Новини:

* * * 2 x CACIB Sofia - 18.02 - 19.02.2012 * * *  Balkan Winner Sofia - 4 x CACIB - 24-27.04.2012 * * * Black Sea Winner - 16.07 - 24.07.2012 - 7 countries - 16 dog shows

Автор Тема: Отново за зооборсите, родословията и домашните любимци  (Прочетена 17594 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Modena

• Администратор
  • Публикации: 1508
    • Български киноложки клуб бигъл
Моят отговор надали ще ви задоволи, но понеже малко се отклоняваме от темата, предлагам да прочетете тук,
мисля че добре е обяснено, пък и в тази тема отдавна не е писано!
А относно наивниците, смятам, че за да може да намалее техния брой, би било редно да се говори по този въпрос
- така те ще се научат и няма да допускат подобни грешки.
Български Киноложки Клуб Бигъл - http://bkkbeagle.hit.bg/

Atanassov

• Експерт
  • Публикации: 425
  • I want to know
    • Center of Experimental Cynology
Моят отговор надали ще ви задоволи, но понеже малко се отклоняваме от темата, предлагам да прочетете тук,
мисля че добре е обяснено, пък и в тази тема отдавна не е писано!
А относно наивниците, смятам, че за да може да намалее техния брой, би било редно да се говори по този въпрос
- така те ще се научат и няма да допускат подобни грешки.

Благодаря! Ще погледна, където ме насочвате.
Съгласен съм, че трябва да се говори, но когато не желаят да те чуят...
Винаги съм твърдял, и много често са ме опонирали, че форумите трябва да бъдат място за информиране, възпитание и образоване на посещаващите ги, но какво можеш да направиш когато те питат, ти казваш, а после - не те чуват.

Dolitte

• Новак
  • *
  • Публикации: 6
Отдавна не е писано в темата ,но да не отварям нова... може ли някой да ми обясни какво значениие има родословието и защо само за това се говори? Не може ли да взема куче без майка и баща с по 10 медала и пак да роди и да има кученца? Какво е ролята на родословието и не е ли важно, ако искаш професионално да  развъждаш и продаваш кучетата?!? Обяснете ми, моля!

Atanassov

• Експерт
  • I want to know
Отдавна не е писано в темата ,но да не отварям нова... може ли някой да ми обясни какво значениие има родословието и защо само за това се говори? Не може ли да взема куче без майка и баща с по 10 медала и пак да роди и да има кученца? Какво е ролята на родословието и не е ли важно, ако искаш професионално да  развъждаш и продаваш кучетата?!? Обяснете ми, моля!

Поставяте интересен въпрос, на който за съжаление не може да се отговори еднозначно. Погледнато от различни ъгли и Вашето разсъждение е правилно, но и изискването на родословни документи е също правилно.

Ако въпросът се свежда до факта, че човек по принцип обича животното заради това, което то му дава като емоция няма никакво значение дали то има някакви документи, дали дедите му имат медали, купи, грамоти и т.н. Любовта, истинската любов, няма материален еквивалент и в случая всички тези добавки освен че задоволяват снобизма на собственика, нямат никакво друго значение.

Но нека погледнем въпроса и от друг ъгъл.
Вижте колко много скитащи кучета има. А добавете към тях и такива, които определено са „маркови” или казано по друг начин – произлезли от родители с документи. Голяма част от тези скитащи нещастници се дължи на факта, че са продукт на неконтролирани развъждания, често пъти плод на емоционални съешавания между „моето” и „твоето”, защото просто собствениците така са решили. Раждат се малките и къде отиват те?! Едно или две ще попаднат в добри ръце, ами останалите?

Родословното свидетелство за кучето е това, което е комбинацията от акта за раждане плюс личната карта за човека. Представете си Вашия живот, ако нямахте тези два основни документа. Дори и да изключим всичко от живота Ви и сведем нещата само до момента на бракосъчетанието. Ами Вие и Вашият партньор, ако нямате тези документи не можете да станете семейни, не можете да оставите документирано потомство. И какво се получава? Живот в безправие. Живот на куче до контейнер за боклук.

За да се създаде една порода, за да може тя да съществува, да се възпроизвежда и да еволюира е необходимо документиран контрол на нейното състояние. Този документиран контрол се осъществява посредством редица развъдни документи, най-важният от които се явява родословното свидетелство.

А колкото до медалите и грамотите, често те са продукт на други фактори, но за това е необходима друга тема.

Hlebarov

• Администратор
  • Публикации: 4865
Отговорът, Dolitle, е много лесен - ти би ли взела за мъж, някой който никога не е имал паспорт или друг документ за самоличност, който не знае кои са му майка и баща ? И би ли раждала деца от такъв човек ?

Dolitte

• Новак
  • *

Hlebarov

• Администратор
ами тогава взимай си куче без родословие

Atanassov

• Експерт
  • I want to know
да

а после? Допуснете това, което Ви написах по-горе.

тези деца ако нямат абсолютно никакви документи удостоверяващи тяхното реално съществуване:

- те не могат да имат личен лекар;
- те не могат да бъдат приети в учебно заведение;
- те не могат да бъдат лекувани;
- те не могат да бъдат приемани на работа, не могат да ползват никакви услуги от държавата или от фирми, където се изисква легитимация.

те не могат нищо. те ще бъдат НИЩО.

разгледайте нещата от този ъгъл. говорим за липса, пълна липса на документ, който да удостовери ако щете дори и същестуването на това същество (независимо от какъв биологически вид е то).

ако разглеждаме въпроса чисто емоционално, да - Вие и деца може да си имате по този начин.

Казах, въпроса е сложен и не може да се разглежда едностранно. Аз имам 4 кучета в момента, които са абсолютно безпородни. Двете живеят в жилището ми повече от 6 години, другите две съм намерил изхвърлени и обречени на явна гибел. Едното вече две години живее заедно с нас, а другого - от преди около месец и половина. нито едно от тях не бих заменил за някое с медали и титли, защото аз ги отглеждам от любов или от състрадание, но никога, абсолютно никога не бих си позволил да продължа възпроизводството им именно за да не увеличавам популацията на подобни на тях.

Hlebarov

• Администратор
И после се чудим защо улиците са пълни с бездомни кучета. И деца.

Dolitte

• Новак
  • *
а едно и също ли е безпородно куче и куче без родословие? Аз мислех, че безпородно е просто "улична превъзходна", а без родословие - куче от дадена порода, но без майка и баща с титли, медали и те с родословие т.е. избрани екземпляри от породата, които влизат точно в рамките на изискванията. Поне аз така мислех...

Atanassov

• Експерт
  • I want to know
а едно и също ли е безпородно куче и куче без родословие? Аз мислех, че безпородно е просто "улична превъзходна", а без родословие - куче от дадена порода, но без майка и баща с титли, медали и те с родословие т.е. избрани екземпляри от породата, които влизат точно в рамките на изискванията. Поне аз така мислех...

безпородното куче е такова, което е продукт от родители, чиято порода не е известна (документирана по надлежния ред).
ако кучето няма документи, но наподобява някоя от изходните форми, може да бъде наречено "двупородна кръстоска", но това също го определя като безпородно.

темата е сложна да бъде обяснена с няколко думи.

Реално, за всяко едно куче, чийто произход не може да бъде доказан, може да се каже, че е безпородно.

Hlebarov

• Администратор
По-горе на твоя въпрос отговорих с въпрос, на който ти, без да се колебаеш отговори с "да". Я помиси пак ! Ами ако този мъж се окаже, че ти е братовчед ? Или брат? Или е от семейство на доказани алкохолици и престъпници ? Или в рода му всички са с тежка форма на шизофрения, епилепсия и кретенизъм ? Сега пак ли отговора ти ще е "да" ? А отговорите на въпросите по-горе няма как да ги узнаеш, ако мъжа ти няма никакви документи.

Та така и с породата. Даже и 100% да прилича на доберман няма ли родословие до 4 коляно, само ще си прилича на доберман. То и аз се опитвах да обяснявам някога на едно гадже, че Ален Делон ми е втори братовчед, ама като не мога да го докажа с документи ...  :rtfm: