Новини:

Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: КГБ ТЕРИЕР/РУСКИ ЧЕРЕН ТЕРИЕР  (Прочетена 9516 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

SHUSHKOVCI

• Специалист
  • Публикации: 172
КГБ ТЕРИЕР/РУСКИ ЧЕРЕН ТЕРИЕР
« -: Септември 08, 2006, 21:57:13 pm »
Преди 2-3 дена видяхме куче, което първоначално ми заприлича на лабрадор мутант, после на шнауцер(кучето е с прическа).В последствие ми поясниха, че това е кгб териер.Някой коже ли да ми каже нещо повече за породата- стандарт, регистрирана ли е?

« Последна редакция: Септември 09, 2006, 00:24:54 am от SHUSHKOVCI »

mora

• Гуру
  • Публикации: 975
  • Mora's Land
    • Mora's Land
« Отговор #1 -: Септември 09, 2006, 06:27:54 am »
Разбира се, че е регистрирана! Руски черен териер е официалното и име. Даже ако не се лъжа скоро имат клубна изложба - можеш да отидеш да ги гледаш  :)  

Ели

• Гуру
  • Публикации: 2063
  • Ado, I love you!!!
« Отговор #2 -: Септември 09, 2006, 08:30:44 am »
Момичета, доколкото знам Черен Руски Териер и т.нар. КГБ Териер, нямат почти нищо общо по между си! КГБ териера е една от онези "легендарни" породи, дето всички "знаят", че ги има, ама никой не ги е виждал  ;) :rolleyes: ...
Моля, ако някой знае повече да обясни за КГБ-то... Но това, в което съм сигурна е, че двете породи са различни, както и, че КГБ Териера не е признат от FCI.
Докато ЧРТ е порода с големи изложбени традиции! Тук в Бг. имаме няколко прекрасни нейни представители (можете да ги видите в темата за изложбата в Пазарджик - там те спечелиха конкурса за двойка KSS-thumbup ), а миналата година, на CACIB София през ноември, едно куче от тази порода - Малаховский Геракл от Русия, стана БИС.
Ееееех..."кучешки" живот! :-)

SHUSHKOVCI

• Специалист
« Отговор #3 -: Септември 09, 2006, 13:03:18 pm »
Видях ги!Много красиви кучета!! :KSS-кGold: Това което засякохме на разходка би могло да е РЧТ!

Ели

• Гуру
  • Ado, I love you!!!
« Отговор #4 -: Септември 09, 2006, 17:16:55 pm »
Дааа, наистина са красиви..величествени, големи...Навремето и аз си мислех, че ЧРТ и КГБ териер са едно и също, но се оказа, че породата е Черен руски териер...докато за КГБ териера се разнасят легенди, в които "познавачите" на породата твърдят, че е кръстоска на Санбернар със Средноазиатска овчарка или нещо подобно :KSS-plias: ...Самата аз КГБ териер не съм виждала, а и няма как да видя на изложбите примерно, защото породата не е призната от FCI.

mora

• Гуру
  • Публикации: 975
  • Mora's Land
    • Mora's Land
« Отговор #5 -: Септември 09, 2006, 21:52:15 pm »
То и аз как се изказах, все едно съм голям специалист  :KSS-plias:  Всъщност незнам дали КГБ и Черния руски териер са една и съща порода или различна -  просто така съм чувала. Иначе днес на изложбата "София Гранд При" имаше един /поне аз толкова видях/ Черен териер и беше невероятен!  

Ели

• Гуру
  • Ado, I love you!!!
« Отговор #6 -: Септември 09, 2006, 22:44:12 pm »
Ми то и аз се бъркам :KSS-kez:...сега взех да се замислям дали на онази кръстоска на Санбернар с незнам-какво-си, не и викаха Московска Стражевая :KSS-plias:  :KSShunter:, пък аз да имам предвид КГБ териер :KSS-plias:  ....тъй, че - ще взема да спра да пиша по тоя въпрос и ще изчакам някой, който наистина разбира да ни каже каква е истината :rolleyes: ...

Сигурна съм само за Черните Руски териери :KSS-Gold:...
« Последна редакция: Септември 09, 2006, 22:45:51 pm от Sarichka »

SHUSHKOVCI

• Специалист
« Отговор #7 -: Септември 10, 2006, 10:59:05 am »
Аз немога да направя разлика м/у Московска стражевая и Санбернар.Има едно женско куче около нас, което е доста закръглено, та затова може би ги бъркам.
А КГБ териер ми звучи направо страшно!

