости заедно.
След години Пако отиде при друг собсвеник и след тази поредна смяна стана още по-сериозно куче и невероятен пазач! Не понясяше никакви други животни, мъжки и особенно безстопанствени кучета - не едно куче (домашно и улично) беше убил или сериозно нахапал, че и хора (и докторите си), а и що кокошки на съседите им беше убил... :unsure: В квартал Аспарухово, Варна дори вече 3 г. след като почина още му се носи "славата"...
ОБАЧЕ винаги, когато е идвал у нас и се е виждал с Рошел - тя го приемаше така сякаш не са минали месеци или години раздяла... Аз треперех от страх за нея, защото знаех, че това вече не е онзи "сладък" Пако, а истиско "страшилище", а тя отиваше до него, подушваше го и се качваше някъде да му е на височината и го ближеше по муцуната... :wub:
Но и тя е наистина невероятна котка и явно "помни" приятелите си... Преди известно време на гости бяха Атом и Блонди, с които живя доста годинки и не ги беше виждала поне 1-2 г. И реагира по същия начин - посрещна ги радушно, въпреки че имаше котета...
Именно този и характер, Емо използваше в обучението на някои кучета.
Имаше една немска овчарека, която живееше с котарак, но го гонеше, обаче и котарака беше много "заядлив" и изобщо не можеха да останат в една стая...
Стопанката му започна да води кучето на обучение за послушание и когато напредна с някой основни команди, включиха и Рошел, т.е. да изпълнява седни, легни и не мърдай в присъствието и. Идваха в къщи и го оставяха да не мърда, а Рошелина се разхождаше насам-натам...
После уроците се преместиха у тях с техния котарак...
И така лека по лека и много труд и упоритост не само, че оправиха "отношенията си" с домашния котарак, ами и кучето се отучи да се спуска след уличните котки, което преди беше ужасно за стопанката му - не само, заради котките, ами и защото не веднъж я беше влачил по замята... :unsure:
1999 г. - Рошел на снимка с Тара и булмастифката Алис (Фета) по време на една от разходките си с тях в Морската градина

Охххх, Bender, извини ме, отнесох се май... ;)
В твоя конкретен случай наистина ми се струва, че при куче на възраст и с навици няма да е много лесно - НО не е невъзможно!
Познавам и такива - "отучени", но то беше заслуга и на треньора и на стопанина! Най-важното е да изпълнява перфектно команда да лежи и да не мърда.
Защо не опиташ вместо да казваш "стой" (или команда за спиране), да подадеш друга - легни и не мърдай, например... Ако ги изпълнява перфектно не би трябвало да имаш проблеми...
Иначе това, което казва Сузанка, мисля че върши работа. Възхищавам се на упорството и да "надхитри" ловно куче... Което ме навежда на мисълта, че и Анди би трябвало да може да сподели своя опит по тоя въпрос... Ама, нещо е много зает и не знам кога ще може да се включи... :rolleyes:
П.С.: Хлебаров, сега ги видях твоите снимки... Страхотни са, че си и приличат... :D