Новини:

Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Пътуване в чужбина  (Прочетена 4062 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4888
Пътуване в чужбина
« -: Юни 25, 2006, 08:25:53 am »
В продължение на темата за отпадането на кръвните тестове и в отговор на многобройните въпроси какво трябва при пътуване в чужбина с куче си позволявам да пусна тази тема. И така ...

Първо ви е необходим МИКРОЧИП за вашето куче. Това вече е всеобщо изискване за всички европейски и повечето държави в света, май ще стане задължително и у нас. Микрочипирането е отделна тема, тук само ще отбележа, че кучето ви трябва да има микрочип, а вие да имате лепенките с бар-кода на микрочипа.

Второто и може би най-важното нещо е ВЕТЕРИНАРНИЯ ПАСПОРТ. До скоро в употреба бяха всякакви и всевъзможни като тип, дизайн, печат и съдържание паспорти, обикновено предоставяни безплатно с рекламна цел от производителите на ваксини. Ето пример за един такъв паспорт:

тези паспорти можете да си ги запазите като спомен, но за пътуване в чужбина ТЕ НЕ ВЪРШАТ РАБОТА.

Единствените признавани по границите и в чужбина ветеринарни паспорти на български кучета са два:

ВЕТЕРИНАРЕН ПАСПОРТ от държава-члена на Европейския съюз

(в случая гръцки)

или

БЪЛГАРСКИ ВЕТЕРИНАРЕН ПАСПОРТ за домашни любимци

който е аналог на европейските и в пълно съответствие с изискванията на Решение N.803/26.11.2003 на ЕС.

(продължава ...)
« Последна редакция: Юни 25, 2006, 09:04:06 am от Hlebarov »

Hlebarov

• Администратор
Пътуване в чужбина
« Отговор #1 -: Юни 25, 2006, 08:36:18 am »
Всеки един такъв ветеринарен паспорт има уникален номер, който е изписан в долната част на всеки лист.

Във ветеринарния паспорт страници 1 и 2 трябва да бъдат попълнени данните на куче (по-добре на два езика - български и английски). Снимката на кучето не е задължителна, но е добре да я има.

Важното е на стр. 3 в точката "III. Идентификация на животното / Identification of animal" да бъде залепен стикер с бар=кода на микрочипа. Добре е да се опише и мастото на тялото, където е поставен чипа - например "зад лявата плешка" или "дясно на врата"

След това на стр.4 трябва ясно да се обозначат ваксинациите против бяс. В първата колона се залепва стикера от ваксината, във втората се вписва датата на ваксинацията и под нея най-късната дата на следващата ваксинация и в третата се полага подписа и евентуално печат на ветеринарния лекар, сложил ваксината.

На стр.18 се по същия начин се документират другите ваксинации - за парвовироза, лептоспироза, дистемпер и др.

(продължава ...)

Hlebarov

• Администратор
Пътуване в чужбина
« Отговор #2 -: Юни 25, 2006, 08:45:09 am »
След като всичко ви е наред с паспорта в деня преди пътуването в чужбина трябва да се снабдите с
ВЕТЕРИНАРЕН СЕРТИФИКАТ. Ако пътуването се пада в почивните дни издаването на серификата трябва да стане в последния работен ден.

Сертификатът се издава от Ветеринарномедицинския център в населеното място, в което живеете. За София центърът се намира в кв. Банишора, на последната спирка на тролеите, срещу 5-та градска болница, зад тъгровксия комплекс "Банишора". Сертификатът се издава на английски, френски или немски (в зависимост от държавата за която пътувате) в два екземпляра. Единият е за вас (пазете го внимателно, това е официалния документ на вашето куче и ще ви го искат на всяка една граница, която пресичате), а копието остава за ветеринарната служба на границата.

Всички документи на кучето - паспорт, сертификат, евентуално родословие, покана за изложба и др.) е добре да ги съхранявате на едно място, заедно, и да са ви винаги под ръка за да не ги търсите, когато ви пискат на границата. Точно така както съхранявате например шофьорската книжка, талона на колата, зелената карта, пълномощно за управление и др. Най-лесно е као всички кучешки документи са ви на едно място в голям портфейл или папка.

Въпроси ? Коментари ? Допълнения ?  :D
« Последна редакция: Юни 25, 2006, 09:04:50 am от Hlebarov »

m_dyakova

• Гуру
  • Публикации: 1448
    • http://www.bullmastiff.hit.bg
Пътуване в чужбина
« Отговор #3 -: Юни 25, 2006, 12:21:00 pm »
Много полезно! Благодаря!  :KSS-10x:
Предполагам, че въпросите и коментарите ще възникнат, като започнем да пътуваме...  ;)  :D  
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."
(„Граф Монте Кристо” / 1844 г., Ал.Дюма)

Hlebarov

• Администратор
Пътуване в чужбина
« Отговор #4 -: Юни 25, 2006, 20:00:17 pm »
Ами ще пътуваме ! Идват изложбите в Охрид, Лесковац, Солун, световното в Познан ... поне накрактко това е нашата програма  

