Новини:

* * * 2 x CACIB Sofia - 18.02 - 19.02.2012 * * *  Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Отново за зооборсите, родословията и домашните любимци  (Прочетена 17595 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Casper

• Специалист
  • Публикации: 115
    • http://
Отново за зооборсите, родословията и домашните любимци
« Отговор #15 -: Декември 30, 2005, 11:05:46 am »
:KSS1:
Цитат
Casper, струва ми се, че четеш правилата малко като дявола Евангелието. Обясних вече защо няма място за "зооборси", "зоо..мошеници". FCI (че и другите организации) са го решили в световен мащаб, а ние пак се опитваме да интерпретираме ...
:D Хлебаров прав си ,но това е моето мнение ,знам че има много правила и закони по този въпрос ,но времената се менят -хората също а какво остава за законите  :rolleyes: Нали за това има демокрация -за да може всеки спокойно да излга мнението си ,нали законите са за това -да служат на хората ,така че нека да не ги приемаме за даденост и сляпо да вярваме че това е най-доброто което може да се направи.

:KSS2:
Цитат
За кастрацията пък изобщо не си прав ............................ Освен това насърчаването на стерилизацията на кучетата е официална държавна политика в повечето цивилизовани страни и се подържа и от всички киноложки организации. За това и нямат проблем и с бездомните кучета хората, де .

:D Да ,да ,да тук отново сум съгласен с теб но до някъде  :rolleyes:
Ако става дума за бездомните кучета ДА така е !!! но нека да ти припомня че избора на държавата беше м/у евтаназията и кастрацията  :hunter: Но когато става дума дали да кастрираме кучето вместо да се постараем да го опазим от нежелана бременност ИЗВЕНЕТЕ МЕ  но това ми звучи като"да му сучпим краката ,че да не избяга" :plias:

:KSS3:
Цитат
И за родословията с повече от 3 пояса не си прав - повечето са вече задължително с 4 пояса. .................
Цитат

:plias: Е да това вече е моя грешка  :rolleyes: пардон

След като се разрови случая се оказа, че някъде назад в рода има бели ... лайки и след това се е започнало с бяло родословие. Белите и непълни родословия имат място при нови породи, нестандартизирани - БОК, български барак, гонче ... но при другите - хммм, на особено мнениИ з съм.

Нека да приемем че са 4 дори 5,6,7,....10 ,но нали все от някъде са започнали ,нали винаги има "първи път" независимо дали става дума за булдог,БОК ,барак .....все някой трябва да направи първата крачка
Съгласен съм  с мнението на Борето ,че всеки има право на избор какво куче да си вземе ,дали ще е от улицата,дали ще е с или без родословие , под слънцето има място за всеки ,и за "всеки влак си има пътници" (малко клишенца  :D  ) а ето и един пример:
Цитат
Мале Саричка голяма симпатяга е твойто кученце  много готино струвами се че калпазанче 
,но не виждам логиката да си вземеш куче без родословие и да следваш правилата на организация с която нямате допирни точки.НЯМА СМИСЪЛ просто трябва да го приемем такова каквото е ,и да бъдем сигурни в това ,че с неговото поколение можем да направи много хора ,такива като нас- щастливи. :we:

А дано не съм обидил някого :rolleyes:

P.P. Абе на т'ва май не му е мястото тук а?  :plias:
« Последна редакция: Декември 30, 2005, 13:07:15 pm от Casper »

m_dyakova

• Гуру
  • Публикации: 1448
    • http://www.bullmastiff.hit.bg
« Отговор #16 -: Декември 30, 2005, 14:42:19 pm »
Casper, за кастрацията исках да кажа още нещо... Всъщност само да насоча мисълта и в друга посока...  :)

