А когато минаваме покрай детската площадка понякога деца му подават царевични пръчици, а е много нехигиенично кучето да им оближе ръцете и навъсените погледи на баби и майки са напълно оправдани.
Това е също е много неприятен, а и вреден навик! :rolleyes:
Не само заради хигиената и неодобрението, а и заради евентуални злонамерени опити на непознати хора...
Отучването на кучето да взема храна от земята и от непознати е жизнено важно за всеки домашен любимец, а "задължително" за кучетата за охрана! И така, това което ти писа Сузанка е точно и "работи", аз само искам да ти препоръчам и начин за отучване да взема храна от непознати (а и някои познати), без разрешение.
Необходими са ти: малко лакомства, една батерийка 1,5 волта и един непознат (за кучето) човек.
Разделяш лакомствата на две - едната част у теб, едната част у "лошия". Даваш му и батерията.
Той взема лакомство и батерийката в дланта си, така че кучето да вижда само храната, а батерията - не. ТОЙ приканва кучето да взема храната, ТИ си мълчиш и чакаш...
Когато то посегне към храната, "лошия" допира батерията до влажния му нос или езика и го "жилва" лек ток, който повярвай ми, никак няма да му е приятен! :D
А ТИ веднага щом кучето се отдръпне (може също и ти леко да го дръпнеш с повода), без да я успяло да вземе храната, разбира се, защото има и много ловки "хитреци", му казваш БРАВО (или друго за поощрение) и му даваш "наградка".
На втория-третия път кучето ще започне да се дърпа, когато види протегната ръка, а даже може и да започне да лае "непознатия" човек с храната.
Същото може да се получи и ако "лошия" го пляска през муцуната, когато посегне, но този начин има и странични "ефекти"... :unsure: За това не ти го препоръчвам, но в крайни ситуации също действа. Напр. при абсолютно непознати хора - просто ги молиш да не ти се сърдят, но щом толкова искат да му дадат лакомство, да вземат и да ти помогнат и обясняваш какво да направи...
Другия начин е да го дръпваш с повода (корегираш го) и казваш НЕ, когато му подадат храна, а после да му подаваш наградка и поошряваш. НО батерийката сякаш върши най-добра работа... ;) :D
Важното е, да тренирате упражнението в началото с различни непознати (или малко познати) хора, а после и с "приятели". Така кучето ти ще се научи да взема храна само от определен (от теб) кръг хора.
Освен това в началото е добре кучето да е на повод, за да можеш все пак да го котролираш, а после като "разбере" за какво става дума можеш да го тренираш и пуснато и при различни ситуации - например, разхождате се в парка и се приближава "непознат" човек и му подава храна.
При нашите кучета (булмастифи) така се получи, че после дори не вземаха храна от майка ми, когато ходихме на гости там. :KSS-dance: KSS-thumbup
Аз бях много щастлива от факта, защото нейните пудели са много разглезени и постоянно и по всяко време им се дава храна, вкл. и от масата - нещо, което за моите кучета е табу!!! :KSS-devil
И се оказа, че е по-лесно да възпитаме кучетата си да не вземат храна без разрешение, отколкото да отуча родителите си от тези вредни навици да дават лакомства на кучетата ми през 2 мин. и по всяко време! :KSS-plias: :D
П.С.: Ели, Хлебаров, дали тази тема не е по-добре да бъде в "Обучение"?