Новини:

* * * 2 x CACIB Sofia - 18.02 - 19.02.2012 * * *  Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Отново за зооборсите, родословията и домашните любимци  (Прочетена 17593 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ели

• Гуру
  • Публикации: 2063
  • Ado, I love you!!!
Здравей отново hari! :D
Наистина се радваме на присъствието ти при нас и ми се иска да ти обясня малко за целта на този форум...
В тази тема си говорим за булдоци,имаме няколко френски булдочета и два английски!  :clap:
hari,не знам доколко си запознат с правилния начин на покупка на куче,но борсата и т.нар "развъдници",където се продават кучета от различни породи - не са вариант! :( Не са вариант,защото кученцата,които се продават там са с неизвестен произход и поради тази причина - не рядко са с някакво заболяване :( ...Тук се опитваме да се учим как е правилно да се търси и купи мечтаното куче,за да е здраво и след време да има и здраво поколение...
Затова имам една молба - много моля, да изтриеш линка към борсата!
Тук сме против такива организации,които в голямата си част само мамят хората,които нямат достатъчно информация,като им продават кучета (без значение от породата),с неясен произход и лошо здравословно състояние! :mad
Благодаря за разбирането!...
Аз мога да махна линка,но ми се иска да стане ясно,ЗАЩО не е добре да се купува куче по този начин и,че тази информация ТРЯБВА  да се махне,за да има надежда,все по-малко хора да грешат по този начин!!!
Дано ме разбираш правилно :rolleyes:  - вината не е в теб - ти си искал куче и първо там си го намерил....Много хора като теб,не са наясно със смисъла на родословията и купуването на куче от специализиран за конкретната порода развъдник!
Самата аз ,допуснах грешката да взема Сара директно от домашно кучило и нейните майка и баща са без родословие :plias: ,поради което Сара(независимо от всичките и добри характеристики!) е кастрирана вече и никога няма да създаде още едно безродословно кучило френски булдоци!
Освен това,колкото и да ми се иска,колкото и да съм запалена по кинологията - няма изложба,на която мога да заведа Сара,заради липсата на родословие! :(
И така,сега най-важното за мен е ,все по-малко хора да допускат твоята и моята грешки!!!
За да я има любимата порода,тя трябва да се развъжда внимателно,в квалифицирани развъдници,от хора които са познавачи на самата порода! :__:

Иначе булдочетата си ги гледаме тук :D ! Дано не съм те изплашила с горното,но то е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО и е част от целите на този сайт и неговия форум!!!
Тук е така ....никакви линкове към борси,никакви реклами на зоомагазини,които продават животни!!! :mad
За да може повече хора,които четат този сайт,да се учат и да има все повече (а един ден-САМО!) кучета с родословие,от развъдник на породата,с ясен произход!!!!

....надявам се,че ме разбра правилно! ;)....
Оттук -нататък  важно е само твоето булдоче :we: !
Много се радвам,че се храни добре и е игрива - това са сигурни признаци за здраве :clap:
С какво я храниш?! Тук има различни мнения и варианти,но аз мога само един съвет да ти дам в това отношение - вземи и качествени гранули (например Роял канин медиум джуниър) и си я храни само с тази храна! Аз така направих с моята Сара и до ден днешен - не сме имали проблеми със стомахчето! :D
За снимките - става по следния начин:
1) Снимките трябва да са качени първо в компютъра ти. Трябва да са снимани с цифров фотоапарат или да са сканирани  качени в компа.Размера им трябва да е 640/480 пиксела.
2) Откриваш си безплатен акаунт в някой от сайтовете за снимки. Такива са например www.imagecave.com , www.photobucket.com  ....има много такива,другите приятели също ще ти препоръчат такъв сайт,ако тези двата не са ти достатъчни :D ...
3) Като си откриеш акаунта,качваш снимките от компютъра си в твоя нов албум в сайта за снимки.По този начин ,всяка снимка получава адрес,т.нар URL,който трябва да изглежда нещо такова http://usera.imagecave.com/album(име на албума)/snimka(име на снимката).jpg
4) Снимката е готова за публикуване! :clap: Това става така: Докато пишеш постинга си,кликваш на тага
Кога ще и слагат на Чери третата ваксина?

