Новини:

Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Когато купувате кученце  (Прочетена 5897 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4888
Когато купувате кученце
« -: Април 24, 2006, 17:54:51 pm »
Тази статия е писана за породата чихуахуа, но се отнася за всяка една друга порода. Нямам време за превода, за това пускам текста в оригинал, а ако някой има желание, нека да помага на не-английски говорящите:
---------------------

The DOs and DO NOTs of Chihuahua Buying
There are some things you should know before you buy a Chihuahua !

BUYER BEWARE-- please be careful of Internet puppy sellers. While the Internet is a wonderful and informative place, unfortunately it has enabled anyone to open up shop. After many years in the breed, I would be very leery of many of the overnight experts that have developed as a result of the Internet. These people are mostly interested in just money and typically do not have years of experience in the breed. They always have multiple litters available (sometimes multiple breeds) and will sell indiscriminately to anyone and will ship puppies all over the country!

Conversely many reputable breeders have web sites and will stand behind their dogs. There are reputable Chihuahua breeders in all parts of the country and I would highly recommend that you do not buy sight unseen over the Internet. Unless you know the breeder in question (and they come with recommendations), it can be a highly risky proposition at best. I receive calls and emails weekly about complaints of Internet breeders. Usually once the sale is completed, you are on your own!

Ideally you should try to buy a puppy locally where you are able to see the litter, the relatives and the conditions in which the dogs are kept. If you need help finding a reputable breeder in your area, Email me and please include your name .

1 DO NOT buy from a reproducer with no name registrations. These are unregulated registries and there are basically no restrictions for registering dogs. They have no system of kennel inspections. If reproducers are using registries other than AKC there must be a reason , such as AKC's DNA requirements and record keeping. It is against AKC policy for breeders to charge more for AKC registration papers. If the reproducer is doing this, run !

2 DO NOT buy from a reproducer claiming "show quality" puppies and they do not show. No ifs, ands, or buts. They have no idea what they are breeding. These reproducers cannot decipher show quality in a puppy under 4 months of age and not at all if they are not actively exhibiting. You can look up their dog by putting the AKC registered name in a search engine such as google. Show catalogs and results are available online. Ask them for proof they show. International Championships are only available through FCI.

3 DO NOT buy from a reproducer online if they do not even have their name on their web site. How proud can they be of their dogs? What are they hiding?

4 DO NOT buy from a reproducer using any of these terms to describe the dogs, teacup, rare color, miniature, designer lines, tiny tiniest. Chihuahuas are one breed, there is no such thing as a toy or standard, teacup. These are descriptive terms that are used by unknowledgeable reproducers.

5 DO NOT put down a deposit on a pup not born or a pup under 8 weeks old. Be wary of reproducers that allow Chihuahua pups to leave before 12 weeks of age. If they decide which puppy is yours and you don't agree, in many cases your deposit is non-refundable.

6 DO NOT buy from a reproducer that only shows partial pedigrees. If that is important to you, ask to see the whole pedigree. Otherwise know that they are promoting their pups off the work and showing done by legitimate breeder/exhibitors, something they have no knowledge of and yet they use it to sell dogs. A champion in the 3-4 generation is no guarantee of quality.
---------------------------------------------------------------------------------------

:KSS-plias:
« Последна редакция: Април 24, 2006, 17:55:36 pm от Hlebarov »

suzanka

• Експерт
  • Публикации: 763
  • Betty
    • Сайтът на Бети
Когато купувате кученце
« Отговор #1 -: Април 24, 2006, 21:52:06 pm »
Какво да правим и какво да не правим, когато купуваме чихуахуа
Има някои неща, които трябва да знаем преди да си купим чихуахуа!

Внимание! Пазете се от продавачи на кученца по интернет. Там има много полезна информация, но за съжаление всеки може да си отвори магазин. След много години занимавайки се с тази порода, много внимавам с такива "експерти". Такива хора се интересуват само от парите и обикновено нямат никакъв опит в развъждането и породата. Те имат по няколко кучила едновременно (понякога и от различни породи) и ще продадат кученце на всеки, където и да е той.
Обратно на тях опитните развъдчици имат сайтове и държат на кучетата си. Има достойни развъдчици на чихуахуа във всички части на страната и е препоръчително да не купувате по интернет. Купувайте само ако познавате или сте чули и чели за тях, иначе е рисковано. Най-често продавачите по интернет ви дават кученцето, вземат парите, но не ви дават съвети относно как да го отглеждате правилно.
Най-добре е ако развъдчикът на кученцето ви живее близо до вас, за да може да отидете и да видите малките, роднините и условията, в които те живеят.
1. Не купувайте куче от производител без регистрирано име. Тези са неконтролирани регистри и там няма никакви ограничения за кучетата. Те нямат система от проверки на развъдника. Ако производителите използват регистър, различен от АКС, трябва да има някаква причина. Срещу правилата на АКС за развъдчици е да плащат повече само за да получат документи за регистрация. Ако производителят е такъв, бягайте далеч от него.

2. Не купувайте от производител, който твърди, че кученцата му са качествени и подходящи за изложба, но не ги води. Такива нямат представа от развъждане. Те не могат да покажат хубавите страни на едно куче. Можете да разберете за техните кучета като проучите тяхното регистрирано от АКС име. В интернет има резултати от изложбите. Помолете ги да докажат, че водят кучетата си на изложба. Международни шампионати са възможни само при FCI.

3. Не купувайте от производител по интернет, ако нямат името си на сайта им. Как те могат да се гордеят с кучетата си? Какво крият?

4. Не купувайте от производител, който използва следните термини, за да опише кучетата си: малък, миниатурен, с рядък цвят и т.н. Чихуахуа е една порода, няма той, стандартен, мини и др. Тези се използват от неопитните развъдчици.

5. Не давайте парите си, когато още не е родено или е под 8 седмици. Внимавайте и с развъдчиците, които дават чихуахуатата си преди да са станали на 3 месеца. Ако те решат кое кученце ще бъде ваше и вие не сте съгласни, в повечето случаи е невъзможно да си вземете парите обратно.
6. Не купувайте от производител, който показва частично родословие. Важно за вас е да видите цялото. Шампион в 3-4 поколение не е гаранция за качество.  

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4888
Когато купувате кученце
« Отговор #2 -: Април 25, 2006, 05:50:19 am »
Както винаги - много добър превод. Благодаря !

m_dyakova

• Гуру
  • Публикации: 1448
    • http://www.bullmastiff.hit.bg
Когато купувате кученце
« Отговор #3 -: Април 25, 2006, 08:04:22 am »
Сузанка - благодаря за превода...  :) Тъкмо си мислех, кога ли ще имам време да изчета този наистина полезен материал на Хлебаров...  ;)  :D  
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."
(„Граф Монте Кристо” / 1844 г., Ал.Дюма)

АНДИ

• Гуру
  • Публикации: 1256
    • http://
Когато купувате кученце
« Отговор #4 -: Април 25, 2006, 09:19:51 am »
А аз мислех да си купувам речник! :D  :lol:  :D  

suzanka

• Експерт
  • Betty
    • Сайтът на Бети
Когато купувате кученце
« Отговор #5 -: Април 25, 2006, 10:05:38 am »
Цитат
А аз мислех да си купувам речник! :D  :lol:  :D
Това с речника ми хареса!  :lol:
Иначе ще се радвам да помагам с преводи.  

АНДИ

• Гуру
Когато купувате кученце
« Отговор #6 -: Април 25, 2006, 10:29:10 am »
Само се набута дете! :D Забравям думата речник,заменям я в главата си със Сузанка! ;)
Та какви езици владееш? :D  ;)  

suzanka

• Експерт
  • Betty
    • Сайтът на Бети
Когато купувате кученце
« Отговор #7 -: Април 25, 2006, 11:01:08 am »
Е, английския го използвам, а освен това ходя на частни уроци по френски от миналата година и в училище учим и по малко руски, но все още не мога да ги използвам. Може би след няколко години да помагам и с тях :rolleyes:  :D  

АНДИ

• Гуру
Когато купувате кученце
« Отговор #8 -: Април 25, 2006, 13:00:18 pm »
И на немския наблегни дете, да ни помагаш при немските породи! ;) А ние старците ще ти бъдем благодарни! :D  

suzanka

• Експерт
  • Betty
    • Сайтът на Бети
Когато купувате кученце
« Отговор #9 -: Април 25, 2006, 14:43:35 pm »
Наистина, мислила съм си и за немски, но малко по-нататък. Може би от 9 или 10 клас  ;)

EaSTar

• Новак
  • *
  • Публикации: 8
Когато купувате кученце
« Отговор #10 -: Януари 28, 2007, 14:59:23 pm »
Прочетох статията, защото ми е полезна, купувам си кученце след една седмица, от Варна, от развъдника за Далматини - Дивалинор.
Митко, собственика, е много добър човек, по всяко време ми обръща внимание, помага, някой ако иска далматинче в момента има още 7 кутренца :) с кафяви петна са и са страхотни, има снимки.Свързах се с всички 3 развъдника в България за далматини, но на дургите места нямаше кутрета(в София - жената се отнесе много мило и ме насочи към Варна защото тя нямаше в момента кучило), а тези се бяха родили на 22 декември миналата година(2006).
Тази информация ми беше полезна именно с това че ми помогна да се поинтересувам и да проверя и по вътрешната информация.Регистрирани са във FCI, кучета са ходили по изложби и за тях грижата е перфектна!!!Видях един голям батко далматин - каква козина има, личи си че се грижат невероятно.Получих съвети с  каква храна да го храня и съм бъдещ член на киноложкото сдружение.Митко е много внимателен и винаги насреща, и се интересува от това в чий ръце попадат мъниците.Просто са страхотни :) БЛАГОДАРЯ за информацията :)