Djeri

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 95
Пътуване в чужбина
« Отговор #5 -: Юни 26, 2006, 10:50:27 am »
Често ми се налага да преминавам някои граници и тъй като съм най-спокойна , когато аз се грижа за моите любимци, те  винаги пътуват с мен.
Сръбската граница преминаваме  с паспортите на кучетата  и сертификат от РВМС/ районна ветеринарно-медицинска служба/, който би трябвало да се издаде ден преди пътуването.  В интерес на истината , един единствен път ми поискаха сертификата.  На сръбската граница последния път дори граничарка, минаваща покрай колата и забелязала кучето в колата , без да я молим ни извика да минем пред другите коли , защото отиваме на изложба.
При пътувания в Румъния,  никога не са ми искали документ, дори паспорт, а по принцип румънците са много стриктни по отношение на плащане на всевъзможните такси, които съпътстват преминаването на тяхната граница.. Идват гледат кучетата , възклицават, но никой не ми иска дори паспортите им. Първите пъти вадих  документ от РВМС, но после се отказах и сега пътуваме без такъв.
Е, все пак да не залравяме , че изискванията за пътуване в тези държави изисква паспорт на кучето / котката / и документа /сертификата/от РВМС.

mora

• Гуру
  • Публикации: 975
  • Mora's Land
    • Mora's Land
Пътуване в чужбина
« Отговор #6 -: Юни 26, 2006, 12:18:28 pm »
А от къде се купуват тези сини ветеринарни паспорти?

Hlebarov

• Администратор
Пътуване в чужбина
« Отговор #7 -: Юни 26, 2006, 13:16:24 pm »
От ветереинарномедицинската служба по местоживеене. За София - виж по-горе.
А може да питаш и ветеринарния си лекар.

mora

• Гуру
  • Публикации: 975
  • Mora's Land
    • Mora's Land
Пътуване в чужбина
« Отговор #8 -: Юни 26, 2006, 13:26:47 pm »
Ако реша да заменя стария паспорт с нов, който е от тези сините - лепенките на ваксините, обезпаразитяванията и другите неща от стария паспорт как се местят в новия /синия/? Или може би се носят и двата паспорта? Но защо пък ще се носи и стария паспорт като се счита за невалиден? Нещо се обърках май...  :KSS-hlep  

Hlebarov

• Администратор
Пътуване в чужбина
« Отговор #9 -: Юни 26, 2006, 14:30:47 pm »
Ами аз лично си нося и стария и новия. Лепенките не се пренасят в новия (освен тази за микрочипа, но обикновено с него получавате повече от един стикер). Но важното е последната валидна ваксинация. Ако в новия паспорт имате 2 и повече ваксинации не е нужно да носите стария паспорт.

АНДИ

• Гуру
  • Публикации: 1256
    • http://
Пътуване в чужбина
« Отговор #10 -: Юни 26, 2006, 14:55:28 pm »
Тони и Ви пишат ветеринарния сертификат на ръка? :unsure: При нас вадят една допотопна машина на латиница и започва едно голямо търсене на буквите! :D  :lol: След многобройни въпроси -кое как се пише, и след многократно изпотяване/щото в тая стая няма климатик/ всичко е готово!Но най-добре е да носите предишния вет .сертификат, щото като преписват от него става по-бързо! ;)
    И като стигнете на границата-единия докато отиде с паспортите на хората при митническия контрол,другия/обикновенно аз отива при вет.доктора с паспортите и вет.сертификата!Той си снима, пише си, абе негова си работа!После Ви пожелава успех и така! :D  

АНДИ

• Гуру
  • Публикации: 1256
    • http://
Пътуване в чужбина
« Отговор #11 -: Юни 26, 2006, 14:57:37 pm »
Чиповете имат 6 стикера така, че има за доста паспорти! ;)  

m_dyakova

• Гуру
  • Публикации: 1448
    • http://www.bullmastiff.hit.bg
Пътуване в чужбина
« Отговор #12 -: Юни 26, 2006, 15:05:25 pm »
Цитат
Чиповете имат 6 стикера така, че има за доста паспорти! ;)
Е, да де, ама 1 бр. стикер слагаме на pedigreet-о; 1 бр. в племенната книга; 1 бр. в "Акта за татуиране", където е и подписа на ветеринаря, сложил чиповете, 1 бр. в паспорта... И не останаха...  ;)  :D
Ама тва е в нашия клуб - за вашия не знам...  :rolleyes:  
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."
(„Граф Монте Кристо” / 1844 г., Ал.Дюма)

Modena

• Администратор
  • Публикации: 1508
    • Български киноложки клуб бигъл
Пътуване в чужбина
« Отговор #13 -: Януари 03, 2007, 11:45:02 am »
Изчетох темата, обаче не ми стана ясно едно нещо!
Може ли да ми обясните ветеринарния сертификат,
като се издаде за какъв срок важи?/в публикувания по горе не пише/
За една календарна година ли е или само за предстоящото пътуване?
Български Киноложки Клуб Бигъл - http://bkkbeagle.hit.bg/

Hlebarov

• Администратор
Пътуване в чужбина
« Отговор #14 -: Януари 03, 2007, 13:09:29 pm »
Има срок на годност 3 дни - т.е. до 3 дни трябва да минете границата с него. След това няма значение кога ще се върнете и колко време ще сте в чужбина