Много се надявам да си ме разбрал правилно за борсите :rolleyes:  - не е насочено към теб,но е наистина важно!!!
« Последна редакция: Декември 28, 2005, 19:11:08 pm от Sarichka »
Ееееех..."кучешки" живот! :-)

Casper

• Специалист
  • Публикации: 115
    • http://
Отново за зооборсите, родословията и домашните любимци
« Отговор #1 -: Декември 28, 2005, 15:21:28 pm »
;) Ели нека и аз от своя страна да те помоля за една малка корекция :

Цитат
Тук сме против такива организации,които в голямата си част само мамят хората,които нямат достатъчно информация,като им продават кучета (без значение от породата),с неясен произход и лошо здравословно състояние!

Първо - аз не съм от тези които мразят този тип организации (много пъти съм казвал защо),така че моля те не ме слагай в това множествено число. А да не забравяме ,че и много от кученцата в този форум са взети точно от борси.
Второ - тук сме все хора които обичаме своите любимци Не мога да си обясня обаче това :човек който обича кучето си да го кастрира.

Цитат
Самата аз ,допуснах грешката да взема Сара директно от домашно кучило и нейните майка и баща са без родословие,поради което Сара(независимо от всичките и добри характеристики!) е кастрирана вече и никога няма да създаде още едно безродословно кучило френски булдоци!

:( Не е ли много по добре и по хуманно да е опазиш два пъти в годината ,вместо толкова радикално да  действаш . Пък и щом Сара има "добри характеристики" смятам знеш ,че можеш да е заведеш за оценка и след две поколения кученца ще имате родословно дърво.
« Последна редакция: Декември 28, 2005, 15:26:43 pm от Casper »

Ели

• Гуру
  • Ado, I love you!!!
« Отговор #2 -: Декември 28, 2005, 16:00:04 pm »
Владо,това е една полезна дискусия,която трябва да водим и мисля,че можем да го направим без да взимаме персонално страна и да си разваляме отношенията! ;)  
Така че,нека обясня подробно нещата от своя гледна точка!

Всички знаете,че аз наистина ОБИЧАМ всички булдочета,които "пишат" тук! И много добре знам,че повечето  са взети именно от борси! Това,откъде е взето едно кученце в никакъв случай не променя моето отношение към него!!! КУЧЕТО СИ Е КУЧЕ и аз ги обичам всичките!!!! :D

Проблемите са други!
На първо място,когато взимаш кучето от борса ,ти не го взимаш от посредник между теб (като бъдещ собственик) и развъдника производител на кученцето (като продавач)...Ако борсите предоствавят подредническа дейност между едната и другата страни - мисля,че няма нищо лошо!
Но в България не е така (надявам се - все още).Кученцата от борси са обект на търговия и техния произход и здравословно състояние,не са ясни!
ТЪРГОВИЯТА С КУЧЕТА, НЯМА НИЩО ОБЩО С КИНОЛОГИЯТА!!! :mad
Владо,ти самия си наясно с това и заслужено получи поздравленията на всички ни,взимайки Каспър от редовен и много добър РАЗВЪДНИК на породата! Остави наще поздравления - най-важното е,че ти си взе едно наистина хубаво булдоче,с перспективи пред него и с гарантиран произход :clap: !
Това,към което аз и хората от Киноложко Сдружение "София" се стремим е все повече хора да разберат,че трябва да си вземат кученце от РАЗВЪДНИК,с валидно родословие и ясен произход,така както направи ти :D !!! Тъй като това е сайта на киноложкото сдружение,то аз смело казвам - ние сме против борсите и техните реклами тук,са меко казано - нежелани!!!!

Нали е ясно - става въпрос за БОРСИТЕ :mad ,не за вече взетите кученца и техните стопани!!!! Те са наши приятели и ние сме на среща ако можем да сме им полезни с каквото и да било! :D

Така...дано да съм била разбрана правилно! :rolleyes:

Що се отнася до Саричка - тя е моята голяма любов и за нея искам САМО НАЙ-ДОБРОТО:wub:!!! Колкото и да ти е чудно - това включва кастрацията като метод за превенция на хормонални заболявания в бъдеще!
Повярвай ми,консултирала съм се достатъчно дълго,с достатъчно много специалисти и източници,преди да взема това решение!
Имах право на избор при нея,именно защото тя НЯМА родословие и не мога да гарантирам за качеството на нейното евентуално поколение! Така би трябвало да се постъпва с кученцата взети от място,различно от РАЗВЪДНИК НА СЪОТВЕТНАТА ПОРОДА,за да се ограничи броя на кучетата,които са извън стандарта на дадената порода!
Ето това е основната цел на Кинологията - да се работи за чистотата на породите,кученцата да покриват все по-добре стандартите и да се ограничи броя на "случайните" кучила!
Колкото и да ми е хубаво кучето,колкото и да си го обичам....след като вече съм наясно как трябва да бъде,аз не искам да имам от Сара "случайно" поколение....,затова я кастрирах - хем да е здрава,хем да избегнем риска от създаване на булдочета с неясен произход!

Що се касае до т.нар. "бяло родословие",доколкото си спомням именно ти имаше резерви относно едно кученце с бели петна в родословието си! А и още нямаме родословен мъжки френски булдог в България :( ...
Така че,аз по-скоро бих внесла от истински развъдник,истинска женска,отколкото да правя експертни оценки на едно куче без родословие,само и само,за да създам поколение,защото аз я намирам много красива моята ненагледна Сара...
И тъй,сега си имам едно щастливо и здраво булдоче,заради което се запалих по истинската кинология! Имам и някой планове за бъдещето,по отношение на тази порода,но ако и когато ги осъществя,можеш да си сигурен,че ще е по правилния начин! така,както постъпи самия ти!!! :clap:

BoXko

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 85
« Отговор #3 -: Декември 28, 2005, 19:05:53 pm »
xxAx imame mnoogo novi kartinki vijdam Super  :clap: .A otnostno trenirovkite neznam kak se spravqm neska sutrinta be6e po toplo i izglejda nqma6e problem na obed sa6to no ve4erta zapo4na pak da se darpa.V momenta koito svalq kai6kata po4va da ti4a i da besnee  :unsure: Sega sam go ostavil s kaishkata da hodi iz kashti .A utre 6te probvam s lakomstvo neska i na men mi mina tazi ideq prez glavata no iskah da q obsadq s vas sega kato razbrah 4e i vie spodelqte tozi metod 6te probvam utre i 6te razkaja.
I moje li i az da vzema malko u4astie v diskusiqta koqto vodite....Archi sa6to e vzet ot borsata no beshe v otli4no sastoqnie i do dnes sam nqmal problemi s nego  :clap:  pu pu .Taka oba4e 6te zastana na stranata na Valev 4e kastriraneto na ku4eto e malko rqzka i drasti4na postapka smisal kakto toi kaza po dobre e da q opazish dva pati v godinata ot kolkoto da q le6i6 cql jivot ot pokolenie a i Eli eventualnite malki ku4enca 6te nosqt radost ne samo i na teb a i na drugi hora.Ako moq Archi nqkoi den ima pokoleni 6te znam 4e 6te e zaradval drugi semeistva a dori i da sa ku4enca koito ne otgovarqt izcqlo na porodata.A i ne vsqko semeistvo moje da si pozmoli da dade suma varira6ta ot 500$ do ...1500% (primerno).Tuk iskam da pot4ertaq 4e az ne sam protiv borsata no ne gi i podkrepqm neiskam da ostavqte s vpe4etleni 4e pravq reklama na nqkoq borsa prosto iskazvam i moe mnenie.No misalta mi be6e druga nevijdam ni6tu lo6o edin den moeto ku4ence ili ku4enceto na nqkoi drug ot foruma da si ima pokolenie.Ako az imam ku4ence nqkoi den ot moq Archi sigorno 6te go podarq na nqkoe semeistvo s dete koeto se nadqvashe istinski da ima ku4ence za6toto znam kakvo e da iskash ne6tu i da ne mojesh da go imash Vnikakav slu4ei neiskam da prepi4elvam po takav na4in tova naistina e podlo !  :mad  
Ако човек не открие поне едно нещо в живота си,заради което си струва да умре,значи НЕ ЗАСЛУЖАВА ДА ЖИВЕЕ !!!

didka

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 84
« Отговор #4 -: Декември 28, 2005, 19:43:16 pm »
Здравейте, чета спора който заформяте. И да си призная мисля, че всички имате право. От една страна Саричка е права, за това че небива а се поощрява търговията с непородисти кученца и да се лъжат ценителите на чистокръвните породи. Права е и за това че е по-добре за кучето да се кастрира, защото пазенето 2 пъти в годината не води до нищо хубаво за него, особено за женските кучета. Разгонването без заплождане води до фалшиви бременности, от там до мастити и накрая до ракови образувания. Казвам го защото добермана който гледахме от това й умря.
Мисля, че Саричка не си права за времето което си избрала за кастрацията на кученцето. Предпологам си се посаветвала с лекари, но аз знам че за да няма лоши, негативни последици е редно да се кастрира след като роди поне един път, за да завърши жизнения си цикъл / това го знам от доктори / . А за борсите, които ги има тук мисля че не са толко лоши и вредни, просто трябва да се постараят да гледат добре животинките, ако се постараят да осигурят и родословие ще бъде добре. Иначе колкото и лошо да ти звучи Саричка/ не поощрявам и защитавам никой/ аз сам доволна, че ги има, защото иначе нямаше да сега да имаме у дома това мило и игриво животинче.
Между другото Мари се чуства много добре, дори сега играе с един балон. Прилича на цирково куче. Може да няма родословие, но всички които я видят направо се влюбват в нея :we:

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4865
« Отговор #5 -: Декември 28, 2005, 20:13:41 pm »
Нека и аз кажа нещо по въпроса за т.нар, "борси". Международната федерация по кинология (FCI) отдавна е взела категорично отношение по този въпрос - ТЪРГОВИЯТА С КУЧЕТА НЯМА НИЩО ОБЩО С КИНОЛОГИЯТА И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПООЩРЯВА ПО НИКАКЪВ НАЧИН. ПО въпроса има взети решения и изпратени циркулярни писма до всички страни членове на FCI. Под търговия с кучета се разбира купуването и продаването на кучета с цел печалба, а не продажбата на произведени в собствения развъдник кучета.

Киноложко сдружение "София" е структура на БРФК и спазва всички правила и разпоредби на БРФК. Ето защо в този форум няма  по никакъв начин да се поощрява търговията с кучета в т.нар "зооборси", така че нека не обсъждаме тхяната роля тук. Във форума няма да се допуска и публикуването на реклами на такива борси, те ще бъдат изтривани, а при повторно публикуване авторите им ще бъдат банвани.

Това са правилата на FCI i BRFK - добри или лоши, но правила. Нека ги спазваме.

m_dyakova

• Гуру
  • Публикации: 1448
    • http://www.bullmastiff.hit.bg
« Отговор #6 -: Декември 28, 2005, 20:45:47 pm »
Sarichka,Dec 28 2005,
Цитат
.... това е една полезна дискусия,която трябва да водим и мисля,че можем да го направим без да взимаме персонално страна и да си разваляме отношенията! ;) 

:clap: Определено е полезна!  :)
И когато стане един такъв разговор винаги давам пример с моето (нашето) първо куче Тара. Тя беше изключителна, но няма да забравя, че ми беше продадена за тигров дог и то през 1992 г., когато нямаше такива в БГ!
Е, не порасна достатъчно, имаше някои физически белези на дога, но НЕ БЕШЕ ДОГ! И так си я гледахме и обичахме 9 г. Беше оперирана от рак на млечните жлези и въпреки това живя още 2,5 г. и то беше жизнена. Беше най-добре обученото куче на послушание и охрана, което познавам (а аз познавам доста и от различни породи!). Никога не съм се срамувала или притеснявала, от това че не е породиста.

Тара и първата ни булмастифка Алис (Фета) през 1999 г.  
Тара на "Паша дере" - обожаваше да плува в морето  
- на разходка в Морската градина с приятели

Абе, беше невероятно куче! Обаче, винаги ми беше кофти, че ни излъгаха... Може и те така да са си мислели, че е дог и да си вярвали, но потърпевшите от тяхното незнание бяхме ние...

Това беше и един от мотивите ми през 1999 г. да създадем клуб "Булмастиф" - да спрем спекулациите и да спестим неудобните ситуации на хората, които иначе си обичат кучетата такива каквито са...
Тук може би е момента да кажа, че до тогава (2000 г.) родословието не беше гаранция за качеството на кучето - поне за нашата порода... Имало е случаи на изложби съдията да каже на секретаря на ринга: "Ама, моля ви! Аз казах да влязат булмастифите...", а в ринга стоят 3 "родословни" кучета... :unsure:

Аз съм "за" непълното родословие, ако кучето е качествено!
Миналата година имахме подобен случай с една женска, която е с нов (3ти) собственик и поне до сега никой не успя да намери родословието и! Ама, личи си, че не е паднала от небето - красавица и половина, с отлична експертна оценка. По препоръка на клуба заплоди с разкошен мъжкар (от Atomzone)... И какво да не издадем родословие?!? Ами те бебетата по-хубави от някой родословни...  :D

Та, дискусията е полезна... Нека хората, да знаят за какво иде реч...
Мисля че, които е умен - ще се поучи от грешките си и няма да ги повтори... Като нас - второто куче вече знаехме как да го търсим...
Но по-важното е хората, които не са направили такава грешка да се предпазят.
Именно за това се радвам на хора, които се обаждат и искат информация от клуба за породата, за стандарта, за развъдниците и тогава вземат решение...
Точно тези форуми, изложбите и клубовете са мястото където се възпитава "окото" на любителите, където могат да видят какво е "стандартното" куче от определена порода и да не бъдат подлъгани...

Оххх, дълго стана, ама мисля че темата е доста сериозна...  :unsure:
« Последна редакция: Декември 28, 2005, 20:48:45 pm от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."
(„Граф Монте Кристо” / 1844 г., Ал.Дюма)

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #7 -: Декември 28, 2005, 21:44:28 pm »
Надявам се да не съм засегнал никого лично - понякога съм доста рязък, но такива са и правилата на кинологията.

Няма нищо лошо в това човек да сбърка, особено ако е от незнание. Само този, който нищо не прави, той не прави грешки.

Чест прави на всички, които искат нова информация, търсят, питат. Никой не се е родил научен и дълг на тези, които знаят, е да предадат знанията си на тези, които не знаят. И на свой ред да се поучат от тях. Ако аз имам една ябълка, и ти имаш една ябълка, и си разменим ябълките, пак всеки ще има по една ябълка. Но ако аз знам едно нещо, и ти знаеш едно нещо, и си обменим знаниятам след това всеки ще знае по две неща или всеки от нас ще знае двойно повече. Това е моят начин на мислене и, надявам се, една от целите на този форум  :D
« Последна редакция: Декември 28, 2005, 21:47:11 pm от Hlebarov »

Casper

• Специалист
  • Публикации: 115
« Отговор #8 -: Декември 29, 2005, 09:52:54 am »
;)
Цитат
Владо,това е една полезна дискусия,която трябва да водим и мисля,че можем да го направим без да взимаме персонално страна и да си разваляме отношенията! 

:plias: Ели ако съм те обидил по някакъв начин ИЗВИНЯВАЙ  :rolleyes: но ти ме познаваш вече достатъчно добре за да знеш че към теб изпитвам само най-топли чуства  :D

Относно босрсите .
Хлебаров разбери ме правилно ,не искам да правя реклама на който и да е (поне не и безплатно ) ,но съм против поставянето на правила които ограничават свободата на словото.Това че има хора които лъжат и предлагат нещо с невярно съдържание не бива да става нарицателно за всички които се занимават с подобен род дейност. Надявам се не си забравил колко време и нерви ми отне намирането на Каспър ,през цялото това време аз бях готов да дам мило и драго а защо не и някой лев на човек -компетентен който да ми помогне с информация ,напътствия и идеи от къде и как да взема мечтаното от мен куче. Дали този човек ще бъде регистриран пред закона като "борса" ,"магазин" "консултант" или нещо друго е все тая,важното е да бъде в полза на обществото,а не знам за някой такъв който да работи безплатно .

Относно кастрацията

Цитат
Ето това е основната цел на Кинологията - да се работи за чистотата на породите,кученцата да покриват все по-добре стандартите и да се ограничи броя на "случайните" кучила

Тук обаче влизаме в малко противоречие между основните цели на Кинологията . Доколкото съм в течение в световен мащаб все повече се набляга на хуманноста към животните ,пример за това е забраната за купиране на опашките и ушите на някой породи кучета .Какво да кажем тогава за кастрацията  ;)
Второ : Ако ти е направило впечатление кучета с родословно дърво по голямо от 3 поколения не са много често явление ,сиреч явно и те са започнали от някъде .Имало е кучета без родословие с "добри характеристики" които са били оценявани ,в последствие тези кучета са били събирани с други такива кучета и хоп един хубав ден имаш едно чистокръвно поколение благодарение на теб и твоята упоритост :we:  

m_dyakova

• Гуру
« Отговор #9 -: Декември 29, 2005, 14:14:04 pm »
Цитат
Само този, който нищо не прави, той не прави грешки.

...... и си обменим знаниятам след това всеки ще знае по две неща или всеки от нас ще знае двойно повече.
 :clap: Абсолютно съм съгласна!  
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #10 -: Декември 29, 2005, 15:39:11 pm »
Casper, струва ми се, че четеш правилата малко като дявола Евангелието. Обясних вече защо няма място за "зооборси", "зоо..мошеници". FCI (че и другите организации) са го решили в световен мащаб, а ние пак се опитваме да интерпретираме ... А консултанти винаги ще се намерят за случаи като твоя - точно такива са развъдчиците, клубовете по породи, федерацията.

За кастрацията пък изобщо не си прав да я свързваш с нехуманно отношение към животните - тези операции са рутинни и дори предпазват от някои болести на репродукционната система. Не знам дали си чувал, но в някои страни тези операции се практикуват и при хората, при това по тяхно собствено желание. Точно така както и цезаровото сечение при раждането. Освен това насърчаването на стерилизацията на кучетата е официална държавна политика в повечето цивилизовани страни и се подържа и от всички киноложки организации. За това и нямат проблем и с бездомните кучета хората, де .

И за родословията с повече от 3 пояса не си прав - повечето са вече задължително с 4 пояса. И тези родословия се издават на базата на пълната история на родословието, отразена в племенната книга на клуба, в която произходът и прародителите на кучето могат да се проследят доста далеч назад във времето. Всеки уважаващ себе си развъдчик (а и просто собственик) има данни за совето куче поне 5-6-7 родословни пояса назад. А т.нар. бели или непълни родословия са изключителен компромис и аз лично съм твърдо против тях. Дори и 3 поколения да няма никакви отклонения от породния стандарт, какъв е шансът (гаранцията) че няма да се прояват такива след това. Преди време имаше една такава линия далматини, родословни, които даваха кучета с дефекти в оцветяването на очите, глухота, дълга козина. След като се разрови случая се оказа, че някъде назад в рода има бели ... лайки и след това се е започнало с бяло родословие. Белите и непълни родословия имат място при нови породи, нестандартизирани - БОК, български барак, гонче ... но при другите - хммм, на особено мнениИ з съм.
« Последна редакция: Декември 29, 2005, 15:42:18 pm от Hlebarov »

Ели

• Гуру
  • Ado, I love you!!!
« Отговор #11 -: Декември 29, 2005, 16:51:13 pm »
Ох.... :plias: ,ами аз откъде да започна....
Първо,Владо - няма проблеми с теб! ;) Отдавна е станало ясно,не сме на едно мнение по много въпроси,но това не пречи на общуването ни ;) !!!по отношение на борсите - ти имаш една представа за тях,като за посредници ,а реалността,срещу която ние заставаме е съвсем друга!

Второ - ОГРОМНО "БЛАГОДАРЯ" на Марта и г-н Хлебаров,които са обяснили много точно,много ясно и много правилно, кое как трябва да бъде и защо!...направо нямам какво да добавя относно родословията, ролята на развъдниците и целите на този сайт и кинологията въобще!!!

Трето...... кастрацията на Саричка.Взех това решение след много и задълбочени консултации с различни специалисти! Повтарям се,за което се извинявам,но искам да стане ясно на всички,че не съм човек,който би постъпил лекомислено с едно куче - независимо дали е моето собствено или чуждо!
Та,ветеринарите,на които вярвам,застъпват мнението,че ако едно куче ще се кастрира,то е по-добре това да се направи в ранна възраст,преди първото разгонване,за да се избегне насищането на организма с хормони,които са предпоставка за заболявания в зряла възраст!
Затова Сара е кастрирана в края на шестия месец,абсолютно безпроблемно! Разказвала съм надълго и нашироко за нейната операция,ако някой се интересува - мога на лични или на мейл,отново да разкажа всичко и да дам и снимки от деня на операцията и последващите дни,в които Сара се възстанови напълно и изцяло!
Мотивите ми,да прибегна до тази манипулация са два и те са следните :
Първо - искам Сара да е жива и здрава дълго време и смятам кастрацията за нещо полезно,наравно с ваксините,правилното хранене и обезпаразитяващите препарати!
Второ - аз може и да намирам в нея "добри характеристики",може много да ми прилича на хубаво френско булдоче...,но в интерес на истината тя е малко по-висока от стандарта и въпреки,че е пропорционална и с хубава глава,не съм достатъчно високомерна,че да дам началото на родословна линия с нея!

И така,сега си имам едно здраво и щастливо булдоче... :D

Иначе,тепърва започвам да се уча какво значи истинска кинилогия,колко отговорност и знания трябват,за да се занимаваш с развъдна дейност (без значение от породата),какви са правилата на киноложките изложби и т. н. и т. н.....та това си е почти наука :plias: ! Затова и не бързам да закупя родословно булдоче...иска ми се първо да се ориентирам,да се науча и тогава да се заема сериозно с бъдещето на тази порода в България!
Щастлива съм,че вече не съм сама в интереса и любовта си към Френските булдоци :we:

На didka,hari и boxko също благодаря за мненията!
Приятели,прочетох всичките ви мнения и се радвам много на тона,с който се води тази дискусия! :clap: За мен е наистина ценна възможността да си говорим по теми,за които има различни мнения - без да се караме и да се нападаме един-друг!
« Последна редакция: Декември 30, 2005, 01:10:52 am от Sarichka »

m_dyakova

• Гуру
« Отговор #12 -: Декември 29, 2005, 18:00:21 pm »
Цитат
А т.нар. бели или непълни родословия са изключителен компромис и аз лично съм твърдо против тях. Дори и 3 поколения да няма никакви отклонения от породния стандарт, какъв е шансът (гаранцията) че няма да се прояват такива след това.
........
Белите и непълни родословия имат място при нови породи, нестандартизирани - БОК, български барак, гонче ... но при другите - хммм, на особено мнениИ з съм.
;) Принципно съгласна!  :D
НО в конкретния случай на клуба, ние сме 100% убедени, че това е родословна женска! Просто не можем да намерим първия собственик, който почти е изоставил кучето на случайни грижи на едни хора, дето не са знаели какво куче има при тях...

За съжаление, това не е единичен случай, някой да си вземе породисто куче и да се окаже, че разходите за него изобщо не са малки и да го върже някъде (или пък някой да му го е откраднал и продал), после друг да го съжали и прибере, ама и той да не смаогне с грижите иииии ... когато попадне в подходящи хора, дето могат да го оценят - ами няма ги документите! И хайде обратно по пътеката да се издирват... Това отнема време, нали?
И аз лично предпочитам да водим Регистър на тези кучета и техните малки, да издаваме "Родословна справка"  и един ден, ако се намерят документите да можем да оправим лесно нещата, ако ли не - ще получат официално родословие след 3 пояса...
За щастие повечето случай са с мъжки кучета и по разбираеми причини, рядко някой собственик на "родословна" женска се навива да заложда, колкото и да са готини, щото после той ще трябва да се оправят с малките...   :unsure:

А нали и в БРФК има такъв Регистър и се заверяват "Родословни справки"? Значи е помислено и за такива случай... Явно не може да сме категорични по тоя въпрос...  :rolleyes:
« Последна редакция: Декември 29, 2005, 18:01:55 pm от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg

Hlebarov

• Администратор
« Отговор #13 -: Декември 29, 2005, 19:36:15 pm »
Изразих лично мнение. В реда на шегата предполагам, че и ти не би се омъжила за някой без паспорт, а с издадена временна бележка от общината  ;)  

m_dyakova

• Гуру
« Отговор #14 -: Декември 30, 2005, 10:24:35 am »
Цитат
В реда на шегата предполагам, че и ти не би се омъжила за някой без паспорт, а с издадена временна бележка от общината  ;)
:KSS1:   Oooo, аз лично искам и пълно CV + медицински картон + един куп изследвания + зъбна картина + отговори на въпроси за наследствени болести до 9то коляно + това правя  и проучвания за "случайни" смъртни случай в рода (дори дали няма ритнати от кон, например...)  :lol:  :lol:  :lol:
Събирам документите, правя класация и който е с най-малко "отклонения от стандарта" печели! Все пак трябва да мислим за запазване на "отличните характеристики" на рода, нали? :D  :D  :D  
... за кучетата говоря, де.... ама знаеш ли, вече може да имам "професионално" изкривяване...  ;)
« Последна редакция: Декември 30, 2005, 10:38:05 am от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg