Легни-стой - Второ ниво
Кучето ляга и стои, докато водачът отиде на 6 метра пред него и се върне обратно. Той може да дава допълнителни подсказки, докато не е до кучето. Не е задължително водачът да се върне както при състезанията, а само да дойде до кучето.
Дискусия: Във второ ниво има много нови неща! Легни-стой е първото (и най-лесното) от продължителните упражнения. Хубавото на кучетата, обучени с кликер е, че те предлагат най-различни действия. Това прави (сравнително) лесно да се научат новите упражнения. Лошото на кучетата, обучени с кликер е, че те предлагат най-различни действия. Така за тях е много трудно да разберат продължителните упражнения, като Виж, различните разновидности на Стой, Дръж. Много е дразнещо, ако инструкторът ви каже, че трябва да щракнете за по-дълго Стой, когато то непрекъснато мърда нагоре-надолу, измисляйки стотици неща, които биха ви удовлетворили.
Началото: Вие вече имате основата на действието. Кучето може да ляга, когато го накарате. Ако е по-малко активно, то може и да задържи позата достатъчно дълго така, че да можете да щракнете за по-дълго Стой. Първо щраквате за стоене 1 секунда, после за 2 секунди, 3 и т.н. Когато стигнете до 10 секунди, върнете се обратно на 2 и започнете много бавно и постепенно да се отдалечавате от кучето. Щракнете, когато сте точно до него, пред него, на една стъпка разстояние, на една стъпка надясно, една стъпка наляво, обърнете се с гръб към него. Играйте тази игричка, докато можете да се отдалечите на 6 метра и да се върнете обратно.
Има вероятност да кажете на кучето да легне и да го оставите да легне за една секунда, а то вече да е седнало или да дава лапа, мислейки, че ако сте искали Легни, вече да сте щракнали с кликера. Би трябвало да е нещо друго. Какво ли може да е то?
Най-лесното решение за това е като кажете на кучето да легне и да щракнете. Дайте наградката, докато то още лежи - трябва да сте свръхбързи. Трябва и да сте готови преди още да сте започнали. Кучето трябва да получи храната, преди още да има шанс да стане и да направи нещо друго. След това веднага щраквате още веднъж и пак много бързо давате лакомство. Повторете това нещо 10 пъти. На единадесетият кажете си наум Едно и тогава щракнете и дайте наградка. Ако то стане, преди да успеете да щракнете и да дадете храната, повторете повторете предишното с 10 наградки и опитайте пак с броене до 1. Ако то стои, чудесно. Щракнете и му дайте наградката и след това бързо му дайте още 5. Тогава трябва да броите до 2. Ако стане, повторете с десет бързи наградки (първата стъпка), после броене до едно (втората стъпка) и тогава отново опитайте да броите до 2. Ако остане легнало, бързо дайте още 5 наградки след щракването и първата.
Досега сме казали на кучето, че лягането носи наградки, а не измислянето на нови действия. Сега ще започнем да му обясняваме Легни-стой. Когато то може да задържи положението си, докато наум си казвате 1-2, започнете следното нещо: накарайте го да легне. Бройте си едно. Щракнете и дайте наградка, докато още лежи. Ако стане, започнете отначало, но бъдете по-бързи. Ако не стане, бройте до 2, щракнете и дайте наградка, докато още лежи. Ако не стане, бройте до 3, щракнете и дайте следващата наградка, докато все още лежи. После до 4, 5, 6 и т.н. Всеки път, когато кучето стане преди да щракнете, започнете от начало - от 1.
Това, което се опитваме да постигнем е кучето да лежи, докато не стане, после "поправяме" ставането и отново го караме да лежи, докато не стане. Хубавото на този метод е, че ви принуждава да награждавате кучето за добре свършената работа и да приближавате прага му да извърши упражнението правилно. Така, ако то може да стои 10 секунди, вие току-що сте го наградили 10 пъти за правилно извършено упражнение (стоене за 1 секунда, 2, 3, 4, ...., та до 10). Тогава кучето прави грешка. Вместо да го накарате отново да чака 10 секунди и да направи още една грешка, вие се връщате пак към 1, 2 и т.н. и го наградите 10 пъти за правилното изпълнение. Може би три-четири пъти ще стигнете до 10, тогава то ще е получило достатъчно наградки, за да се изкуши да рискува да стои, докато броите до 11.
Интересно е да се види каква е границата на кучето за изпълнение на това упражнение. Кучето може да има нужда от страшно много работа, докато стигне до 10 секунди, но после много бързо да отиде на 48, да повтори това два-три пъти и след това да може да стои 2 минути и 15 секунди. Имайте вяра в него. Ако се връщате често към 1, за да го наградите, когато е лесно, вие бавно, но сигурно се приближавате към границата му, а пък кучето ще премества границата си все по-напред и по-напред.
Проблеми: Кучето става твърде бързо, а аз вече позелянях от повтаряне! Добре, щом не става по този начин, използваме резервния. Накарайте кучето да легне два пъти, като щракнете само на второто лягане, без да обръщате внимание дали то става между двете действия, или не. По принципът на мързела, кучето ще разбере, че е по-лесно да легне първия път и просто да изчака да кажете командата втори път, да щракнете и да дадете наградка. Така. Ако го накарате 30 пъти да изпълни двойка лягания и то е все още твърде бързо и не е започнало да остава легнало, започнете да го карате три пъти да легне, преди да щракнете. По някое време, то ще започне да остава легнало, защото ще му омръзне да скача нагоре-надолу.
Кучето става като щракна с кликера! - Това, както казва Бил Гейтс, не е проблем, а особеност. Щракването означава край на действието. Когато щракнете, кучето ВЕЧЕ Е ИЗВЪРШИЛО това, което ще му донесе награда.
По-голямата част от информацията за едно упражнение кучето получава от кликера. Това, което то прави, когато чуе щракването е това, за което се награждава. Малко информация идва от храната. Това, което то прави, докато получава храната си няма общо с това, което му я е донесло. Това е очевидно, при донасянето. Ако щраквате 100 пъти, когато кучето взема предмета, то няма да стои и да гледа ръката ви, откъдето идва храната, а ще отиде и ще вземе предмета.
Да се върнем към лягането. Когато уча куче да ляга, аз му давам много възможности да ми предложи лягане така, че да щракна, когато то лежи. Аз хвърлям наградката леко встрани така, че то да трябва да стане и да извърши действието още веднъж. Но сега работим по Легни-стой. Ако кучето не е много активно, ще разбере, че може и да лежи за по-дълго време. Но ако е по-активно и все още не е разбрало упражнението, то ще направи всичко, което му хрумне, за да си спечели щракване и наградка. Вие трябва да сте по-бързи така, че то да няма време да направи друго. Ако пък то стане след като сте щракнали, просто му казвате да легне и си продължавате с броенето (ако то е станало след като ще щракнали за 8 секунди, следващия път сте на 9 секунди.
Ние сме вече на 3 минути, а аз съм толкова отегчен с повишаването на времето само с 1 секунда, че ми се вика! - Добре, добре, хората се отегчават по-бързо от кучетата. Щом сте вече чак на 3 минути, можете да увеличавате с по 3, 5 или 10 секунди на един път. Ако кучето се справя, добре. Ако сбърка, значи сте избързали, върнете се пак към увеличаване с 1 секунди и по-късно пробвайте с по повече от една.
Прибавяне на командата: Когато кучето може да лежи 10 секунди, можете да прибавите някаква подсказка. Командата ми е Стой. Сигналът с ръка ми е отворена длан. Не знам спорт, в който трябва да се използва задължително само една подсказка така, че можете да използвате двете заедно.
Някои хора делят упражнението на две части - Стой, което значи остани там, докато не се върна, и Чакай - остани, докато не те повикам. Според мен Стой означава остани в позата, в която си, а Чакай - остани там, без значение позата. Но няма особено значение дали ще го разделяте, или не.
За напреднали: Опитайте се, да не мързелувате, докато упражнявате Легни-стой. Движете се в различни посоки. Сменявайте позите си - стойте прави, седнете на стол, клекнете, легнете на диване, отидете до хладилника, пляскайте с ръце, въртете се, скачайте и т.н. Сменявайте и мястото си, когато щраквате - в дясно на кучето, в ляво, пред него, зад него и т.н.