Новини:

Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Моля за съвет!  (Прочетена 3038 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

agrimonia

• Новак
  • *
  • Публикации: 23
    • http://
Моля за съвет!
« -: Май 10, 2006, 20:32:56 pm »
Как да отуча кучето си да яде навън подхвърлена храна, без да се налага да му слагам намордник?

suzanka

• Експерт
  • Публикации: 763
  • Betty
    • Сайтът на Бети
Моля за съвет!
« Отговор #1 -: Май 11, 2006, 08:25:34 am »
Трябва да го коригирате с повода, когато се опита да вземе.
Добре е това обучение да започне още вкъщи, пред паничката с храна. Сигурно сега щом я оставите на пода кучето веднага започва да яде. Направете следното - държите нашийника му, кажете "Не пипай" оставяте паничката и след няколко секунди казвате "Яж" и го пускате. С всяко повторение увеличавайте времето, за което кучето чака преди да яде.
След това, на повод, дръжте паничката в ръка, кажете "Не пипай" и приближете паничката към кучето, така че то да опита да вземе храната. В този момент го коригирайте с повода (не трябва да е силно) и повторете "Не пипай". Изчакайте няколко секунди, оставете паничката и след още няколко секунди му кажете "Яж" и да отиде да яде. Повтаряйте тази стъпка, докато кучето научи да не докосва храната след първото "Не пипай".
Тогава (пак на повод), покажете храната, но не казвайте "Не пипай". Ако кучето отиде да яде, отдалечете паничката, кажете "Не пипай" и го поправете с повода. Тогава пак я приближете и след няколко секунди чакане я оставяте и след още няколко му разрешавате да яде. Скоро кучето ще разбере, че ако иска по-скоро да се нахрани, трябва да изчака командата си.
Щом стигнете този момент започнете да го затруднявате. Например, оставяте паничката на пода и обикаляйте около кучето, отдалечавайте се и се приближавайте и т.н., но винаги имайте готовност да го коригирате.
Ако давате някакви лакомства през деня, също трябва да си правите упражнението, на което сте в момента. Така то ще разбере, че командите важат не само за паничката, а за всяка храна.
Сега вече упражненията отиват навън. Предварително сложете някакви лакомства там, където ще изведете кучето. Те не трябва да са близо едно до друго. Тогава вземате кучето и се разхождате на повод, далеч от храната. По някое време се отправете към едно от лакомствата. Щом кучето го усети, бъдете готови за корекция. Ако кучето се опита да го изяде, кажете "Не пипай" и веднага го коригирайте. Изчакайте малко и му кажете да яде. Кучето може и да не се опита да го изяде. Тогава го похвалвате и му казвате да яде. След това отивате към следващото лакомство и пак същото. Това го повтаряте, докато кучето не яде храната, докато не му кажете.
Сега идва моментът, когато трябва да сложите на кучето дълъг повод и пак да повторите упражнението. Отначало удължете само с един метър - ако досегашният повод е бил 2m, сега дръжте кучето на около 3. Ако по някое време се наложи да го коригирате, значи има проблем с предишната стъпка и трябва да се върнете на предишния повод. Направете така, че кучето да сбърка, за да можете да го коригирате. Понякога това е толкова трудно, че едниственото, което може да го накара да се опита да вземе храната е да я хвърлите към него (не към устата му). Тази стъпка се повтаря, докато кучето научи, че не трябва да яде и храна, която е хвърлена към него. Тогава слагаме дългия повод (държим на 3m) и проверяваме кучето. Ако то отново се опита да изяде храната (въпреки, че е малко вероятно), го коригирате с този повод (казвате "Не пипай", корекция, изчаквате и му позволявате да яде).
Когато кучето научи и това упражнение, го държите на 5-метров повод и повтаряте. След успех и на 5 метра оставяте кучето да тича наоколо с повода, закачен за нашийника. Ако случайно има грешки тук, трябва да кажете "Не пипай" в момента, когато кучето се опита да вземе храната. Това е почти сигурно, че ще го спре. Ако това не стане, се върнете назад като държите повода и хвърляте храна към кучето. При грешка - коригирате.
И най-накрая вече кучето може да ходи без повод. След толкова много коригиране на грешките, кучето със сигурност е научило какво означава "Не пипай". Все някога ще се наложи да я използвате.
Докато обучавате кучето отвън, продължавайте с обучението вътре - с паничаката. Това е.