Например в САЩ и други страни има кучета - "pet quality" и "show guality", т.е. за домашни любимци и за изложби.
Сериозните равъдчици продават кучетата "pet quality" на по-ниска цена, без родословни документи и дори (според възрастта на кучето) кастрирани. Ако те не са кастрирали кучето по някаква причина, обикновенно това го пише в договора, като задължение новия собственик!
Това е техния начин (на сериозните развъдчици) да опазят чистотата на породата и за разплод да се оставят само кучета, които са най-близо до стандарта на породата (казвам близо, защото според мен "идеалното куче" според стандарта е недостижимо!)...
И още - не е задължително на всички кучета в едно кучило да се издадат родословни документи, без значение че родителите ги имат! Чудесно е, ако всички кучета са годни за разплод, но дали винаги е така? Защо тогава "родословни" кучета получават оценки под мн.добър? Защо се случва да има дисквалификации по изложбите?
Например в "Акта за оглед" на кучилото пише:
"На ......... 200.. г. отговорникът по развъдна дейност на клуб......:  (три имена), направи оглед на кучилото от родители:
Баща: ......... с родословие № ........... и татуировачен №...., собственост на: ........
Майка: ......, с родословие № …………………………… и татуировачен № ……………….., собственост на:  ..........
и установи, че от родени ........ мъжки и ......... женски, годни за татуиране и имащи право на родословие са: ......... мъжки и ......... женски кучета. (следват подписи на всички страни)"

И още - какво ще се случи, ако някой се е сдобил с такова куче и това е причината то да няма документи? Какъв е проблема някой да си купи кученце от развъдник в САЩ с договор, че ще го кастрира (щото развъдчика така е преценил на база на дългогодишен опит, че не е добре да се изплолзва за разплод, вкл. и по здравословни причини, например проблеми с дишането или дисплазия!) и то е без документи и идва в БГ и започва да развъжда и да прави линия?
Аз съм убедена, че много кучета в БГ са така - купени са за "домашни"  любимци (за по-евтино!)... А сега развъждат и правят "линия" ...

И тук не говорим вече, дали е проблем да опазиш кучето 2 пъти в годината, а дали новите собственици няма да спекулират с това куче!
Ти знаеш ли какви абсурни ситуации съм виждала? Предложения за заплождане на булмастиф с боксер, с ротвайлер, с стаф или с доберман! Само защото хората искали да си оставят кученце, а не можели да му намерят партньор/ка!  :mad

Нямам нищо против, както каза "хората да бъдат по-щастливи" с едно такова кученце, но когато същите тези хора от едно такова кученце се опитат да правят пари - е това не мога да го приема!  :mad
Освен това, на нас (мен и Емо Борисов - "Atomzone"!!!) ни се е случвало да "правим щастливи" хора, копнели за куче, но поради финансовата страна на въпроса да не могат да си позволят да си купят и са се сдобивали с истински булмастифи на символична цена - само защото са били ХОРА! Така, че начини има... и пак ще кажа, не е начина "безпородното" развъждане... :mad

Освен това Ели е права, че ако няма да ражда това куче, а за някой породи е характерно, че правят фалшиви бремености, които водят до редица заболявания (мастит, възпаления на ячници, рак и др.) е по-добре да бъде кастрирано... Да, и на мен ми ще ми е кофти да го направя, признавам си, но е по-разумно...
Виж, от тази гледна точка -  мъжките кучета по-имат късмет! Но така е било винаги, на жените живота е по-труден!  ;)  :D
« Последна редакция: Декември 30, 2005, 15:02:32 pm от m_dyakova »
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."
(„Граф Монте Кристо” / 1844 г., Ал.Дюма)

Casper

• Специалист
« Отговор #17 -: Декември 30, 2005, 15:29:41 pm »
:rolleyes: Да това което казваш за сериозните развъдчици го разбирам,и смятам че наистина е редно те да предлагат кучета само с доказано родословие и отлични качества .Но не смятам че за баба Въчка от съседния блок това е основния критерий по който ще търси своя приятел било то  булонка или пинчер .Виж Марта в България има много малко чистокръвни кучета и ако всеки който искаше да има домашен любимец за приятел  и трябваше да избира само измежду тях то търсенето многократно щеше да надхвърли предлагането .Това неминуемо от своя страна ще доведе до рязко покачване на цените и от тук невъзможноста на много хора да се сдобият с куче.А да не говорим за спекулата която ще е в разгара си . ИЛи с две думи:  ако трябваше всички да караме БМВ ,щеше да е пълно с пешеходци :rolleyes:
 :___

П.П.2  :D Хлебаров айде ,че плачим за преместване :dogw:  
« Последна редакция: Декември 30, 2005, 15:33:27 pm от Casper »

m_dyakova

• Гуру
« Отговор #18 -: Декември 30, 2005, 16:02:47 pm »
Цитат
П.П.2  :D Хлебаров айде ,че плачим за преместване :dogw:
Най-добре този дебат да е в някаква друга тема, а не в булдоци, щото касае всички, нали?  :unsure:
Кой каза преместване?!? ;)  
bullmastiff.hit.bg

"Винаги съм се страхувал повече от едно перо, от едно шишенце мастило и един лист хартия, отколкото от сабя или пистолет..."