Извинявам се ако това не е правилното място за моят пост!
« Последна редакция: Януари 29, 2007, 07:04:06 am от EaSTar »

hebrospearl

• Гост
Когато купувате кученце
« Отговор #11 -: Януари 28, 2007, 22:37:17 pm »
Не участвам по форумите по принцип. Този път ми беше казано за този пост. Много моля младежа да съобщи телефона, на който е звънял в Пловдив и където са се отнесли грубо с него. Не искам и няма да допусна да бъде опетнявано името ми. Всеки знае, че аз, Таня Арангелова имам развъдник за далматини и написаното по някакъв начин ме засяга. С мен никой не се е свързвал, не ми се обаждал, а още по-малко и въобще е неприсъщо за мен, да съм била груба с някой.
Моля EaSTar да не разпространява грешна информация и настоявам да се извини и да даде обяснение по случая!

А иначе го поздравявам и му казвам добре дошъл в света на далматините! Страхотно е! Ако иска повече информация, нека се свърже с мен: tanya.arangelova@hebrospearl.com

Таня Арангелова, развъдник Hebrospearl,
председтаел на Национален Киноложки Клуб "Далматин - Елит"

P.S. Има киноложки дружества, но има и клубове по породи. Ти къде искаш да си член?

EaSTar

• Новак
  • *
Когато купувате кученце
« Отговор #12 -: Януари 29, 2007, 06:58:39 am »
Аз държа да кажа че не съм споменала имена, за да не опетня никой!Знам само че ми вдигна на телефона мъж, който според мен беше неадекватен и като попитах дали има кученца троснато каза "не, няма" и ми затвори.Обаждах се една събота.Извинявам се ако има някое недоразумение, не съм споменавала имена.
Много се извинявам ако съм засегнала някого, просто бях обидена и аз също, моля да ме разберете.Ще проверя на кой номер съм звъняла в събота и ще се извиня отново щом има грешка, за да се изглади ситуацията.

EaSTar

• Новак
  • *
Когато купувате кученце
« Отговор #13 -: Януари 29, 2007, 10:02:36 am »
Недоразумението беше изгладено .Видях че грешката беше изцяло моя.От невнимание бях набрала грешна една цифра, пробвах пак номерата и отново ми вдигнаха онези хора, миналия път се беше случило така че не ми казаха че не съм се свързала с развъдника , а че нямат кученца само и съм останала с грешно впечатлние.Сега си поговорихме с Таня и аз се радвам че тя прие моите искрени извинения и както каза тя"Всичко е добре, когато свършва добре". :)

С уважение
Владимира

sheltie

• Специалист
  • Публикации: 105
    • http://www.sheltiebg.com
Когато купувате кученце
« Отговор #14 -: Януари 29, 2007, 10:41:23 am »
Цитат
Свързах се с всички 3 развъдника в България за далматини, но на дургите места нямаше кутрета(в София - жената се отнесе много мило и ме насочи към Варна защото тя нямаше в момента кучило), а тези се бяха родили на 22 декември миналата година(2006).
Тази информация ми беше полезна именно с това че ми помогна да се поинтересувам и да проверя и по вътрешната информация.Регистрирани са във FCI, кучета са ходили по изложби и за тях грижата е перфектна!!!Видях един голям батко далматин - каква козина има, личи си че се грижат невероятно.Получих съвети с  каква храна да го храня и съм бъдещ член на киноложкото сдружение.Митко е много внимателен и винаги насреща, и се интересува от това в чий ръце попадат мъниците.
Уважаема Владимира,аз пък искам да попитам,кой ти каза че само 3 развъдника у нас развъждат далматини?Аз също имам развъдник регистриран в ФЦИ и освен това имам кучило далматини родени на 06.11.2006г. и съм от София.Вярно,че аз не развъждам само далматини,но всеки колега знае,че моята далматина-майката на бебетата има доста титли у нас и в чужбина.Нейно кученце преди няколко дни беше купено от най-големия и известен развъдник за далматини в Унгария.Явно някой бая те е поизлъгал и спестил информация,че бебета далматини има и в София.Аз,а и всеки съвестен и държащ на реномето си развъдчик не само че се интересува при какви хора отиват кученцата произведени от него,а и проследява развитието им и постоянно поддържа връзка със собствениците. Така че другия път внимавай от къде и при кой се осведомяваш,за да си сигурна,че ще се осведомиш правилно,пълно и вярно!
И един съвет от мен:Когато си взимаш далматин,не е достатъчно да знаеш кои са му родителите.Гледай да вземеш куче с тъмни очи,а не със симпатичен син поглед  ;)