Vabank

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 84
    • http://www.vabank.dir.bg
« Отговор #8 -: Септември 12, 2006, 07:18:12 am »
Едно и също са все пак :rolleyes:
"КГБ териер" е прякорът на ЧРТ-то от едно време. Създадени са в държавен развъдник - "Красная звезда" - и са най-успешния вариант от следвоенните експерименти на СССР да създаде своя си яка, издържлива и непретенциозна служебна порода... ЧРТ са единствените, успели да станат "порода". Московская сторожевая е вторият, по-малко успешен, но оцелял и до днес опит... останалите - московски дог, московски боксер, московски водолаз и кой знае още какво - са потънали в небитието, без да се получат в тях закрепени породни признаци.
Оттам нататък ЧРТ попада в ръцете на "любителите" и постепенно от рошаво, злобно и грозно куче се превръща в невероятно красива изложбена звезда с изключителни работни качества. Спокойно може да се каже, че това е "съвършеното служебно куче" - спокойно, уравновесено, невероятно лесно за обучаване, работливо, същевременно темпераментно, способно на абсолютно всякаква работа и плюс всичко това - умно и разсъдливо... и същевременно идеалното домашно куче - красиво, вярно на стопаните си, практически безпроблемно като "апартаментско" животно в градски условия, дружелюбно, уравновесено (това май го споменах...), но и годно дори без специално обучение да защити стопанина си при нужда... и едновременно с това безопасно, т.е. не е нужно да се озърташ с "очи на четири" да не изяде някого на разходка. Не по-малко безпроблемно куче е и за двор - разбира се, не за верига на село :rolleyes:  и, при все грамаданските си размери - около 65-70 см. за женските и 70-75 за мъжките - е практически незабележимо и не се пречка вкъщи.
Май прекалих с похвалите :lol: , но КГБ-тата, т.е. ЧРТ-тата са ми от любимите породи от едно време, много внимателно наблюдавам и тези тук у нас (все още печално малко на брой) и отскоро за моя радост си имам и една такава джвъчка вкъщи... И засега всичко, което съм видяла при тези кучета и това, което съм научила като личен опит от контакта си с малката Вовка, напълно съответства на похвалите, та и ги надскача даже.
Фрийстайл в България - танцувайте с кучето си и вие!
dogdance.hit.bg

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4888
« Отговор #9 -: Септември 12, 2006, 07:43:22 am »
Само една забележка - опитът не е след-, а предвоенен. Задачата при създаването на породата е била създаването на служебно куче за охранителни дейности главно в системата на ГУЛАГ - съветските концлагери. За късмет на всички породата наистина е попаднала след това в ръцете на любителите - казвам любители в смисъла не на начинаещи аматьори, а на хората с любов към кучетата и другите хора  :D

Последният подобен опит за създаване на нова порода "военно" куче беше т.нар. СБП - сръбско бойно куче - от шарпланинац, питбул и други породи по време на първите войни в бивша Югославия. Последните екземпляри от тези кучета видях малко преди бомбардировките над Белград в зоологическата градина там.

Наскоро пак бяхме там - кучетата вече ги няма в клетките. Предполагам, че експериментът е отишъл в историята, заедно с последните войни в Югославия.

Vabank

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 84
    • http://www.vabank.dir.bg
« Отговор #10 -: Септември 12, 2006, 10:29:04 am »
Съжалявам да ти го кажа, но не си прав ;)
Работата по ЧРТ започва СЛЕД Втората Световна война и първите кучила са получени през 1951 г. През 1954 г. е изработен първият стандарт на породната група, през 1957 г. за първи път кучета от 2-ро и 3-то поколение излизат от "служебните развъдници" и отиват в частни ръце.
Иначе самият развъдник "Красная звезда" работи по създаването на нови породи от 30-те години на миналия век.
Фрийстайл в България - танцувайте с кучето си и вие!
dogdance.hit.bg

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4888
« Отговор #11 -: Септември 12, 2006, 10:50:48 am »
Е, аз това съм го чел в руската (съветската) литература. Но не споря

Елен

• Експерт
  • Публикации: 303
    • http://brt.hit.bg
« Отговор #12 -: Септември 12, 2006, 11:59:59 am »
Макар, че Ели (Vabank), каза почти всичко, да добавя и аз. По време на Втората световна война, голяма част от кучетата във войската и от мобилизираните загиват. Те са били използвани и за санитарните части, и при разминиране на минни полета. След края на войната руските войски взели със себе си кучета от завладените немски територии. Задачата поставена пред военните селекционери от Сталин и Берия, e да се създаде порода служебни кучета, и тя не е била основно за охрана на лагерите в Русия,  а за куче за нуждите на войската, милицията и граничарите, издържащо на трудните руски климатични условия,
 лесно обучаемо и издръжливо, с добро здраве, непретенциозно  на храна и условия за живеене.
 Във връзка с това, понякога тези кучетатa са били наричани кучето на Сталин или кучето на Берия, а най популярно е било КГБ териер. До скоро, края на осемдесетте години не е било  позволено изнасянето им извън СССР.
« Последна редакция: Септември 12, 2006, 13:38:09 pm от Sarichka »

Елен

• Експерт
  • Публикации: 303
    • http://brt.hit.bg
« Отговор #13 -: Септември 12, 2006, 12:25:54 pm »
Цитат
Преди 2-3 дена видяхме куче, което първоначално ми заприлича на лабрадор мутант, после на шнауцер(кучето е с прическа).В последствие ми поясниха, че това е кгб териер.Някой коже ли да ми каже нещо повече за породата- стандарт, регистрирана ли е?
А къде видя кучето? Ние от клуба издирваме ЧРТ-ата в България.

Ели

• Гуру
  • Ado, I love you!!!
« Отговор #14 -: Септември 12, 2006, 13:36:36 pm »
Както се казва - никога не е късно, човек да стане за резил!!! :KSS-kez: ...в случая аз, с невежеството ми по този въпрос :KSS-plias: .
Извинявам се на всички и благодаря на експертите, които ни разясниха, че такава порода (КГБ териер), все пак наистина има! :KSS-10x: