Новини:

Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Пътуване в чужбина след 1.01.2007  (Прочетена 3806 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4888
Пътуване в чужбина след 1.01.2007
« -: Януари 05, 2007, 07:38:42 am »
В отговор на многото запитвания, отправени към мен във форума, на лични бележки и с мейли, как ще се пътува след 1.01.2007 и какви са промените след приемането ни в ЕС вчера наминах покрай Ветеринарномедицинския център в кв. Банишора. Ето какво ми обясниха там:

1. Отпадат всякакви изисквания за кръвни тестове при пътуване в чужбина
2. За сега остава изискването за ветеринарно медицински сертификат, който се издава от ветеринарномедицинските служби най-много 3 дни преди пътуването и който се показва при преминаването на границата
3. Единствената новост е, че въведените от миналата година нови, т.нар. "сини" паспорти (като оня горе, в главата на форума) сда задължителни при пътуване в чужбина. С всякакви други - жълти, бели и т.н. паспорти, няма да ви пуснат през границата
4. В повечето от държавите в ЕС микрочиповете вече са задължителни, така че е добре ако пътувате за там да проверите местните изисквания. А най-добре е да сложите микрочип на кучето си - само до няколко месеца това ще бъде адължително и за България.

Ако има още въпроси с радост ще се постарая да ви отговоря. Освен това ще ви информираме тук и за всякакви новости и промени в тази област.

mora

• Гуру
  • Публикации: 975
  • Mora's Land
    • Mora's Land
« Отговор #1 -: Януари 05, 2007, 10:17:55 am »
Какви задължителни ваксини трябва да има кучето в паспорта си, за да го пуснат зад граница?

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #2 -: Януари 05, 2007, 10:19:05 am »
Задължителната е за бяс, но е добре да има и другите - колкото повече толкова по-добре.

mora

• Гуру
  • Mora's Land
    • Mora's Land
« Отговор #3 -: Януари 05, 2007, 10:26:26 am »
То моя пес си има всичките ваксини  :wub:  Днес ще ходим за годишната ваксина и ще му взема от новите сини паспорти. Какво точно се пише в тези ветеринаро-медицински сертификати, които се издават до 3 дни преди пътуването?

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #4 -: Януари 05, 2007, 10:35:29 am »
Ето как изглежда сертификата

а ето как - синия евро паспорт

Ели

• Гуру
  • Публикации: 2063
  • Ado, I love you!!!
« Отговор #5 -: Януари 05, 2007, 11:13:10 am »
Ъъъъ....аз пак не разбрах :KSS-plias:  - Саричка има синия паспорт с всички ваксини вътре (от две години). Трябва ли ни И сертификат? :rolleyes:
« Последна редакция: Януари 05, 2007, 11:16:21 am от Sarichka »
Ееееех..."кучешки" живот! :-)

mora

• Гуру
  • Mora's Land
    • Mora's Land
« Отговор #6 -: Януари 05, 2007, 11:15:01 am »
Трябва ви.

Ели

• Гуру
  • Ado, I love you!!!
« Отговор #7 -: Януари 05, 2007, 11:25:04 am »
Жалко! :(  
Така се надявах, че няма да има повече бюрокращина, ходене насам-натам, срокове на издаване и валидност....доста досадно е! :KSS-devil  На всичкото отгоре в този сертификат просто са преписани данните от паспорта! :mad  

mora

• Гуру
  • Mora's Land
    • Mora's Land
« Отговор #8 -: Януари 05, 2007, 11:36:31 am »
Цитат
Жалко! :(  
Така се надявах, че няма да има повече бюрокращина, ходене насам-натам, срокове на издаване и валидност....доста досадно е! :KSS-devil  На всичкото отгоре в този сертификат просто са преписани данните от паспорта! :mad
Напълно съм съгласна! Аз мислех, че в него ще пише нещо като заключение на здравословното състояние на кучето, както и че не е болно от опасни заразни болести, а то... :KSS-plias:  

pyts

• Новак
  • *
  • Публикации: 22
    • http://
« Отговор #9 -: Януари 17, 2007, 21:44:35 pm »
преди няколко дни смятах да ходя с кучето до гърция и зънях по телефона, за да ми обяснят къде да отида за този сертификат и отсреща по телефона ми обясниха, че за гърция не се изисква сертификат. така и не взех кучето и не разбрах дали е необходим. може би следващия път ще разбера :unsure:  

Ели

• Гуру
  • Ado, I love you!!!
« Отговор #10 -: Януари 17, 2007, 21:54:39 pm »
pyts, ако разбереш нещо по въпроса, моля те - пиши! :KSS-10x:
Най-нормалното нещо  е да си вземеш кучето, което има чип и Евро-паспорт и да отидеш където си поискаш с него! Все още съм бясна за сертификата! :KSS-devil  

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #11 -: Януари 18, 2007, 06:40:36 am »
Все още се изисква този сертификат. Той свидетелства не толкова за здравното състояние на кучето, а факта, че в района от където идва кучето, няма бяс. Ако сте от София сертификата се издава ветеринарно медицинския цнтър който се намира в кв. Банишора срещу търговския център "Банишора"

Diyana Char

• Специалист
  • Публикации: 215
    • http://corablondfell.hit.bg/
« Отговор #12 -: Януари 19, 2007, 11:43:04 am »
Мисля, че е нормално това със сретификата. Ако кучето има ваксина от около половин година и не е водено на прегледи, пък току виж нещо му се появило през това време? За жалост са безчет случаите, в които домашния любимец стига до кабинета на доктора, когато вече е в почти окаяно състояние. Сертификатът показва, че е здрав и свеж като краставичка в момента.

АНДИ

• Гуру
  • Публикации: 1256
    • http://
« Отговор #13 -: Януари 19, 2007, 14:14:37 pm »
Диана позволи ми да не се съглася с теб!Те докторите когато ти издават сертификата въобще не виждат кучето!Поне до сега никога не са го искали!Ти им даваш едни данни и едни мижави левчета и те пишат, че е здраво, а на практика не са го и виждали!
  Продължението-отиваш на границата, вземаш сертификата и го представяш на ветеринарния контрол!Той също не вижда кучето, щото то по това време гълта въздух с колегата ти при паспортния контрол! ;) Е, за какво е този сертификат?
  Ако питат мен, най-добре е ако има такъв сертификат той да се издава от лекаря който ти се грижи за кучето/тата/!Той е човека който може да гарантира, че животното е здраво!И да носи евентуална отговорност за тази гаранция!

Modena

• Администратор
  • Публикации: 1508
    • Български киноложки клуб бигъл
« Отговор #14 -: Януари 19, 2007, 14:43:40 pm »
Цитат
Той свидетелства не толкова за здравното състояние на кучето, а факта, че в района от където идва кучето, няма бяс.
Хора, Hlebarov хубаво го е написал!

Български Киноложки Клуб Бигъл - http://bkkbeagle.hit.bg/