Често ми се налага да преминавам някои граници и тъй като съм най-спокойна , когато аз се грижа за моите любимци, те винаги пътуват с мен.
Сръбската граница преминаваме с паспортите на кучетата и сертификат от РВМС/ районна ветеринарно-медицинска служба/, който би трябвало да се издаде ден преди пътуването. В интерес на истината , един единствен път ми поискаха сертификата. На сръбската граница последния път дори граничарка, минаваща покрай колата и забелязала кучето в колата , без да я молим ни извика да минем пред другите коли , защото отиваме на изложба.
При пътувания в Румъния, никога не са ми искали документ, дори паспорт, а по принцип румънците са много стриктни по отношение на плащане на всевъзможните такси, които съпътстват преминаването на тяхната граница.. Идват гледат кучетата , възклицават, но никой не ми иска дори паспортите им. Първите пъти вадих документ от РВМС, но после се отказах и сега пътуваме без такъв.
Е, все пак да не залравяме , че изискванията за пътуване в тези държави изисква паспорт на кучето / котката / и документа /сертификата/от РВМС.