Ели

• Гуру
  • Публикации: 2063
  • Ado, I love you!!!
« Отговор #19 -: Декември 30, 2005, 18:42:56 pm »
Цитат
........
,но не виждам логиката да си вземеш куче без родословие и да следваш правилата на организация с която нямате допирни точки.НЯМА СМИСЪЛ просто трябва да го приемем такова каквото е ,и да бъдем сигурни в това ,че с неговото поколение можем да направи много хора ,такива като нас- щастливи. :we:

А дано не съм обидил някого :rolleyes:

P.P. Абе на т'ва май не му е мястото тук а?  :plias:

Упс....Владо,това не го разбарах! :rolleyes: А още не съм запразнила и главата ми е бистра ;) ....
Нали не се опитваш да ми кажеш,че след като Саричка е без родословие и е кастрирана , нямам право да членувам в киноложки организации,да ходя по изложби и да помагам за тяхната организация и провеждане?????????????????????

И нали не си мислиш сериозно,че съм кастрирала Сара не ,за да е здрава,а за да лиша някого от радостта да притежава булдоче? :mad

За всички,които не знаят и се чудят защо защитавам каузата на родословните кучета,пък имам куче БЕЗ родословие : Сара ми е ПОДАРЪК от мъжа ми,а допреди година нито той,нито аз бяхме наясно с това как трябва да се подходи към покупката на куче!!!
Много пъти съм казвала,че аз сега се УЧА и се опитвам да помагам,доколкото мога с практически съвети и нищо повече!

----------------------------------------------

И един отговор за boxko,относно дискусията...Както казах и някъде по-назад - за мен Сара  е единствена и неповторима,най-красива и най-добра....,но това не значи,че тя наистина е такава! Качествата на кучетата се установяват от непредубедени съдии на киноложките изложби,а не от влюбените в кучетата си собственици! ;) А,за да отидеш на такава изложба и да планираш поколения ,ти е необходимо истинско и валидно родословие!

Разбира се,че не можеш да прегърнеш документите и да им се радваш...разбира се,че всяко от нашите булдочета е страхотен сладур :we:  и няма значение,че е без документи....
Просто това са си нашите кучета и ние всички си ги обичаме безкрайно...,което не значи,че задължително трябва да имаме поколение от тях!!!
Ако наистина обичаш породата - то следващото ти булдоче трябва да е с родословие,за да може ПОРОДАТА да се запази и развива в чистия си вид! Това не прави Арчи,по-малко любим за теб,нито Саричка по-малко любима за мен,нито Чери по-малко любима на Хари ....и т. н. и т.н.!
Аз никога няма да застана срещу сегашните ни кучета!!!

Говоря за бъдещето на тази порода в България!
Ако искаме да има френчита,трябва да се взимат все по-малко с неизвестен произход и все повече с родословие....

Всъщност примера на Владо в това отношение е много добър :clap: ! Човека,също като теб и мен искаше куче,но не избърза като нас да вземе първото възможно,само и само да го гушне по-скоро....нееее-той чака и търси в продължение на месеци,докато намери точното за него куче,с родословие,от развъдник....и напролет тръгва да печели титли,с които после да Каспър да създава желани и ценни поколения!!!

Не бива да се смесва любовта към кучетата ни с родословността им!
Кинологията,родословията изложбите....желаните ,планирани кучила са все неща,които касаят отговорността ни към ПОРОДАТА,а не към нашите собствени единствени и неповторими булдочета,които сгряват сърцата ни всеки ден!!! :)
« Последна редакция: Декември 31, 2005, 18:42:19 pm от Sarichka »
Ееееех..."кучешки" живот! :-)

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4865
Цитат
Виж Марта в България има много малко чистокръвни кучета и ако всеки който искаше да има домашен любимец за приятел  и трябваше да избира само измежду тях то търсенето многократно щеше да надхвърли предлагането .Това неминуемо от своя страна ще доведе до рязко покачване на цените и от тук невъзможноста на много хора да се сдобият с куче.
ОК, хайде сега си продължи логично мисълта ... ако в България чистокръвните кучета стават все повече и повече и ако всеки който искаше да има домашен любимец за приятел  и трябваше да избира само измежду тях то предлагането ще надхвърли търсенето. Това неминуемо от своя страна ще доведе до понижаване на цените и от тук ще се увеличи възможността на  повече хора да се сдобият с качествено породно куче.

Така ли е ?

m_dyakova

• Гуру
Цитат
Цитат
Виж Марта в България има много малко чистокръвни кучета и ако всеки който искаше да има домашен любимец за приятел  и трябваше да избира само измежду тях то търсенето многократно щеше да надхвърли предлагането .Това неминуемо от своя страна ще доведе до рязко покачване на цените и от тук невъзможноста на много хора да се сдобият с куче.
ОК, хайде сега си продължи логично мисълта ... ако в България чистокръвните кучета стават все повече и повече и ако всеки който искаше да има домашен любимец за приятел  и трябваше да избира само измежду тях то предлагането ще надхвърли търсенето. Това неминуемо от своя страна ще доведе до понижаване на цените и от тук ще се увеличи възможността на  повече хора да се сдобият с качествено породно куче.

Така ли е ?
 ;) Благодаря ти, Хлебаров, тъкмо и аз мислех да развия една теория от лекциите си по "Микроикономика" - една от любимите ми, или както я наричам аз - за "скачените съдове" , т.е. за "търсенето и предлагането"...  :D  :D  :D

Абсолютно съм съгласна с теб!  :KSS1:

П.С.: ... и мисля че така ще се реши и проблема (донякъде) с бездомните кучета...  :unsure:
Защото сега много хора изхвърлят кучето си, когато разберат че не е породисто - за каквото са им го продали или се отказват от него, защото няма данни да е най-доброто и шампион! :mad
... може би после ще стане като в САЩ - в кучкарниците ще има само породисти...  :mad  
bullmastiff.hit.bg

Ели

• Гуру
  • Ado, I love you!!!
Цитат
.....

П.С.: ... и мисля че така ще се реши и проблема (донякъде) с бездомните кучета...  :unsure:
Защото сега много хора изхвърлят кучето си, когато разберат че не е породисто - за каквото са им го продали или се отказват от него, защото няма данни да е най-доброто и шампион! :mad
... може би после ще стане като в САЩ - в кучкарниците ще има само породисти...  :mad
Така е....и аз съм съгласна! :clap:

Да не говорим и за изхвърлените бебета от непланираните и нежелани кучила,които успешно увеличават бездомната популация! :mad Да не говорим и за кучилата тип "дай да заплодим наща,тя е хубавица - ще изкараме некой лев!" и после "Ми то никой ги не ще,дай да ги фърлим до  кофата" :mad  :mad ...

Casper

• Специалист
:D Уха че весело стана  :plias: Преди да започна на ново искам само да добавя или по точно да припомня една фраза на Ели ,че това тук е спор но няма за цел да обиди или нарани някого а просто да поспорим върху актуалните проблеми на нашето ежедневие ;)

Цитат
ОК, хайде сега си продължи логично мисълта ... ако в България чистокръвните кучета стават все повече и повече и ако всеки който искаше да има домашен любимец за приятел и трябваше да избира само измежду тях то предлагането ще надхвърли търсенето. Това неминуемо от своя страна ще доведе до понижаване на цените и от тук ще се увеличи възможността на повече хора да се сдобият с качествено породно куче.

Така ли е ?

