Едно и също са все пак :rolleyes:
"КГБ териер" е прякорът на ЧРТ-то от едно време. Създадени са в държавен развъдник - "Красная звезда" - и са най-успешния вариант от следвоенните експерименти на СССР да създаде своя си яка, издържлива и непретенциозна служебна порода... ЧРТ са единствените, успели да станат "порода". Московская сторожевая е вторият, по-малко успешен, но оцелял и до днес опит... останалите - московски дог, московски боксер, московски водолаз и кой знае още какво - са потънали в небитието, без да се получат в тях закрепени породни признаци.
Оттам нататък ЧРТ попада в ръцете на "любителите" и постепенно от рошаво, злобно и грозно куче се превръща в невероятно красива изложбена звезда с изключителни работни качества. Спокойно може да се каже, че това е "съвършеното служебно куче" - спокойно, уравновесено, невероятно лесно за обучаване, работливо, същевременно темпераментно, способно на абсолютно всякаква работа и плюс всичко това - умно и разсъдливо... и същевременно идеалното домашно куче - красиво, вярно на стопаните си, практически безпроблемно като "апартаментско" животно в градски условия, дружелюбно, уравновесено (това май го споменах...), но и годно дори без специално обучение да защити стопанина си при нужда... и едновременно с това безопасно, т.е. не е нужно да се озърташ с "очи на четири" да не изяде някого на разходка. Не по-малко безпроблемно куче е и за двор - разбира се, не за верига на село :rolleyes: и, при все грамаданските си размери - около 65-70 см. за женските и 70-75 за мъжките - е практически незабележимо и не се пречка вкъщи.
Май прекалих с похвалите :lol: , но КГБ-тата, т.е. ЧРТ-тата са ми от любимите породи от едно време, много внимателно наблюдавам и тези тук у нас (все още печално малко на брой) и отскоро за моя радост си имам и една такава джвъчка вкъщи... И засега всичко, което съм видяла при тези кучета и това, което съм научила като личен опит от контакта си с малката Вовка, напълно съответства на похвалите, та и ги надскача даже.