agrimonia

• Новак
  • *
Моля за съвет!
« Отговор #2 -: Май 11, 2006, 14:20:17 pm »
Благодаря! Ще приложа съветите, защото навън кучето за части от секундата схруска някакъв кокал, вероятно изхвърлен от нечия тераса и после в къщи повърна и доста ме изплаши. А когато минаваме покрай детската площадка понякога деца му подават царевични пръчици, а е много нехигиенично кучето да им оближе ръцете и навъсените погледи на баби и майки са напълно оправдани. Още веднъж благодаря!

suzanka

• Експерт
  • Betty
    • Сайтът на Бети
Моля за съвет!
« Отговор #3 -: Май 11, 2006, 17:21:22 pm »
Знам го това с бързото лапане на всякакви боклуци.  ;)

m_dyakova

• Гуру
  • Публикации: 1448
    • http://www.bullmastiff.hit.bg
Моля за съвет!
« Отговор #4 -: Май 12, 2006, 11:12:17 am »
Цитат
А когато минаваме покрай детската площадка понякога деца му подават царевични пръчици, а е много нехигиенично кучето да им оближе ръцете и навъсените погледи на баби и майки са напълно оправдани.
Това е също е много неприятен, а и вреден навик!  :rolleyes:
Не само заради хигиената и неодобрението, а и заради евентуални злонамерени опити на непознати хора...
Отучването на кучето да взема храна от земята и от непознати е жизнено важно за всеки домашен любимец, а "задължително" за кучетата за охрана!

И така, това което ти писа Сузанка е точно и "работи", аз само искам да ти препоръчам и начин за отучване да взема храна от непознати (а и някои познати), без разрешение.
Необходими са ти: малко лакомства, една батерийка 1,5 волта и един непознат (за кучето) човек.
Разделяш лакомствата на две - едната част у теб, едната част у "лошия". Даваш му и батерията.
Той взема лакомство и батерийката в дланта си, така че кучето да вижда само храната, а батерията - не. ТОЙ приканва кучето да взема храната, ТИ си мълчиш и чакаш...
Когато то посегне към храната, "лошия" допира батерията до влажния му нос или езика и го "жилва" лек ток, който повярвай ми, никак няма да му е приятен!   :D
А ТИ веднага щом кучето се отдръпне (може също и ти леко да го дръпнеш с повода), без да я успяло да вземе храната, разбира се, защото има и много ловки "хитреци",  му казваш БРАВО (или друго за поощрение) и му даваш "наградка".
На втория-третия път кучето ще започне да се дърпа, когато види протегната ръка, а даже може и да започне да лае "непознатия" човек с храната.
Същото може да се получи и ако "лошия" го пляска през муцуната, когато посегне, но този начин има и странични "ефекти"...  :unsure:  За това не ти го препоръчвам, но в крайни ситуации също действа. Напр. при абсолютно непознати хора - просто ги молиш да не ти се сърдят, но щом толкова искат да му дадат лакомство, да вземат и да ти помогнат и обясняваш какво да направи...

Другия начин е да го дръпваш с повода (корегираш го) и казваш НЕ, когато му подадат храна, а после да му подаваш наградка и поошряваш. НО батерийката сякаш върши най-добра работа...  ;)  :D

Важното е, да тренирате упражнението в началото с различни непознати (или малко познати) хора, а после и с "приятели". Така кучето ти ще се научи да взема храна само от определен (от теб) кръг хора.
Освен това в началото е добре кучето да е на повод, за да можеш все пак да го котролираш, а после като "разбере" за какво става дума можеш да го тренираш и пуснато и при различни ситуации - например, разхождате се в парка и се приближава "непознат" човек и му подава храна.

При нашите кучета (булмастифи) така се получи, че после дори не вземаха храна от майка ми, когато ходихме на гости там.  :KSS-dance:  KSS-thumbup
Аз бях много щастлива от факта, защото нейните пудели са много разглезени и постоянно и по всяко време им се дава храна, вкл. и от масата - нещо, което за моите кучета е табу!!!  :KSS-devil
И се оказа, че е по-лесно да възпитаме кучетата си да не вземат храна без разрешение, отколкото да отуча родителите си от тези вредни навици да дават лакомства на кучетата ми през 2 мин. и по всяко време!  :KSS-plias:  :D

П.С.: Ели, Хлебаров, дали тази тема не е по-добре да бъде в "Обучение"?
« Последна редакция: Май 12, 2006, 11:20:36 am от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."
(„Граф Монте Кристо” / 1844 г., Ал.Дюма)

suzanka

• Експерт
  • Betty
    • Сайтът на Бети
Моля за съвет!
« Отговор #5 -: Май 12, 2006, 17:43:12 pm »
Това с батерийката е интересно, но как само с нея може да протече ток? Имам предвид, че нали за да протече ток, веригата трябва да се затвори, а така само с държане това не става.  

m_dyakova

• Гуру
Моля за съвет!
« Отговор #6 -: Май 13, 2006, 15:22:39 pm »
Цитат
Имам предвид, че нали за да протече ток, веригата трябва да се затвори, а така само с държане това не става.
 :D  :D  :D Еххх, Сузанка... Абсолютно си права! ;)
Но батерийката има + и - и когато я допреш до влажен нос или език веригата се затваря... KSS-thumbup
Вземи една батерийка и я близни лекичко и ще усетих леко жилване с метален вкус... ;)  :lol:  
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."

suzanka

• Експерт
  • Betty
    • Сайтът на Бети
Моля за съвет!
« Отговор #7 -: Май 13, 2006, 20:59:38 pm »
Пробвах, но не става. Всъщност езика (носа) до кой полюс на батерията се допира?

agrimonia

• Новак
  • *
Моля за съвет!
« Отговор #8 -: Май 15, 2006, 19:30:12 pm »
Това е добър съвет, ще се радвам да го отуча да взема храна от всеки. След малко ще пробвам една батерия като suzanka, да видя дали става. Дори да не стане това, плескането по муцуната от непознатия ще свърши работа. Благодаря!

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4888
Моля за съвет!
« Отговор #9 -: Май 15, 2006, 20:38:13 pm »
Батерийката трябва да е от 9 V - при тях двата полюса са един до друг, от едната страна на батерийката и може да се близнат заедно. С малките батерии от 1.5V няма да стане - при тях полюсите са на двата края и тока не е достатъчно силен

m_dyakova

• Гуру
Моля за съвет!
« Отговор #10 -: Май 16, 2006, 09:41:12 am »
Цитат
Батерийката трябва да е от 9 V - при тях двата полюса са един до друг, от едната страна на батерийката и може да се близнат заедно. С малките батерии от 1.5V няма да стане - при тях полюсите са на двата края и тока не е достатъчно силен
 :D Точно така, Хлебаров,  батерията е 9 волта (от ония плоските, знаете ги)!  :KSS-plias:  Извинявайте, грешката е моя, ама отдавна не ми се е налагало да ползвам иииии....  :rolleyes:  
Сега разбирам недоумението на Сузанка - извинявай...  ;)  :lol:  
bullmastiff.hit.bg

Zorry

• Експерт
  • Публикации: 309
Моля за съвет!
« Отговор #11 -: Май 16, 2006, 10:43:10 am »
това с батерията е супер! още довечера ще го пробвам на Захари...аа..Заки де ;) и ако не стане му поръчвам ел стол на диването :)  
Представата за себе си е равнището, до което ще се издигнете или до което ще паднете!!!!

suzanka

• Експерт
  • Betty
    • Сайтът на Бети
Моля за съвет!
« Отговор #12 -: Май 16, 2006, 11:00:22 am »
Така ли било!  :lol: Аз се чудя как да стане! :lol:  

RozaLiq

• Специалист
  • Публикации: 202
    • http://photobucket.com/albums/d117/RozaLiq/
Моля за съвет!
« Отговор #13 -: Май 16, 2006, 12:01:18 pm »
Усещам как още утре си купувам една батерийка и почвам да я давам на хората  ;)  Ще бъде много хубаво да се отучи от лошия навик  :rolleyes: Ами със "яденето" от земята какво да правим? Морти принципно като се извикам "ПУСНИ" и пуска, дори когато не е на повод, но ако се заблея той може преспокойно да изяде к'фото докопа  :mad  
Лорд Морти(мър) :

m_dyakova

• Гуру
Моля за съвет!
« Отговор #14 -: Май 16, 2006, 12:10:13 pm »
Цитат
Ами със "яденето" от земята какво да правим?
 :) Той всъщност основния въпрос (най-горе) беше точно за това и Сузанка е обяснила добре целия процес. А "батерийката" беше само допълнение във връзка с конкретния случай - вземането на храна от деца (чужди хора).

Хайде, пробвайте и разказвайте, че ми е интересно...  ;)  :D  
bullmastiff.hit.bg