:clap: Браво Хлебаров ,Браво и на Марта  :rolleyes: честно казано аз съм много щастлив че на среща си имам хора които мислят и разсъждават логично.
Да наистина е така ,но нека да добавим и един нов елемент : всички знаем че независимо от родословието и от титлите на родителите не винаги в кучилото има повече от едно  -две кученца ,а често пъти дори няма такива които да имат данни за шампиони.От тук нататък (както каза Марта) в САЩ тези кученца които не влизат в тази категория "Щоу" биват подлагани на кастрация . На всички ни е ясно какви проблеми имат булдоците ,и по специално английските - и колко пъти могат да раждат ? 2-3 ? Добре от тези 2-3 пъти да извадим 3-4 кандидат шампиони ,всичко друго отива "под ножа" Ето сега и логичния ми въпрос (надявам се да е такъв) Това може ли да се нарече положителен прираст и ако е така колко време ще му отнеме за да се получи този баланс м/у търсенето и предлагането.??????

АААА и още нещо ,какво ще правим с "булонките" :plias: аз лично не съм виждал и чувал за родословна булонка  :( Дано да се лъжа де :rolleyes:  

anita

• Напредващ
  • **
  • Публикации: 62
Не се лъжеш. Освен, че няма родословна болонка, няма и такава порода!

TREND IS YOUR FRIEND

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4865
Има болонезери и малзтезери. Има и родословни такива в България.

Какво ще ги правим? Ами полека-лека ще ги заместим с родословни кучета. Така, както в страните на запад от Цариброд ? В една Чехия или Германия колко "балконки" можете да видите по улицата ?
« Последна редакция: Януари 03, 2006, 13:33:30 pm от Hlebarov »

Ели

• Гуру
  • Ado, I love you!!!
Цитат
.....:D Уха че весело стана  :plias: Преди да започна на ново искам само да добавя или по точно да припомня една фраза на Ели ,че това тук е спор но няма за цел да обиди или нарани някого а просто да поспорим върху актуалните проблеми на нашето ежедневие...
Именно заради това, моля те върни се малко по-нагоре и ми отговори на въпросите! Иначе оставам с впечатлението, че когато аз казвам нещо, ти задължително не го приемаш, а когато другите го казват по малко по-различен начин - го приемаш горещо! Ако ще спориш - спори с всички!!! Ако пък не желаеш да спориш с мен - кажи ми го направо!

Сега искам да те питам нещо за т.нар. "естествен прираст" ... би ли ми обяснил защо да трябва да е лесно и ефтино да си намериш булдог (независимо от "националността" му)?! Според мен няма нищо стряскащо във факта, че породите са с различна анатомия и някой породи са по-многобройни, така да се каже и оттам - по-ефтини. Е, булдоците са специални кучета (във всяко отношение) и, за да имаш такова трябва да жертваш известно количество пари.
В действителност, не мисля, че парите са проблема при търсенето на родословно куче!

И накрая, понеже позицията ти нещо ми се поразми - моля, те припомни ни защо ти пренебрегна ефтините оферти, които имаше за булдочета пет-клас, пренебрегна и всички будочета без родословие....пак казвам - много правилно, и си взе куче като Каспър, а сега спориш (с кого - с мен ли?), че трябвало да се произвеждат всякакви сучета, за да има по едно за всички хора...Така ли мислиш наистина???
« Последна редакция: Януари 03, 2006, 14:21:19 pm от Sarichka »

sheltie

• Специалист
  • Публикации: 105
    • http://www.sheltiebg.com
Чета темата и разискванията в нея и си мисля.....има хора всякакви - такива за които все още борсите са единственото място от което могат да си купят куче поради това че незнаят за съществуването на развъдници, такива които по форумите питат и търсят съвет преди да си купят куче от желаната порода, такива които само питат пък нищо не купуват,такива които питат и настояват да купят куче от желаната порода и най-накрая купуват куче от съвсем друга порода,такива за които родословието не е важно и такива които искат изложбено куче,такива които търсят куче до определена сума и такива за които цената няма значение.Никой не е отказал съвет на никого,но решението си го взима купувача.В крайна сметка всеки си поема отговорността,но като че ли хората трябват да мислят повече какво куче ще е подходящо за тях и мястото от където ще го купят - развъдник или зооборса.В противен случай последствията са лоши и за кучето и за собственика ако той не е взел кучето от правилното място и породата подходяща за него.А правилното място и подходящата порода нека всеки определи сам за себе си,преди да е взел своя нов приятел.
« Последна редакция: Януари 03, 2006, 14:51:21 pm от sheltie »

m_dyakova

• Гуру
Цитат
Никой не е отказал съвет на никого,но решението си го взима купувача.В крайна сметка всеки си поема отговорността,но като че ли хората трябват да мислят повече какво куче ще е подходящо за тях и мястото от където ще го купят - развъдник или зооборса.В противен случай последствията са лоши и за кучето и за собственика ако той не е взел кучето от правилното място и породата подходяща за него.А правилното място и подходящата порода нека всеки определи сам за себе си,преди да е взел своя нов приятел.
Съгласна съм с всичко казано от теб тук... :)
Точно за това казах, че разговорите (дори споровете) в форуми като този, участието по изложби, сайтовете на развъдниците - могат да "възпитат окото" на любителя... Така един разумен човек първо ще прецени дали тази порода е подходяща за него и като характер и като начин на отглеждане и "финанси" (и то не само за закупуването, а и за отглеждането 8-10 г., живот и здраве!)  

Ние поне винаги когато сме говорили с кандидат купувачи сме ги карали да анализират себе си, подбудите си да вземат точно такова куче и възможностите си да му осигурят подходящия начин на живот - не само материален, но и ежедневни грижи, внимание и любов! Това мисля, че трябва да е водещото за един развъдчик...
И тогава как да дам куче да се продава в зооборса или да ги продам "на едро" за Турция - като не знам какъв човек ще го купи и може след няколко месеца да е на улицата или на терена за борби? :(

Прав е Caspar, че не всички кучета в едно кучило са шампиони, но поне нашите са всичките с отлични оценки и биха могли да бъдат щампиони при участия в изложби и съответната подготовка от страна на собствениците им!
Като казвам "шоу-качество" имам впредвид (не само аз) точно това, т.е. по-важното е да отговарят на стандарта, да получат отлични оценки, да са годни за разплод (без здравословни проблеми и недостатъци)... Ето защо аз не бих кастрирала нито едно от кучетата си (говоря за вече произведените), но и не бих ги продала за "пет-качество"! Мога да ги подаря или продам на символична цена, но не защото "не стават"!
И извини ме за отклонението, НО едно куче, за да стане шампион му трябват 3 основни неща: ген (добър развъдчик), правилно отглеждане и предварителна подготовка (знаещ собственик), кондиция и перфектно представяне в ринга (можещ хендлер)!  ;)  
bullmastiff.hit.bg

Casper

• Специалист
Цитат
В действителност, не мисля, че парите са проблема при търсенето на родословно куче!
:D  :D Как да не те обича човек????? Ели сега сериозно ,не знам защо си останала с такова впечатление :
Цитат
Ако пък не желаеш да спориш с мен - кажи ми го направо!

:plias: та аз за това живея :lol: шегувам се  ;)

Ето и моето виждане по въпроса ти :
Цитат
би ли ми обяснил защо да трябва да е лесно и ефтино да си намериш булдог
за да може да е достъпен,за да може да се развива породата а не за да се спекулира с цената ,което е в интерес само на една малка група хора И това се отнася не само до булдога ,а до всички породи кучета.
Относно :
Цитат
моля, те припомни ни защо ти пренебрегна ефтините оферти, които имаше за булдочета пет-клас, пренебрегна и всички будочета без родословие
Цитат
:rolleyes: Ами защото точно тогава  бях заел някой друг лев на моя приятел Тръмп  :D Ели явно наистина си забравила причината заради която си взех Каспър :plias: С две думи - първо не знаех какво куче искам;второ след като реших да е булдог започнах да търся куче с което да се гордея (нали знаеш че съм фукльо);трето като теглихме чертата излезе ,че е по евтино да си вземеш чистокръвно куче от тук -от колкото Пет от чужбина  ;)

Шелти   :D това което казваш е точно така ,но мисълта ми е ,че не е необходимо нещо което не работи правилно(както в случая са борсите ) да бъде захвърлено с лека ръка ,според мен просто трябва да се използват закони с които да се сложат нещата в ред.
Марта смятам че е пределно ясно ,че не визирам твоя развъдник а говорим по принцип за развъдниците,абсолютно сигурен съм че твоите кучета са повече от перфектни :KSS1: